Prodati ili izdavati stan?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

sunceKOtepsija

#26 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by sunceKOtepsija »

zasto ne prodat auto i zatvorit kredit prvo?
Tarzo

#27 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by Tarzo »

Hvala svima na jako dobrim i ozbiljnim savjetima savjetima.
Da pojasnim nekoliko stvari:

Stan o kojem govorim nije tek tako "pao s neba", u njemu sam proveo svoje djetinjstvo, a zatim ispratio majku pa oca na onaj svijet.
Dakle, ne radi se o nekom tamo daljem rodu koji me se iznenada sjetio, već me za taj stan vežu i neke jako lijepe uspomene.

Dobro su neki od diskutanata prepoznali problem u daljem zaduživanju, za koje mi je u ovim uslovima potreban novi kredit koji bih
od kirije vraćao neke 2,5-3 godine.

Ne znam da li je tako u drugim državama, ali po svoj prilici da kod nas izdavanje stana predstavlja rizik kao kad pokrećeš nekakav biznis.
Moraš stalno bdjeti nad postanarom, od naplate kirije, redovnog plaćanja režija do oštećenja imovine.

Kad sam govorio o nekom malom biznisu, razmišljao sam o nekoj plantaži lješnjaka, oraha i sl.
Kažu da je jako isplativo i da donosi prihod već nakon 5 godina.
Vjerovatno da tu ima još nekih boljih ideja...

Auto se nažalost kod nas još uvijek smatra velikim luksuzom.
Meni je auto neophodno u poslu koji radim, tako da o tome nisam niti razmišljao.
Pirija

#28 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by Pirija »

Izdavati jer ce vrijednost stana rasti plus in mas dividendu u vidu kirije
probook

#29 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by probook »

Nisi napisao imas li djece, jesu li stambeno obezbjedjeni itd. Po meni ludost je prodavati stan, taj kredit za auto nisi napisao koliko ti jos traje? Kirijica od 300 KM i eto ti neces osjetiti ratu za auto, djete ako bude musko ozeni se i das mu stan itd.
Uglavnom po meni prodavati je zadnja opcija, jer ne vidim razloga zasto bi to radio - tj ne gori ti bas toliko!
spreca

#30 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by spreca »

probook wrote:Nisi napisao imas li djece, jesu li stambeno obezbjedjeni itd. Po meni ludost je prodavati stan, taj kredit za auto nisi napisao koliko ti jos traje? Kirijica od 300 KM i eto ti neces osjetiti ratu za auto, djete ako bude musko ozeni se i das mu stan itd.
Uglavnom po meni prodavati je zadnja opcija, jer ne vidim razloga zasto bi to radio - tj ne gori ti bas toliko!
:thumbup:
svi koji su rekli neprodavati a izdavati :thumbup: :thumbup: ......najlakse je kroz guzicu procerati :lol:
Tarzo

#31 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by Tarzo »

Auto još 3 godine otplaćivati.

Samac.
akcija007

#32 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by akcija007 »

Nemoj trenutno prodavati stan. Pokusaj ga izdati preko agencije za promet bekretnimama. Oni uzmu sebi jednu kiriju provizije sto su ti nasli nekoga.
Kako ti je to stan od roditwlja gdje si proveo djetinjstvo trebala bi ti ostati uspomena do kraja zivota na roditelje . Ako prodas stan trebao bi onda nesto drugo kupiti. Npr. Ne znam stan na moru neki mali apartmancic ali I to je opet skupoooo treba ti jos jedan takav stan da prodas da kupis.
probook

#33 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by probook »

Tarzo wrote:Auto još 3 godine otplaćivati.

Samac.
Znaci izdati nekome normalnom :) Primanja su ti i vise nego dobra za BiH standard tako da i bez izdavanja mozes normalno ziviti. Stan valjasinu ostaviti kada se ozeni, a to vrlo brzo dodje. Ako ga prodas potrosit ces pare da ni ti ne znas gdje i ostade bez stana.
Tarzo

#34 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by Tarzo »

... ili zetu/kćerci ako ne bude sin. :)
zijancer

#35 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by zijancer »

:cry:
HAVANA

#36 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by HAVANA »

probook wrote:jos djete ako bude musko ozeni se i das mu stan itd.

