Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hakazvaka

#1 Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by hakazvaka »

Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?
Kada stupi na snagu zakon o zaštiti domaće proizvodnje, koji je prije nekoliko dana usvojila Parlamentarna skupština BiH, prehrambeni proizvodi iz Srbije i Hrvatske biće ovdje skuplji čak za 70 posto, potvrdio je Srni Vjekoslav Ivančević, direktor prodaje u preduzeću "Dukat" u Banjaluci, ekskluzivni uvoznik i distributer proizvoda "Karneks", "Topola", "Gavrilović", "Vindija", "Alevaa" i "Polimark".
Riječ je o hiljadama proizvoda koji su nezaobilazni u svakoj pa i najmanjoj prodavnici u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, a na pitanje - ko će to moći da kupi, Ivačević je odgovorio da to pitamo "Jerka Lijanovića koji želi da se u BiH prodaju samo njegovi proizvodi".

Kada je prije nekoliko dana Parlamentarna skupština BiH usvojila zakon o zaštiti domaće proizvodnje, poslanici sigurno nisu razmišljali o tome. Nije im čini se ni na kraj pameti bila ni činjenica da na taj način krše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, sporazum o slobodnoj trgovini i pravila Cefte.

Predstavnici vlada Srbije i Hrvatske već su zbog toga u Sarajevo uputili oštre protestne note. Najavili su da će na višim instancama, dakle od Evropske komisije i Cefta komiteta, zatražiti zaštitu kako bi BiH ukinula taj zakon. Prema njihovim riječima uvođenje kontra-mjera nije rješenje jer se na taj način ugrožava slobodno trgovanje.

S tim se ne slažu ni mnogi političari i privrednici u RS i FBiH, ali ima, naravno, mnogo i onih koji podržavaju usvajanje ovog zakona.

Delegat Hrvata u Vijeću naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović rekao je da je žalosno što je usvojen ovaj zakon i da će, ukoliko ga visoki predstavnik ne stavi van snage, od Ustavnog suda BiH zatražiti ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Prema odredbama ovog zakona, uvode se pune carinske stope na 954 tarifne linije. Riječ je uglavnom o poljoprivredno prehrambenim proizvodima, pićima i mineralnim vodama koje su se na ovdašnje tržište uvozili iz Srbije i Hrvatske.

O ovom zakonu podjeljena su mišljenja među političarima i privrednicima i u RS.

"Ovaj zakon odgovara jedino Lijanoviću. Ovih dana razgovarao sam sa konzulima Srbije i Hrvatske u Banjaluci i rekli su mi da njihove vlade razmatraju novonastalu situaciju. Srbija i Hrvatska su prije nekoliko dana u Zagrebu potpisale sporazum o ekonomskoj saradnji i vjerujem da će zajedničkim mjerama oštro odgovoriti na usvajanje ovog zakona" - rekao je za Srnu ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković.

Proizvođači iz cijele BiH su čini se, sa pravom ogorčeni i kategorično tvrde da institucije vlasti u BiH do sada nisu učinile gotovo ništa da zaštite domaću proizvodnju. U Hrvatskoj i Srbiji su neuporedivo veće subvencije u poljoprivredu. Uz to, u tim zemljama svoju proizvodnju štite i brojunim vancarinskim barijerama od kojih se izvoznicima iz RS i FBiH "život smuči" pri pomisli da će u raznim provjerama i laboratorijskim analizama na njihovim granicama izgubiti mnogo i vremena i novca.
sa moje strane, jako dobar zakon, jedan znak da se pocinje nesto raditi u ovoj drzavi.
ovim se moze dovesti do porasta domacih privrednika i samim time smanjenja nezaposlenja :)

vase misljenje ?
samo malo

#2 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Naravno, "domaci proizvodjaci" nece smanjiti cijene svojih proizvoda, vec zahtjevaju enormno povecanje cijena uvoznih proizvoda.

O povecanju kvalitete svojih raspalih proizvoda, da ne govorim.

O prestanku uvoza sirovinskog smeca koje stavljaju u svoje proizvode, da ne govorim.

U svakoj normalnoj drzavi pod zastitu domace proizvodnje podrazumjevaju se subvencije proizvodjacima, manje carine na uvoz sirovina ali kvalitetnih sirovina a ne smeca koje se uvozi u BiH, samo u raspaloj BiH ce sve rijesiti time sto ce povecati carine za uvoznu robu.

