Hbga, Zubak se časno izvuče, ali Krivousti potpisa ovakav Ustav i Izborni zakon.juznije wrote: Mislim da Zlatko u izbornoj noci nije rekao da su narodi izabrali nego je Narod izabrao
za ujedinitelja nije puno jos pola mandata dati mu fore. Pa kad bude 6 godina predsjednikovanja vidjet cemo. Belgija je dobar uzor a Slovacka bas I nije. I nama Hrvatima koji nismo glasali za Zeljka on nevjerojatno puno znaci. Jednostavno je simbol
Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#26 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
-
Djuro
#27 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Dobro je da postoji Komšić.
Dobro je da su za njega glasovali Hrvati i Bošnjaci.
Gledano preko ograde (iz Hrvatske) stvarno bih volio da se BIH što prije pretvori u relativno normalnu
(ne i unitarnu državu). Moji su također podrijetlom iz BIH i mislim da po toj liniji pravo osjećati i Bosnu
kao svoju zemlju. Skroz kao svoju.
HDZ je u BIH napravio puno nereda i zla, a rezultat takve politike i jest nestanak Hrvata praktički iz cijele
Bosne...svaka čast gospodo.
Tko su Hadezeovci ?
Sve redom bivši udbaši i udbaški agenti - od Bobana, preko Šuška do gomile ovih kojekakvih opskurnih
likova..ministara, načelnika, pročelnika...Jučer komunisti i vojnici Partije, odjednom su postali veliki Hrvati...
Odvratno.
Normalnom čovjeku ne treba puno da zaključi - u vrijeme početka rata u BIH , u vrijeme kada je
pritisak na Srbe kao agresore postao prevelik, njima je očajnički trebala neka situacija da "zamuti vodu"
I što se desilo - zaratili su Muslimani i Hrvati...
Odjednom više nije bila jasna situacija po kojoj Srbi napadaju Sloveniju,pa Hrvatsku, pa onda Bosnu...
Umjesto toga, počeo je "građanski rat" u BIH.. ostalo su samo tehnički detalji, u kojima je kao rezultat -
nestanak Hrvata iz BIH...
Jasno je da se to desilo jer je Šušak je poslušao svog nalogodavca...
Gledano preko ograde (iz Hrvatske) stvarno bih volio da se BIH što prije pretvori u relativno normalnu
(ne i unitarnu državu). Moji su također podrijetlom iz BIH i mislim da po toj liniji pravo osjećati i Bosnu
HDZ je u BIH napravio puno nereda i zla, a rezultat takve politike i jest nestanak Hrvata praktički iz cijele
Tko su Hadezeovci ?
Sve redom bivši udbaši i udbaški agenti - od Bobana, preko Šuška do gomile ovih kojekakvih opskurnih
likova..ministara, načelnika, pročelnika...Jučer komunisti i vojnici Partije, odjednom su postali veliki Hrvati...
Odvratno.
Normalnom čovjeku ne treba puno da zaključi - u vrijeme početka rata u BIH , u vrijeme kada je
pritisak na Srbe kao agresore postao prevelik, njima je očajnički trebala neka situacija da "zamuti vodu"
Odjednom više nije bila jasna situacija po kojoj Srbi napadaju Sloveniju,pa Hrvatsku, pa onda Bosnu...
Umjesto toga, počeo je "građanski rat" u BIH.. ostalo su samo tehnički detalji, u kojima je kao rezultat -
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#28 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Pozdrav tebi @Djuro tamo u Lijepoj,...K'o meHlem na ranu si pristao ovdje pišući ovo!Djuro wrote:Dobro je da postoji Komšić.
Tko su Hadezeovci ?
Odvratno.
-
pemanapemani
#29 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
@
Pozdrav.
Svaka čast. Nažalost, da si u BiH ti ne bi bio Hrvat, jer nije Hrvat ko ne glasa za HDZ i protivi se odlukama "stožerne stranke". Vidiš kako ti je odmah Viktor suptilno odgovorio da se ulizuješ onima koji ugnjetavaju Hrvate.Djuro wrote:Dobro je da postoji Komšić.
Tko su Hadezeovci ?
Odvratno.
Pozdrav.
- osa
#30 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Djuro wrote:Dobro je da postoji Komšić.
Tko su Hadezeovci ?
Odvratno.
sad bi dežurni "bosanci" rekli, "ma ovo je trol, salonac i sl.", naravno da je priča obrnuta, ali kod nas je razlika u mišljenjima prihvatljiva dapače i poželjna, živio ti meni zemo, iako se baš i ne slažemo...