Eki sinu. Znaci ne trebam nista cerkama davati. :lol: :-)
enesovac

#37 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by enesovac »

Blago tebi, samo to mogu da ti kažem! :thumbup:

U situaciji si da, kako god postupiš (prodaja ili izdavanje) nećeš pogriješiti, lova je tu, šta te briga, niz mogućnosti i realnih opcija. U pitanju su sad nijanse, u smislu da li ti se da petljati sa podstanarima, i tom prilikom ipak računati na finu svotu novca koja će te dugoročno pokrivati, ili ćeš se uvaliti u renoviranje, ili ćeš ga prodati (mislim da je to najbrža opcija) i ne mora značiti da će ti se lova istopiti ili da ćeš pojesti i popiti te pare. Do tebe je. Pošto si emotivno vezan za stan možeš onda preseliti u njega, a taj drugi izdavati ili prodati. Nisi oženjen, a kad budeš, onda ćeš razmišljati potpuno drugačije, kad dođu djeca biće puno više izazova za ulaganjem novca. U slučaju prodaje možeš oročiti novac ili napraviti trajni nalog u banci pa da ti svaki mjesec sa tog računa na tekući uplaćuju sumu koju dogovoriš? To će te spriječiti da brzo potrošiš pare. :-D
Niko od nas nije u istoj situaciji i ne razmišlja isto. Nema iste potrebe. Zato su i prijedlozi različiti.
Danguba

#38 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by Danguba »

Sinko dragi, mozes li ti kako kupiti jos jedan stan?

Imam ja druga Itu koji je prodao naslijedjen stan i kupio Land Rovera. Provozao par godina dok ga nije totalno shebao.
Sada ni stana ni para ni auta(ima neki golfic).

Okani se tog auta koje te stisce. Kupi nesto za nase prilike od tacke A do tacke B. Za par godina vozit ces jos bolje samo slazi kiriju a i cijene nekretnina ce morati rasti. (dolaze nam arapi :D )
milojicabrzi

#39 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by milojicabrzi »

Heh, ovo je stara dilema, kao sto neko rece, nije lako imati, pa morati razmisljati :)

Naime, izdavanje stanova je kod nas jako neprofitabilno. Moras opremiti nekretninu, da bi uzimao nekih 300-400 KM. Sve bi ti bilo lijepo, kada bi nasao dobrog podstanara, ali 80% podstanara to nisu.

Kod nas je nekako tradicija imati svoj krov nad glavom, stan ili kucu, pa uglavnom samo kokuzi, zadnja fukara i problematicne osobe nemaju svoj stan (neka se niko ne naljuti). Nece tebi doci u podstanara inzinjer iz Siemensa koji ima platu 3000 KM i kulturu zivljenja da cuva tvoju nekretninu kao svoju, vec ce ti doci ili studenti (koji su u naravi medju najgorim oblicima podstanara) ili neki nesretnik sa zenom i troje djece, a samo on radi... plata mala itd.

Sve i da nadjes idealnog podstanara, tih 300-400 KM mjesecno, je oko 4000 KM na godisnjem nivou.

Ako prodas stan za 100 000 KM i to orocis,svaka ozbiljnija banka ce ti dati barem 3% kamate, to je oko 3000 KM godisnje, a nemas peglanja sa podstanarima, nema nerviranja zbog razvaljenog vodokotlica, neplacenih racuna.

Po meni, to je bolja opcija, jer uvijek imas te pare na kamari.

Cijene stanova u SA u narednih nekoliko godina, nece znacajnije oscilirati ni gore ni dole, a kad ti bude trebalo, te novce uvijek mozes iskoristiti.

Ne leti puno sa ulaganjima u razne neizvjesne i rizicne "biznise". Neka te s mirom, radi svoj posao i uzivaj u slobodnom vremenu.

