Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
IDEA

#1 Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by IDEA »

Ne znam je li za crnu hroniku ili ovaj forum (btw nisam našla da je sa-x smatrao ovo bitnim i objavio, ako jeste moja greška):
** No links ** Hronika
PRIČA DANA/ SUNOVRAT SARAJEVSKIH SREDNJIH ŠKOLA: Profesorica povela đake na predstavu, ali nije znala gdje je Narodno pozorište...
Ponedjeljak | 16.04.2012.

Kada su je šokirani srednjoškolci upitali kako ne zna gdje je Narodno pozorište u Sarajevu, ona je lakonski odgovorila: „Pa, ja sam sa svojom rajom uvijek išla u kino!“

Treća gimnazijaDa nije tragično, bilo bi smiješno... Ali nije nimalo smiješno. Slučaj je zabilježen u jednoj od prestižnih sarajevskih srednjih škola, Trećoj gimnaziji, a akter ovog skandaloznog događaja je mlada 24-godišnja profesorica Bosanskog jezika, koja je, u skladu sa planom i programom, učenike prvog razreda ove gimnazije, prije nekoliko sedmica, povela na pozorišnu predstavu 'Ožalošćena porodica'.

Nakon što su se gimnazijalci organizovali, sakupili novac i kupili karte, na času Bosanskog su iste podijelili, uz dogovor: „Nađemo se kod Narodnog u 19 sati“. Šok i nevjericu potom izazvalo je pitanje koje je đacima uputila profesorica: „A, gdje vam je to?!“. Kada su je zatečeni đaci s nevjericom upitali kako ne zna gdje je Narodno pozorište u Sarajevu, ona je lakonski odgovorila: „Pa, ja sam sa svojom rajom uvijek išla u kino!“.

N. L. je mjesto profesorice Bosanskog jezika u Trećoj gimnaziji dobila nakon što je prethodna profesorica, čuvena po svojim nastavničkim kriterijima i pedagoškim sposobnostima, početkom godine otišla u penziju. Inače, profesorica N. L. je magistrica književnosti, a diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Posao u Trećoj gimnaziji dobila je nakon raspisivanja konkursa za upražnjeno mjesto, a prema kojim kriterijima je zadovoljila zahtjeve komisije, nije poznato. No, za vrlo kratko vrijeme postala je strah i trepet među đacima, prepoznatljiva po vlastitim ocjenjivačkim kriterijima i olakom dijeljenju jedinica čitavim razredima, zbog čega je navukla gnjev roditelja, ali i negodovanje kolega koji drže do visokih pedagoških kodeksa po kojima se Treća gimnazija svrstava među najjače srednje škole u Sarajevu.

I tako..., nakon što su se gimnazijalci sastali u dogovoreno vrijeme ispred Narodnog pozorišta, nekoliko djevojčica je otišlo po profesoricu koja ih je čekala ispred BBI centra i dovele je na odredište.

Da li se profesorici dopala predstava i kakve je impresije ponijela nakon što je prvi put posjetila teatar, ne zna se.
Pitarrr82

#2 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by Pitarrr82 »

Gdje su ove mladje profesorice bile kad sam ja u skolu isao? :mrgreen:
kockica_kockica

#3 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by kockica_kockica »

IDEA wrote:Ne znam je li za crnu hroniku ili ovaj forum (btw nisam našla da je sa-x smatrao ovo bitnim i objavio, ako jeste moja greška):
** No links ** Hronika
PRIČA DANA/ SUNOVRAT SARAJEVSKIH SREDNJIH ŠKOLA: Profesorica povela đake na predstavu, ali nije znala gdje je Narodno pozorište...
Ponedjeljak | 16.04.2012.

Kada su je šokirani srednjoškolci upitali kako ne zna gdje je Narodno pozorište u Sarajevu, ona je lakonski odgovorila: „Pa, ja sam sa svojom rajom uvijek išla u kino!“

Treća gimnazijaDa nije tragično, bilo bi smiješno... Ali nije nimalo smiješno. Slučaj je zabilježen u jednoj od prestižnih sarajevskih srednjih škola, Trećoj gimnaziji, a akter ovog skandaloznog događaja je mlada 24-godišnja profesorica Bosanskog jezika, koja je, u skladu sa planom i programom, učenike prvog razreda ove gimnazije, prije nekoliko sedmica, povela na pozorišnu predstavu 'Ožalošćena porodica'.