-
pemanapemani
#31 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
@osa- naravno, ti bolje znaš kakva je situacija u BiH od ljudi koji žive u istoj. @djuro je dao samo komentar, a ti godinama raspravljaš o unutrašnjem uređenju susjedne države. Po nečem si poseban, mislim da si možda jedini čovjek koji tvrdi da posavina nije prodata. Ti to znaš iako nikad nisi nogom kročio na to tlo. Čak znaš bolje i od generala Stipetića koji je zapovijedao akcijama u posavini. Iako ste roštiljski prijatelji, te se teme niste dotakli. Također, znaš bolje i od generala Zovke, koji opet iznosi blasfemije u svojoj knjizi, šta on zna.
- Komrad
#32 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Pa ocigledno da je to teska materija za tebe jer ne mozes da shvatisViktor III wrote: Ako legitimitet daju gradjani zbog cega onda Komsić mora biti član iz reda hrvatskog naroda.Da se izjasnio kao Bosanac ili Bosnjak ili Gradjanin ne bi prosao.Zbog cega onda gradjani Federacije nemaju pravo birati u RS-u.Dakle nisi u pravu. Nacionalna odrednica ne samo da je bitna nego je presudna za kandidaturu.
Procitaj izborni zakon pa ga shvati ... i onda ce ti biti jasno ono sto sam rekao.
Ja cu ipak probati
Kada se broje glasovi za nekog kandidata oni koji broje te glasove ne znaju da li je listic ispunio hrvat, srbin ili bosnjak
nego ga broje 1 listis=1 glas= 1 covjek na odredjenom izbornom mjestu
jer izborna jedinica kada broji glasove kaze npr.
zeljko komsic -- 300 000 glasova i to je taj legitimitet
a ne kaze
zeljko komsic 300 000 glasova
200 000 bosnjackih
100 000 hrvatskih
jel ti sad jasno?
Last edited by Komrad on 18/11/2010 00:11, edited 1 time in total.
- osa
#33 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
tko te može prodati ako se hoćeš boriti, da se bihać predao, garantiram da bi rekli da je prodan, ali ljudi stisnuli, pa se nisu dali prodati, tako i posavci, nisu bili u okruženju, a i tuzla ima je mogla pomoći s druge strane, ali ne prodalo ih, uvijek krivi neki drugi, poznati sindrom, kako se orašje onda nije prodalo....pemanapemani wrote:@osa- naravno, ti bolje znaš kakva je situacija u BiH od ljudi koji žive u istoj. @djuro je dao samo komentar, a ti godinama raspravljaš o unutrašnjem uređenju susjedne države. Po nečem si poseban, mislim da si možda jedini čovjek koji tvrdi da posavina nije prodata. Ti to znaš iako nikad nisi nogom kročio na to tlo. Čak znaš bolje i od generala Stipetića koji je zapovijedao akcijama u posavini. Iako ste roštiljski prijatelji, te se teme niste dotakli. Također, znaš bolje i od generala Zovke, koji opet iznosi blasfemije u svojoj knjizi, šta on zna.
-
stari grad Visegrad
#34 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
dobro da imas strpljenja da objasnis .... Viktor nije nikad glasao, ali prosipa pamet 
- osa
#35 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
glasaće polako, kad bude punoljetan, nemere prijestari grad Visegrad wrote:dobro da imas strpljenja da objasnis .... Viktor nije nikad glasao, ali prosipa pamet
-
pemanapemani
#36 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
"U svojim analizama autor Zovak iznosi dokaze koji pokazuju kako Bosanska Posavina nije izgubljena vojnim putem, nego dogovorima tadašnjeg srpskog i hrvatskog vodstva, a po samom svjedočenju generala Stipetića svaki pokušaj povratka tih teritorija pod hrvatsku vlast bio je onemogućivan od strane najviših hrvatskih vlasti. Ne znam kakvi bi još dodatni dokazi trebali da se pokaže prava istina o ovoj sramotnoj stranici hrvatske povijesti i nezaliječenoj rani posavskih Hrvata i Bošnjaka. Preporučujući ovu knjigu prije svega svim Posavljacima i drugim zainteresiranim čitateljima, mogu samo citirati ono što je u pogovoru ove knjige napisao general Stipetić: “Knjigu preporučujem ne samo vojnim profesionalcima, nego svima koji žele saznati u kojoj mjeri je vojnik bio instrument politike, a politika uzrok pada Bosanske Posavine.”osa wrote:tko te može prodati ako se hoćeš boriti, da se bihać predao, garantiram da bi rekli da je prodan, ali ljudi stisnuli, pa se nisu dali prodati, tako i posavci, nisu bili u okruženju, a i tuzla ima je mogla pomoći s druge strane, ali ne prodalo ih, uvijek krivi neki drugi, poznati sindrom, kako se orašje onda nije prodalo....pemanapemani wrote:@osa- naravno, ti bolje znaš kakva je situacija u BiH od ljudi koji žive u istoj. @djuro je dao samo komentar, a ti godinama raspravljaš o unutrašnjem uređenju susjedne države. Po nečem si poseban, mislim da si možda jedini čovjek koji tvrdi da posavina nije prodata. Ti to znaš iako nikad nisi nogom kročio na to tlo. Čak znaš bolje i od generala Stipetića koji je zapovijedao akcijama u posavini. Iako ste roštiljski prijatelji, te se teme niste dotakli. Također, znaš bolje i od generala Zovke, koji opet iznosi blasfemije u svojoj knjizi, šta on zna.