Ako imas sina ili kcerku, kojima planiras ostaviti taj stan ili ti je zao prodati u tom slucaju idi na opciju izdavanja.

Imaj u vidu da stan koji se ne koristi, stanovao ti ili ne stanovao, nosi oko 50-100 KM raznih rezija.
sunceKOtepsija

#40 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by sunceKOtepsija »

enesovac wrote:Blago tebi, samo to mogu da ti kažem! :thumbup:
blaago tebi a covjeku umrli roditelji :-)
enesovac

#41 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by enesovac »

sunceKOtepsija wrote:
enesovac wrote:Blago tebi, samo to mogu da ti kažem! :thumbup:
blaago tebi a covjeku umrli roditelji :-)
ti izgleda nemaš drugog posla nego analizirati tuđe postove

Pa valjda ti je jasno zašto sam to napisao, il možda nije, pa ti treba crtati
mayab

#42 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by mayab »

milojicabrzi wrote:Heh, ovo je stara dilema, kao sto neko rece, nije lako imati, pa morati razmisljati :)

Naime, izdavanje stanova je kod nas jako neprofitabilno. Moras opremiti nekretninu, da bi uzimao nekih 300-400 KM. Sve bi ti bilo lijepo, kada bi nasao dobrog podstanara, ali 80% podstanara to nisu.

Kod nas je nekako tradicija imati svoj krov nad glavom, stan ili kucu, pa uglavnom samo kokuzi, zadnja fukara i problematicne osobe nemaju svoj stan (neka se niko ne naljuti). Nece tebi doci u podstanara inzinjer iz Siemensa koji ima platu 3000 KM i kulturu zivljenja da cuva tvoju nekretninu kao svoju, vec ce ti doci ili studenti (koji su u naravi medju najgorim oblicima podstanara) ili neki nesretnik sa zenom i troje djece, a samo on radi... plata mala itd.

Sve i da nadjes idealnog podstanara, tih 300-400 KM mjesecno, je oko 4000 KM na godisnjem nivou.

Ako prodas stan za 100 000 KM i to orocis,svaka ozbiljnija banka ce ti dati barem 3% kamate, to je oko 3000 KM godisnje, a nemas peglanja sa podstanarima, nema nerviranja zbog razvaljenog vodokotlica, neplacenih racuna.

Cijene stanova u SA u narednih nekoliko godina, nece znacajnije oscilirati ni gore ni dole, a kad ti bude trebalo, te novce uvijek mozes iskoristiti.

Ne leti puno sa ulaganjima u razne neizvjesne i rizicne "biznise". Neka te s mirom, radi svoj posao i uzivaj u slobodnom vremenu.

Ako imas sina ili kcerku, kojima planiras ostaviti taj stan ili ti je zao prodati u tom slucaju idi na opciju izdavanja.

Imaj u vidu da stan koji se ne koristi, stanovao ti ili ne stanovao, nosi oko 50-100 KM raznih rezija.
I ja slicno razmisljam (pogledati ono istaknuto!)---- evo gledam npr. SB ima "Oročena štednja sa mjesečnom isplatom kamate u KM i EUR valuti

Izvrsna štednja koja pruža mogućnost štednje uz istovremeno ostvarivanje naknade u vidu mjesečne rente, odnosno isplate kamate na kraju kalendarskog mjeseca na a vista ili tekući račun."
Na iznos od 100000 KM i oroceno na 36 mjeseci, to je 3,1 % =3100 KM godisnje
kox

#43 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by kox »

mayab wrote:
milojicabrzi wrote:Heh, ovo je stara dilema, kao sto neko rece, nije lako imati, pa morati razmisljati :)

I ja slicno razmisljam (pogledati ono istaknuto!)---- evo gledam npr. SB ima "Oročena štednja sa mjesečnom isplatom kamate u KM i EUR valuti

