Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

olensoner

#26 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Post by olensoner »

Lesli Eldridž wrote:
rimac wrote:Kupio Fiat Stilo karavan prošle godine, godište 2004, 115 konja, karavan, sve mi se super pokazao. PUno elektronike, jak i brz, ništa se u godinu i pol nije kvarilo. Karavan bio dobar dok su djeca bila manja, pa na more svašta ponijeti. Jedini problem, zbog kojeg bih mijenjao auto, jest što je Stilo strašno nizak. Naime, imam vikendicu, prema kojoj je put prilično loš, a ne mogu ni zamisliti da s njim idem na planinu. U opciji vikendice i skijanjaa, trebao bi mi neki SUV ( Rav4, Santa Fee, KIA SOrento, Volvo xc90)... BIo bih spreman za polovni SUV dati svoje i još jedno 15 milja. A što uzeti? KOji prijedlozi? VIdim jedan komšija uzeo XC90 iz Amerike, kaže povoljno. MOže li se za 30 milja uzeti nešto dobro, za više godina da ne mijenjam ( a da opet ne troši previše). ILi je rješenje dati 45-50 i uzeti novi Sorento ili Santa Fee (što mi je nekako puno novaca i ulaziti u taj kredit).

Hvala na svakoj dobroj sugestiji.
Komšija Mirso jelde? :D Ovako da ti kažem da se to isplati ako imaš pare. Ima ti taj čovjek sestru u USA i bio je malo tamo. Kupio taj Volvo za 14.900 dolara. Iz salona ga uzeo sa 60.000 milja i 2005 godište. Gume je morao mijenjati i tamo ga došle 300 dolara :shock: Rekoh:"Mirso, ovde bi te te 17-ke došle 2000 KM." Platio je još 2100 dolara za transport preko Japana do Rijeke. Auto ima 210 KS i naravno automatik mjenjač. Prošle hefte ga registrovao i došlo ga je kaže 30.000 KM. Ima povlasticu i nije plaćao carinu. Auto je izgleda extra i mislim da tako treba uraditi kako je tvoj komšija Mirso uradio. Pozdravi ga :D
slazem se sa Leslijem, ovaj 2.5Turbo sa 210KS je odlican, prilicno izdrzljiv... a sto se tice odrzavanja Volva vjeruj mi cijene u ovlastenim servisima su manje nego u nekim drugim ovlastenim servisima ;-)
emko1234

#27 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Post by emko1234 »

Kiberluskoni wrote:Dragi moj Emko, ja sam presto gledat MTV a time i spotove ima godina i godina :).
Amercko auto moze da ti nije po ukusu, ali to ne znaci da je, takvo kakvo jeste, samo po sebi smece. Kad neko kaze da je auto smece, ja pod time podrazumjevam da mu nesta stalno tandrce i klepece, da ima inzinjerske mane, da si na kanalu domaci i da imas popust na kolicinu kod majstora. Ponavljam svoju tezu, po kojoj je danas vecina automobila "ozbiljnih proizvodjaca" u 10%-15% sto se tice kvaliteta. Moguce je samo porediti pojedine modele medjusobno, a prica da su america auta sranje ima smisla kao i to da su Bosanci glupi, Crnogorci lijeni i ostale gluposti. Na kraju krajeva, vecina dobavljaca za pojedine komponente je ista kod svih proizvodjaca i mijenjaju se tokom godina u krug. Sisteme ubrizgavanja u 90% vozila danas rade Denso i Bosch. Isto je i sa ostalim komponentama.

Jedan Chevrolet Sidekick, odnosno Geo Tracker, odnosno Suzuki Grand Vitara su odlicni za Evropsko trziste. Vecina Jeep modela takodje.