Pardoniram, gramatička greška, Zovak. Eto nije prodana. Stipetić se garant nije otrijeznio od roštiljade, pa valja gluposti.
- osa
#37 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
pa rekoh ti već tko te može prodati ako se ti hoćeš boriti, u krajnjem slučaju, mogao je tuzlanski korpus priskočiti u pomoć , pa bosna je to, nije hrvatska, gdje bijahu kad je grmilo....pemanapemani wrote:"U svojim analizama autor Zovak iznosi dokaze koji pokazuju kako Bosanska Posavina nije izgubljena vojnim putem, nego dogovorima tadašnjeg srpskog i hrvatskog vodstva, a po samom svjedočenju generala Stipetića svaki pokušaj povratka tih teritorija pod hrvatsku vlast bio je onemogućivan od strane najviših hrvatskih vlasti. Ne znam kakvi bi još dodatni dokazi trebali da se pokaže prava istina o ovoj sramotnoj stranici hrvatske povijesti i nezaliječenoj rani posavskih Hrvata i Bošnjaka. Preporučujući ovu knjigu prije svega svim Posavljacima i drugim zainteresiranim čitateljima, mogu samo citirati ono što je u pogovoru ove knjige napisao general Stipetić: “Knjigu preporučujem ne samo vojnim profesionalcima, nego svima koji žele saznati u kojoj mjeri je vojnik bio instrument politike, a politika uzrok pada Bosanske Posavine.”osa wrote:tko te može prodati ako se hoćeš boriti, da se bihać predao, garantiram da bi rekli da je prodan, ali ljudi stisnuli, pa se nisu dali prodati, tako i posavci, nisu bili u okruženju, a i tuzla ima je mogla pomoći s druge strane, ali ne prodalo ih, uvijek krivi neki drugi, poznati sindrom, kako se orašje onda nije prodalo....pemanapemani wrote:@osa- naravno, ti bolje znaš kakva je situacija u BiH od ljudi koji žive u istoj. @djuro je dao samo komentar, a ti godinama raspravljaš o unutrašnjem uređenju susjedne države. Po nečem si poseban, mislim da si možda jedini čovjek koji tvrdi da posavina nije prodata. Ti to znaš iako nikad nisi nogom kročio na to tlo. Čak znaš bolje i od generala Stipetića koji je zapovijedao akcijama u posavini. Iako ste roštiljski prijatelji, te se teme niste dotakli. Također, znaš bolje i od generala Zovke, koji opet iznosi blasfemije u svojoj knjizi, šta on zna.
Pardoniram, gramatička greška, Zovak. Eto nije prodana. Stipetić se garant nije otrijeznio od roštiljade, pa valja gluposti.
- osa
#38 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
i ja, poznavajući menatlitet ovdašnjih naroda procjenjujem da bi hrvati i srbi to učinili, onako s apetitom, samo da mogu...Viktor III wrote:Ti procitaj post pa ga onda komentiraj. Nacionalna odrednica ne samo da je bitna nego je presudna za kandidaturu.Komrad wrote:Pa ocigledno da je to teska materija za tebe jer ne mozes da shvatisViktor III wrote: Ako legitimitet daju gradjani zbog cega onda Komsić mora biti član iz reda hrvatskog naroda.Da se izjasnio kao Bosanac ili Bosnjak ili Gradjanin ne bi prosao.Zbog cega onda gradjani Federacije nemaju pravo birati u RS-u.Dakle nisi u pravu. Nacionalna odrednica ne samo da je bitna nego je presudna za kandidaturu.