Nakon što su se gimnazijalci organizovali, sakupili novac i kupili karte, na času Bosanskog su iste podijelili, uz dogovor: „Nađemo se kod Narodnog u 19 sati“. Šok i nevjericu potom izazvalo je pitanje koje je đacima uputila profesorica: „A, gdje vam je to?!“. Kada su je zatečeni đaci s nevjericom upitali kako ne zna gdje je Narodno pozorište u Sarajevu, ona je lakonski odgovorila: „Pa, ja sam sa svojom rajom uvijek išla u kino!“.

N. L. je mjesto profesorice Bosanskog jezika u Trećoj gimnaziji dobila nakon što je prethodna profesorica, čuvena po svojim nastavničkim kriterijima i pedagoškim sposobnostima, početkom godine otišla u penziju. Inače, profesorica N. L. je magistrica književnosti, a diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Posao u Trećoj gimnaziji dobila je nakon raspisivanja konkursa za upražnjeno mjesto, a prema kojim kriterijima je zadovoljila zahtjeve komisije, nije poznato. No, za vrlo kratko vrijeme postala je strah i trepet među đacima, prepoznatljiva po vlastitim ocjenjivačkim kriterijima i olakom dijeljenju jedinica čitavim razredima, zbog čega je navukla gnjev roditelja, ali i negodovanje kolega koji drže do visokih pedagoških kodeksa po kojima se Treća gimnazija svrstava među najjače srednje škole u Sarajevu.

I tako..., nakon što su se gimnazijalci sastali u dogovoreno vrijeme ispred Narodnog pozorišta, nekoliko djevojčica je otišlo po profesoricu koja ih je čekala ispred BBI centra i dovele je na odredište.

Da li se profesorici dopala predstava i kakve je impresije ponijela nakon što je prvi put posjetila teatar, ne zna se.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: i ne mogu se prestati smijati :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
duspi

#4 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by duspi »

meni ovo zvuli ko ubleha i privatna hajka na nekog, što ne bi bilo prvi put da ** No links ** uradi...

počevši od same predpostavke (kako možeš živjeti u sarajevu i kretati se kroz centar a ne znati gdje je nps, bar kao landmark, makar nikad ne otišao ni na jednu predstavu)...a ton kojim je članak pisan je posebna priča :)

ne treba baš svemu iz vijesti bezuslovno vjerovati :)

i da..đe su bile te mlade u moj vakat hahah
Comrad

#5 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by Comrad »

Kao prvo, samo zesci naivac moze povjerovati u ovo.
Drugo, ko god zivi u sarajevu zna gdje su barem ti osnovni objekti kulture, profa nije morala nikad otici u narodno, ali da ne zna gdje je...e u to me niko ne moze uvjeriti.

Nego ocito da je strozija malo, naklepala se keceva, pa se djeca osvecuju. A mediji jedva docekaju.
IceQueen

#6 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by IceQueen »

duspi wrote:meni ovo zvuli ko ubleha i privatna hajka na nekog, što ne bi bilo prvi put da ** No links ** uradi...

počevši od same predpostavke (kako možeš živjeti u sarajevu i kretati se kroz centar a ne znati gdje je nps, bar kao landmark, makar nikad ne otišao ni na jednu predstavu)...a ton kojim je članak pisan je posebna priča :)

ne treba baš svemu iz vijesti bezuslovno vjerovati :)

i da..đe su bile te mlade u moj vakat hahah
Precjenjujes mlade studentice Filozofskog fakulteta! xD

P.S. Sta Ti predstavlja taj kofeinski avatar?
Last edited by IceQueen on 18/04/2012 08:43, edited 1 time in total.
breviar

#7 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by breviar »

da, stvarno naivac moze da proguta ovu pricu. i, ocito da je dobro 'iskarikirana' iz tih djecijih umova.
da ne zvuci kako branim profesoricu, ali... ako je zestoka kako kazu, onda neka ne iznenadjuje sto su djeca
spremna uraditi. :)
djeca znaju bas biti nekada zla. :roll:
harač

#8 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by harač »

kad je ova priča izbila... ja sam jučer negdje čuo stariji bračni par kako pričaju o ovome (?!), ali ne mogu da se sjetim gdje... može biti u tramvaju... trač se širi brže od kuge
Last edited by harač on 18/04/2012 08:50, edited 1 time in total.
paravan

#9 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by paravan »

jel dosljo :lol:

(ja sam dosljo :skoljka: )
novi.dan.nova.nafaka

#10 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by novi.dan.nova.nafaka »

breviar wrote:da, stvarno naivac moze da proguta ovu pricu. i, ocito da je dobro 'iskarikirana' iz tih djecijih umova.
da ne zvuci kako branim profesoricu, ali... ako je zestoka kako kazu, onda neka ne iznenadjuje sto su djeca
spremna uraditi. :)
djeca znaju bas biti nekada zla. :roll:
Potpis. Zlobnici mali... :evil: :evil: :evil:
hamalalija

#11 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by hamalalija »

Citao sam ono na onoj povracotini depoa tacka ba
I podsjetio me ovaj clanak na jun ili jul 1992 kada je gradom pukla prica da je Sasa Karadzic presao u TO :lol: :lol: :lol:
palamuda

#12 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by palamuda »

Po kojim krterijima i zašto bi profesorica trebala znati gdje je koja zgrada u Sarajevu i zašto je ovo izvrgnuto ruglu.
trcicu trceci

#13 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by trcicu trceci »

palamuda wrote:Po kojim krterijima i zašto bi profesorica trebala znati gdje je koja zgrada u Sarajevu i zašto je ovo izvrgnuto ruglu.
isto k'o da pitas zasto bi ministar vanjskih poslova trebao ici u strane zemlje :run: :run: :run:
malaplavooka

#14 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by malaplavooka »

trcicu trceci wrote:
palamuda wrote:Po kojim krterijima i zašto bi profesorica trebala znati gdje je koja zgrada u Sarajevu i zašto je ovo izvrgnuto ruglu.
isto k'o da pitas zasto bi ministar vanjskih poslova trebao ici u strane zemlje :run: :run: :run:
I meni je ovo malo pretjerano...Djeca su danas prave male zloće a još ako je i bilo ovako ili bar slično....naša posla-od muhe medvjeda.To da je školstvo danas na rubu i da je znanje profesora i djece znatno oskudnije nego prije 5-6-7 godina, to je evidentno.Iskreno, ja ne vjerujem u ovo.
duspi

#15 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by duspi »

IceQueen wrote:
duspi wrote:meni ovo zvuli ko ubleha...
Precjenjujes mlade studentice Filozofskog fakulteta! xD

P.S. Sta Ti predstavlja taj kofeinski avatar?
kofein i ja godinama živimo u neraskidivoj simbiotičkoj vezi haha :D

ontopic:
ne znam, možda ih stvarno precjenjujem, ali mi je teško povjerovati da je neko proveo minimalno 4 godine faksa na kilometar od pozorišta, a poslije toga se zposlio samo neznatno dalje i da ne zna gdje se ono nalazi

a sam ostatak teksta, stroga, kriteriji, jedinice..to s pozorištem više zvuči kao izgovor za hajku nego srž vijesti..

ja bih prije rekao da ona kao tako mlada nije ni imala drugog izbora nego zauzeti oštar i agresivan gard (svi znamo kakvi su srednjoškolci) i da se pri tome ili zamjerila djeci koja se svete ili nekom od roditelja
palamuda

#16 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by palamuda »

trcicu trceci wrote:
Pogrešno opažanje.
Profesorica je krenula na svoj redovni zadatak, al nije znala tačno odredište što nije neki grijeh.
MVP zemlje krene u obilazak druge, al naravno da ne zna gdje je koji parlament i ministar smješten nego ga tamo dovedu.
paravan

#17 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by paravan »

palamuda wrote:
trcicu trceci wrote:
Pogrešno opažanje.
Profesorica je krenula na svoj redovni zadatak, al nije znala tačno odredište što nije neki grijeh.
MVP zemlje krene u obilazak druge, al naravno da ne zna gdje je koji parlament i ministar smješten nego ga tamo dovedu.
pa i ucenici su odveli profesoricu na kraju u narodno pozoriste (ona ucenica sto je otisla po nju u BBI)
IDEA

#18 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by IDEA »

trcicu trceci wrote:

Jako dobro poređenje. Pa nije ona profesorica fizike da bi joj trebali progledati nepoznavanje kulturnih institucija, ipak je ona profesorica književnosti.

Možda jeste karikirano ali ako je bar mali dio tačan, ovo je katastrofa.
A ako je mislila da poslije strogoće ispadne "cool" sa komentarom o kinu, ovo joj treba biti dobra škola.
Cvjetka

#19 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by Cvjetka »

Ne treba biti izbenadeno,ko kaze da profesori/ce ,ucitelji/ce ,itd moraju znati gdje je sta u Sa?!