Jos jedna perfidna pljacka gradjana od strane Lijanovica i njihovih pajtosa u mafijaskoj organizaciji zvanoj vlast BiH.
Fozgen

#3 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Fozgen »

Pa i nije bas neki znak da se nesto radi u drzavi, ali nije ni toliko los zakon.
Samo taj zakon nece moci da opstane, ipak je to prevelik zalogaj za nas kao drzavu.
Moze biti podstrek nasim preradjivacima mesa i mlijeka, a opet moze im biti podstrek da prave jos vece smece, sve cemo vidjeti, ako opstane zakon.
A da se u drzavi sta radi uveli bi vece subvencije u poljoprivredu.
E da fakat o pljacki nasih preradjivaca necu ni da govorim, ako mogu kupiti kilogram mesa za 6 KM odma gledaju da ga prodaju po 12-13 KM, tako da ce sada vjerovatno jos podici cijene za uvoznim artiklima.
jalija s bistrika

#4 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by jalija s bistrika »

Kupujmo Srpske i Hrvatske proizvode -Razvijajmo Srpsku i Hrvatsku poljoprivredu!? :bih: :?
samo malo

#5 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Ne, razvijat cemo Milkos kupovinom njihovog pokvarenog mlijeka i razvijat cemo Lijanovice kupovinom njihovih pasteta napravljenih od smrznute 20 godina stare kengurovine.

Ako ja kupujem Vindijino ili Alpsko mlijeko, to je samo moja stvar. Mogu mu povecati cijenu 200%, ja cu ga opet kupovati. A sirotinja koje je u drzavi sve vise, vrlo skoro nece moci kupiti ni to Milkosovo pokvareno jer oni nemaju namjeru spustiti cijene pa tako konkurisati na trzistu. U Bosni je ionako odavno trzisna utakmica shvacena kao "unisti konkurenciju staljinistickim metodama".
Pretpostavljam da je sljedeca ideja izgradnja bunkera po granicama.
karanana

#6 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by karanana »

Ovo je uzas. Nasa zemlja pokriva 10% svojih potreba za hranom i to je fakt. Iako postoje potencijali da se ovo poveca, lijeni smo i nece niko da radi i tako nam je kako nam je. ovo je jos jedan udar po nasim dzepovima a ulazak love u dzepove politicara kroz carine i takse ukljucujuci i veci PDV koji cemo mi platiti na vecu cijenu proizvoda. sram da ih bude, nek lijanovic jede svoju sugavu salamu. ove mjere su komunisticke i ja mislim mi i sjeverna koreja cemo samo imati ovo. fuj. opet po nasem dzepu i dzepu sirotinje. a u isto vrijeme ce nase bale iskoristiti poskupljenje hrvatskih proizvoda za 70% da svoje sugave proizvode tiho, necujno i preko noci povecaju za barem 20-30 posto.
JThomas

#7 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by JThomas »

to nisu rješenja.

lako ćemo za mlijeko, ali šta ćemo s proizvodima kojima naši proizvođači ne mogu podmiriti tržište (a kojih je velika većina), ili ih čak i nemaju? sirotinja može 'ladno samo na hljeb i mlijeko prijeći...
pjegica

#8 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by pjegica »

Kupovat ću domaće, ali tek kad domaći proizvođači naprave nešto što je iole jestivo. Mene ne interesuje ko proizvodi, kupujem ono što je kvalitetno i ukusno, pa makar koštalo i 70% skuplje od ostalog. Bezveze im je zakon skroz.
jalija s bistrika

#9 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Ljudi moji kupujte ko vam brani placajte i 100% skuplje ali postavlja se pitanje to skuplje je li doista toliko kvalitetno kao sto neki tvrde?Za svoje novce kupujes sto hoces barem sto se toga tice nemoze vam niko zabraniti da uzimate ono sto se vama svidja.Ali isto tako morate znati da u Bosnu i Hercegovinu ulazi Europsko smece koje niko nece na zapadu pa vi vidite a isto vazi i za susjedne nam drzave!!!
samo malo

#10 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

jalija s bistrika wrote:Ljudi moji kupujte ko vam brani placajte i 100% skuplje ali postavlja se pitanje to skuplje je li doista toliko kvalitetno kao sto neki tvrde?Za svoje novce kupujes sto hoces barem sto se toga tice nemoze vam niko zabraniti da uzimate ono sto se vama svidja.Ali isto tako morate znati da u Bosnu i Hercegovinu ulazi Europsko smece koje niko nece na zapadu pa vi vidite a isto vazi i za susjedne nam drzave!!!
Pa i da kupujem smece sa zapada, to je opet moja stvar i moj izbor. I niko se nema pravo mijesati u njega.