Procitaj izborni zakon pa ga shvati ... i onda ce ti biti jasno ono sto sam rekao.
Ja cu ipak probati
Kada se broje glasovi za nekog kandidata oni koji broje te glasove ne znaju da li je listic ispunio hrvat, srbin ili bosnjak
a ne kaze
200 000 bosnjackih
100 000 hrvatskih
jel ti sad jasno?
Gradjanin ne ide na kandidatsku listu.Procitaj izborni zakon. Na listu ide SRBIN, HRVAT i BOSNJAK.Isto tako zakon ti odredjuje da ako imas prebivaliste u B Luci onda glasas za srpskog člana.Izbor Komsica jest legalan ali i pijanoj vrani je jasno da on nije odraz političke volje Hrvata u BiH.Ili da ti bude jasnije to je isto kao kad bi Hrvati i Srbi izabrali Bosnjackog člana predsjednistva u osobi Fikreta Abdica.
- vee-jay
#39 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
uh a ko ce se sekirati to za hrvate. od kada se vi i vas hdz sekiraju, hrvata u bosni nigdje a i u hercegovini iz dana u dana sve manje...juznije wrote:Nemoj se ti sekirati za Hrvate. Sumnjam da su Bosnjaci izabrali Zeljka da popravlja Hrvatima. Tesko da su Bosnjaci nasekirani nad tuznim Hrvatima pa rekli prvo cemo se pobrinuti za Hrvate a za sebe kad stignemo. Oni ga izabrali i njih ne smije razocarati. Hrvati nek se muce sa svojima.jarancuga wrote:juznije...
ne moze z. komsic u dva mandata popraviti sto je hdz-e hunta za 20 godina sjebala "braneci" hrvate u BiH...
- Komrad
#40 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Na kandidatsku listu ide hrvat bosnjak srbinViktor III wrote:Ti procitaj post pa ga onda komentiraj. Nacionalna odrednica ne samo da je bitna nego je presudna za kandidaturu.Komrad wrote:Pa ocigledno da je to teska materija za tebe jer ne mozes da shvatisViktor III wrote: Ako legitimitet daju gradjani zbog cega onda Komsić mora biti član iz reda hrvatskog naroda.Da se izjasnio kao Bosanac ili Bosnjak ili Gradjanin ne bi prosao.Zbog cega onda gradjani Federacije nemaju pravo birati u RS-u.Dakle nisi u pravu. Nacionalna odrednica ne samo da je bitna nego je presudna za kandidaturu.
Ja cu ipak probati
a ne kaze
200 000 bosnjackih
100 000 hrvatskih
jel ti sad jasno?
Gradjanin ne ide na kandidatsku listu.Procitaj izborni zakon. Na listu ide SRBIN, HRVAT i BOSNJAK.Isto tako zakon ti odredjuje da ako imas prebivaliste u B Luci onda glasas za srpskog člana.Izbor Komsica jest legalan ali i pijanoj vrani je jasno da on nije odraz političke volje Hrvata u BiH.Ili da ti bude jasnije to je isto kao kad bi Hrvati i Srbi izabrali Bosnjackog člana predsjednistva u osobi Fikreta Abdica.
ali Legitimitet ne daju bosnjaci, srbi, hrvati nego gradjani
-
Djuro
#41 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Ima nekih stvarno čudnih stvari u određivanju politike Hrvata u BIH. Na početku su (po logici stvari) Hrvate zastupali relativno umjereni Hrvati (recimo Kljujić). Ti su ljudi živjeli i radili u miješanim sredinama, znali su kako drugi "dišu" i mogli su ispravnije procijeniti neke stvari, raditi kompromise kada je potrebno (jer kad dijeliš prostor s drugim, MORAŠ rabiti kompromise ako želiš da i drugi ima "zraka" i da zajedno možete "disati" - u svakom smislu)
Onda je takva politika doslovno pregažena i uništena. Zamislite samo - usred Zagreba je ubijen Paradžik (čisto mafijaško ubojstvo) u Bosni Kraljević i ekipa, proganjan je legendarni Jasterb (zapovjednik Vukovara).
