profesionalizacija i privatizacija vojske DA/NE
-
rainbow_sex
#1 profesionalizacija i privatizacija vojske DA/NE
dali treba biti ispred drugih ili moras cekati da drugi sazriju dabi i sam isao dalje ?
u svakom slucaju dali je moguce nakon profesionalizacije ici i na privatizaciju
bar nekih sektora vojske ?
zna se kakav drzava management ima ... i profesionalizirana vojska sa takvim managementom bi bila paralizirana da obavlja zadatke.
sudbina i profesionalne vojske u nekom ozbiljnom sukobu nije ruzicasta.
u svakom slucaju dali je moguce nakon profesionalizacije ici i na privatizaciju
zna se kakav drzava management ima ... i profesionalizirana vojska sa takvim managementom bi bila paralizirana da obavlja zadatke.
-
rainbow_sex
u ovom momentu penezi bi dolazili od kooperativnih akcija sa vojskom amerike.
ma kako se to nekom svidlo
-
meatoverhere
To je u redu ako merikanci na to pristaju i ako mi unaprijed pristanemo da onda postoje realne sanse da ce nasi vojnici ici u Irak ili slicne drzave. Na to se treba unaprijed misliti i pripremiti.rainbow_sex wrote:u ovom momentu penezi bi dolazili od kooperativnih akcija sa vojskom amerike.
-
digger
#7 Re: profesionalizacija i privatizacija vojske DA/NE
Definitivno, profesionalna vojska je rjesenje.rainbow_sex wrote:u svakom slucaju da li je moguce nakon profesionalizacije ici i na privatizaciju
(a) Po ustavu SFRJ, JNA je bila "narodna" i kao takva, nije mogla da se okrene protiv naroda. Oh, really!
(b) Ne bi nikad doslo do odbijanja polaganja zakletve
(c) Kada smo jednom u EU, blizu smo NATO tj. zastiti u slucaju moguceg napada drugih. Ako SCG i Hrvatska postanu clanovi, nece doci do te mogucnosti.
(d) Prof vojska sluzi takodjer kao zastita za unutrasnje nemire.
(e) Bila bi jeftinija i efikasnija.
Samo ne znam sta si mislio pod ..."ici i na privatizaciju bar nekih sektora vojske"... Kakvu privatizaciju?
-
RPM
vojska BH mora odgovoriti na sve zahtijeve koji se pred nju postave, jedan od tih zahtijeva je i brojnost aktivnog i rezervnog sastava ... ako zemlje u okruzenju nisu ukinule redovno sluzenje vojnog roka onda BH ovakva kakva je sigurno to ne treba ciniti.
problem finansiranja se moze rijesiti prodajom infrastrukture bivse JNA kao i naplatom ratne stete nastale agresijom na BH te smanjenjem broja budzetskih potrosaca.
problem finansiranja se moze rijesiti prodajom infrastrukture bivse JNA kao i naplatom ratne stete nastale agresijom na BH te smanjenjem broja budzetskih potrosaca.
-
rainbow_sex
>Samo ne znam sta si mislio pod ..."ici i na privatizaciju bar nekih sektora vojske"... Kakvu privatizaciju?
privatizirati recimo djelove koji mogu raditi posao za novac. Na primejr deminerske jedinice, ili pak sektor nabavki ( zna se koliko je taj dio vezan za afere korupcije ) itd
privatizirati recimo djelove koji mogu raditi posao za novac. Na primejr deminerske jedinice, ili pak sektor nabavki ( zna se koliko je taj dio vezan za afere korupcije ) itd
-
wanderer
#11 Re: profesionalizacija i privatizacija vojske DA/NE
Digger, ovo c.) i d.) ti je otprilike kao i a.), mozda nijansu jace. Ko garantuje da ne bi doslo do agresije i unutar EU, pod naravno specificnim uslovima slicnim onima koji su bili potrebni i da a.) postane "Oh, really"?digger wrote:
Definitivno, profesionalna vojska je rjesenje.
(a) Po ustavu SFRJ, JNA je bila "narodna" i kao takva, nije mogla da se okrene protiv naroda. Oh, really!
(c) Kada smo jednom u EU, blizu smo NATO tj. zastiti u slucaju moguceg napada drugih. Ako SCG i Hrvatska postanu clanovi, nece doci do te mogucnosti.
Samo ne znam sta si mislio pod ..."ici i na privatizaciju bar nekih sektora vojske"... Kakvu privatizaciju?
-
Frutek
#12 Re: profesionalizacija i privatizacija vojske DA/NE
Slazem se wanderer. Pa upravo iz tih razloga se EU i NATO boje da prime bivse Jugo republike (Citaj BiH, Srbiju i Hrvatsku), jer znaju da ako ce doci do ponovnog konflikta, taj NATO savez nece predstavljati nikom nista sveto i samim tim moze se ugrozit i NATO savez a i EU.wanderer wrote:Digger, ovo c.) i d.) ti je otprilike kao i a.), mozda nijansu jace. Ko garantuje da ne bi doslo do agresije i unutar EU, pod naravno specificnim uslovima slicnim onima koji su bili potrebni i da a.) postane "Oh, really"?digger wrote:
Definitivno, profesionalna vojska je rjesenje.
Dokaz tome je nemilosrdno odugovlacenje primanja Turske zbog njihovih razmirica sa Grckom
Sto se tice strane vojske da nas stiti, ja njima ne bi prepustio ormar da pricuvaju, a kamoli da stite narod cijeli. Ucimo iz istorije ljudi da se ne ponavljaju iste greske
-
wanderer
frutek, slazem se.
Medjutim, da pojasnim ovo gore -- i ja mislim da je profesionalna vojska najbolji izbor od ponudjenih. Medjutim, to po meni nema puno veze ni sa EU ni NATO-om, kao nekakvim garantima mira. To je posebna tema, a malo odlutasmo.
Pored profesionalne vojske, a da mene neko pita, pojacao bih opce obrazovanje po tom pitanju -- nesto kao nekadasnja ONO i DSZ (kojoj sam se nekada smijao), samo puno prakticnije.
Medjutim, da pojasnim ovo gore -- i ja mislim da je profesionalna vojska najbolji izbor od ponudjenih. Medjutim, to po meni nema puno veze ni sa EU ni NATO-om, kao nekakvim garantima mira. To je posebna tema, a malo odlutasmo.
Pored profesionalne vojske, a da mene neko pita, pojacao bih opce obrazovanje po tom pitanju -- nesto kao nekadasnja ONO i DSZ (kojoj sam se nekada smijao), samo puno prakticnije.
-
rainbow_sex
>Dokaz tome je nemilosrdno odugovlacenje primanja Turske zbog njihovih razmirica sa Grckom
Turska je dio NATO saveza
Turska je dio NATO saveza
-
rainbow_sex
> Pored profesionalne vojske, a da mene neko pita, pojacao bih opce obrazovanje po tom pitanju -- nesto kao nekadasnja ONO i DSZ (kojoj sam se nekada smijao), samo puno prakticnije.
Cini se da je primjer Izraela dobar.
Cini se da je primjer Izraela dobar.