Izvrsna štednja koja pruža mogućnost štednje uz istovremeno ostvarivanje naknade u vidu mjesečne rente, odnosno isplate kamate na kraju kalendarskog mjeseca na a vista ili tekući račun."
Na iznos od 100000 KM i oroceno na 36 mjeseci, to je 3,1 % =3100 KM godisnje
Mislim da je razlika izmedju mjesečnih kamata na iznos za koji bi mogao prodati nekretninu i dobiti od izdavanja uglavnom malo drugačiji. Ako je to nekretnina koju može prodati za 100 000 km onda je vrlo vjerovatno može izdati za bar 400 km ili i više, a to je onda na godišnjem nivou oko 5000.
milojicabrzi

#44 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by milojicabrzi »

kox wrote:Mislim da je razlika izmedju mjesečnih kamata na iznos za koji bi mogao prodati nekretninu i dobiti od izdavanja uglavnom malo drugačiji. Ako je to nekretnina koju može prodati za 100 000 km onda je vrlo vjerovatno može izdati za bar 400 km ili i više, a to je onda na godišnjem nivou oko 5000.
Vidi, ima i stan neku amortizaciju, da s vremena na vrijeme nesto moras uloziti i sl. Nekretnina od nekih 50ak + kvadrata, kosta oko 100 000 KM, ne mora to biti neki ekstra veliki ili luksuzan stan.

Tesko je u SA izbiti kiriju preko 400 KM, ako nisi u ekskluzivnoj zoni blizu centra ili nemas strance, kojima odgovara specificnost tvoje nekretnine (video-nadzor, osiguran parking i sl.).

Opet, sve se svodi na pricu da li je bolje kriska lubenice u hladu ili dvije na suncu, mislim da je za zaposlenog covjeka, ako nema vremena da obilazi stan, ide po kiriju, rijesava neispravne instalacije i sl., bolja ova opcija u hladovini sa 3100 KM godisnje, bez sekiracije.

Opet kazem, svako zna svoje :)
mayab

#45 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by mayab »

Ja sam to isto napisao gore, jer imam dva prijatelja koji isto takom sticajem okolnosti imaju po stancic viska, i rentaju ga, ma muka ziva!
Eto, jednom od njih sam ja nasao stanara :D , e taj je miran sto se tice tih zaebancija posljednje 3 godine :D , ali to je taj mali procenat kojima se posreći kakav normalan podstanar! I opet ima tekucih ulaganja u stan!
gilla

#46 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by gilla »

Diskutabilno sto jest jest.
Ja sam za izdavanje ako se možeš posvetiti svemu tome i da nađeš normalne podstanare.
MI ako uđemo u EU u narednih 5,10 godina cijena nekretnina će eksplodirati. Također valute iz godine u godinu gube na vrijednosti, inflacija i sl.

prodaja- manje brige, manje posla, kratkoročno zadovoljstvo, manji rizik, imat ceš tu neku kamatu za oročenje, ili moći ćeš raspolagati sa kapitalom za kakav biznis.
rentanje- više posla i brige o stanu, ali češ imati "stalni" prihod kroz godine i na kraju uz malo strpljenja moći ćeš dobiti istu količinu para ili čak i više za stan ako se odlučiš na prodaju. Naravno ako ne izbije Treći svjetski.

Imaš i tu soluciju stana za djecu i sl. ako budeš rentao.
SA 071

#47 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by SA 071 »

Tarzo wrote:Hvala svima na jako dobrim i ozbiljnim savjetima savjetima.
Da pojasnim nekoliko stvari:

Stan o kojem govorim nije tek tako "pao s neba", u njemu sam proveo svoje djetinjstvo, a zatim ispratio majku pa oca na onaj svijet.
Dakle, ne radi se o nekom tamo daljem rodu koji me se iznenada sjetio, već me za taj stan vežu i neke jako lijepe uspomene.

Dobro su neki od diskutanata prepoznali problem u daljem zaduživanju, za koje mi je u ovim uslovima potreban novi kredit koji bih
od kirije vraćao neke 2,5-3 godine.

Ne znam da li je tako u drugim državama, ali po svoj prilici da kod nas izdavanje stana predstavlja rizik kao kad pokrećeš nekakav biznis.
Moraš stalno bdjeti nad postanarom, od naplate kirije, redovnog plaćanja režija do oštećenja imovine.

