Programski jezik Python - pitanja i pitanja
- Men_of_Numenor
#1 Programski jezik Python - pitanja i pitanja
Pozdrav svima!
Početnik sam u programiranju pa me zanima da li je Python dobar programski jezik za jednog početnika?
Vidim postoje dvije verzije, Python 2 i Python 3.
Koja je bolja za početnika?
Postoji i ova stranica https://www.codecademy.com/. Je li dobra za prve korake u programiranju?
I na šta bi generalno jedan početnik u programiranju trebao posebno da obrati pažnju?
Početnik sam u programiranju pa me zanima da li je Python dobar programski jezik za jednog početnika?
Postoji i ova stranica https://www.codecademy.com/. Je li dobra za prve korake u programiranju?
I na šta bi generalno jedan početnik u programiranju trebao posebno da obrati pažnju?
- yamakashii
#2 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
Ako nemas jedno 2-3 godine vremena na bacanja, po 5-6h na dan onda se ne upustaj u programiranje.Men_of_Numenor wrote:
- mirsek
#3 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
Python odlican za pocetnika, uci Python 3.Men_of_Numenor wrote:Pozdrav svima!
- mirsek
#4 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
Sa tempom od 5-6 sati dnevno on je za godinu dana jak junior.yamakashii wrote:Ako nemas jedno 2-3 godine vremena na bacanja, po 5-6h na dan onda se ne upustaj u programiranje.Men_of_Numenor wrote:
- Men_of_Numenor
#5 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
Šta je sa literaturom? Šta bi mi tu preporučili?
- yamakashii
#6 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
Jeste ali da se igra slagalica u htmlu i cssu i da bude ui dev. Bilo koji general purpose language poput c++, jave, pythona to se uci i usavrsava godinama, a i tesko da ce ga neko primiti bez diplome i da rasturi ove jezike, uvjek ce prednosti imati neki etf-ovac sa diplomom i minimalnim znanjem.mirsek wrote:Sa tempom od 5-6 sati dnevno on je za godinu dana jak junior.yamakashii wrote:Ako nemas jedno 2-3 godine vremena na bacanja, po 5-6h na dan onda se ne upustaj u programiranje.Men_of_Numenor wrote:
- mirsek
#7 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
Ma kakvi, sa ovakvim tempom od 5-6 sati on je za godinu dana odlican u html-u,jquery-u,bootstrapu i css-u a srednje dobar u javascriptu i angularu.yamakashii wrote: Jeste ali da se igra slagalica u htmlu i cssu i da bude ui dev. Bilo koji general purpose language poput c++, jave, pythona to se uci i usavrsava godinama, a i tesko da ce ga neko primiti bez diplome i da rasturi ove jezike, uvjek ce prednosti imati neki etf-ovac sa diplomom i minimalnim znanjem.
Sasvim solidan junior frontend.
Python ima extra laku i cistu sintaksu, za pola godine moze da ga odlicno nauci a onda u narednih pola godine razne biblioteke i frameworke da dodaje zavisno sta ce da radi.
Primit ce ga bez diplome ali mora da ima mnogo projekata tj. vise iskustva od ovih sto apliciraju sa diplomom.
- insomnia78
- mirsek
#9 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
insomnia78 wrote:
Jel tekica spremna, sta kae racunica, kakve su prosjecne plate u Franciji ?
- SmokingMan
#10 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
I ja se gombam sa svojim mislima da li da krenem sa C# programiranjem,a novca baš sada neam za bacanje da platim sebi školovanje,radim dodatno kako bi zaradio više,ali to nije dovoljno da ga jebeš.Ne bi mi bilo mrsko sjediti par sati dnevno,imam svu literuaturu i tutorijale koje mi je prijatelj iz Beča preporučio,on inače privodi kraju kurs intenzivnog učenja C# (koštalo ga je oko 5 K Eura),i sprema se za ispit.U 5 mjeseci je savladao gradivo koje se inače regualrno u školama uči cca.4 godine.Nije dobar ni sekunde,i ja mu to kažem
,kada po 7-10 sati (a nerijetko i više) dnevno sjedi za računarom.Nema ga da razgovaramo,osim ako ja ne započnem razgovor,stalno mi šalje slike navigacije na kojoj radi,a koja mu je u sklopu završnog ispita.
