Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1 Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
U centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik Radio-Federacije u 17 sati biće emitovan intervju sa prof.dr. Ivom Komšićem, nekadašnjim potpredsjednikom SDP-a, dekanom Filozofskog fakulteta u Sarajevu, ratnim članom Predsjedništva BiH, (ne znam koju funkciju ima u SDU)...
Dio intervjua (7 minuta) je ranije emitovan kao najava i vodi ga novinar Đuro Kozar.
Prof. Komšić navodi rečenicu iz naslova ove teme, te objašnjava ''kvaku 22'' da se prvo dešava opstrukcija države BiH, pa se onda izlazi sa ocjenama i pritiscima o ''nemogućnosti POSTOJANJA države BiH''.
Navodi i zahtjeve Hilary Clinton o ''ustavnoj reformi kojom treba da se mijenja Okvirni mirovni sporazum''.
Na kraju, prof. Komšić ocjenjuje da je pobjeda SDP na nedavnim izborima relativna, te da je mogla biti mnogo veća da je u predizborno vrijeme došlo do koaliranja i stvaranja jake opozicije.
Nezgoda je što radio-emisija ide u isto vrijeme kada počinje tekma.
Ja ću paralelno poslušati i intervju, i gledati tekmu.
http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp ... tion=rfbih
Klik na poslušaj Emisija od 4.11.2010. CRNO-BIJELO-SIVO. Intervju počinje od 15. minuta.
Dio intervjua (7 minuta) je ranije emitovan kao najava i vodi ga novinar Đuro Kozar.
Prof. Komšić navodi rečenicu iz naslova ove teme, te objašnjava ''kvaku 22'' da se prvo dešava opstrukcija države BiH, pa se onda izlazi sa ocjenama i pritiscima o ''nemogućnosti POSTOJANJA države BiH''.
Navodi i zahtjeve Hilary Clinton o ''ustavnoj reformi kojom treba da se mijenja Okvirni mirovni sporazum''.
Na kraju, prof. Komšić ocjenjuje da je pobjeda SDP na nedavnim izborima relativna, te da je mogla biti mnogo veća da je u predizborno vrijeme došlo do koaliranja i stvaranja jake opozicije.
Nezgoda je što radio-emisija ide u isto vrijeme kada počinje tekma.
Ja ću paralelno poslušati i intervju, i gledati tekmu.
http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp ... tion=rfbih
Klik na poslušaj Emisija od 4.11.2010. CRNO-BIJELO-SIVO. Intervju počinje od 15. minuta.
Last edited by PipiDugaDevetka on 21/11/2010 20:49, edited 1 time in total.
- Komrad
#2 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Idi ba u penziju Ivo
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Kakva penzija?! Da sam neko ko odlučuje iz partije za koju sam glasao, SDP, ja bih ga postavio na neku jaku funkciju u izvršnoj vlasti. Spoj iskustva i mladosti perfektno funkcioniše.Komrad wrote:Idi ba u penziju Ivo
Ne odbacivati tako lako ''jake'' ljude koji znaju znanje!
- Komrad
#4 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Ne sumnjam u njegovo znanje ali preferiram mladje kadrovePipiDugaDevetka wrote:Kakva penzija?! Da sam neko ko odlučuje iz partije za koju sam glasao, SDP, ja bih ga postavio na neku jaku funkciju u izvršnoj vlasti. Spoj iskustva i mladosti perfektno funkcioniše.Komrad wrote:Idi ba u penziju Ivo
Ne odbacivati tako lako ''jake'' ljude koji znaju znanje!
Ja da sam u SDPu nikad ga ne bih postavio ni na jednu funkciju
Kako se SDPu zabija noz u ledja njegova ekipa je najbolje pokazala
- PipiDugaDevetka
#5 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Nije u pitanju njegovo znanje, treba ZNATI ZNANJE!
Takvom patrioti i socijaldemokrati, ja bih pružio šansu.
Eh, kada bih mogao!
Eh, kada bih mogao!
- PipiDugaDevetka
#6 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Prof. Ivo Komšić bošnjački nacionalista?juznije wrote:Nitko u Sarajevu nije omiljem ko Hrvat koji zastupa Bosnjacki nacionalizam
niđe veze,...
- Komrad
#7 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Ne sumnjam u njegov patriotizam ... imao je on nekoliko sansi... pa?PipiDugaDevetka wrote:Nije u pitanju njegovo znanje, treba ZNATI ZNANJE!
Eh, kada bih mogao!
- Komrad
#8 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
juznije wrote:Nitko u Sarajevu nije omiljem ko Hrvat koji zastupa Bosnjacki nacionalizam
Zato su ga nekad zvali Ibro Komsic hehe
-
bogumil-8
#9 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Svakog čovjeka, svakog pojedinca koji nije "vjerski i nacionalno zatrovan" zamoliti za pomoć u savladavanju trenutnih teškoća i problema. Objediniti sve "progresivne snage"!
