ma daj...A wrote:Provela si duplo vise - putujuci i koristeci razlicite jezike. Samo, to nije isto kao zivljenje u sredini u kojoj se govori jedan jezik, u kojoj slusas vijesti na tom jeziku, u kojoj pocnes u sebi racunati na tom jeziku. Onaj ko je odrastao otisao moze izgubiti poneku rijec, ili je lose izgovoriti. Ali ko je otisao mlad, jednostavno je za oprostiti (cuj - oprostiti, kao da je grijeh?) i za razumjeti ako mjesa dva jezika. Da ne kazem da jednostavno ima rijeci, imena pojmova koji jednostavno ne postoje na nasem jeziku - imena institucija, povrca, jela...freak_with_a_laptop wrote:Kada bi te srela, pomislila bi - il je legastenicar, il se preserava.amra67 wrote: Razumijem ih tim vise sto trenutno zivim u Holandiji i ucim holandski jezik.
A najlaksi nacin je da ga stalno govoris, izgovarajuci,na tom jeziku pocinjes i da razmisljas.
O da, i ovo je mjesavina Bosanskog,Hrvatskog i Holandskog.
Ma zaboli me sta ko misli od nasih kad me sretne.
Nastojim nikoga ne uvrijediti a mislim da govorim dosta razumljivim jezikom da me mogu razumjeti.
Molila bih one koji nikada nisu zivjeli u drugoj drzavi duze od 6.mj. da ne komentiraju.
Svi ostali - Bujrum.
Govorim iz iskustva i to sto pricas je bezze, skroz naskroz. Ja sam provela duplo vise vremena putujuci svijetom, govorim maternji bosanski i 4 strana jezika. Meni se bas nikad nije desilo da pomjesam te jezike, narocito kad je bosanski u pitanju. A nisam ni neke cudne akcente poprimila - govorim cisto, jasno i glasno.
Fakat mi sega kad sretnem nekog multi-lingvistu pa mi pocne zavijati jezikom i pita: kako se ono kaze "traffic light" na nasem? Halo? Taj garant nije imao asfalt do kuce, pa semafor prvi put vidio u NL, SE, DK ili DE
I da, moze se svakom desiti da se ne sjeti rijeci na nekom jeziku, pa i na svom. Sve to ovisi o umoru, koncentraciji, toku misli prije tog razgovora...
No naravno, najlakse je opet po dijaspori, stoki neobrazovanoj
PRODANE DUSE
- danas
-
mr__bosnjak
Jimmy_The_Saint wrote:mr__bosnjak wrote:@stari
Zalis se na te sto tebe zajebavaju jer slusas rock sad kad su narodnjaci u vecini a sam kazes da si zajebavao one sto su slusali narodnjake kad je stanje bilo obrnuto.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Šta uradi Švecka demokratija od 'nako hairli momka i Ilira!
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Zanimljiv podatak. Da li Marokanci & Turci pretstavljaju konstitutivni narod u Holandiji ?U istrazivanjima Erazmus univerziteta u Rotterdamu, 2000te godine, 80% ispitanih mladica Marokanaca i Turaka( treca generacija stranaca), se izjasnilo prvenstveno da su muslimani, potom gradjani Rotterdama a zatim Marokanci ili Turci. Isti ispitanici su izjasnili da se ne osjecaju "Nederlanders" -primjer glede sire slike zemaljske kugle.
- Salko sto je u vodu skako
ne predstavljaju...u holandiji su samo holandjani konstitutivan narod...Latinica wrote:Zanimljiv podatak. Da li Marokanci & Turci pretstavljaju konstitutivni narod u Holandiji ?U istrazivanjima Erazmus univerziteta u Rotterdamu, 2000te godine, 80% ispitanih mladica Marokanaca i Turaka( treca generacija stranaca), se izjasnilo prvenstveno da su muslimani, potom gradjani Rotterdama a zatim Marokanci ili Turci. Isti ispitanici su izjasnili da se ne osjecaju "Nederlanders" -primjer glede sire slike zemaljske kugle.
