Program za Kalkulacije cijena

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tataćusak

#1 Program za Kalkulacije cijena

Post by tataćusak »

Kao što naslov kaže potreban mi je program za izradu kalkulacija cijena u proizvodnji. Mogao bih nešto napraviti i sam u excelu, ali kontam možda ima neko neko pametnije rješenje. Proizvodnja mi je šarolika sa više vrsta obrada, više materijala itd, pa kontam da mi možda nebi bilo loše nešto i sa malom bazom podataka.
Šta zakon nalaže da kalkulacija mora sadržavati? Moram li imati proizvodnu i prodajnu kalkulaciju ili može jedna koja čće sadržavati obje cijene. Svaka pomoć bi dobro došla :thumbup:
amebr

#3 Re: Program za Kalkulacije cijena

Post by amebr »

Još lakše, ako imaš MS OFFICE i unutar toga Microsoft accsess...dobar program za kreiranje baze podataka kalkulacija i slično...:)
tataćusak

#4 Re: Program za Kalkulacije cijena

Post by tataćusak »

Ima li neko kakve literature za izradu kalkulacija, neki koristan link isl.
PRO165

#5 Re: Program za Kalkulacije cijena

Post by PRO165 »

Hajde napiši malo detaljnije šta ti treba vezano za kalkulacije. Imam ja dosta iskustva sa tim stvarim, od toga da ti napravim program od nule do nekog već gotovog riješenja koje možda zadovoljava tvoje potrebe.
macirko

#6 Re: Program za Kalkulacije cijena

Post by macirko »

U vezi izrade kalkulacija cijena u trgovini moguće je pogledati npr. ovu stranicu:
http://www.programskicentar.net/kalkulacije.html

Kalkulacije cijena u proizvodnji su nešto drugačije jer ovise o direktnim troškovima kao što su cijene utrošenog materijala i indirektnim troškovima kao što su troškovi proizvodne režije i drugi troškovi. Izračun proizvodne cijene proizvoda je stoga nešto složenije od obične trgovačke kalkulacije jer ima više ulaznih veličina i parametara koji čine proizvodnu cijenu proizvoda. Jedan primjer izračuna proizvodne cijene proizvoda je moguće pogledati npr. na ovoj stranici:
http://www.programskicentar.net/proizvodnja_2.html
Post Reply