Zvale su ga tako "nacionalističke ublehe".
- PipiDugaDevetka
#10 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Ibro-Ivo Komšić, Željko-Šemso Komšić,...Razočarao si me @Komrade.Komrad wrote:juznije wrote:Nitko u Sarajevu nije omiljem ko Hrvat koji zastupa Bosnjacki nacionalizam
Zato su ga nekad zvali Ibro Komsic hehe
Last edited by PipiDugaDevetka on 17/11/2010 16:02, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
#11 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
bogumil-8 wrote:Svakog čovjeka, svakog pojedinca koji nije "vjerski i nacionalno zatrovan" zamoliti za pomoć u savladavanju trenutnih teškoća i problema. Objediniti sve "progresivne snage"!
- PipiDugaDevetka
#12 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Pa, još jedna životna šansa,...Sada, kada je u pitanju opstanak BiH.Komrad wrote:Ne sumnjam u njegov patriotizam ... imao je on nekoliko sansi... pa?PipiDugaDevetka wrote:Nije u pitanju njegovo znanje, treba ZNATI ZNANJE!
Eh, kada bih mogao!
Ja bih i Kusturici dao šansu, samo da počne raditi u interesu domovine u ovim presudnim trenucima,...
- PipiDugaDevetka
#13 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Dolazi Ivo Josipović u Mostar ,...ne ''tuspasi'' se u Sarajevu.
Dolazi BoTa - Boris Tadić u B.Luku,...ne ''tuspasi se u Sarajevu.
I ja da sam ''Međunarodna Zajednica'', ma šta to značilo, bio bih zbunjen na koju adresu da se obratim?
Dolazi BoTa - Boris Tadić u B.Luku,...ne ''tuspasi se u Sarajevu.
I ja da sam ''Međunarodna Zajednica'', ma šta to značilo, bio bih zbunjen na koju adresu da se obratim?
-
bogumil-8
#14 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
@juznije - Da...., zato vama "ksenofobičnim hrvatima" smeta i Krešimir Zubak, i S. Kljujić, i S. Šiber, i D. Vikić, i D. Lukač, i Ž. Komšić,....i. Josipović, S. Mesić,....Samo su vam dobri "pravi hrvati" (HDZ - "zna se")!
- PipiDugaDevetka
#15 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Prema kodeksima forumašenja, disksija bez citata znači da se odnosi na prethodnu.bogumil-8 wrote:@juznije - Da...., zato vama "ksenofobičnim hrvatima" smeta i Krešimir Zubak, i S. Kljujić, i S. Šiber, i D. Vikić, i D. Lukač, i Ž. Komšić,....i. Josipović, S. Mesić,....Samo su vam dobri "pravi hrvati" (HDZ - "zna se")!
Nisam ksenofobičan, a još manje sam Hrvat.
@bogumile-8, pripazi malo,...bez ljutnje, molim.
-
pemanapemani
#16 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Davno je ustanovljeno da nije Hrvat onaj ko ne glasa za HDZ. Naravno, to ne spriječava "stožerne" da studiraju i rade u Sarajevu. Igrom slučaja znam ih cca. 150. Za 90% od njih je Pavelić pozitivna povijesna ličnost (saznao iz mnogobrojnih polemika, znači ne bubam ofrlje). Opet, treba naglasiti da su onih preostalih 10% ljudske veličine koje rijetko možeš sresti u životu.
-
jarancuga
#17 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
juznije wrote:Nije bas tako. Svatko je onaj koji kaze da jest. Nema nitko pravo nekome nametati ili oduzimati identitet. Problem je u politickom predstavljanju.pemanapemani wrote:Davno je ustanovljeno da nije Hrvat onaj ko ne glasa za HDZ. Naravno, to ne spriječava "stožerne" da studiraju i rade u Sarajevu. Igrom slučaja znam ih cca. 150. Za 90% od njih je Pavelić pozitivna povijesna ličnost (saznao iz mnogobrojnih polemika, znači ne bubam ofrlje). Opet, treba naglasiti da su onih preostalih 10% ljudske veličine koje rijetko možeš sresti u životu.
a sta je to z.komsic uradio sto se kosi sa interesima hrvatskoga naroda u BiH, sem da nije clan hdz-a?
-
bogumil-8
#18 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
@juznije, primo sam na znanje. Malo me podsjetilo na "čistunce" iz SDA i HDZ-a!
Tačno si zapazaio i da imam po priličano izražen emotivan odnos prema nacionalistima (zbog zla koje su prouzrokovali i svom i drugim narodima u BiH).