-
freak_with_a_laptop
A wrote: Provela si duplo vise - putujuci i koristeci razlicite jezike. Samo, to nije isto kao zivljenje u sredini u kojoj se govori jedan jezik, u kojoj slusas vijesti na tom jeziku, u kojoj pocnes u sebi racunati na tom jeziku. Onaj ko je odrastao otisao moze izgubiti poneku rijec, ili je lose izgovoriti. Ali ko je otisao mlad, jednostavno je za oprostiti (cuj - oprostiti, kao da je grijeh?) i za razumjeti ako mjesa dva jezika. Da ne kazem da jednostavno ima rijeci, imena pojmova koji jednostavno ne postoje na nasem jeziku - imena institucija, povrca, jela...
I da, moze se svakom desiti da se ne sjeti rijeci na nekom jeziku, pa i na svom. Sve to ovisi o umoru, koncentraciji, toku misli prije tog razgovora...
Nije istina. Skolu sam zavrsila u inostranstvu, od osnovne pa do fakulteta. Strane jezike sam ucila u tim drzavama kao maternji, a nas jezik, bosanski, ucila kao strani jezik. Bez obzira na sve te okolnosti mog zivota, bitno je da sam zapamtila gdje me je besika zaljuljala.
Ne bi nikoga da vrijedjam, da ga stokom nazivam, ali da ste - ili bar mnogi - neobrazovani, pa to je cinjenica. Suvisna je svaka diskusija. Nista ne opravdava da nasa dijeca ne znaju ili mucaju nasim jezikom. To je bruka. Sve je to pitanje kucnog odgoja i koliko truda roditelji ulazu na dijecu.
Zivis vani - sta da ti pricam. Svi objesili one tepsije na balkone, da im nebi promasila koja od Cece ili Dragane - da li smatras da ce to dijeci pomoc biti da usavrse nas jezik? Koliko knjiga - bosanske literature - imas u kuci? Trudis li se da na dijecu prenes tu ljubav za nas jezik? Kad dodjes na odmor, izvedes li dijecu u pozoriste, na izlozbu, u kino - ili udaris po obicaju sa sijela na sijelo?
Nemoj A, nemoj majke ti - bila sam, vidjela sam - sve je to jadno i cemerno.
- danas
ma daj sad tifreak_with_a_laptop wrote:
Nije istina. Skolu sam zavrsila u inostranstvu, od osnovne pa do fakulteta. Strane jezike sam ucila u tim drzavama kao maternji, a nas jezik, bosanski, ucila kao strani jezik. Bez obzira na sve te okolnosti mog zivota, bitno je da sam zapamtila gdje me je besika zaljuljala.
Ne bi nikoga da vrijedjam, da ga stokom nazivam, ali da ste - ili bar mnogi - neobrazovani, pa to je cinjenica. Suvisna je svaka diskusija. Nista ne opravdava da nasa dijeca ne znaju ili mucaju nasim jezikom. To je bruka. Sve je to pitanje kucnog odgoja i koliko truda roditelji ulazu na dijecu.
Zivis vani - sta da ti pricam. Svi objesili one tepsije na balkone, da im nebi promasila koja od Cece ili Dragane - da li smatras da ce to dijeci pomoc biti da usavrse nas jezik? Koliko knjiga - bosanske literature - imas u kuci? Trudis li se da na dijecu prenes tu ljubav za nas jezik? Kad dodjes na odmor, izvedes li dijecu u pozoriste, na izlozbu, u kino - ili udaris po obicaju sa sijela na sijelo?