Sto se tice mjenjaca i ostalih komponenti, da te podsjetim da se u americkim vozilima automatici standard od 60tih. Znaci 50 godina! Jedan Borg Warner (kad si vec pitao koji) ne pravi sranja od mjenjaca i opstaje. Isto je sa Dana, Ford, GM diferencijalima, New Proces/New Venture reduktorima... Zaviri se pod ikonu evropskih terenaca Land Rover Defendera i sta nadjes na zadnjem diferencijalu, Sailsbury diferencijal (licencirani Dana 60 ;-) )

Taj GC Laredo koji si vozio je po svemu identican tom GC CDI. Ima iste Dana diferencijale (naprijed 30 rev pinion, nazad Dana 44 illi Chry Corp 8.5), reduktor im je identican (NP242 ili NP249) i sve ostalo osim motora (i nekih kozmetickih razlika). To sto ti se auto smucilo od potrosnje, to je druga (subjektivna) stvar :)

Za cijenu servisa Volva ne znam, ali da ti dam primjer za Hyundai (jer to, znam:))

Dakle Hyundai Galoper 2.5 TD 2000 god
Veliki servis (remenovi, vod pumpa, i ulja) +krst kardana +Hub osovine + ugradnja alarma + Ugradnja cd playara (samo ugradnja) = 4000 KM. Servis Telepartner
Cijena glave motora za ovo auto, bez ventila, je 2000 KM i cekas je 15ak dana.
4 gume za ovo vozilo (najjeftinije nove) su izmedju 1000 i 1200 KM
Stojim pri svom zakljucku: veca klasa vozila, veca cijena odrzavanja.
dobro..postujem prvo to sto nisi nastrojen odmah ko neki drugi..neces da se svadjas nego samo iznosis misljenje..
nemamo istu percepciju rijeci smece kad su auta upitanju..helem,ja kad kazem smece ne mislim bukvalno naravno,mislim na to da je njihova kvaliteta po standaradima na koje smo mi navikli upitna..evo dacu ti primjer..imam A4 audija 2008,predzadnji model s-line..2.0tdi,u asi uzet..standardna oprema kod s-line..drug mi je uzeo takvu cetvorku amerikanca..1.8T 2007 model..necu pretjerivat ako kazem da je moj audi jedno 3x kvalitetnije napravljen..znaci od sitnica nekih preko drugih stvari,ta dva auta se ne mogu uporedit..moj mi nekako djeluje cvrsto,robusno onaj mi je njegov sav nekako krhak..ima osjecaj ko da je skroz drugaciji..neuporedivo..a i cijene su im isto tako neuporedive..ja zakljucujem da su to razlicta auta..jer ne moze me niko ubijedit da njegov koji je nov bio mozda nekih 26-28 hiljada dolara ako ne i manje moze bit isto kvalitetan ko moj koji je kostao oko 60 000km..i tako je sa svim ostalim autima ..moze li jedan navigator il escalade il grand bit kvalitetan ko jedan X5 il Ml il touraeg i za americko i nase trziste..jednostavno su drugaciji standardi..i meni je glupo kad neko kaze uzmi amerkanca a ne zna kakvo je to auto,il ima krivu sliku tog auta..po meni je bolje uzet eurposki model pa makar i bio slabije opremljen nego uzet za iste pare amera koji je nakrcan nekim pizdarija od kojih ti vecina nikad nece posluzit pravoj svrsi..
ja znam da imaju dosta dijelo slicnih il cak "istih"..al opet nisu istog kvaliteta..znaci 100% il smo onda svi generalno glupi i prodaju nam muda za bubrege..pa trebamo svi u USA po auta,ne znam koje bi drugo objasnjenje bilo..i samo jos nesto,jel mozes stavit znak jednako il slicno izmedju bmw steptronica,vw tiptronica il grandovog qudara drive mjenjaca..koji i dan danas ima 5 brzina?kao i vecina ostalih amerikanaca..
Kiberluskoni

#28 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Post by Kiberluskoni »

U kapitalizmu, mali uvijek gube od velikih. Skontaj ko je mali, kada mi obicni smrtnici odemo kupiti auto :). To je jedan od razloga zasto se nikada ne prepucavam oko brandova vozila sa ostalim vlasnicima.

