Programiranje u C++, programiranje opcenito?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Dr Atom

#1 Programiranje u C++, programiranje opcenito?

Post by Dr Atom »

Cisto da otvorim temu o C++ , jer me zanima vase misljenje koliko se u Bosni, a i na balkanu opcenito koristi ovaj programski jezik... I ovaj drugi dio zanimaju me neki vasi pocetci programiranja, koji je to programski jezik bio prvi koji ste savladali :D
PeeJay

#2 Re: Programiranje u C++, programiranje opcenito?

Post by PeeJay »

Izuzev djecijeg igranja sam "u produkciju" usao 1998 godine. U glavnom sam se posluzivao tadasnjeg VB6 i Borland Delphi 5 u zavisnosti od tipa rijesenja, kojem sam se posvecivao. Uz to sam se koristio i ASP-om (za stvaranje intranet portala). Radio sam u fabrici i moji zadatci su bili pretezno automatizacija dokumenata (VB), razsirenja postojecih "velikih" aplikacija (D5) i automatizacija razmjene informacija (ASP).

Kasnije prelazim iz fabrike i koristim se vise manje samo Delphi-jem. 2001 u ASP (VBS) pravim portal, preko kojeg mogu klijenti velikih logista upravljati svoje proizvode u procesu skladistenja i transporta. 2003 po prvi put razvijam C# web aplikaciju (prenosim dio Delphi aplikacije na .NET platformu).

2004 tek po prvi put koristim C++ prilikom razvoja "front-end procesora" odnosno protokolnog pretvornika za potrebe daljinskog upravljana hidroelektrana. To je i jedini C++ projekt u mojoj karijeri (i to samo zbog toga, sto je sve skupa temeljilo na Solaris i Linux platformi). Do 2006 povecini razvijam u Delphi-ju i/ili C#, pretezno za Windows.

2006 se ponovo vracam u proizvodnju i preuzimam zadatak ujedinjavanja razlicnih protokola za upravljanje kontrolerima na proizvodnoj liniji za potrebe izgradnje linije za (tada jos nepostojeci) Audi A5 u Ingolstadtu. Koristim D7 i komuniciram sa Möller i Siemens kontrollerima na jednoj strani i FIS-om i SAP-om na drugoj. Poslije tog projekta ponovo za nekoliko vremena prelazim u logistiku, gdje opet koristim pretezno razlicite variante VB i C#.

2012 se ponovo vracam u Njemacku, gdje povecini nastavljam sa logistiko i proizvodnjom te uglavnom koristim C# 50% ili VB (30%), te jos uvijek Delphi (Sad u rukama Embarcadero) (nekih 20%). U svim okruzenjima (Znaci MS Visual Studio i Embarcadero RAD Studio) koristim DevExpress komponente za sastavljanje UI-ja, te ADDODB odnosno ADO.NET za pristup bazama podataka.

Od baza podataka koristim pretezno MS SQL (T-SQL), Oracle (PL/SQL), te ponekad MS Access ili MySQL. Radim skoro izricito na MS platformi, automatiziram Office aplikacije, integrisem SharePoint sa ostalim sistemima, pravim ekstenzije za razlicite ERP-sisteme (ponajvise PSI PENTA, SAP i Dynamics NAV), sa ciljem brze i jednoznacne razmjene informacija medju razlicitim sistemima i medju razlicitim ljudima, koji te sisteme upotrebljavaju i upravljaju.

Radio sam za manje firme, kao sto je slovenska Intereuropa, Eurosped, automatizaciju komunalnih odvoza u Ljubljani, Holding slovenskih elektrana, RTV Slovenije, itd. kai i velikane, kao sto je Audi, Airbus, Microsoft, Hapag Lloyd, Cargo Bull Schmitz,... i uvjek (osim u slucaju HSE) smo na nizim nivojima favorizirali Pascal (Delphi) pred C++ zbog ljepse strukturiranosti jezika i lakseg odrzavanja na dugi rok.

Takva su moja iskustva u vezi sa tim.
Dr Atom

#3 Re: Programiranje u C++, programiranje opcenito?

