Prodati auto iz FBiH u RS?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- chuchumbamayumbe
#1 Prodati auto iz FBiH u RS?
Zdr,
Javio mi se lik iz RS-a, kupiće moje auto (koje je odjavljeno u MUP-u), jedini problem je što je izgleda lakše dovući i uraditi papirologiju za uvozno auto, nego prodati isto iz FBiH u RS.
Navodno da mu trebaju probne tablice, osiguranje (sve mije to logično), ali komplikacija nastaje kada saznam da osiguranje za probe iz FBiH ne važi u RS, a izgleda isto tako i za probne tablice, da ne važe?
Ništa mi nije jasno, ako neko ima iskustva, možete li mi objasniti koja je nanormalnija procedura za lika iz RS-a da kupi auto od mene?
Javio mi se lik iz RS-a, kupiće moje auto (koje je odjavljeno u MUP-u), jedini problem je što je izgleda lakše dovući i uraditi papirologiju za uvozno auto, nego prodati isto iz FBiH u RS.
Navodno da mu trebaju probne tablice, osiguranje (sve mije to logično), ali komplikacija nastaje kada saznam da osiguranje za probe iz FBiH ne važi u RS, a izgleda isto tako i za probne tablice, da ne važe?
Ništa mi nije jasno, ako neko ima iskustva, možete li mi objasniti koja je nanormalnija procedura za lika iz RS-a da kupi auto od mene?
-
Seyfo
#2 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Ja ti znam ovo:
kad jednom uzmeš probne tablice (one crvene TT-xxxxxx) u fbih, ne možeš opet u istoj godini uzeti za taj auto. Npr.ja sam kupovao prošle godine u januaru u Žepču, i prodavac mi je to rekao, sve do 31.12 iste godine ne možeš opet (ako zatreba).
Osim toga, rekao mi je, ovi što uvoze puno auta preskoče tu svu zajebanciju prema RS tako što nabace auto na prikolicu i odvezu gdje treba, valjda im je lakše i jeftinije.
Što se tiče osiguranja za probe, možda možeš preko nekog osiguranja koje ima sjedište u RS, a filijalu ovamo.
If helps...
kad jednom uzmeš probne tablice (one crvene TT-xxxxxx) u fbih, ne možeš opet u istoj godini uzeti za taj auto. Npr.ja sam kupovao prošle godine u januaru u Žepču, i prodavac mi je to rekao, sve do 31.12 iste godine ne možeš opet (ako zatreba).
Osim toga, rekao mi je, ovi što uvoze puno auta preskoče tu svu zajebanciju prema RS tako što nabace auto na prikolicu i odvezu gdje treba, valjda im je lakše i jeftinije.
Što se tiče osiguranja za probe, možda možeš preko nekog osiguranja koje ima sjedište u RS, a filijalu ovamo.
If helps...
- drndalo
#3 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Jos su ti stare table ? Zar nove ne ostaju sa autom, kao i vlasnicka knjizica, a saobracajna se mijenja? Morao bi on to provjeriti u svojoj policijskoj upravi... Kupoprodajni ugovor, te papir o tvojoj odjavi bi trebao biti dovoljan da on dalje ganja sve sto mu treba... Za osiguranje (ako je jos vazece) znam da ti imas pravo na povrat neiskoristenog dijela polise, jer si prodao auto, a on mora uzeti novu polisu...
- chuchumbamayumbe
#4 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Strašno, kao da je druga država!
Skinuo sam tablice, odjavio auto. Kod mene je vlasnička. Osiguranje je isteklo.
A šta mislite o soluciji da čovjek nabaci tablice koje on ima (pošto ima isto auto), i lagano se uputi kući, bez ikakvog osiguranja ili probnih. Gleda da ne vozi brzo, da ga ne zaustavljaju i to je to.
Bubam, ja prodajem crvenog golfa, on ima istog takvog. Skine njegove tablice, dođe busom, montira svoje tablice i vozi Miško? Znam da je to protuzakonito.
Legalno rješenje bi bilo da dođe sa šlepom i odveze auto u BL na šlepi, ali to je preskupo.
Skinuo sam tablice, odjavio auto. Kod mene je vlasnička. Osiguranje je isteklo.
A šta mislite o soluciji da čovjek nabaci tablice koje on ima (pošto ima isto auto), i lagano se uputi kući, bez ikakvog osiguranja ili probnih. Gleda da ne vozi brzo, da ga ne zaustavljaju i to je to.
Bubam, ja prodajem crvenog golfa, on ima istog takvog. Skine njegove tablice, dođe busom, montira svoje tablice i vozi Miško? Znam da je to protuzakonito.