Mislim da je razlika u cijeni vozila u USA i Evropi uslovljena prije svega slabim dolarom (danas je 1.37, a 2002 je bio 2.3). Te iste 2002, slucajno se sjecam jer mi je zvucalo nevjerovatno jeftino, VW buba je kostala 16 000 $. Danas kosta 17 000 $. Bilo bi interesantno da neko proba naci trend cijena u Evropi u tom periodu. Dodaj jos i krizu, ljudi prodaju jeftino, dileri isto i dodjes do velikih razlika u cijeni. Audi (a4 i s4) se pravi u dvije fabrike u Njemackoj i mislim da je manje vjerovatno da se organiziraju dvije linije proizvodnje sa razlicitim nivoima kvaliteta. Cijene se sa dobavljacima ugovaraju u dolarima, kao i cijene prema dilerima, tako da su autokompanije relativno zasticene. Puno je vjerovatnije da nas sisaju zato sto mogu. Cijene vozila u Evropi, od uvodjenja eura, su nenormalno skocile i rasle su do krize. U USA nisu.
Sve se svede na to da autokompanije (i ne samo one, nego citavo trziste radi na tom principu) prodaju za koliko mogu, a ne za koliko nesto kosta + zarada. Da nije ovako, zar bi ovaj CEO Porshea sto je nogiran neki dan, mogao dobiti tzv Golden Parachute od 50 miliona dolara :).
Kao primjer cu navesti da je 99- 2000 godine Jeep Cherokee 2.5 kostao 35 000 KM (kao ljubitelj terenaca sjecam se cijene). Danas je 63 000.

A Grand Cherokee je 99 godine dobio prvi sestostepeni automatik mjenjac serijski ugradjivan u neko vozilo :) . Fazon je da je dolazio samo uz v8 motor i da je zapravo funkcionisao kao petostepeni, jer su stepeni prenosa bili razliciti u saltanju iz manje u vecu i iz vece u manju brzinu. Poslije se i to promijenilo, pa ga je bilo moguce reprogramirati u pravi 6 stepeni mjenjac. Tvoj laredo je bio, vjerovatno 4.0 sestak, pa nije imao ovu opciju.

Quadra drive se ne odnosi na mjenjac, nego na sistem pogona na 4 tocka. Znaci poredjenje bi bilo, Quadra drive, Quatro i X drive. U poredjenju sa Quadra driveom, ova dva su djecurlija (uopste nemaju low range), kada su u pitanju terenske performanse. Automatske Vari lock blokade u prednjem i zadnjem diferencijalu rade na principu georotorskih hidraulicnih pumpi (znaci nista elektronika i senzori, cista hidraulika) sa mogucnoscu blokade 100%. Znaci ovo (100% blokade sva tri diferencijala) je do tada imao samo G-Vagen (ne racunam Pinzgauera i Unimog), a 100% automatske blokade niti jedno auto prije (a ni danas, koliko mi je poznato).
shadow

#29 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Post by shadow »

Lesli Eldridž wrote: Komšija Mirso jelde? :D Ovako da ti kažem da se to isplati ako imaš pare. Ima ti taj čovjek sestru u USA i bio je malo tamo. Kupio taj Volvo za 14.900 dolara. Iz salona ga uzeo sa 60.000 milja i 2005 godište. Gume je morao mijenjati i tamo ga došle 300 dolara :shock: Rekoh:"Mirso, ovde bi te te 17-ke došle 2000 KM." Platio je još 2100 dolara za transport preko Japana do Rijeke. Auto ima 210 KS i naravno automatik mjenjač. Prošle hefte ga registrovao i došlo ga je kaže 30.000 KM. Ima povlasticu i nije plaćao carinu. Auto je izgleda extra i mislim da tako treba uraditi kako je tvoj komšija Mirso uradio. Pozdravi ga :D
Taj auto nov je dolazio na Michelinovim gumama 235/65/17 koje kostaju $200+ po komadu, znaci $800-900 za set sa ugradnjom. Mislim da ni na otpadu ne mozes kupiti set polovnih za $300. Tacno je da su ovdje puno jeftinije nego u Bosni ali nisu bas toliko jeftine. Ne znam sta je on kupio ali mislim da ce brzo morati nazvati sestru da mu posalje nove. :wink:

