Dani wrote:Beriz Belkić
Tragedija koju današnja Bosna i Hercegovina ima sa svojim "patriotama" ne nalazi se u likovima poput Harisa Silajdžića, Safeta Halilovića ili Nijaza Durakovića; njihovi motivi rušenja ustavnih promjena nalaze se u rubrikama pod: zaštita drskog, krupnog kriminala, služenje svom partijskom šefu ili osiguranje još jednog poslaničkog mandata.
No, slučaj Beriza Belkića zaslužuje posebnu pažnju. Prije svega, zbog Belkićevog brižljivo njegovanog imidža u javnosti po kome se radi o razumnom, tolerantnom, istinoljubivom, odgovornom političaru; čovjeku svjesnom da je mukotrpni kompromis sa nastavljačima onih politika koje su u ratu učinile sve da unište BiH, nažalost, jedini način da se, uz pomoć SAD-a i međunarodne zajednice, dođe do države u kojoj neće biti dobro samo kriminalcima i političarima.
Zahvaljujući upravo takvom imidžu, Belkić je bio jedan od prvih bh. političara koji je mjesecima čak i u tajnosti sa predstavnicima američke administracije radio na pripremama pregovora o ustavnim promjenama. Dobro je znao da bez angažmana i pritiska Amerikanaca ne postoji ta sila ni u BiH, ni van nje, koja će Dragana Čavića, Mladena Ivanića i Milorada Dodika uopće privesti stolu za kojim bi se uopće moglo razgovarati o bilo kakvim promjenama ustava.
Kada su mediji počeli objavljivati dokaze o krupnom kriminalu pod zaštitom utemeljitelja njegove stranke Harisa Silajdžića (Tuzlanska banka, Željezara Zenica, Energopetrol...), Belkić o ovim temama nije progovorio ni riječ. No, kada je Utemeljitelj shvatio da je jedini način za skretanje pažnje javnosti sa svog kriminala rušenje ustavnih promjena, Belkić je izvršio partijski nalog, povukao se iz pregovora i u Parlamentu se pridružio pijunima iz Stranke za BiH, sljedbenicima Mate Bobana i Šešeljevom vojvodi Blagojeviću, kojima je pošlo za rukom da sahrane perspektivu skorih promjena stanja u državi.
U izboru između promjena postojećeg stanja i izvršenja naloga svog stranačkog šefa Belkić je postupio "racionalno", kao tipični bh. političar, vodeći isključivo računa o vlastitim interesima. A oni nisu mali: zahvaljujući bespogovornom izvršenju naloga svog šefa, nekadašnji činovnik sekretarijata za odbranu na Ilidži, već duže od deset godine živi od ove i ovakve politike. Razmišljanje Silajdžićevom i klimanje svojom glavom omogućili su mu da neprekinuto već 120 mjeseci živi od državnih plaća i sinekura, što u parlamentima, što u raznim komisijama, što u Predsjedništvu BiH. Ni troetažni stan u elitnom dijelu Sarajeva, vrijedan bar 150 hiljada eura, nije za bacit'...
Vrhunac njegove licemjerne demagogije je objašnjenje da nije mogao vjerovati zvaničnim garancijama američke administracije da su predloženi amandmani tek prvi korak u ustavnim reformama, koje bi odmah nakon izbora bile nastavljene uz nesmanjeni angažman američkih predstavnika. Pazi Belkića: ne vjeruje Americi kada su u pitanju ustavne promjene, ali joj vjeruje kada je u pitanju izbor države u kojoj će se njegov sin školovati i živjeti. A šta sa onim roditeljima u ovoj zemlji koji nisu političari i koji svojoj djeci ne mogu priuštiti Ameriku?
Utjeha je slaba i cijena je previsoka, ali nakon glasanja u Parlamentu o ustavnim amandmanima, Beriz Belkić, kao i svi političari koji odlično žive od Bosne kunući se nju, više se ne može švercovati. A i to je nešto. (V.S.)
Profesionalni politicar Beriz Belkic
-
Prenj
#1 Profesionalni politicar Beriz Belkic
Jos jedan covjek za sva vremena i sve fotelje, a nekad je izgledalo da je mrvicu drugaciji i bolji od ostalih ... 
- kekec
Tvoj prvi post.vildan wrote:sdp-ovci pusite nam kitu, vidimo se 1.10.
I odmah pokaza sve kvalitete.
Rijetko ce se naci nesto slicno,
nesto tako genijalno, argumentovano,
zrelo i pametno.
A sto te ne abortirase, za dobrobit
tvoje okoline, a i sire.
- kekec
Malo je nejasan, upotrijebio je ".pu.. nam ...", a ne "pus...meni...",Meshtar wrote:Nemoj tako, odmah nam je čovjek dao do znanja šta on misli, kao i njegovo sexualno opredjeljenje... Kontam može li takav u stranku prvog ili ono bješe drugog u bošnjaka??![]()
![]()
tako da se ne zna da li je samo on ili su mozda i ostali, tog i tog sex.
opredjeljenja.
-
zzzzz
Tekst nije vrijedan komentara, vjerovatno ni Beriz nije cvjecka ali je olicenje postenja ako ga poredis sa politicarima iz njegove stranke a boga mi i u poredjenju sa Lagumdzijinim pulenima.