Legalno rješenje bi bilo da dođe sa šlepom i odveze auto u BL na šlepi, ali to je preskupo.
- technopunk
#5 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Ja sam auto (a inace sam iz Bihaca) prodao covjeku iz Doboja, prosle godine negdje u martu. Otisli do osiguranja u Bihacu i napravili komisioni ugovor, dao mu sve papire osim vlasnickog lista, i nakon sto je istekla moja registracija on mi poslao tablice, ja odjavio auto ovdje a on ga tamo prijavio. I to je bilo to. Problem je sto osiguranja u RS-u ne priznaju osiguranja iz BiH i zbog toga je on trebao platiti pola polise osiguranja (odnosno pola registracije za auto) u RS-u, sto se njemu naravno nije isplatilo (jer bi mu to povecalo cijenu auta koje kupuje), pa smo to odradili kako sam gore napisao i sve 5.
- chuchumbamayumbe
#6 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Jbga, meni auto nema tablica, nema ni osiguranja. Slična, a skroz različita situacija.technopunk wrote:Ja sam auto (a inace sam iz Bihaca) prodao covjeku iz Doboja, prosle godine negdje u martu. Otisli do osiguranja u Bihacu i napravili komisioni ugovor, dao mu sve papire osim vlasnickog lista, i nakon sto je istekla moja registracija on mi poslao tablice, ja odjavio auto ovdje a on ga tamo prijavio. I to je bilo to. Problem je sto osiguranja u RS-u ne priznaju osiguranja iz BiH i zbog toga je on trebao platiti pola polise osiguranja (odnosno pola registracije za auto) u RS-u, sto se njemu naravno nije isplatilo (jer bi mu to povecalo cijenu auta koje kupuje), pa smo to odradili kako sam gore napisao i sve 5.
-
Seyfo
#7 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
"Problem je sto osiguranja u RS-u ne priznaju osiguranja iz BiH"
Iz FBiH a ne BiH !
Ovo je upravo ono što oni hoće, i na milion načina tome doprinose! Očito im jaaaaaako dobro ide
((
Stranci recimo to stalno tako govore,RS i BiH, lakše im valjda
BTW, zakoni i pravila vezano za auta su toliko glupi kod nas da su ljudi prisiljeni kršiti zakon da urade legalnu stvar!
NPR.nov auto mora proći teh.pregled prije nego dobije tablice, a ako teh.pregled nije u istom objektu onda se mora ILEGALNO voziti bez tablica do servisa i nazad i riskirati! Ali raja se uštelila, angažuju nekog da ide autom ispred na 2 cm i sve tako, na rizik...npr.toyotin salon je u semizovcu, servis par km dalje, itd..ja sam morao voziti 40 km sa isteklim njemačkim coll tablama do servisa..angažaovao kurbana ispred i nadao se najboljem!
Prokleta država, šta ćeš..
Iz FBiH a ne BiH !
Ovo je upravo ono što oni hoće, i na milion načina tome doprinose! Očito im jaaaaaako dobro ide
BTW, zakoni i pravila vezano za auta su toliko glupi kod nas da su ljudi prisiljeni kršiti zakon da urade legalnu stvar!
NPR.nov auto mora proći teh.pregled prije nego dobije tablice, a ako teh.pregled nije u istom objektu onda se mora ILEGALNO voziti bez tablica do servisa i nazad i riskirati! Ali raja se uštelila, angažuju nekog da ide autom ispred na 2 cm i sve tako, na rizik...npr.toyotin salon je u semizovcu, servis par km dalje, itd..ja sam morao voziti 40 km sa isteklim njemačkim coll tablama do servisa..angažaovao kurbana ispred i nadao se najboljem!
Prokleta država, šta ćeš..
- Bakir1
#8 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
vrijedi osiguranje,posebno od osiguravajucih kuca koje imaju sjediste u FBiH i poslovnicu u RS i obratno.
ja sam prosle godine u januaru u bijeljini kupio auto uzeo probne tablice,platio policu osiguranja,i dovukao auto preko romanije u Visoko sasvim normalno, a zaustavili su me xy puta i niko nije ni a rekao
ja sam prosle godine u januaru u bijeljini kupio auto uzeo probne tablice,platio policu osiguranja,i dovukao auto preko romanije u Visoko sasvim normalno, a zaustavili su me xy puta i niko nije ni a rekao
- drndalo
#9 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Vrijedi polisa kod stete, ali polisa kao uslov za registraciju vozila na policiji mora biti prema entitetu registracije, jer su osiguravajuca drustva registrovana po zakonu na entitetskom nivou... Bar je tako bilo... Pa da bi tamo "preko" radili moraju se registrovati i "preko"... Kao sto ni teh. pregledi iz jednog entiteta ne vrijede za registraciju u drugom...