- mirsek
#11 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
Zavisi sta volis da programiras, C#, .NET, ASP.NET su povelike i poteske oblasti ako ides od nule ali nista nije nemoguce ako imas zelju i posvecenost.SmokingMan wrote:I ja se gombam sa svojim mislima da li da krenem sa C# programiranjem,a novca baš sada neam za bacanje da platim sebi školovanje,radim dodatno kako bi zaradio više,ali to nije dovoljno da ga jebeš.Ne bi mi bilo mrsko sjediti par sati dnevno,imam svu literuaturu i tutorijale koje mi je prijatelj iz Beča preporučio,on inače privodi kraju kurs intenzivnog učenja C# (koštalo ga je oko 5 K Eura),i sprema se za ispit.U 5 mjeseci je savladao gradivo koje se inače regualrno u školama uči cca.4 godine.Nije dobar ni sekunde,i ja mu to kažem,kada po 7-10 sati (a nerijetko i više) dnevno sjedi za računarom.Nema ga da razgovaramo,osim ako ja ne započnem razgovor,stalno mi šalje slike navigacije na kojoj radi,a koja mu je u sklopu završnog ispita.
Zavisno i od toga koliko ti se zuri sa nalazenjem posla, ako ti se zuri mozda bi trebao uzeti nesto drugo, ako ti se ne zuri i spreman si da ucis godinu/dvije onda mozes uzeti C# i .NET.
-
infiny
#12 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
Ne znam sta tacno podrazumjevas pod "dobar".Men_of_Numenor wrote:Pozdrav svima!
Pitas za python pa si se vjerovatno opredijelio za backend programiranje i to te vise privlaci. Koliko ja znam i koliko sam upucen, Python je relevantan i itekako koristen jezik danasnjice jednako kao i php sa svojim frejmovima. Html si vjerujem savladao kao osnovu tog putovanja.
Najbolje bi ti bilo da prerovis sto vise sajtova za trazenje poslova, pogledaj konkurse i oglase, vidi sta firme trenutno traze i imati ces neki uvid u to sta je najpopularnije i najtrazenije iz odredjene oblasti i prema tome se organizuj s ucenjem.
Za codeacademy su dosta podijeljena misljenja cini mi se, ali vise naginju ka negativnom, gdje se cesto kritikuju (cesto koristena - "Codecademy does not teach you to think like a coder".) ali to ne znaci da slusas mene i izbjegavas ih. Ako nista naucit ce te osnovama odredjene sintakse. Udemy je dobar, ali se placa, ali ako nemas sredstava ili namjeru izdvajati novac, provjeri, mozda ima i nekih besplatnih kurseva, nisam siguran. W3schools ti moze uvijek sluziti za podsjecanje a i ucenje, usputno. Sluzi se youtubom, ima siguran sam dobrih klipova gdje mozes dosta nauciti.
I ne bih ti preporucio previse literature i pukog citanja i teorije. Citati ces svakako dokumentaciju. Najvece znanje ces dobiti kroz praksu, neke svoje projekte i pisanje koda a ujedno izostriti logicki nacin razmisljanja i rjesavanja problema, a to je ono sto poslodavac i trazi od tebe.
Ne obaziri se previse na komentare tipa batali to, trebaju godine, diploma i sl. Uci svakodnevno, neka ti bude navika bez koje ne mozes.
Tehnologije izlaze i razvijaju se svako malo, nadogradnje jezika, frejmovi, biblioteke. Ako se razvijes u tom smjeru, usavrsavanje svakako traje cijeli zivot i zavrsit ce a da ne znas opet sve, i to je jedna realnost koja vazi za svakoga, tako da samo naprijed i usvajaj znanje na svaki moguci nacin, pozitivne kritike i savjeti uvijek dobro dodju, a kriticare destruktivce i demoralizirajuce spodobe jednostavno preskoci.
-
Drogo_rooq
#13 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
Potpisujem sve ozgor. Pusti suplju o diplomi. Takodje ne bih preporucio inicijalno da bilo sta placas. Postoji ogromna kolicina free tutorijala online. Pocni sa tim. Postoji mogucnost da se neces naci u tome
ali ako preguras godinu dana intenzivnog ucenja i savladas malo koncepte koji su potrebni u realnom svijetu mozes bez problema aplicirati kao junior.
Takodje se raspitaj za interne skole u firmama (gigi's school of coding)
Takodje se raspitaj za interne skole u firmama (gigi's school of coding)
- hidr4
#14 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
Python je dobar za pocetnike jer je dosta toga automatizirano i jako dobro zamaskirano.
Po meni, ako se želi postati imalo ozbiljan developer koji razumije zapravo šta se dešava, nema tu drugog jezika osim C++.
Po meni, ako se želi postati imalo ozbiljan developer koji razumije zapravo šta se dešava, nema tu drugog jezika osim C++.