sta bi ti da ti dadne???danas wrote:ma daj sad tifreak_with_a_laptop wrote:
-
freak_with_a_laptop
Šeha wrote:OH, S N A P!!!danas wrote:ma daj sad tifreak_with_a_laptop wrote:
Nemoj A, nemoj majke ti - bila sam, vidjela sam - sve je to jadno i cemerno.![]()
pa sa' je bona - jesam dIjete dijaspore ili ne - brojim, sanjam, pjevam sve na ... ma neznam ni koji vise
- danas
nije obaveznoA wrote:freak_with_a_laptop, zasto uopste gledas stvari iskljucivo sa svog stanovista? Zasto uopste misliti da je obavezno na "dijecu"prenjeti patriotizam, neku ljubav prema domovini, znanje jezika, poznavanje kulture?
ja i rodjo mi u mene vazda kazemo -- nije problem prodati se
-
freak_with_a_laptop
Zato sto je bruka - ziva bruka - zaboraviti na porijeklo. Ne kazem da je suvisno trudit se za neku vrstu asimilacije - ali ... nikad, ni za 100 godina, neces biti ni Svedjanka a ni Holandjanka. Ti pogotovu a ni tvoja djeca.A wrote:freak_with_a_laptop, zasto uopste gledas stvari iskljucivo sa svog stanovista? Zasto uopste misliti da je obavezno na "dijecu"prenjeti patriotizam, neku ljubav prema domovini, znanje jezika, poznavanje kulture?
- danas
de promijeni nick -- napisi ga na bosanskomfreak_with_a_laptop wrote:Zato sto je bruka - ziva bruka - zaboraviti na porijeklo. Ne kazem da je suvisno trudit se za neku vrstu asimilacije - ali ... nikad, ni za 100 godina, neces biti ni Svedjanka a ni Holandjanka. Ti pogotovu a ni tvoja djeca.A wrote:freak_with_a_laptop, zasto uopste gledas stvari iskljucivo sa svog stanovista? Zasto uopste misliti da je obavezno na "dijecu"prenjeti patriotizam, neku ljubav prema domovini, znanje jezika, poznavanje kulture?
-
freak_with_a_laptop
cvaka_sa_laptopomdanas wrote:de promijeni nick -- napisi ga na bosanskomfreak_with_a_laptop wrote:Zato sto je bruka - ziva bruka - zaboraviti na porijeklo. Ne kazem da je suvisno trudit se za neku vrstu asimilacije - ali ... nikad, ni za 100 godina, neces biti ni Svedjanka a ni Holandjanka. Ti pogotovu a ni tvoja djeca.A wrote:freak_with_a_laptop, zasto uopste gledas stvari iskljucivo sa svog stanovista? Zasto uopste misliti da je obavezno na "dijecu"prenjeti patriotizam, neku ljubav prema domovini, znanje jezika, poznavanje kulture?
![]()
![]()
![]()
ma mi bosanci smo jako flexibilan narod....A wrote:Ja ne znam kakva su tvoja iskustva bila, ocigledno ni nalik na moja. Moj krug bosanske raje predstavljaju ljudi koji su se odlicno integrisali u ovo drustvo, od kojih nikad nisam cula da su imali probleme zbog porijekla, ni oni, jos manje djeca im. Licno nikad nisam dozivjela nepravdu zbog porijekla - da ne dobijem posao, da neko prokomentarise moje porijeklo, ime.freak_with_a_laptop wrote:Zato sto je bruka - ziva bruka - zaboraviti na porijeklo. Ne kazem da je suvisno trudit se za neku vrstu asimilacije - ali ... nikad, ni za 100 godina, neces biti ni Svedjanka a ni Holandjanka. Ti pogotovu a ni tvoja djeca.A wrote:freak_with_a_laptop, zasto uopste gledas stvari iskljucivo sa svog stanovista? Zasto uopste misliti da je obavezno na "dijecu"prenjeti patriotizam, neku ljubav prema domovini, znanje jezika, poznavanje kulture?
