program za montažu videa?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26 Re: program za montažu videa?

Post by Truba »

sad imam problem :D

žena priča u jednom klipu
a u drugom lista albume na stolu

nisam mogao to istovremeno snimiti jer je bila mala proszorija
baš sam se spetljo
nisam to dobro izrežirao niti scenarij napravio

uglavnom može li da ide njezin ton takozvani talking head nekoliko minuta ( pozadina će biti slike sa zidova i umjetnička djela)

a da onda ubacim kako lista albume sa slikama dok priča

ali vidi se kako priča tojest vidjet će se kako otvara usta :D

jbt
mufa1

#27 Re: program za montažu videa?

Post by mufa1 »

A jbte pa to su osnovne i najjednostavnije opcije u svakom video editoru.. Zasto se cijeli proces i zove video montaža? Sjedi malo, zagrij stolicu, za to vrijeme kolko si postova napiso, mogo si film izmontirat...
semirsar

#28 Re: program za montažu videa?

Post by semirsar »

vala ga je dosad mog'o ovdeka i plasirat' da vidi +/- kritike :mrgreen:
Truba

#29 Re: program za montažu videa?

Post by Truba »

jašta radi

većina joutube kometara su tipa

seme vam se zatralo (neko mjesto gdje su srbi pobijeni a nema veze s videom)
tuđman prodao posavinu ( bilo koji snimak iz posavine)

itako dalje
MTV

#30 Re: program za montažu videa?

Post by MTV »

Black swan wrote:jašta radi

većina joutube kometara su tipa

seme vam se zatralo (neko mjesto gdje su srbi pobijeni a nema veze s videom)
tuđman prodao posavinu ( bilo koji snimak iz posavine)

itako dalje
Pa samo obrises komentare ili ih onemogucih i kraj.
Truba

#31 Re: program za montažu videa?

Post by Truba »

ma to i radim ali nervira beze
ExNihilo

#32 Re: program za montažu videa?

Post by ExNihilo »

Da mi je vidjeti Komijev blog. :D :D
Truba

#33 Re: program za montažu videa?

Post by Truba »

bil ti? e ne može

zanima te desničarska, ksenofobna, klerofašistička, domoljubna tematika? :D

najčitaniji sam u sarajevu i zagrebu :D a imam publiku i u doboju :lol:

Zuzi Zu iz Mirzinog jata mi je lajkala fejsbuk stranicu i video :lol: :lol: :lol:
ExNihilo

#34 Re: program za montažu videa?

Post by ExNihilo »

Zanima, iz psihijatrijskih razloga.
Truba

#35 Re: program za montažu videa?

Post by Truba »

:lol: :lol: zar ti nisi ekonomista
Truba

#36 Re: program za montažu videa?

Post by Truba »

http://blog.dnevnik.hr/blokirani

evo isto ovako samo malo lošije :mrgreen: jer nisam elokventan kao kolega iz bloga do mog koji je uz to još i stariji pa je nekim stvarima osobno nazočio

s tim da ja imam podršku preko fejsax2 i youtubea u začetku jer još se ne kontam u te stvari
zijancer

#37 Re: program za montažu videa?

Post by zijancer »

Black swan wrote:sad imam problem :D

žena priča u jednom klipu
a u drugom lista albume na stolu

nisam mogao to istovremeno snimiti jer je bila mala proszorija
baš sam se spetljo
nisam to dobro izrežirao niti scenarij napravio

uglavnom može li da ide njezin ton takozvani talking head nekoliko minuta ( pozadina će biti slike sa zidova i umjetnička djela)

a da onda ubacim kako lista albume sa slikama dok priča

ali vidi se kako priča tojest vidjet će se kako otvara usta :D

jbt
može, ali neka ti prioritet bude zvuk... odnosno taj kompletirani video u kojem prica sa fokusom na lice
i trebalo bi da se mogu izrezati vizuelne rupe u videu (a zvuk ostaje kako jest) i u te rupe ubaciš druge kadrove na kojima se ne vidi njeno lice
eh sad, ako imaš viška radnje a manjak zvuka..to malo komplikuje stvari, pa je najjednostavnije da 'našiješ' zvuk na kraju priloga, dok se ne ušteliš malo bolje.

i trebao bi na početku imati tri 'lejera' (ne znam kako bi se to moglo zvati u svijetu montaže) u kojem su razdvojeni zvuk i slika(iz klipa dok prica) i slika (iz klipa dok lista album), da možeš praviti rupe u slici.
valjda :mrgreen:
jesam li te dobro shvatila :cry:
Sarayman

#38 Re: program za montažu videa?