Tačno si zapazaio i da imam po priličano izražen emotivan odnos prema nacionalistima (zbog zla koje su prouzrokovali i svom i drugim narodima u BiH).
-
jarancuga
#19 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
juznije...
ne moze z. komsic u dva mandata popraviti sto je hdz-e hunta za 20 godina sjebala "braneci" hrvate u BiH...
ne moze z. komsic u dva mandata popraviti sto je hdz-e hunta za 20 godina sjebala "braneci" hrvate u BiH...
- Komrad
#20 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Nista. On je za Hrvate los koliko je IMJ dobar. Ni ni stete ni koristi. Samo je na njega prenesen legitimitet njegovih glasaca, uglavnom Bosnjaka i prema tom legitimitetu mora djelovati tj. imati interes Bosnjaka u vidu na prvom mjestu jer bi s potporom Hrvata I ostalih bio nista.[/quote]juznije wrote: a sta je to z.komsic uradio sto se kosi sa interesima hrvatskoga naroda u BiH, sem da nije clan hdz-a?
On ne mora djelovati prema legitimitetu nego prema ustavu i zakonu i to jedina stvar
Legitimitet ne daju narodi nego gradjani
- nikad_vise
#21 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
nemozes tako jarane..covjek nije nista u zivotu postigao dok ne uradi nesto za sto mu se neko nece nikad zahvalitijuznije wrote:Nemoj se ti sekirati za Hrvate. Sumnjam da su Bosnjaci izabrali Zeljka da popravlja Hrvatima. Tesko da su Bosnjaci nasekirani nad tuznim Hrvatima pa rekli prvo cemo se pobrinuti za Hrvate a za sebe kad stignemo. Oni ga izabrali i njih ne smije razocarati. Hrvati nek se muce sa svojima.jarancuga wrote:juznije...
- Komrad
#22 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
haha ... sta bi jos bilo da i vi imate TV pa da ugostite kakvog ustasicu ha?juznije wrote:djes ko Hrvat ili Srbin u Sarajevo pocnes napadati dominantne politike u svom narodu, malo drobis multikulti, malo gradjanska spika I sve ti daju, pocasna clanstva, upravne odbore, vodaju te ko mecku kod stranih ambasadora ........covjek kod kuce supljak u Sarajevu zvijezda. Prmjer Slave Kukica. U Mostaru olinjali profa marksizma u Sarajevu zvijezda I mocnik. Pise knige iz ponasanja potrosaca s prof Cicicem, vedri I oblaci na FTV .......
Nije provokacija. Tu vam nema ravnih
- Komrad
#23 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
juznije wrote: U jednostavnim drzavama kao nation state se moze govoriti o gradjanima kao izvoru izbornog legitimiteta. U BIH je malo drukcija situacija. Opet ja nisam govorio o narodima ni o Narodu: -) nego o njegovim glasacima. Osim ako cemo negirati da glasaci imaju ikakav identitet osim sto su gradjani sto nisu radili ni komunisti u SFRJ.
Uglavnom nebitno. Bitno je da se slazemo da je Komsic nesto najbolje sto se Hrvatima dogodilo samo s razlicitih pozicija. Recimo
procitaj izborni zakon pa ce ti biti jasno ... sve ostalo su spekulacije
- PipiDugaDevetka
#24 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
Željko je simbol otpora velikosrpskoj agresiji baš kao što je drug Stari najveći sin hrvatskog naroda (vratio Istru i više od pola Dalmacije) simbol otpora fašizmu Hrvata i ne samo Hrvata.juznije wrote:Uglavnom nebitno. Bitno je da se slazemo da je Komsic nesto najbolje sto se Hrvatima dogodilo samo s razlicitih pozicija. Recimo
Željko je ujedinitelj Bosne (i Hercegovine) jer su bh. narodi konačno iskazali da hoće jednog predsjednika, t.j. normalnu državu kao što su npr., Slovačka ili Belgija.
Željko Komšić je ta jedna adresa iz naslova teme!
-
jarancuga
#25 Re: Prof. dr. Ivo Komšić: Jedna država - jedna adresa
ne sikiram se ja za vas...neg vidim da vam vasi politicki gangsteri razvlace pamet vec 20 godina, pa nesto kontam sto komsicu ne pruzite sansu...ne moze vam gore sjebat koncept neg vasi "genijalci"...juznije wrote:Nemoj se ti sekirati za Hrvate. Sumnjam da su Bosnjaci izabrali Zeljka da popravlja Hrvatima. Tesko da su Bosnjaci nasekirani nad tuznim Hrvatima pa rekli prvo cemo se pobrinuti za Hrvate a za sebe kad stignemo. Oni ga izabrali i njih ne smije razocarati. Hrvati nek se muce sa svojima.jarancuga wrote:juznije...