Post by Dr Atom »

PeeJay wrote:Post by PeeJay » 04/04/2018 20:19
PeeJay wrote:Izuzev djecijeg igranja sam "u produkciju" usao 1998 godine. U glavnom sam se posluzivao tadasnjeg VB6 i Borland Delphi 5 u zavisnosti od tipa rijesenja, kojem sam se posvecivao. Uz to sam se koristio i ASP-om (za stvaranje intranet portala). Radio sam u fabrici i moji zadatci su bili pretezno automatizacija dokumenata (VB), razsirenja postojecih "velikih" aplikacija (D5) i automatizacija razmjene informacija (ASP).

Kasnije prelazim iz fabrike i koristim se vise manje samo Delphi-jem. 2001 u ASP (VBS) pravim portal, preko kojeg mogu klijenti velikih logista upravljati svoje proizvode u procesu skladistenja i transporta. 2003 po prvi put razvijam C# web aplikaciju (prenosim dio Delphi aplikacije na .NET platformu).

2004 tek po prvi put koristim C++ prilikom razvoja "front-end procesora" odnosno protokolnog pretvornika za potrebe daljinskog upravljana hidroelektrana. To je i jedini C++ projekt u mojoj karijeri (i to samo zbog toga, sto je sve skupa temeljilo na Solaris i Linux platformi). Do 2006 povecini razvijam u Delphi-ju i/ili C#, pretezno za Windows.

2006 se ponovo vracam u proizvodnju i preuzimam zadatak ujedinjavanja razlicnih protokola za upravljanje kontrolerima na proizvodnoj liniji za potrebe izgradnje linije za (tada jos nepostojeci) Audi A5 u Ingolstadtu. Koristim D7 i komuniciram sa Möller i Siemens kontrollerima na jednoj strani i FIS-om i SAP-om na drugoj. Poslije tog projekta ponovo za nekoliko vremena prelazim u logistiku, gdje opet koristim pretezno razlicite variante VB i C#.

2012 se ponovo vracam u Njemacku, gdje povecini nastavljam sa logistiko i proizvodnjom te uglavnom koristim C# 50% ili VB (30%), te jos uvijek Delphi (Sad u rukama Embarcadero) (nekih 20%). U svim okruzenjima (Znaci MS Visual Studio i Embarcadero RAD Studio) koristim DevExpress komponente za sastavljanje UI-ja, te ADDODB odnosno ADO.NET za pristup bazama podataka.

Od baza podataka koristim pretezno MS SQL (T-SQL), Oracle (PL/SQL), te ponekad MS Access ili MySQL. Radim skoro izricito na MS platformi, automatiziram Office aplikacije, integrisem SharePoint sa ostalim sistemima, pravim ekstenzije za razlicite ERP-sisteme (ponajvise PSI PENTA, SAP i Dynamics NAV), sa ciljem brze i jednoznacne razmjene informacija medju razlicitim sistemima i medju razlicitim ljudima, koji te sisteme upotrebljavaju i upravljaju.

Radio sam za manje firme, kao sto je slovenska Intereuropa, Eurosped, automatizaciju komunalnih odvoza u Ljubljani, Holding slovenskih elektrana, RTV Slovenije, itd. kai i velikane, kao sto je Audi, Airbus, Microsoft, Hapag Lloyd, Cargo Bull Schmitz,... i uvjek (osim u slucaju HSE) smo na nizim nivojima favorizirali Pascal (Delphi) pred C++ zbog ljepse strukturiranosti jezika i lakseg odrzavanja na dugi rok.