Stranka koja je zagovarala jedinstvo BIH HSP (Paraga) također eliminirana i umjesto parage je instaliran HDZ-ov igrač - Đapić.
Zapravo se išlo na eliminaciju svih umjerenih hrvatskih snaga u BIH. A vlast su preuzeli Hercegovci - i opet, nemojte uopće sumnjati - ne gastarbajteri s bauštela po Njemačkoj - nego - sve bivše komunjare, danas veliki Hrvati.
Naravno da su Tuđman i Šušak vukli konce i - naravno da im je ideja bila da izdvoje prvenstvano Hercegovinu iz BIH i potom je pripoje Hrvatskoj.
Pri tome ih uopće ih nije zanimala sudbina ili - ne daj Bože- mišljenje Hrvata po centralnoj Bosni, po Posavini, Banja Luci ili drugdje. Što će biti s njima? Kako će ti ljudi proći u neizbježnom sukobu koji će oni izazvati??
Kako je Franjo ono rekao - "humano preseljenje"?
Nije ih zanimalo što su s time započeli nerazuman sukob sa Bošnjacima koji je ostavio ne sve strane puno rana, puno mrtvih, boli, mržnje i razaranja.
A kad se raspiri mržnja , kad imate mrve i ranjene, onda dalje sve ide svojim tijekom ..nije teško usmjeravati strasti...
A moglo je biti drugačije - što se najbolje vidjelo tamo1995. kada se brzo prisililo Srbe na mir.
Međutim, Franjo je Slobom imao dil koji se trudio "odraditi"...
Onda je takva politika doslovno pregažena i uništena. Zamislite samo - usred Zagreba je ubijen Paradžik (čisto mafijaško ubojstvo) u Bosni Kraljević i ekipa, proganjan je legendarni Jasterb (zapovjednik Vukovara).
Stranka koja je zagovarala jedinstvo BIH HSP (Paraga) također eliminirana i umjesto parage je instaliran HDZ-ov igrač - Đapić.
Zapravo se išlo na eliminaciju svih umjerenih hrvatskih snaga u BIH. A vlast su preuzeli Hercegovci - i opet, nemojte uopće sumnjati - ne gastarbajteri s bauštela po Njemačkoj - nego - sve bivše komunjare, danas veliki Hrvati.
Naravno da su Tuđman i Šušak vukli konce i - naravno da im je ideja bila da izdvoje prvenstvano Hercegovinu iz BIH i potom je pripoje Hrvatskoj.
Pri tome ih uopće ih nije zanimala sudbina ili - ne daj Bože- mišljenje Hrvata po centralnoj Bosni, po Posavini, Banja Luci ili drugdje. Što će biti s njima? Kako će ti ljudi proći u neizbježnom sukobu koji će oni izazvati??
Nije ih zanimalo što su s time započeli nerazuman sukob sa Bošnjacima koji je ostavio ne sve strane puno rana, puno mrtvih, boli, mržnje i razaranja.
A kad se raspiri mržnja , kad imate mrve i ranjene, onda dalje sve ide svojim tijekom ..nije teško usmjeravati strasti...
A moglo je biti drugačije - što se najbolje vidjelo tamo1995. kada se brzo prisililo Srbe na mir.
-
pemanapemani
#42 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
@osa- misliš boriti, kao što su se borili građani RH 1991. u Gračacu, Obrovcu, Benkovcu, D.Lapcu... Prvo, bili smo pod embargom, a i predsjednik je govorio da rata neće biti. Možda im je i nestalo goriva, a nije bio u blizini Jadranko Prlić da doprinese "dobrim odnosima između dvije države". Vidiš, dok si ti skakao po pakračkoj poljani, oni koje braniš su razvijali dobrosusjedske odnose sa onima koji su zamišljali da postave troglavog orla u centru Siska. Što se tiče tuzlanskog korpusa, ne znam da li je bio osnovan u vrijeme kada je Franjo prodao ravnicu. Uostalom, nismo imali oružja, a okruženi nadasve prijateljskim državama, nešto slično kao i vi, ono, Mađarska, Italija, Slovenija.