- poznanik
#10 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Neka ti ne smeta što je link s Aperion Uny... determinira problem i prikazuje ispod zakonsku odredbu kojom je obavezujuće priznavanje javnih isprava oba Entiteta BiH na njenoj cjelokupnoj teritoriji:chuchumbamayumbe wrote:...Javio mi se lik iz RS-a, kupiće moje auto ... ali komplikacija nastaje kada saznam da osiguranje za probe iz FBiH ne važi u RS, a izgleda isto tako i za probne tablice, da ne važe?
Ništa mi nije jasno...?
http://univerzitetapeiron.blogger.ba/ar ... /21/729328
- Bakir1
#11 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
ne znam sta je problem,u svakom slucaju svako fizicko lice ima pravo zakljuciti policu osiguranja bilo gdje u BiH njenom entitetu ili kantonu,i ima svako pravo uzeti probne tablice koje vrijede od odredista do odredista.
- HAVANA
#12 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
poznanik wrote:Neka ti ne smeta što je link s Aperion Uny... determinira problem i prikazuje ispod zakonsku odredbu kojom je obavezujuće priznavanje javnih isprava oba Entiteta BiH na njenoj cjelokupnoj teritoriji:chuchumbamayumbe wrote:...Javio mi se lik iz RS-a, kupiće moje auto ... ali komplikacija nastaje kada saznam da osiguranje za probe iz FBiH ne važi u RS, a izgleda isto tako i za probne tablice, da ne važe?
Ništa mi nije jasno...?
http://univerzitetapeiron.blogger.ba/ar ... /21/729328
Da izvines,mosh guzicu obrisat sa tim
- HAVANA
#13 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Jel tebi istekla registracija?
Ako jeste eto ti lukavice pod nosom...upravi djadom kod neskovica i nek tamo zavrse sve...ugovor,tehnicki,osiiguranje,probe...sta vec hoce...
Ako jeste eto ti lukavice pod nosom...upravi djadom kod neskovica i nek tamo zavrse sve...ugovor,tehnicki,osiiguranje,probe...sta vec hoce...
- chuchumbamayumbe
#14 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Istekla registracija, vratio tablice, odjavio auto (evo ga iza zgrade stoji, samo gledam kada će ga klošari početi čerupati).HAVANA wrote:Jel tebi istekla registracija?
Da se spremim sa likom kada dođe, namontiram bilo kakve tablice i odem do Neškovića, tamo da završimo su papirologiju? Nema veze što je ovaj lik iz BL, druga opština u RS-u?
Dođe mi sada da zapalim auto!
- HAVANA
#15 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Nema ti druge u ovoj ludoj zemlji nego parola snadji se...
Mislim da nema veze,moze uzeti probe u lukavici a vratice ih u BL...
Nemam kod sebe broj ali najbolje nazovi tehnicki pregled u lukavici i pitaj...
Mislim da nema veze,moze uzeti probe u lukavici a vratice ih u BL...
Nemam kod sebe broj ali najbolje nazovi tehnicki pregled u lukavici i pitaj...
-
simens1
#16 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
druze i ja sam imao istih zahebancija oko tih tablica...kupio auto u lukavici a ja zivim u federaciji,toliko papirologije ai nerviranja sam imao isto kao da sam iz Rusije dovukao auto....al kad sam zadnje auto uzeo spasio sebe nerviranja i hodanja ima covjek u Grawe sto radi registracije i kupoprodajni ugovor das njemu na kafu on sve zavrsi za dan...ako hoces mogu ti dati br na pp pa ga nazovi i pitaj sta i kako fin cikac objasnice ti....
to ti je Bosna sto bi jednostavno kad moze komplikovano

- technopunk
#17 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Sta se ba kofrcis, potkrala se greska pri kucanju...sta dramis odma'!Seyfo wrote:"Problem je sto osiguranja u RS-u ne priznaju osiguranja iz BiH"
Iz FBiH a ne BiH !
