otvorim stranicu oslobodjenja.. upravo.. i dobijem umjesto clanka, sljedecu poruku:
hajd, u redu je sto koriste open source cms (mambo) za odrzavanje stranice, ali sto to sve radi neki amater, to je skroz druga prica..Warning: main(/path/to/mambo/install/includes/version.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\OsloWeb\includes\mambo.php on line 27
Warning: main(): Failed opening '/path/to/mambo/install/includes/version.php' for inclusion (include_path='.;c:\php4\pear') in C:\OsloWeb\includes\mambo.php on line 27
Warning: main(/path/to/mambo/install/includes/database.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\OsloWeb\includes\mambo.php on line 29
Fatal error: main(): Failed opening required '/path/to/mambo/install/includes/database.php' (include_path='.;c:\php4\pear') in C:\OsloWeb\includes\mambo.php on line 29
oslobodjenje je samo jedan primjer..
kako stvari stoje, namjeravam se baviti web aplikacijama i kad se jednog dana (akobogda a mi zivi i zdravi) vratim kuci.. a uzeti od nekog pare kod nas, da se ovako jedna fatal error ne pojavi je na granici naucne fantastike..
prije dva ljeta, odem ja u jednu naftno-trgovinsku firmu, sa idejom da im za relativno male pare, napravim web stranicu.. i prvo sto mene gazda pita, sta ce meni web stranica.. popijem ja onu njihovu kafu sto su mi ponudili, zahvalim im se sto su me primili i podjem kuci..
zove on mene poslije par dana, kaze sto se nako naljuti.. pa reko, jesi li onog radnika iz poste sto ti je prodo priljucak za telefon pito: sto ce meni telefon.. kaze on, nisam.. al web stranica nije isto..
e pa ako nije isto, onda ti i ne treba.. i tu se nasa saradnja zavrsila.. sad ta firma ima stranicu, sjaj i bijeda kurtizana, ali ne bih nikog da imenujem..
elem, dokle ce "mog komsije mali, koji se u to pravo razumije i razvaljuje, ma haker pravi" raditi web stranice "ozbiljnih" i vecih bosanskih firmi? mozda kad u BiH broj korisnika interneta dosegne dvocifren postotak.. ovako je sve to ziva utopija..
odoh sad vidjeti jel windows server na kome se vrti mambo, proradio..