prof. Dane Maljkovic

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderator: O'zone

Post Reply
Bolonjac
Posts: 501
Joined: 13/05/2008 23:55

prof. Dane Maljkovic

Post by Bolonjac » 24/07/2016 10:54

Nazalost citajuci jednu drugu temu na forumu http://forum.klix.ba/sarajevo-velike-i- ... 24587.html referencirao sam se na prof. Dane Maljkovica i vidio da je nedavno preminuo. Prije par godina sam imao cast da upoznam prof. Maljkovica i skontao sam koliko nam fale ljudi kao sto je on pa cak i u starim godinama bio je pun optimizma i vizija za Sarajevo sjecajuci se ne ostvarenih stvari koje su zapocete pred rat.
Istakao je da je Maljković neizmjerno volio svoje rodno Sarajevo te da je ono bilo polazište svih njegovih kasnijih uzleta.
Kao zaljubljenik u planine i sve zimske sportove Dane je bio jedan od inicijatora organiziranja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine – naglasio je Komšić.

Gradonačelnik je u svom govoru posebno istaknuo da je Maljković pokrenuo gasifikaciju grada i osigurao kreditna sredstva za taj projekt, kao i da je bio direktor ŽTO i uspješno radio na razvoju željezničke mreže u BiH koja je bila najrazvijenija u bivšoj Jugoslaviji.
Iskreno mi se cinilo da nije puno patio od toga sta je sve u ratu i poslije rata unisteno sto je on stvorio ili bio dio nego je vise mastao o prijeratnim planovima i vizijama koje je imao.


Neke zasluge:
- Jedan od inicijatora organiziranja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine
- Dekan Elektrotehnickog fakutleta
- Dugogodisnji direktor ZTO
- izuzetno uspješan gradonačelnik našeg grada, u periodu od 1973. do 1975. godine - Komsic
- dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva
- pokrenuo gasifikaciju grada i osigurao kreditna sredstva za taj projekat
- Dao Steleksu staru zgradu ZTO i samim tim ga napravio onim sto jeste - inace je i pocasni clan Steleksa
- Dane Maljkovic, "Tramvaj do Ilidze"(The tram to Ilidza), SUSJ, 2:438^2.
- "Koliko se secam voz "OLIMPIK EKSPRES" Sarajevo -Beograd i Beograd-Sarajevo uveden je u saobracaj dok je bio Generalni direktor Zeljeznica BiH bio elektro-inzi-enjer, prof.Dane Maljkovic,sada penzioner, koji ujedno bio takodjer i projektant i graditelj tramvajske pruge Sarajevo-Ilidza."


https://www.youtube.com/watch?v=Y9M0s3sZdM4


dresdener78
Posts: 895
Joined: 04/08/2011 09:23
Location: CZ/D/BiH

Re: prof. Dane Maljkovic

Post by dresdener78 » 13/08/2016 21:00

Hvala puno na informaciji! Vidim da se radilo o jednom nevjerovatnom čovjeku poput drugih legenda kao što je bio npr. gospodin Emerik Blum.

I koje su danas nažalost zaboravljene dok raja ludi za nekim pjevačima turbofolka, gangsterima ili religijskim licemjerima.

Valjda znaš kolega da se bavim historijom vašeg javnog saobraćaja. Posebno me zanima ovo:

- Dane Maljkovic, "Tramvaj do Ilidze"(The tram to Ilidza), SUSJ, 2:438^2.

Radi li se o nekoj publikaciji ili stručnom članku? Nažalost ne uspijevam odgonetati tu šifru. Ovo me veoma, veoma interesuje!

Hvala lijepa!

Post Reply