-
pemanapemani
#43 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Svaka čast, ponovo.Djuro wrote:Ima nekih stvarno čudnih stvari u određivanju politike Hrvata u BIH. Na početku su (po logici stvari) Hrvate zastupali relativno umjereni Hrvati (recimo Kljujić). Ti su ljudi živjeli i radili u miješanim sredinama, znali su kako drugi "dišu" i mogli su ispravnije procijeniti neke stvari, raditi kompromise kada je potrebno (jer kad dijeliš prostor s drugim, MORAŠ rabiti kompromise ako želiš da i drugi ima "zraka" i da zajedno možete "disati" - u svakom smislu)
- vee-jay
#44 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
djuro znamo mi to, znaju to svi, u bosni je sve otvoreno i transparentno. jedni hoce raspad step by step a drugi nece i zbog toga su problem. neko ti gore napisa, u bih ako kao hrvat nisi za hdz u najmanju ruku si izdajica ali realno gledano nisi hrvatDjuro wrote:Ima nekih stvarno čudnih stvari u određivanju politike Hrvata u BIH. Na početku su (po logici stvari) Hrvate zastupali relativno umjereni Hrvati (recimo Kljujić). Ti su ljudi živjeli i radili u miješanim sredinama, znali su kako drugi "dišu" i mogli su ispravnije procijeniti neke stvari, raditi kompromise kada je potrebno (jer kad dijeliš prostor s drugim, MORAŠ rabiti kompromise ako želiš da i drugi ima "zraka" i da zajedno možete "disati" - u svakom smislu)
- Komrad
#45 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Pa dobro ti se mozes zezati ... ali si i sam shvatio sustinu a to je da su sve trojicu birali gradjani kao gradjani a ne gradjanin kao pripadnik naroda ali eto ... neka bude kako si ti rekaoViktor III wrote:
Napokon se slazemo. srpskog clana su izabrali Srbi iz RS-a, bosnjackog Bosnjaci iz Federacije a hrvatskog Gradjani.
- osa
#46 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
jest, ta stranka je baš to htjela, ali u okviru hrvatske, kao pokrajina s hrvatima islamske vjeroispovjesti.Djuro wrote:Ima nekih stvarno čudnih stvari u određivanju politike Hrvata u BIH. Na početku su (po logici stvari) Hrvate zastupali relativno umjereni Hrvati (recimo Kljujić). Ti su ljudi živjeli i radili u miješanim sredinama, znali su kako drugi "dišu" i mogli su ispravnije procijeniti neke stvari, raditi kompromise kada je potrebno (jer kad dijeliš prostor s drugim, MORAŠ rabiti kompromise ako želiš da i drugi ima "zraka" i da zajedno možete "disati" - u svakom smislu)
- Bosnolog
#47 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Ivo Komsic je bio jedini koji je odbiji potpisati Deytonsku ludacku kosulju i stoga ima moralno pravo da isti osporava,Komsic je uvijek bio covjek vizionar koji vidi mogo dalje od onih koji su najveci krivci sto je danas hrvatski narod u BiH prepolovljen a kako planiraju i rade bojim se da ce od postojece predratne polovine moga dozivjeti masovni egzodus nastavlkom vec videnog srljanja u propast gdje katolicka crkva takode snosi dio svoje odgovornosti svakako je to posljedica tragicnog Karadordeva i planiranog rata u BiH od strane Beograda i Zagreba da bi se BiH medusobno podijelila sto je uzrokovalo sukobe HVO sa ARBiH od cega i dalje ne odustaju utopisti,.....
Komšić: „Herceg-Bosna“ je neostvariva ludost!
Ovakva politika dovest će do toga da Hrvati neće igrati nikakvu ulogu u BiH, kaže Filipović
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
F. VELE 18/11/2010 07:25:00
Paradržavna tvorevina „hrvatska zajednica HercegBosna“ osnovana je na današnji dan prije 19 godina kao „politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda BiH“.
Ponavljanje historije
Bio je to uvod u kasnije stvaranje „hrvatske republike“ (28. avgust 1993. godine) i pokušaj njenog uspostavljanja u Hercegovini i srednjoj Bosni otvaranjem logora, progonima, ubistvima i silovanjima. Perjanicama tog zločinačkog projekta, s Jadrankom Prlićem na čelu, danas se sudi u Hagu.
Aktuelni svehrvatski pakt okupljen oko dva HDZ-a u BiH, podrška srpskog lidera Milorada Dodika te poruke Dragana Čovića o skorom osnivanju hrvatske federalne jedinice neodoljivo podsjećaju na oživljavanje ideja o „Herceg-Bosni“ i upozoravaju na ponavljanje historije.
Akademik Muhamed Filipović ističe da je žalosno što hrvatska politika, kao i svaka druga nacionalistička politika, ne može da se opameti ni nakon više katastrofalnih pokušaja da se oduzmu dijelovi BiH.