Daj sta se lazemo, uvozna roba je puno kvalitetnija, zato je i trazena. I sad su se dosjetili kako prisiliti gradjane da kupuju nasu futa robu.
Trziste je slobodno, zar ne, pa zasto se nasi domaci proizvodjaci ne nametnu kvalitetom u susjednim i zapadnim drzavama? najlakse je laprdati "oni nas mrze, ne mozemo plasirati proizvode jer nas mrze". Ma prodaj brajko Ovako pastetu u Sloveniji ili Austriji, ako mozes, ako je kvalitetna kako oni tvrde, onda ce je i austrijanac kupiti. Na trzistu je uvijek bitna kvaliteta koliko i cijena.

Nasi nemaju kvalitete koliko crnog ispod nokta, svjesni su toga, jer da bi poboljsao kvalitetu moras uloziti sredstva, u laboratorije, u istrazivacku djelatnost, konacno u proizvodni program pa i sastav sirovina. A ne, nabavi par tona sirovinskog smeca sa zapada, zaledjenu macetinu, napravi pastetu od toga i onda bi ono da konkurise kvalitetnom proizvodu iz uvoza.

Pa kad nemamo kvalitet, hajde da nametnemo harac na uvozne proizvode, i sto kaze karanana, usput ce kad vec povecaju uvozne proizvode skoro za duplo, i svoje futa proizvode povecati onako potiho za 30%.

I sve pod plastom borbe za zastitu domacih proizvoda. Ne znam koliko moras biti blesav pa vjerovati u njihove ublehe. Domaca proizvodnja se stiti na drugi nacin, subvencioniraj proizvodjaca pa ce imati jeftiniji proizvod na trzistu, samim tim i konkurentniji. Naravno, njima to nije u interesu, vec kako jos jednom opljackati gradjane, drzava dobra zbog carina, Lijanovic i slicna mafija dobro jer ce prodati vise svog smeca plus ce dici cijene jer nije fer da Argeta bude 4 km a njegova Pili samo 1, nema smisla jelte.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#11 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by grunt »

glupost je pricati o zastiti domace proizvodnje kad nje gotovo i da nema
prvo treba domacu proizvodnju dovesti na jedan veci nivo(sto se ovdje naravno nece nikada desiti zbog poznatih razloga :) ) pa tek onda raditi na ovakvim zakonima
samo malo

#12 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

A tu su i patriote iz svecke :mrgreen:
Daphna

#13 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Daphna »

Eto milkos je jedini proizvođač mlijeka i prerađevina od mlijeka kod nas... Ja već godinama koristim mlijeko tuzlanske mljekare, nikad nikakvih problema. Pavlaka isto tako godinama ili neka tuzlanska ili milkos, nikakvih problema (čak mi i ukusnija od dukatove, vindijine ili bilo koje druge), ali to je opet stvar navike! Glupe paštete, kobasice, hrenovke i slične stvari skoro da i ne jedem pa me živo boli briga za Lijanoviće :-D (a i tu nisu sami, imate Semić, memprom, MIS i ine druge...).

Slažem se samo sa činjenicom da ovo nije rješenje nagomilanih problema u našoj privredi. Ako već žele zaštiti domaću proizvodnju i proizvođače ovaj potez je definitivno pogrešan... Ali ko smo mi da se pitamo? Mi ćemo zakinuti sami sebe na nečemu drugom samo da bi kupili drage nam proizvode pa čak i ako su 70% skuplji! :-D
munevera44

#14 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by munevera44 »

pjegica wrote:Kupovat ću domaće, ali tek kad domaći proizvođači naprave nešto što je iole jestivo. Mene ne interesuje ko proizvodi, kupujem ono što je kvalitetno i ukusno, pa makar koštalo i 70% skuplje od ostalog. Bezveze im je zakon skroz.

" Podravka", :dance: "Ledo", "Dukat", "Gavrilović", "Vindija" jesu kvalitet i to su potvrdili na tržištima u cijeloj Europi.
Samo neka ih ima na našem tržištu pa šta košta da košta, uvijek ih kupujem, bez obzira na cijenu, a tako će biti i ubuduće.

A što se tiče domačih proizvoda, kupim, isprobam i najčešće nikad više....... čast izuzecima
Luke Perry

#15 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Luke Perry »

Kod mene te firme nepoznate a u Evropi sam. Mislim da su prisutne samo tamo gdje ima jugovica.
samo malo

#16 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Pa hocu da kazem da nece tvoje dijete jesti Lijanoviceve pastete od smrznute pascetine.