Post by Sarayman »

Evo jos jednog kojeg interesuje video editovanje. Konkretno, u vezi Adobe Premiere Pro programa, za ove koji ga poznaju, je li tezak za nauciti apsolutnim pocetnicima? Imate li savjet koji? Hvala.
BarbaDue

#39 Re: program za montažu videa?

Post by BarbaDue »

Sarayman wrote:Evo jos jednog kojeg interesuje video editovanje. Konkretno, u vezi Adobe Premiere Pro programa, za ove koji ga poznaju, je li tezak za nauciti apsolutnim pocetnicima? Imate li savjet koji? Hvala.
Za nas koji ga poznajemo u dušu je lagan kao perce. Kada sam ga učio bio mi je nakratko komplikovan ali ako si u tim vodama i shvatiš suštinu video produkcije onda ti sve postaje šaša.

Moj jedini savjet ti je za početak pregledaj koji online tutorijal. https://youtu.be/wK3JTh2jOf8

Imaš i na našim jezicima vrlo dobro objašnjenje osnove korištenje Premier programa za montažu videa i zvuka.

Eto, rado bi nekome pomogao ako postoji mogućnost ...
ExNihilo

#40 Re: program za montažu videa?

Post by ExNihilo »

Black swan wrote::lol: :lol: zar ti nisi ekonomista
Kad pričam s ljevičarima, ekonomista. Kad pričam s desničarima, psihijatar. :lol:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#41 Re: program za montažu videa?

Post by Entropio »

Ima li neki besplatan video editor u kojem se moze raditi neki osnovni amaterski editing? Ima Movie Maker, ali on je bas prejednostavan. Dakle nesto malo naprednije od njega, ali opet ne ni pro alat kao sto je Premiere.
Hakiz

#42 Re: program za montažu videa?

Post by Hakiz »

Entropio wrote:Ima li neki besplatan video editor u kojem se moze raditi neki osnovni amaterski editing? Ima Movie Maker, ali on je bas prejednostavan. Dakle nesto malo naprednije od njega, ali opet ne ni pro alat kao sto je Premiere.
https://www.shotcut.org/
Hakiz

#43 Re: program za montažu videa?

Post by Hakiz »

jarobot wrote:
djuzepee wrote:adobe premiere pro..
i opleti po yt, tutoriala koliko hoces.. :)
I zaboravio si mu reći neki komp sa barem I5 procesorom minimum je 4GB rama za tečan rad poželjno od 8-16 GB ,što jača grafička i poželjno da se premier pro vrti na nakom SSD disku i da obavezno 64 bitini OS zato što se premiere pro ne može instalirati na 32 bitni odnosno ne postoji 32 bitna verzija.
To su neki minimumi za premiere pro da bi mogao normalno montirati video... :skoljka:
A stara verzija Premijere pro? Ne mora CS6, može CS ili CS2. Onda može i Pentium 32 bitni procesor, 1GB RAM, itd.

Inače smo mi navikli da nabavljamo najnovije i najmoćnije verzije programa koje zahtijevaju nov i jak hardver a onda koristimo 10-20% mogućnosti tog softvera. A u to mslučaju neka starija verzija softvera (naravno ne toliko stara da ne može na taj hardver ili OS) će uraditi posao a biće i brža jer će koristiti manje resursa i hardvera i OS-a.

Treba se sjetiti da su se vido klipovi montirali i prije 5 i prije 10 i prije 15 godina. Tako da će i softver iz tog vremena uraditi posao.

Dobar primjer je audio softver. Nabavi se najnovija verzija nekog audio softvera, a u njega se instališu plugini od prije 10 i više godina. Nema potrebe za novim jer ti stari plugini rade posao i više nego dobro.
Truba

#44 Re: program za montažu videa?