Ne znaci da svi idu u Narodno pozoriste...a jednostavno je to da nam moze biti jasno iz kojeg razloga se muzeji zatvaraju.
jedna tamo

#20 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by jedna tamo »

sramota je ako se to desilo, al samo da Vam stavim na znanje da su djeca danas blago rečeno katastrofa, ponašaju se opušteno, niko ko oni, pametuju, komentarišu , filozofiraju a nemaju pojma sa životom tj. znaju sve mahalske priče od svojih roditelja a znanje im je na nivou nule ČAST IZUZECIMA!
Moja generacija nije smjela pogledati profesora u oči a ova danas djeca bukvalno u lice kažu sve i svašta i koliko god neki profesor napravio gaf , ne može nikako bit kao današnja djeca koja prvo nemaju kućnog odgoja ni kulture i baš me zanima koliko je djece znalo gdje je narodno pozorište i kakva je struktura sarajlija u toj trećoj gimnaziji...
prema tome odron nad odronima je ovo sve..... i nikad ama baš nikad Sarajevo neće biti kao prije rata sa intelektualcima i ljudima koji nešto znače....
malaplavooka

#21 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by malaplavooka »

jedna tamo wrote:sramota je ako se to desilo, al samo da Vam stavim na znanje da su djeca danas blago rečeno katastrofa, ponašaju se opušteno, niko ko oni, pametuju, komentarišu , filozofiraju a nemaju pojma sa životom tj. znaju sve mahalske priče od svojih roditelja a znanje im je na nivou nule ČAST IZUZECIMA!
Moja generacija nije smjela pogledati profesora u oči a ova danas djeca bukvalno u lice kažu sve i svašta i koliko god neki profesor napravio gaf , ne može nikako bit kao današnja djeca koja prvo nemaju kućnog odgoja ni kulture i baš me zanima koliko je djece znalo gdje je narodno pozorište i kakva je struktura sarajlija u toj trećoj gimnaziji...
prema tome odron nad odronima je ovo sve..... i nikad ama baš nikad Sarajevo neće biti kao prije rata sa intelektualcima i ljudima koji nešto znače....

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
casanova123

#22 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by casanova123 »

e ovo je sramota ako se prenosi 3 sedmice kasnije.. zasto niko nije pitao tu profesoricu da li je to istina? mozda se zena salila.. mozda nije bilo tako.. niko nije imao kako treba dokaz.. 20djece od 15 godina da vam bude relevantno.. pa njima je samo ta mlada bila u glavama a ne pozoriste :D
IDEA

#23 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by IDEA »

casanova123 wrote:e ovo je sramota ako se prenosi 3 sedmice kasnije.. zasto niko nije pitao tu profesoricu da li je to istina? mozda se zena salila.. mozda nije bilo tako.. niko nije imao kako treba dokaz.. 20djece od 15 godina da vam bude relevantno.. pa njima je samo ta mlada bila u glavama a ne pozoriste :D
** No links ** je objavio 16.04. zašto nije niko prije, ja ne znam.
Isto tako, da li je "patka" to ne znam ali niko nije ni demantirao.
Ovo je katastrofa za naše obrazovanje ali i nešto što nama svima u današnje vrijeme postaje normalno i očekivano ali s čim se ja još uvijek ne mogu pomiriti.
glockov kolac

#24 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by glockov kolac »

Sve što u Bosni i Hercegovini treba da ti zagorčaju život je neprovjerena glasina i šupački portal... za sve ostalo tu je ljudska glupost...
malaplavooka

#25 Re: Profesorica nije znala gdje je Narodno pozorište

Post by malaplavooka »

IDEA wrote:
casanova123 wrote:e ovo je sramota ako se prenosi 3 sedmice kasnije.. zasto niko nije pitao tu profesoricu da li je to istina? mozda se zena salila.. mozda nije bilo tako.. niko nije imao kako treba dokaz.. 20djece od 15 godina da vam bude relevantno.. pa njima je samo ta mlada bila u glavama a ne pozoriste :D
** No links ** je objavio 16.04. zašto nije niko prije, ja ne znam.
Isto tako, da li je "patka" to ne znam ali niko nije ni demantirao.
Ovo je katastrofa za naše obrazovanje ali i nešto što nama svima u današnje vrijeme postaje normalno i očekivano ali s čim se ja još uvijek ne mogu pomiriti.

E sve i da je istina, zar bi sada trebalo da se pomenuta profesorica eksponira i demantuje? Ni u ludilu. Nekoliko napaljenih momčića napiše vijest, i hajde-dernek! Još bi jadna djevojka trebala da se takmiči s dječijim budalaštinama i demantuje....cccc :twisted:
Locked