- Nacionalistička i ekspanzionistička politika ne može ništa naučiti iz historije. Nakon NDH i „HercegBosne“, novi takvi pokušaji pokazuju da oni koji to rade i oni koji ih podržavaju neće da uvide u čemu je razlog teškoća s kojima se Hrvati suočavaju. To će na kraju dovesti do toga da Hrvati neće igrati nikakvu ulogu u BiH - kaže Filipović.
Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu i ratni član Predsjedništva BiH dr. Ivo Komšić naglašava da je „Herceg-Bosna“ bila tvorevina kojom su htjeli podijeliti BiH.
Obmana i neistina
- Jedina njena funkcija bila je podjela BiH. Danas to dokazuju brojni dokumenti, pa i stenogrami Franje Tuđmana. Funkcioneri „Herceg-Bosne“ danas se brane u Hagu da je ta tvorevina bila u funkciji odbrane BiH od agresije. Pogledajte kako danas Čović govori o trećem entitetu.
To je potpuno ista retorika. Mi o Čovićevom zahtjevu za hrvatsku federalnu jedinicu trebamo suditi iz iskustva koje smo imali s „Herceg-Bosnom“, a ne iz jezika kojim lider HDZ-a BiH govori. Taj jezik je obmana i neistina. Ideja „Herceg-Bosne“ je neostvariva. To je ludost! Ali, oni će je pokušati nacrtati na kartama smatra Komšić.
Imperijalni odnos susjeda
Predsjednik BZK „Preporod“ prof. dr. Senadin Lavić ističe da velikodržavni projekti koji računaju na BiH kao dio neke velike Hrvatske ili velike Srbije još nisu završeni.
- Koncepti RS kao srpske teritorije i „Herceg-Bosne“ kao hrvatske teritorije direktno udaraju na povijesni smisao i opstojnost BiH. Dolasci Josipovića u Mostar i Borisa Tadića u Banju Luku, kao na svoj teritorij, pokazuju imperijalni odnos i nipodaštavanje BiH - kaže Lavić za „Avaz“. http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... njica.html
- Fair Life
#48 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Mozes ti valjati gluposti kao malo ko.Bosnolog wrote:Ivo Komsic je bio jedini koji je odbiji potpisati Deytonsku ludacku kosulju i stoga ima moralno pravo da isti osporava,Komsic je uvijek bio covjek vizionar koji vidi mogo dalje od onih koji su najveci krivci sto je danas hrvatski narod u BiH prepolovljen a kako planiraju i rade bojim se da ce od postojece predratne polovine moga dozivjeti masovni egzodus nastavlkom vec videnog srljanja u propast gdje katolicka crkva takode snosi dio svoje odgovornosti svakako je to posljedica tragicnog Karadordeva i planiranog rata u BiH od strane Beograda i Zagreba da bi se BiH medusobno podijelila sto je uzrokovalo sukobe HVO sa ARBiH od cega i dalje ne odustaju utopisti,.....
Komšić: „Herceg-Bosna“ je neostvariva ludost!
Ovakva politika dovest će do toga da Hrvati neće igrati nikakvu ulogu u BiH, kaže Filipović
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
F. VELE 18/11/2010 07:25:00
Paradržavna tvorevina „hrvatska zajednica HercegBosna“ osnovana je na današnji dan prije 19 godina kao „politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda BiH“.
Ponavljanje historije
Bio je to uvod u kasnije stvaranje „hrvatske republike“ (28. avgust 1993. godine) i pokušaj njenog uspostavljanja u Hercegovini i srednjoj Bosni otvaranjem logora, progonima, ubistvima i silovanjima. Perjanicama tog zločinačkog projekta, s Jadrankom Prlićem na čelu, danas se sudi u Hagu.
Aktuelni svehrvatski pakt okupljen oko dva HDZ-a u BiH, podrška srpskog lidera Milorada Dodika te poruke Dragana Čovića o skorom osnivanju hrvatske federalne jedinice neodoljivo podsjećaju na oživljavanje ideja o „Herceg-Bosni“ i upozoravaju na ponavljanje historije.
Akademik Muhamed Filipović ističe da je žalosno što hrvatska politika, kao i svaka druga nacionalistička politika, ne može da se opameti ni nakon više katastrofalnih pokušaja da se oduzmu dijelovi BiH.