Cijena od $14,900 je sasvim pristojna, ovdje su cijene auta pravo pale tako da ih ima za te pare koliko god hoces. Nadam se da je kupio petaka (2.5 litra) a ne 2.9 ili 4.4.

emko1234 wrote:
drug mi je uzeo takvu cetvorku amerikanca..1.8T 2007 model.necu pretjerivat ako kazem da je moj audi jedno 3x kvalitetnije napravljen..znaci od sitnica nekih preko drugih stvari,ta dva auta se ne mogu uporedit..moj mi nekako djeluje cvrsto,robusno onaj mi je njegov sav nekako krhak..ima osjecaj ko da je skroz drugaciji..neuporedivo..a i cijene su im isto tako neuporedive..ja zakljucujem da su to razlicta auta..jer ne moze me niko ubijedit da njegov koji je nov bio mozda nekih 26-28 hiljada dolara ako ne i manje moze bit isto kvalitetan ko moj koji je kostao oko 60 000km..
U Americi nema 2007 godiste A4 sa 1.8t motorom.Ili je 2.0T ili 3.2 ,oba benzinci naravno.
Sto se tice razlika u kvaliteti i cijeni za razna trzista slazem se sa ovim sto je kiberluskoni napisao, ukratko igra velikih sa malima..
matrix123456

#30 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Post by matrix123456 »

a zasto nebi uzeo audia a6 ollroad 2.5 tdi sa automatskim triptonic mjenjacom.auto ima vazdusno vjesanje i moze se podici skoro na visinu pravog terenca,auto ide brzo u picku materinu ,kad ga ubacis u sport mod ide ko lud ne da se zaustaviti,pogon quatro izvanredan sa esp/eom,terenske sposobnosti odlicne jer je odignut, moze taj tebi koristit odlicno cijena oko 30000km star par godina,to je pravi izbor
neno23

#31 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Post by neno23 »

Čuj ja sam vozio svega..za te novce nemoj nikako kupiti kiu ili tak nesto...izgubit čes lovu da ni neznas jer im vrijednost vrtoglavo pada... neznam do koje kubikaze zelis ići ali moja preporuka ti je starija linja bmw x5 3.0d novijeg godista netroši previse velik i puozdan. imao sam ga osobno..vozio sam se u istom takvom 4.6is al ne preporučan preko 20l/100km..iako se u hr cijeni oko 35tis €(nova linija x5 je za mene bar još preskupa). Preporučio bi ti i toyotu rav jer je pouzdana i drzi vrijednost..sto se tiče volva mislim da je neunistiv i da puno nudi za svoju za ulozene novce.. Touareg je malo skuplji i treba izbjeći prva godista zbog (ovisno o samom automobilu) sklonosti nekim kvarovima...Mercedes ML od 05`je nova linija i model je puno ljepši(barem meni) i opremljeniji od staroga ML-a. Stari ML i Nije tako skup ali novi je model napredovao u svakom pogledu i takoder dobro drzi cijenu.A neznam jesi li razmisljao o BMW 5 S 4x4 pogonom (xd ili xi) to je takoder dober velik automobil.ISto tako i A6 imao prilike voziti. ALI u slučaju A6 i BMW toplo preporučujem modele 3.0d.jeep Grand cheerokija ne preporučujem, tipični amer puno guta malo daje skloni kvarovima. Citroen crossover onaj ni slučajno!!! CIjene pogledaj na Mobile.de ,MwSt je neki porez od 19% mislim u njemačkoj. pogledaj i hr. Njuškalo.
od salona Euroline,tomić,axia,b-auto,jota,automobili princip,skojo...U nekima se da i cjenkat malo...
emko1234