Post by Truba »

zijancer wrote: može, ali neka ti prioritet bude zvuk... odnosno taj kompletirani video u kojem prica sa fokusom na lice
i trebalo bi da se mogu izrezati vizuelne rupe u videu (a zvuk ostaje kako jest) i u te rupe ubaciš druge kadrove na kojima se ne vidi njeno lice
eh sad, ako imaš viška radnje a manjak zvuka..to malo komplikuje stvari, pa je najjednostavnije da 'našiješ' zvuk na kraju priloga, dok se ne ušteliš malo bolje.

i trebao bi na početku imati tri 'lejera' (ne znam kako bi se to moglo zvati u svijetu montaže) u kojem su razdvojeni zvuk i slika(iz klipa dok prica) i slika (iz klipa dok lista album), da možeš praviti rupe u slici.
valjda :mrgreen:
jesam li te dobro shvatila :cry:
jes

al sam ja sve to izrezao i priču kronološli poredao jer je skakala s teme na temu
tako da sam se izvukao :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#45 Re: program za montažu videa?

Post by Entropio »

Hakiz wrote:
Entropio wrote:Ima li neki besplatan video editor u kojem se moze raditi neki osnovni amaterski editing? Ima Movie Maker, ali on je bas prejednostavan. Dakle nesto malo naprednije od njega, ali opet ne ni pro alat kao sto je Premiere.
https://www.shotcut.org/
Hvala! Will check it out.
BarbaDue

#46 Re: program za montažu videa?

Post by BarbaDue »

Black swan wrote:
al sam ja sve to izrezao i priču kronološli poredao jer je skakala s teme na temu
tako da sam se izvukao :D
Najbolje da nam pokazeš svoj autorski rad možda se može nešto i popraviti :mrgreen:
Sarayman

#47 Re: program za montažu videa?

Post by Sarayman »

BarbaDue wrote:
Sarayman wrote:Evo jos jednog kojeg interesuje video editovanje. Konkretno, u vezi Adobe Premiere Pro programa, za ove koji ga poznaju, je li tezak za nauciti apsolutnim pocetnicima? Imate li savjet koji? Hvala.
Za nas koji ga poznajemo u dušu je lagan kao perce. Kada sam ga učio bio mi je nakratko komplikovan ali ako si u tim vodama i shvatiš suštinu video produkcije onda ti sve postaje šaša.

Moj jedini savjet ti je za početak pregledaj koji online tutorijal. https://youtu.be/wK3JTh2jOf8

Imaš i na našim jezicima vrlo dobro objašnjenje osnove korištenje Premier programa za montažu videa i zvuka.

Eto, rado bi nekome pomogao ako postoji mogućnost ...
Evo već 2 dana pokušavam provaliti osnovno uz pomoć raznih tutorijala i mogu ti reći da je maksimalno komplikovano za stroge početnike. Moraću biti uporan i sigurno očekujem prvi rezultat. Ako ne bude išlo, potražiću kurs koji ne košta 1000 i kusur Eura u IT Akademiji... Jedan od problema je i što koristim trial verziju Adobe Premiere Pro CC 2017 a recimo tutorijal koji si ti postavio je za verziju 2014 pa u samom startu ima problem različitog interfejsa programa pa sam onemogućen pratiti o čemu sve čikica govori..
BarbaDue

#48 Re: program za montažu videa?

Post by BarbaDue »

Kakav video materijal koristiš za vježbanje?

P.S. Previše je 1000 i kusur eura za obuku na Premier-u, da si mi bliže obučio bi te za 10tak dana :mrgreen:
Sarayman

#49 Re: program za montažu videa?

Post by Sarayman »

BarbaDue wrote:Kakav video materijal koristiš za vježbanje?

P.S. Previše je 1000 i kusur eura za obuku na Premier-u, da si mi bliže obučio bi te za 10tak dana :mrgreen:
Snimke sa akcione kamere i drona.
Naravno da je previse para sve sto nude u IT Akademiji, pokusat cu pronaci neki kurs za normalne novce.
Javim ti se u pp.
BarbaDue

#50 Re: program za montažu videa?

Post by BarbaDue »

Što se tiče interfejsa u Premierama, u svakoj verziji je 90% isti. A kada se uštelaš bit će ti haman ista svaka naredna koju budeš koristio.
Post Reply