- Nacionalistička i ekspanzionistička politika ne može ništa naučiti iz historije. Nakon NDH i „HercegBosne“, novi takvi pokušaji pokazuju da oni koji to rade i oni koji ih podržavaju neće da uvide u čemu je razlog teškoća s kojima se Hrvati suočavaju. To će na kraju dovesti do toga da Hrvati neće igrati nikakvu ulogu u BiH - kaže Filipović.
Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu i ratni član Predsjedništva BiH dr. Ivo Komšić naglašava da je „Herceg-Bosna“ bila tvorevina kojom su htjeli podijeliti BiH.
Obmana i neistina
- Jedina njena funkcija bila je podjela BiH. Danas to dokazuju brojni dokumenti, pa i stenogrami Franje Tuđmana. Funkcioneri „Herceg-Bosne“ danas se brane u Hagu da je ta tvorevina bila u funkciji odbrane BiH od agresije. Pogledajte kako danas Čović govori o trećem entitetu.
To je potpuno ista retorika. Mi o Čovićevom zahtjevu za hrvatsku federalnu jedinicu trebamo suditi iz iskustva koje smo imali s „Herceg-Bosnom“, a ne iz jezika kojim lider HDZ-a BiH govori. Taj jezik je obmana i neistina. Ideja „Herceg-Bosne“ je neostvariva. To je ludost! Ali, oni će je pokušati nacrtati na kartama smatra Komšić.
Imperijalni odnos susjeda
Predsjednik BZK „Preporod“ prof. dr. Senadin Lavić ističe da velikodržavni projekti koji računaju na BiH kao dio neke velike Hrvatske ili velike Srbije još nisu završeni.
- Koncepti RS kao srpske teritorije i „Herceg-Bosne“ kao hrvatske teritorije direktno udaraju na povijesni smisao i opstojnost BiH. Dolasci Josipovića u Mostar i Borisa Tadića u Banju Luku, kao na svoj teritorij, pokazuju imperijalni odnos i nipodaštavanje BiH - kaže Lavić za „Avaz“. http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... njica.html
Dejton nije potpisao KRESIMIR ZUBAK.
- Bosnolog
#49 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Fair Life wrote:
Mozes ti valjati gluposti kao malo ko.
Dejton nije potpisao KRESIMIR ZUBAK.
Pardoniram se,Zubak je bio tada u delegaciji a ne Ivo kada se potpisivao Dejton,...Mada ne mijenja Ivin stav kada je u pitanju Deyton,zasigurno ga ni on nebi potpisao jer je njegova vizija uredenja BiH potpuno drugacija kao i njegov odnos spram Covica i njegove sulude ideje koju gura sve ove godine u vezi treceg entiteta,...
-
feral.tribune
#50 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Naravno , to je bio samo lapsus linque a ne ,, glupost ,, Komsic Ivo je bio i ostao ljudina a Zubak je od Bosanca postao HDZ Hrvatina koja je rat HV i HVO protiv suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH i njene Armije BiH objasnjavao na sljedeci nacin u jednoj emisiji hrvatske tv , citiram ,, Izbjeglice iz Istocne Bosne su napucile toliko teritorij srednje Bosne da je postalo tijesno i da je jednostavno puklo i eksplodiralo ,, Na tu glupariju u studiuu HRT - a Ante Prkcin replicira citiram ,, Davno rije nego li sam i uopce cuo za ime ovog gospodina -Zubaka o.a. - cuo sam za ovu teoriju ,, Zubak je ostao paf kao posran . Kad je uvidio pogubnost HDZ politike Zubak je osnovao novu stranku i okrenuo curak . Biti za podjelu i unistinje Bosne od 91 - 94 a 95 okrenuti plocu je skandalozno i licemjerno . Bosna se voli iskreno i posteno uvijek i vazda , bez rezerve i kalkulacije a ne kada skuzis da podjelom Bosne tvoj rodni Doboj i Derventa idu u Srbiju a Kresevo Kiseljak u Bosnu itd ...Bosnolog wrote:Fair Life wrote:
Mozes ti valjati gluposti kao malo ko.
Dejton nije potpisao KRESIMIR ZUBAK.![]()
Pardoniram se,Zubak je bio tada u delegaciji a ne Ivo kada se potpisivao Dejton,...Mada ne mijenja Ivin stav kada je u pitanju Deytona,zasigurno ga ni on nebi potpisao jer je njegova vizija uredenja BiH potpuno drugacija kao i njegov odnos spram Covica i njegove sulude ideje koju gura sve ove godine u vezi treceg entiteta,...