Najjaci ste mi vi patriote iz daleka, preko tudjih ledja. Jedan raspravlja o mogucem frontu na Drini, drugi bi "stitio" domacu (mada ne kontam zasto govorite domacu, vi ste izabrali svoje domacine) proizvodnju preko ledja BiH sirotinje.
jalija s bistrika

#17 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

1.I napiso sam da ljudi kupuju ono sto im se svidja ako (ne)vidis dobro stavi naocale

2.Siguran budi ono sto ti kupujes i nazivas smecem sa zapada je SMECE (nastavi i dalje kupovati misleci kako je kvalitet??? niko ti nebrani tvoj izbor)
Arc_Angel

#18 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Arc_Angel »

ma ovo je notorna laž da će se povećati cijena za 70%, znaš kome onaj konj to meže da prosipa šuplju ? nikome.

hajmo realno ako litar nekog uvoznog mlijeka košta 1,70+ 70% = 2,89 ?????????????????????????????????

jel stvarno ima neko ovdje da vjeruje da ce to toliko poskupjeti?

hajmo malo realno da pogledamo prvo ko je dao tu izjavu?
Kada stupi na snagu zakon o zaštiti domaće proizvodnje, koji je prije nekoliko dana usvojila Parlamentarna skupština BiH, prehrambeni proizvodi iz Srbije i Hrvatske biće ovdje skuplji čak za 70 posto, potvrdio je Srni Vjekoslav Ivančević, direktor prodaje u preduzeću "Dukat" u Banjaluci, ekskluzivni uvoznik i distributer proizvoda "Karneks", "Topola", "Gavrilović", "Vindija", "Alevaa" i "Polimark".
znaci meni dodje jedan direktor firme koja se isključivo bavi uvozom i distibucijom ???????? i kaže mi da će poskupjeti za 70%

eto kao on zna sigurno?????

ma koji je on faktor?, ako se i desi da dodje do tolikog poskupljenja (što je jako malo vjerovatno) to će da bude isključivo zbog toga što taj direktor i njegova firma neće da smanje marže ali to je druga priča.

ovo je sve samo šuplja priča, firme iz srbije i hrvatske već godinama ovdje rade klasični damping cijena prehrambenih proizvoda, uništavaju našu proizvodnju, uništavaju radna mjesta i zakačili su se na nas kao vampiri i samo nam piju krv(novac) i tada se niko od ovih vrlih forumaša nebuni?

prvo vi koji ste kao protiv ovog zakona toliko ste providni, i jadni da je to fuj!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sam način na koji potpaljujete ovu raspravu, tendeciozno, način na koji preuzimate mišljenje nekoga tamo i gurate ga kao svoje, stvarno ste providni, treba da se stidite što nemate nimalo svog ličnog digniteta.
JThomas

#19 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by JThomas »

jalija s bistrika wrote:1.I napiso sam da ljudi kupuju ono sto im se svidja ako (ne)vidis dobro stavi naocale

2.Siguran budi ono sto ti kupujes i nazivas smecem sa zapada je SMECE (nastavi i dalje kupovati misleci kako je kvalitet??? niko ti nebrani tvoj izbor)
čovječe, može li se tebi nacrtati da naša prehrambena industrija ne može pokriti ni dio potreba države?

što će reći da će jedan veliki dio ljudi biti PRISILJEN plaćati hranu jebenih 70% skuplje da bi preživio.
pjegica

#20 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by pjegica »

digital wrote:Kako ce domaci proizvodjaci smanjiti cijene i boriti se sa Srbijom i Hrvatskom koje su bar 20 godina ispred nas sto se tehnologije i svega ostalog tice?
Kako ce nasa vlada pomoci domace proizvodjace kada na ledjima ima demobilisane borce kojima mora uredno placati naknade iz godine u godinu i tako trositi skoro sav novac koji drzava sakupi?

Mislim da nemamo trenutno bas neke druge opcije da podignemo domacu privredu na noge.

Za ove sto domace proizvode zovu smecem - kako vas nije stid? Sta ste uradili ako ste naisli na los proizvod? Jeste li kontaktirali proizvodjaca o tome? Hajmo pljuvati po sebi jos, nije ni cudo sto nas cijeli svijet ismijava.