Kad sam govorio o nekom malom biznisu, razmišljao sam o nekoj plantaži lješnjaka, oraha i sl.
Kažu da je jako isplativo i da donosi prihod već nakon 5 godina.
Vjerovatno da tu ima još nekih boljih ideja...

Auto se nažalost kod nas još uvijek smatra velikim luksuzom.
Meni je auto neophodno u poslu koji radim, tako da o tome nisam niti razmišljao.
Stan da bi ga izdao ne moraš renovirati već samo "uljuditi", pa neko je već živio u njemu donedavno, zar ne? Digneš 5-6 hiljada kredita na 5 godina i imaćeš neku stoju rate (što nećeš ni osjetiti uz kiriju od 400 KM). Na taj način ćeš imati veće prihode što će ti omogućiti da prodišeš. Kada se riješiš kredita za auto, možeš kontati o eventualnom renoviranju stana. Kada za 10 godina podvučeš crtu skontaćeš da si na stanu uzeo već pola njegove današnje vrijednosti, a još uvijek imaš stan. Zna nekad biti pegla sa izdavanjem, pogotovo kada tražiš podstanare, ali zna biti i po nekoliko godina miline kada nađeš dobre podstanare. Ovo ti je izvjesnije od tih nekih plantaža. Manje rada, a sigurniji prihod. A od "poljoprivrede" se niko nije obogatio...
milojicabrzi

#48 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by milojicabrzi »

SA 071 wrote:Stan da bi ga izdao ne moraš renovirati već samo "uljuditi", pa neko je već živio u njemu donedavno, zar ne? Digneš 5-6 hiljada kredita na 5 godina i imaćeš neku stoju rate (što nećeš ni osjetiti uz kiriju od 400 KM). Na taj način ćeš imati veće prihode što će ti omogućiti da prodišeš. Kada se riješiš kredita za auto, možeš kontati o eventualnom renoviranju stana. Kada za 10 godina podvučeš crtu skontaćeš da si na stanu uzeo već pola njegove današnje vrijednosti, a još uvijek imaš stan. Zna nekad biti pegla sa izdavanjem, pogotovo kada tražiš podstanare, ali zna biti i po nekoliko godina miline kada nađeš dobre podstanare. Ovo ti je izvjesnije od tih nekih plantaža. Manje rada, a sigurniji prihod. A od "poljoprivrede" se niko nije obogatio...
Realno i objektivno ti je razmisljanje :) Slicna je prica i sa stednjom, uzimas kamatu a uvijek imas glavnicu.

Slazem se sa tvojim razmisljanjem, samo je obicno problem u nalazenju dobrih podstanara, jer takvih je u podstanarskoj masi manje od 20 %, a dobar podstanar obicno nije dugorocan podstanar, vec vrijedan i savjesan građanin, na putu prema svom vlasitom stanu :)

Ima malo veze sa temom, pa procitajte u "najtiraznijoj dnevnoj novini" od jucer, kakvu je golgotu imala mislim kcerka od Nijaza Durakovica, uz podstare i ovjeren ugovor :(
Edin H.

#49 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by Edin H. »

Slabe kirije u Sarajevu, slaba kupovna moc, a radovi skupi. Nema obicaja uzimanja sigurnosnog depozita u slucaju ostecenja.

Naravoucenije - ne istipla se. :oops:
Zox

#50 Re: Prodati ili izdavati stan?

Post by Zox »

Ne znam u kakvom je tačno stan, ali mi 10 hiljada izgleda malo velika suma za renoviranje. Prošle godine sam i sam renovirao stan upravo od 58 kvadrata i izašlo me malo skuplje od toga, ali su zahvati bili ogromni, od vodovoda, sanitarija, keramike, poda, regipsa, pa do kuhinje.
Nisam se, naravno, preseravao.
Što ne savjetujem ni tebi, ako ćeš ga izdavati studentima :D
Ne bih se ja toliko bojao studenata, treba samo malo procjene i, naravno, depozita :)
Post Reply