profesionalizacija i privatizacija vojske DA/NE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rainbow_sex

#1 profesionalizacija i privatizacija vojske DA/NE

Post by rainbow_sex »

dali treba biti ispred drugih ili moras cekati da drugi sazriju dabi i sam isao dalje ?

u svakom slucaju dali je moguce nakon profesionalizacije ici i na privatizaciju
bar nekih sektora vojske ?

zna se kakav drzava management ima ... i profesionalizirana vojska sa takvim managementom bi bila paralizirana da obavlja zadatke.

sudbina i profesionalne vojske u nekom ozbiljnom sukobu nije ruzicasta.
Edin H.

Post by Edin H. »

Svakako 8-)
meatoverhere

Post by meatoverhere »

DA, ali gdje su penezi za istu?
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

u ovom momentu penezi bi dolazili od kooperativnih akcija sa vojskom amerike.

ma kako se to nekom svidlo
kekec

Post by kekec »

meatoverhere wrote:DA, ali gdje su penezi za istu?
Neka ih sami zarade. U slobodno vrijeme gaje puzeve ili gljive npr.
U sezoni beru voce, lubenice i sl. i eto peneza. A mogu i heklat goblene
i iste prodavati turistima. :D
meatoverhere

Post by meatoverhere »

rainbow_sex wrote:u ovom momentu penezi bi dolazili od kooperativnih akcija sa vojskom amerike.

ma kako se to nekom svidlo
To je u redu ako merikanci na to pristaju i ako mi unaprijed pristanemo da onda postoje realne sanse da ce nasi vojnici ici u Irak ili slicne drzave. Na to se treba unaprijed misliti i pripremiti.
digger

#7 Re: profesionalizacija i privatizacija vojske DA/NE

Post by digger »

rainbow_sex wrote:u svakom slucaju da li je moguce nakon profesionalizacije ici i na privatizaciju
bar nekih sektora vojske ?

zna se kakav drzava management ima ... i profesionalizirana vojska sa takvim managementom bi bila paralizirana da obavlja zadatke.

sudbina i profesionalne vojske u nekom ozbiljnom sukobu nije ruzicasta.
Definitivno, profesionalna vojska je rjesenje.
(a) Po ustavu SFRJ, JNA je bila "narodna" i kao takva, nije mogla da se okrene protiv naroda. Oh, really!
(b) Ne bi nikad doslo do odbijanja polaganja zakletve
(c) Kada smo jednom u EU, blizu smo NATO tj. zastiti u slucaju moguceg napada drugih. Ako SCG i Hrvatska postanu clanovi, nece doci do te mogucnosti.
(d) Prof vojska sluzi takodjer kao zastita za unutrasnje nemire.
(e) Bila bi jeftinija i efikasnija.

Samo ne znam sta si mislio pod ..."ici i na privatizaciju bar nekih sektora vojske"... Kakvu privatizaciju?
RPM

Post by RPM »

vojska BH mora odgovoriti na sve zahtijeve koji se pred nju postave, jedan od tih zahtijeva je i brojnost aktivnog i rezervnog sastava ... ako zemlje u okruzenju nisu ukinule redovno sluzenje vojnog roka onda BH ovakva kakva je sigurno to ne treba ciniti.

problem finansiranja se moze rijesiti prodajom infrastrukture bivse JNA kao i naplatom ratne stete nastale agresijom na BH te smanjenjem broja budzetskih potrosaca.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

>Samo ne znam sta si mislio pod ..."ici i na privatizaciju bar nekih sektora vojske"... Kakvu privatizaciju?

privatizirati recimo djelove koji mogu raditi posao za novac. Na primejr deminerske jedinice, ili pak sektor nabavki ( zna se koliko je taj dio vezan za afere korupcije ) itd
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Onda mozes kod privatnika sluzit vojsku. :lol: :lol: :lol:
wanderer

#11 Re: profesionalizacija i privatizacija vojske DA/NE

Post by wanderer »

digger wrote:
(a) Po ustavu SFRJ, JNA je bila "narodna" i kao takva, nije mogla da se okrene protiv naroda. Oh, really!
(c) Kada smo jednom u EU, blizu smo NATO tj. zastiti u slucaju moguceg napada drugih. Ako SCG i Hrvatska postanu clanovi, nece doci do te mogucnosti.

Samo ne znam sta si mislio pod ..."ici i na privatizaciju bar nekih sektora vojske"... Kakvu privatizaciju?
Digger, ovo c.) i d.) ti je otprilike kao i a.), mozda nijansu jace. Ko garantuje da ne bi doslo do agresije i unutar EU, pod naravno specificnim uslovima slicnim onima koji su bili potrebni i da a.) postane "Oh, really"?
Frutek

#12 Re: profesionalizacija i privatizacija vojske DA/NE

Post by Frutek »

wanderer wrote:
digger wrote:

Digger, ovo c.) i d.) ti je otprilike kao i a.), mozda nijansu jace. Ko garantuje da ne bi doslo do agresije i unutar EU, pod naravno specificnim uslovima slicnim onima koji su bili potrebni i da a.) postane "Oh, really"?
Slazem se wanderer. Pa upravo iz tih razloga se EU i NATO boje da prime bivse Jugo republike (Citaj BiH, Srbiju i Hrvatsku), jer znaju da ako ce doci do ponovnog konflikta, taj NATO savez nece predstavljati nikom nista sveto i samim tim moze se ugrozit i NATO savez a i EU.

Dokaz tome je nemilosrdno odugovlacenje primanja Turske zbog njihovih razmirica sa Grckom :roll:

Sto se tice strane vojske da nas stiti, ja njima ne bi prepustio ormar da pricuvaju, a kamoli da stite narod cijeli. Ucimo iz istorije ljudi da se ne ponavljaju iste greske :oops:
wanderer

Post by wanderer »

frutek, slazem se.

Medjutim, da pojasnim ovo gore -- i ja mislim da je profesionalna vojska najbolji izbor od ponudjenih. Medjutim, to po meni nema puno veze ni sa EU ni NATO-om, kao nekakvim garantima mira. To je posebna tema, a malo odlutasmo.

Pored profesionalne vojske, a da mene neko pita, pojacao bih opce obrazovanje po tom pitanju -- nesto kao nekadasnja ONO i DSZ (kojoj sam se nekada smijao), samo puno prakticnije.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

>Dokaz tome je nemilosrdno odugovlacenje primanja Turske zbog njihovih razmirica sa Grckom

Turska je dio NATO saveza
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

> Pored profesionalne vojske, a da mene neko pita, pojacao bih opce obrazovanje po tom pitanju -- nesto kao nekadasnja ONO i DSZ (kojoj sam se nekada smijao), samo puno prakticnije.

Cini se da je primjer Izraela dobar.
Post Reply