-
Puf
#15 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
SmokingMan wrote:I ja se gombam sa svojim mislima da li da krenem sa C# programiranjem,a novca baš sada neam za bacanje da platim sebi školovanje,radim dodatno kako bi zaradio više,ali to nije dovoljno da ga jebeš.Ne bi mi bilo mrsko sjediti par sati dnevno,imam svu literuaturu i tutorijale koje mi je prijatelj iz Beča preporučio,on inače privodi kraju kurs intenzivnog učenja C# (koštalo ga je oko 5 K Eura),i sprema se za ispit.U 5 mjeseci je savladao gradivo koje se inače regualrno u školama uči cca.4 godine.Nije dobar ni sekunde,i ja mu to kažem,kada po 7-10 sati (a nerijetko i više) dnevno sjedi za računarom.Nema ga da razgovaramo,osim ako ja ne započnem razgovor,stalno mi šalje slike navigacije na kojoj radi,a koja mu je u sklopu završnog ispita.
Svi IT "ljudi (i zene)" sjede po toliko vremena za racunarom nema tu nista cudno, to je isto da kazes za taksistu, jbt pa lik po 7-8 sati provede u autu.
Ako si imalo ozbiljan oko ucenja i tebe to ceka
- SmokingMan
#16 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
Pripremio sam ja materijala po preporuci,isprintao i ovu knjigu (ispod slika),našao pdf. i fino isprintao.Puf wrote:SmokingMan wrote:I ja se gombam sa svojim mislima da li da krenem sa C# programiranjem,a novca baš sada neam za bacanje da platim sebi školovanje,radim dodatno kako bi zaradio više,ali to nije dovoljno da ga jebeš.Ne bi mi bilo mrsko sjediti par sati dnevno,imam svu literuaturu i tutorijale koje mi je prijatelj iz Beča preporučio,on inače privodi kraju kurs intenzivnog učenja C# (koštalo ga je oko 5 K Eura),i sprema se za ispit.U 5 mjeseci je savladao gradivo koje se inače regualrno u školama uči cca.4 godine.Nije dobar ni sekunde,i ja mu to kažem,kada po 7-10 sati (a nerijetko i više) dnevno sjedi za računarom.Nema ga da razgovaramo,osim ako ja ne započnem razgovor,stalno mi šalje slike navigacije na kojoj radi,a koja mu je u sklopu završnog ispita.
Svi IT "ljudi (i zene)" sjede po toliko vremena za racunarom nema tu nista cudno, to je isto da kazes za taksistu, jbt pa lik po 7-8 sati provede u autu.
Ako si imalo ozbiljan oko ucenja i tebe to ceka
Imma par sedmica da se presaberem i dobro razmislim,jbg,da ti iskreno kažeme,i vid mi je poprilično otišao u kurac,pa sada sjedim 2-3 metra od Plazme/monitora + što na puslu sjedim isto tako par sati zaračunarom,oči trebaju prirodno svjetlo,odmor,tako to,tijelo fizičku aktivnost,da bi mozak bio svijež...

- victom
#17 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
imam 40 godina, i programer sam 20 godina, , i odgovorno tvrdim, ne može se vrhunski tempo izdržati dugo.
a da ne dogovorim o novim tehnologijama i potrebi za usavršavanjem.
Mozak jednstavno uspori, ne možeš više primati informacije tako brzo kao prije, jednostvano stariš.
Iskustvo naravno raste, vidici se šire, ali usvajanje novih znanja opada, moral opada, postajes umoran od svega, u odnosu šta si mogao prije.
Kao vrhunski sportista, koji šta napravi do 40-te, napravio je.
Zato, moja preporuka, naplaćujte masno, jer nećete uvijek moći biti u mogućnosti da radite taj posao na visokom nivou.
Lijep pozdrav iz sunčanog Sarajeva.
Mozak jednstavno uspori, ne možeš više primati informacije tako brzo kao prije, jednostvano stariš.
Iskustvo naravno raste, vidici se šire, ali usvajanje novih znanja opada, moral opada, postajes umoran od svega, u odnosu šta si mogao prije.
Zato, moja preporuka, naplaćujte masno, jer nećete uvijek moći biti u mogućnosti da radite taj posao na visokom nivou.
Last edited by victom on 01/03/2021 06:01, edited 2 times in total.
- hidr4
#18 Re: Programski jezik Python - pitanja i pitanja
Nemam ni približno ovoliko iskustva, ali definitivno potpisujem !victom wrote:imam 40 godina, i programer sam 20 godina, , i odgovorno tvrdim, ne može se vrhunski tempo izdržati dugo.
Licno mislim da nije baš moguce drzat paznju bilo cim preko 6,7 sati u jednom danu, nauka nešto slicno i dokazala.
Takodjer, ako voliš to što pokušavaš da naucis, onda mozes ucit i sat vremena, dovoljno ti je (iz iskustva).Dok, s druge strane, ako ucis nazor, mozes ucit i mjesec dana, ne kazem da nece ic, ali nece bit ni efikasno kako bi inace bilo.
Btw, pitanje za ranije postove, zašto ste toliko svi navalili na C# ? (Nemojte me pogrešno shvatit, odlican jezik, radim i ja u njemu, samo ne znam otkud ideja ? )