O Berizu sam cuo samo najbolje od mnogih ljudi i udruzenja koja predstavljaju ljude sa margine da sad ne nabrajam. Njegova vrata nikad ni za koga od njih nisu bila zatvorena.
Vise npr. vjerujem zeni koja se brine o djeci koja su ostala bez oba roditelja u ratu i o onome sto ona kaze o Berizu Belkicu, nego supcicima iz Dana.
O Berizu sam cuo samo najbolje od mnogih ljudi i udruzenja koja predstavljaju ljude sa margine da sad ne nabrajam. Njegova vrata nikad ni za koga od njih nisu bila zatvorena.
Vise npr. vjerujem zeni koja se brine o djeci koja su ostala bez oba roditelja u ratu i o onome sto ona kaze o Berizu Belkicu, nego supcicima iz Dana.
- jeza u ledja
Ni meni se tekst ne svidja. Vidim ono V.S. pa sam se iznenadio da Vildana moze tako los tekst napisati, ali vidim sad kazete da je iz Dana.
- kekec
Nije vazno sto je tekst iz "Dana". Nije vazno sto ga je napisala VS.jeza u ledja wrote:Ni meni se tekst ne svidja. Vidim ono V.S. pa sam se iznenadio da Vildana moze tako los tekst napisati, ali vidim sad kazete da je iz Dana.
Nije vazno da li se tebi ili meni tekst svidja ili ne, VAZNO je da li je
tekst TACAN ili ne.
- jeza u ledja
Ne, vazno je prije svega da li mi se svidja nacin pisanja ili ne. Ipak je to novinski clanak, a ja sam samo citatelj.kekec wrote:Nije vazno sto je tekst iz "Dana". Nije vazno sto ga je napisala VS.jeza u ledja wrote:Ni meni se tekst ne svidja. Vidim ono V.S. pa sam se iznenadio da Vildana moze tako los tekst napisati, ali vidim sad kazete da je iz Dana.
Nije vazno da li se tebi ili meni tekst svidja ili ne, VAZNO je da li je
tekst TACAN ili ne.
U clanku nema nista ekskluzivno da bi dumao glavu o tome da li je tacno ili nije.
Komentari tipa
su besmisleniPazi Belkića: ne vjeruje Americi kada su u pitanju ustavne promjene, ali joj vjeruje kada je u pitanju izbor države u kojoj će se njegov sin školovati i živjeti.
ili
odnosno izvlacenje prljavog vesa kad ti zatreba kao dodatni argument za dokazivanje labave teorije.A oni nisu mali: zahvaljujući bespogovornom izvršenju naloga svog šefa, nekadašnji činovnik sekretarijata za odbranu na Ilidži, već duže od deset godine živi od ove i ovakve politike. Razmišljanje Silajdžićevom i klimanje svojom glavom omogućili su mu da neprekinuto već 120 mjeseci živi od državnih plaća i sinekura, što u parlamentima, što u raznim komisijama, što u Predsjedništvu BiH. Ni troetažni stan u elitnom dijelu Sarajeva, vrijedan bar 150 hiljada eura, nije za bacit'...
Sta uopste znaci ovo
????Ni troetažni stan u elitnom dijelu Sarajeva, vrijedan bar 150 hiljada eura, nije za bacit'...
Na koji tacno nacin taj podatak ima veze sa cijelim clankom? Valjda kao covjek zivi od drzavnih placa pa ima para da kupi stan ili sta? Mislim, bezveze....
-
Revolucionar
Skrojise nam je Berizi.Sulejmani,Zlatani.Harisi,Miloradi.Radovani.Jovani,Ivani Kunte i Pante.Ko su uopste ovi ljudi na politickoj sceni.?Ja i dalje cekam da se probudim iz ovog kosmara u lijepoj nam drzavici BiH.spongebob wrote:eto vam prave slike i prilike perspektive bosanske buducnostivildan wrote:sdp-ovci pusite nam kitu, vidimo se 1.10.
-
novel
Da li je iko procitao SB, ko je kako dijelio BiH?...da nije bilo Nijaza Durakovica i jos par ljudi......daj boze da bi danas imali i ovakvu BiH...
Tragedija koju današnja Bosna i Hercegovina ima sa svojim "patriotama" ne nalazi se u likovima poput Harisa Silajdžića, Safeta Halilovića ili Nijaza Durakovića; njihovi motivi rušenja ustavnih promjena nalaze se u rubrikama pod: zaštita drskog, krupnog kriminala, služenje svom partijskom šefu ili osiguranje još jednog poslaničkog mandata.
-
edu
u ovome i jeste problem..i nijaz..i beriz..su nas zajebali..(zajedno sa ostalim..)..nijaz iz osvete prema lagumdziji..beriz..jer jad nije smio kontrirati harisu..bit ce da je fotelja ipak draza od buducnosti miliona..neki dan sam u svojoj arhivi trazio dane u kojima beriz porucuje..nismo svi barabe..(odnosilo se na povecanje plata parlamentarcima..ili penzija..?!)..jesi berize..(i nijaze!) i te kakva..da si bogd'o i onda glaso za..ali da si i sada!novel wrote:Da li je iko procitao SB, ko je kako dijelio BiH?...da nije bilo Nijaza Durakovica i jos par ljudi......daj boze da bi danas imali i ovakvu BiH...