Dalje, ta "bruka zaboraviti porijeklo" - ko kaze da je zaboravljeno? Ali ogromna je razlika izmedju "nezaboraviti porijeklo" i "vaspitavati male Bosance u tudjini". Nisam zaboravila, ali - to je samo porijeklo, Sarajevo je mjesto gdje sam rodjena i koje volim, ali to je sve. Ne odredjuje me to kao osobu, jos manje moju djecu.
-
mamica papucarka
nemoj tako. Ceca i Dragana se slusaju i u Sarajevu.freak_with_a_laptop wrote:A wrote: Provela si duplo vise - putujuci i koristeci razlicite jezike. Samo, to nije isto kao zivljenje u sredini u kojoj se govori jedan jezik, u kojoj slusas vijesti na tom jeziku, u kojoj pocnes u sebi racunati na tom jeziku. Onaj ko je odrastao otisao moze izgubiti poneku rijec, ili je lose izgovoriti. Ali ko je otisao mlad, jednostavno je za oprostiti (cuj - oprostiti, kao da je grijeh?) i za razumjeti ako mjesa dva jezika. Da ne kazem da jednostavno ima rijeci, imena pojmova koji jednostavno ne postoje na nasem jeziku - imena institucija, povrca, jela...
ali onom istocnom....mamica 31 wrote:nemoj tako. Ceca i Dragana se slusaju i u Sarajevu.freak_with_a_laptop wrote:A wrote: Provela si duplo vise - putujuci i koristeci razlicite jezike. Samo, to nije isto kao zivljenje u sredini u kojoj se govori jedan jezik, u kojoj slusas vijesti na tom jeziku, u kojoj pocnes u sebi racunati na tom jeziku. Onaj ko je odrastao otisao moze izgubiti poneku rijec, ili je lose izgovoriti. Ali ko je otisao mlad, jednostavno je za oprostiti (cuj - oprostiti, kao da je grijeh?) i za razumjeti ako mjesa dva jezika. Da ne kazem da jednostavno ima rijeci, imena pojmova koji jednostavno ne postoje na nasem jeziku - imena institucija, povrca, jela...
Nemoj A, nemoj majke ti - bila sam, vidjela sam - sve je to jadno i cemerno.![]()
![]()
![]()
-
freak_with_a_laptop
Moja iskustva? Super, sjajna, kao da sam njihova - ali nisam.A wrote: Ja ne znam kakva su tvoja iskustva bila, ocigledno ni nalik na moja. Moj krug bosanske raje predstavljaju ljudi koji su se odlicno integrisali u ovo drustvo, od kojih nikad nisam cula da su imali probleme zbog porijekla, ni oni, jos manje djeca im. Licno nikad nisam dozivjela nepravdu zbog porijekla - da ne dobijem posao, da neko prokomentarise moje porijeklo, ime.
Dalje, ta "bruka zaboraviti porijeklo" - ko kaze da je zaboravljeno? Ali ogromna je razlika izmedju "nezaboraviti porijeklo" i "vaspitavati male Bosance u tudjini". Nisam zaboravila, ali - to je samo porijeklo, Sarajevo je mjesto gdje sam rodjena i koje volim, ali to je sve. Ne odredjuje me to kao osobu, jos manje moju djecu.
Skrenuli smo sa teme - nije pitanje o integraciji vas izbjeglica u inostranstvu, vec o integraciji vase djece u domovini. Ako te porijeklo ne odredjuje u smislu pripadnosti jednom narodu - sta te odredjuje? Drzavljanstvo?
U ostalom - briga me
- Murat Sabanovic
jah prodanih dusa....svi pisu a niko da prizna
ja i priznajem...prodo sam se za male pare....Murat Sabanovic wrote:jah prodanih dusa....svi pisu a niko da prizna
ma nedaju vise sa obzirom na porijekloLace wrote:e jesi smotanSalko sto je u vodu skako wrote:ja i priznajem...prodo sam se za male pare....Murat Sabanovic wrote:jah prodanih dusa....svi pisu a niko da prizna