Ovo je upravo ono što oni hoće, i na milion načina tome doprinose! Očito im jaaaaaako dobro ide((
- chuchumbamayumbe
#18 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
pošalji mi na pp, hvala unaprijed!simens1 wrote:druze i ja sam imao istih zahebancija oko tih tablica...kupio auto u lukavici a ja zivim u federaciji,toliko papirologije ai nerviranja sam imao isto kao da sam iz Rusije dovukao auto....al kad sam zadnje auto uzeo spasio sebe nerviranja i hodanja ima covjek u Grawe sto radi registracije i kupoprodajni ugovor das njemu na kafu on sve zavrsi za dan...ako hoces mogu ti dati br na pp pa ga nazovi i pitaj sta i kako fin cikac objasnice ti....to ti je Bosna sto bi jednostavno kad moze komplikovano
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- muha_sa
#19 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
chuchumbamayumbe
poslušaj Havanu i naprijed
šta god sam ga poslušo odlicno je ispalo 
poslušaj Havanu i naprijed
-
tavustavus
#20 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
vidi ovo poslusaj me...ujutru od recimo 05:00 do 06:00 je primopredaja smjene kod policije i nema ih nigdje pogotovo na ovom vremenu..jednog kurbana ispred sebe nek izvadi jednu sijalicu ili ugasi svjetla a ti za njim na pristojnoj udaljenosti i mozes slepera odvuci gdje hoces..to je iz iskustva nikad nije bio belaj..a dali mozes iskoristi ono pravo na bihamk vucu ne znam...al eto i to nek imas na umu..usput petoba radi cuda i kod njih
- poznanik
#21 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Da si pročitao shvatio bi da je odbijanje priznavanja javnih isprava od strane nadležnih službi Republike Srpske direktan protivustavni čin, još jedna realizacija secesionističke ideje "Dodikove i klike mu" politike, i da svako prihvatanje stavova tih organa samo pomaže secesionistima i predstavlja im neposrednu saradnju u bržoj realizaciji plana rušenje BiH.HAVANA wrote:Da izvines,mosh guzicu obrisat sa timpoznanik wrote:Neka ti ne smeta što je link s Aperion Uny... determinira problem i prikazuje ispod zakonsku odredbu kojom je obavezujuće priznavanje javnih isprava oba Entiteta BiH na njenoj cjelokupnoj teritoriji:chuchumbamayumbe wrote:...Javio mi se lik iz RS-a, kupiće moje auto ... ali komplikacija nastaje kada saznam da osiguranje za probe iz FBiH ne važi u RS, a izgleda isto tako i za probne tablice, da ne važe?
Ništa mi nije jasno...?
http://univerzitetapeiron.blogger.ba/ar ... /21/729328Nisam ni citao ali ne moze...
-
simens1
#22 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
druze jesil zavrsio sta?
-
LeKo
#23 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Ma nije to drug komplikovano koliko se čini, ako je kupac voljan istresti jos oko 80 KM (ili ti spustiti cijenu).
1. Kupoprodajni ugovor 30 KM (ako ćes probe vaditi na novog vlasnika)
2. AO Polisa osiguranja za par dana (bilo koje osiguranje, cijena između 25 i 35 KM)
3. Zahtjev u Policijskoj Stanici (PS) za TT table (taksa 10 KM)
4. Vozi Miško
Ako će auto dalje registrovati, prilikom predaje zahtjeva za registraciju vrati TT table i potvrdu koju dobije uz njih, ako neće dalje registrovati (kupio za dijelove), samo vrati TT table po isteku zajedno s potvrdom u svoju PS.
U zadnje 2 godine sam imao 3 slučaja vađenja TT tabli na različitim lokacijama i nikada nije bilo nikakvih problema vezano za entitesku dokumentaciju, osporavanje iste ili peglanje od strane žandara. Sve OK. Sretno.
1. Kupoprodajni ugovor 30 KM (ako ćes probe vaditi na novog vlasnika)
2. AO Polisa osiguranja za par dana (bilo koje osiguranje, cijena između 25 i 35 KM)
3. Zahtjev u Policijskoj Stanici (PS) za TT table (taksa 10 KM)
4. Vozi Miško
Ako će auto dalje registrovati, prilikom predaje zahtjeva za registraciju vrati TT table i potvrdu koju dobije uz njih, ako neće dalje registrovati (kupio za dijelove), samo vrati TT table po isteku zajedno s potvrdom u svoju PS.
U zadnje 2 godine sam imao 3 slučaja vađenja TT tabli na različitim lokacijama i nikada nije bilo nikakvih problema vezano za entitesku dokumentaciju, osporavanje iste ili peglanje od strane žandara. Sve OK. Sretno.
- chuchumbamayumbe
#24 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
Ma jok. Izgleda da mu je stari rikavela, pa odustao. Ko će mu ga znati.simens1 wrote:druze jesil zavrsio sta?
Gledaću da ga prodam kome god, samo da uradimo kupoprodajni i to je to, a onda neka rade sa auta šta žele, u tom trenutku ionako neće biti moj.
-
simens1
#25 Re: Prodati auto iz FBiH u RS?
koje je auto u pitanju i koja je cijena javi na pp mozda ja uzmem i ja trazim neko auto samo mi reci koja marka i tip da vidim jel odgovara