Takva su moja iskustva u vezi sa tim.
Opa :D Jako zanimljivo i po svemu sudeci od napisanog veoma dobro i usput ogromno iskustvo. Licno, ja mislim trenutno da je jako vazno iskustvo, vise nego ista, mislim ukoliko se uhodamo u necemu to ide glatko poslije :D A siguran sam da si ga ti stekao vise nego dovoljno, jer ipak rad sa tolikim firmama je zahtjevao puno rada i truda i fixanja bugova koji su se pojavljivali u kodu. Sta da kazem osim da je bar mene ovo sve onako poprilicno iznenadilo(pozitivnom smislu) i ono sta drugo da napisem osim SVAKA CAST! :thumbup:
A usput neka sam bar nekoga i na ovom forumu pronasao da ga zanima programiranje.
Sto se tice mene ja nemam sada nekog zanimljivog iskustva sto se tice programiranja da se mogu pohvaliti sa njim. Tek sam u svojim nekim pocetcima, te u jednoj od gimnazija sam IT smjer. Inace programiranje me je i prije zanimalo, iza mene (osnovna skola) je takmicenje, do kojeg je "dogurano" do kantonalnog(ide opcinsko, kantonalno...itd). Sto se tice C++ -a, poceo sam da ga radim s krajem 2017.god., i mogu se pohvaliti da mi programiranje ide od ruke sto se tice zadataka, osim toga, zelio sam napraviti svoj e-dnevnik, pa sam to i uradio, eh sad nije to ni priblizno razvijeno e-dnevniku kakvi danas postoje, moj nema baze podataka(nisam jos to poceo da ucim, prvo da savladam c++ do kraja i to ce doci s vremenom), a za pravljenje te moje verzije e-dnevnika gledao sam da koristim sve do funkcija(pa i samih njih) i to je sve uradjeno bas zbog tog uvjezbavanja nekog... Objektno-orijentisano programiranje nisam jos poceo, ali planiram poceti polako i sa tim za odprilike mjesec dana. Tako da, kao sto vidis ja sam tek u tim pocetnickim vodama sto se tice programiranja :)
PeeJay

#4 Re: Programiranje u C++, programiranje opcenito?

Post by PeeJay »

Svi smo mi u neko vrijeme bili pocetnici. I na kraju kraja, svi smo mi samo ljudi, koji pokusavamo u okvirima nekih svojih mogucnosti, da napravimo ovaj zivot sebi i drugima podnosljivijim. Interesantna je stvar sa tim iskustvom, koje covjek stekne u nekom srednjerocnom razdoblju. Evo bas sam se jucer vratio iz BiH. Bio sam u posjeti nekoliko dana kod mojih, jednostavno odveo djecu, da vide deku i baku. Pa kad je onako prilikom razgovora ovako o svemu i svacemu nanijela i rijec o "vracanju nas sa vana u BiH" i zajedno sa tim se uspostavilo i zanimljivo pitanje: "Koliko vrijedi sve to moje iskustvo danas u BiH? Gdje i kako uopste neko od nas moze, da ga aplicicira?Dali uopste postoje potrebe u BiH za kadrovima, kao sto sam ja i mnoge kolege sa prostora bivse Juge, koji se bavimo visoko automatiziranom proizvodnjom na vise razina?"

Interesantno, da kad covjek otvori takva pitanja, zalada nekakva neprijatna tisina. A to znaci, da nezavisno od toga, kako to izkustvo mozda ovako na forumu lijepo zvuci, njegova trzna vrijednost u bih je nekako uporedljiva sa trznom vrijednoscu nekog radnika na nekoj proizvodnoj liniji ili u najboljem slucaju nekog planera prizvodnje ili osobe u kontroling sluzbi. Tako, da je sve to relativno, prijatelji moji. Tek kad bi postojala jaka ideja, da se potencial BiH izkoristi u tom smijeru, da privreda sluzi sto boljem snadbjevanju lokalnog stanovnistva nekom kvalilatitivnom komponentom zadovoljavanja zivotnih izazova na svim razinama, tad bi imalo smisla razgovarati o tom, da se iskustvo mazda nekoliko stotinjaka nas sa tim "bogatim izkustvom" vrati u BiH isa tim izkustvom pripomogne dobrobiti svoje zemlje. Ali dok se ne desi ta promjena unutra kod vas, sve to nase izkusnje (za vas u BiH) ne vrijedi nista.

Zato je mozda bitno naglasiti, da kad su posrijedi ovakva pitanja i debate, uvijek treba dobro razmisliti i o tom, u kom okruzenju covjek zeli da dijeluje i koje promijene zeli da uvede, te kako ce one uticati na one, na koje ce imati direktan i na one, na koje ce imati indirektan utjecaj.
Post Reply