#32 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Post by emko1234 »

shadow**moguce je da je audi i godinu stariji a i da je 2.0T je moguce..znam da je turbak 100%..
kiberluskoni**ja tebe razumijem u potpunosti al opet to ponavljam da nam standardi kvalitete kao i potrebe nisu iste..znam da je dolar bi puno jaci nego je sad al svejedno su i tad auta americka bila jeftiniji..ne mislim svejedno da je audi a4 isti za amercko i eurotrziste..moj grand je bio sestak..i ne da je trosio..ko da je imao rupu na rezervaru..znam o cemu govoris sto se tice mjenjaca i te seste brzine..al oni nisu imali automat s mogucnoscu manuelnog biranja stepena prenosa do zadnje generacije..ja koliko znam u zadnji grand se isto ugradjuje petostepeni automat..nema nekih novosti..kad sam ti podvalcio paralelu izmedji bmw,vw i granda nisam mislio na terenske sposobnosti..jer ih jedino moze tu uzet..sve ostalo je na njihovoj strani..od kvaliiteta,dizajna,motora..sve znaci..evo postavicu ti konkretno pitanje,jel stvarno mislis da su auta za americko trziste iste kvalitete ko auta za europsko trziste??
olensoner

#33 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Post by olensoner »

matrix123456 wrote:a zasto nebi uzeo audia a6 ollroad 2.5 tdi sa automatskim triptonic mjenjacom.auto ima vazdusno vjesanje i moze se podici skoro na visinu pravog terenca,auto ide brzo u picku materinu ,kad ga ubacis u sport mod ide ko lud ne da se zaustaviti,pogon quatro izvanredan sa esp/eom,terenske sposobnosti odlicne jer je odignut, moze taj tebi koristit odlicno cijena oko 30000km star par godina,to je pravi izbor
licno ne bih ti preporucio taj stari Allroad, iz razloga sto je taj Audi jedino bio dobar ko je kupio novog, inace, na nekih 150000km dosta bitne mehanike treba mijenjati ili reparirati, od mjenjaca i turbine(ovo manje-vise, jer je rijesen problem turbine kod verzije sa 180KS), do samog hidraulicnog sistema...
Nedavno je bio slucaj covjek je imao problem khm, khm spustio mu se, a nije se mogao dici 8-) (auto naravno) pa je bilo dosta belaja oko toga... mislim popravljeno je to sad ali racun je povelik...
neno23

#34 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Post by neno23 »

Audi allroad tdi je vozio moj stari... stariji model naravno... auto ide jako dobro i sve ok osim jednog...voziš se pa ti kugla od ručice mjenjača ostane u ruci pa se prozor ne da zatvorit... A 2,5tdi nikako jer su motori loši i skloni kvarovima općenito u audijima... kumov a6 2,5 tdi isto riknio....a 2,0T ne bi bas preporučio zbog veličine samog automobila i opterećenosti motora... 2,0T tek od novijeg godišta....
matrix123456

#35 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Post by matrix123456 »

e dobro mozda i jeste upravu,e onda ti je najbolje da uymes pajero sport 3.0 e to je pravo auto godiste 2005,2006 e to vec valja http://www.autopunkts.lv/eng/images/?id=253437
malizeleni

#36 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Post by malizeleni »

Sto suv ?

Ja sam se npr odlucio za Skodu Scout 4x4 2.0 TDI kao sljedece auto. Imas mjesta na pretek, bash juche u dajdzinom, odvuko mene i zarucnicu na aerodrom, imao kosilicu koju je vukao na vikendicu, 2 velika kofera, plus jedan manji i ruksak, sve u gepek stalo, pogon na sva 4, 140 ks nema da stane, a 6 brzina mjenjac za auto puta. Fakat ne vidim potrebu za SUV.
olensoner

#37 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Post by olensoner »

matrix123456 wrote:e dobro mozda i jeste upravu,e onda ti je najbolje da uymes pajero sport 3.0 e to je pravo auto godiste 2005,2006 e to vec valja http://www.autopunkts.lv/eng/images/?id=253437
ovaj Pajero je odlican...ali, odrzavanje je nula kod nas, nema ni jednog ovlastenog Mitsubishi salona, kao ni servisa u BIH, na to treba dobro paziti...
matrix123456

#38 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

Post by matrix123456 »

a tako ti je kod nas ono sto valja nemoze kod nas da se servisira
Post Reply