Naprijed R. Bosno i Hercegovino! :bih: Image Image
Nije me stid. Jesam, kontaktirala sam proizvođača koji mi nije NIKAD odgovorio, za razliku od jednog slovenačkog koji mi je odgovorio u roku od 20 minuta. Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv domaćih proizvođača i njihovih proizvoda. Ima i naših dobrih stvari, ali su rijetkost. Ostali, nek se prvo oni počnu brinuti o meni i onome što će mi ponuditi, pa ću se onda i ja brinuti o njima.
samo malo

#21 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Lud i ponosan wrote:
Ovaj zakon ne moze opstati i mislim da bez konkurencije nasa mala zemlja ne moze napredovati. Pitam se samo sta ce biti ako susjedne nam zemlje uvedu jednaku regulaciju uvoza, kome li ce onda i ova šačica izvoznika da plasira svoje proizvode??
Naravno da ce odgovoriti, i onda ce i ono malo izvoza sto imamo, prestati.

E onda cemo pitati kvazipatriote sta misle o tome, kada pocnu propadati domace firme koje se bave izvozom, kad pocnu otpustanja radnika sa posla zbog toga.

Mada odgovor vec znam, "oni nas mrze i cijeli svijet nas mrzi i smiju nam se pa zato ne kupuju nase proizvode". Mozda jos dodaju "treba razmisliti o bunkerima uz granicu".

Za to vrijeme cemo imati drzavu u kojoj ce pasteta kostati 4 km (uvozna) a domaca ionako nikakva 3 km (skocit ce njoj cijena, ne sumnjam) gradjani ce biti gladni, ono malo firmi sto se bavilo izvozom je davna proslost, imat cemo 1264 trzna centra u Sarajevu koji na lageru imaju 3 vrste proizvoda, hljeb, domace mlijeko i cigarete.
Sjeverna Koreja bi u tom slucaju izgledala kao obecana zemlja.

I imat cemo, naravno, dezurne patriote iz svecke koji ce nas hrabriti da izdrzimo, bitno da nam se vise niko ne smije. Pocet ce nas zaliti.
samo malo

#22 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

digital wrote:
samo malo wrote:Pa hocu da kazem da nece tvoje dijete jesti Lijanoviceve pastete od smrznute pascetine.

Najjaci ste mi vi patriote iz daleka, preko tudjih ledja. Jedan raspravlja o mogucem frontu na Drini, drugi bi "stitio" domacu (mada ne kontam zasto govorite domacu, vi ste izabrali svoje domacine) proizvodnju preko ledja BiH sirotinje.
Nece moje dijete ali hoce moj brat i ostala rodbina. A s kakvim dokazom ti tvrdis da je pasteta od smrznute pascetine? Znas li da za takve tvrdnje mozes biti krivicno gonjen i kaznjen a da Sarajevo-x mora dostaviti tvoju IP adresu vlastima ako do gonjenja dodje?

Sto se patriotizma tice - ne mora se zivjeti u matici da bi se bilo patriota. Tu pricu ostavi za neku drugu temu gdje cu ti vjerovatno dokazati da sam veci patriota od tebe i da sam vise uradio za BiH nego ti ;)
A ti ces svom bratu naravno poduplati mjesecnu deviznu donaciju, pa nece ni osjetiti.

Dodji ti majstore u BiH, pa radi za par stotina eura a ne par hiljada eura plate, pa onda sa tom platom izadji u grad sa djetetom pa kad ono kaze "tata necu ovaj ruzni sladoled, hocu Ledo" pa mu objasni da ne mozes kupiti Ledo jer kosta 10 km ali zato jaca domaca proizvodnja i da zacepi labrnju i da jede domaci superkvalitetni sladoled koji je do pocetka primjene zakona kostao pola marke ali sada je tri marke, pa sta ima veze, i Ledo je 10.

I nauci se definiciju sarkazma.
MmeDeLafayette

#23 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by MmeDeLafayette »

loshe, pogotovo u raznolikom i kvalitetnom izboru domacih proizvoda :lol:
uostalom, ko je navikao da kupuje kvalitetno, kupovat ce
a sto se tice bih-proizvoda... ne bih nista da govorim :oops: otrov i smece
Prpa.ba

#24 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Prpa.ba »

Koja gorcina se ovdje prosipa :lol:

Sto se trazilo, to se dobilo. Ja ne vidim nikakav problem. A srbohrvati se uprpili sto im kolonija udara porez :thumbup: :D
Prpa.ba

#25 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Prpa.ba »

Lud i ponosan wrote:Nemoj okretati temu na nacionalisticku vodenicu, ovo je ekonomski problem i ne tice se samo "srbohrvata"...

Tice se zbog ovakvih panicnih izjava tipa "ako nam udarite porez, biti ce sve 10000% skuplje". Hoce djavola. Oni zive od izvoza u BiH, povecanje cijena ce biti minimalno. :D
Post Reply