Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- rimac
#1 Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
Kupio Fiat Stilo karavan prošle godine, godište 2004, 115 konja, karavan, sve mi se super pokazao. PUno elektronike, jak i brz, ništa se u godinu i pol nije kvarilo. Karavan bio dobar dok su djeca bila manja, pa na more svašta ponijeti. Jedini problem, zbog kojeg bih mijenjao auto, jest što je Stilo strašno nizak. Naime, imam vikendicu, prema kojoj je put prilično loš, a ne mogu ni zamisliti da s njim idem na planinu. U opciji vikendice i skijanjaa, trebao bi mi neki SUV ( Rav4, Santa Fee, KIA SOrento, Volvo xc90)... BIo bih spreman za polovni SUV dati svoje i još jedno 15 milja. A što uzeti? KOji prijedlozi? VIdim jedan komšija uzeo XC90 iz Amerike, kaže povoljno. MOže li se za 30 milja uzeti nešto dobro, za više godina da ne mijenjam ( a da opet ne troši previše). ILi je rješenje dati 45-50 i uzeti novi Sorento ili Santa Fee (što mi je nekako puno novaca i ulaziti u taj kredit).
Hvala na svakoj dobroj sugestiji.
- BRT
#2 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
Pogledaj na stranici UNDP-a, prodaju Santa Fe 2003 godiste. Minimalna ponuda sa carinom i porezom dodje oko 12k.
Posto je drugi krug, kupovina za minimalnu cijenu je gotovo zagrantirana. Stilo mozes prodati za te pare (mozda cak i malo vise) i dobro prodjes.
Posto je drugi krug, kupovina za minimalnu cijenu je gotovo zagrantirana. Stilo mozes prodati za te pare (mozda cak i malo vise) i dobro prodjes.
- sirocco
#3 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
BRT wrote:Pogledaj na stranici UNDP-a, prodaju Santa Fe 2003 godiste. Minimalna ponuda sa carinom i porezom dodje oko 12k.
koliko je pametno uzeti takvo vozilo , staro je 6 godina ,vozio ko je stig`o , jeste da je povoljno al obicno od toga glava zaboli
- zambaklija
#4 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
ako misliš na pravi SUV onda ti mogu samo LADU preporučiti,nije zeza,gledao sam na TVu test gdje su testirali Porše,BMW,Audi,Hummer i Sorento naravo i Ladu,Lada ih sve pobila u terenu,Sorento je bio drugo mjesto,Sorento se da pojeftino naći u vrlo dobrom stanju mada i njega u brajaju u "glumce",pa izaberi imaš na Mobile.de ili Avis.de koliko hoćeš,Sorento možeš dobiti 2005 godište već za 15 "milja" eura pa biraj 
-
ja1977
#5 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
Razmisli o Renault Scenic RX4.
- dottore
#6 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
xc 90 nije lose rjesenje
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1
sorento i santa fe nisu losi ali volvo je bolji
i jos jedan prijedlog
VW tuareg?
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1
sorento i santa fe nisu losi ali volvo je bolji
i jos jedan prijedlog
VW tuareg?
-
alijadzigibau
#7 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
najpametnije rjesenje KIA sorento polovna vrhunski SUV 
-
TheGodfather001
#8 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
Moj savjet je da prvo prodas Stila, da uzmes cash, jer ko god da ti ga uzme "u racun" procijenit ce ga par hiljada manje nego sto vrijedi stvarno.
Za 32-33 hiljade mozes naci ML-a iz 2002/2003, dizela, Land Rovera (nekog pristojnog),dizela, Touarega,ocuvanog tesko za te novce, ali ako ces ici preko tog iznosa od 32-33 hiljade za polovnjaka, moj savjet je da uzmes onda nesto novo pa Hyundai, ili Kia,nije bitno ionako ces ga voziti najmanje 5 godina.
Da ja uzimam SUV-a onda bi za te pare uzeo sigurno RAV 4, mogu se naci modeli iz 2005, malo presli do registracije. Neko spomenu ove crossovere, pa pogledaj Renault Scenic 4x4, Golf Cross...
Ali sve sto napisah palo bi kad bi imao cash za ovog polovnjaka
http://www.mustapic-frigo.com/index.php ... howEO&id=3
Sretno pri odabiru, i javi sta si kupio:D
Evo jedna dobra ponuda:
http://www.autopijaca.ba/index.php?vozi ... view=64359
Za 32-33 hiljade mozes naci ML-a iz 2002/2003, dizela, Land Rovera (nekog pristojnog),dizela, Touarega,ocuvanog tesko za te novce, ali ako ces ici preko tog iznosa od 32-33 hiljade za polovnjaka, moj savjet je da uzmes onda nesto novo pa Hyundai, ili Kia,nije bitno ionako ces ga voziti najmanje 5 godina.
Da ja uzimam SUV-a onda bi za te pare uzeo sigurno RAV 4, mogu se naci modeli iz 2005, malo presli do registracije. Neko spomenu ove crossovere, pa pogledaj Renault Scenic 4x4, Golf Cross...
Ali sve sto napisah palo bi kad bi imao cash za ovog polovnjaka
http://www.mustapic-frigo.com/index.php ... howEO&id=3
Sretno pri odabiru, i javi sta si kupio:D
Evo jedna dobra ponuda:
http://www.autopijaca.ba/index.php?vozi ... view=64359
Last edited by TheGodfather001 on 23/07/2009 19:28, edited 2 times in total.
-
musac
#9 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
Ja bih radje kupio XC90 polovan nego nov kurac Hyundai KIA i te usrane marke. Naravno, izuzetak je Toyota. Dakle, glasam za Volvo.
- olensoner
#11 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
vidim da je Volvo u igri tako da glasam za njega, nije sto imam Volva vec sto su to prava auta, u pravom smislu rijeci, a sad na tebi je da biras izmedju xc90 i xc70... XC90 je vise sminkersko auto mada se vrlo dobro pokazao i na off-roadu, cak su i svabe imale test XC90 V8 VS VW Touareg, u kojem je nekim cudom pobjedio njemca u njemackoj emisiji(to znaci da je dobar
)... a XC70 je vec neka druga prica malo vise sto bi rekli ameri soccer mom's car na prvi pogled, al daleko od toga, to je auto vrlo udobno, robusno, ugodno za voznju i izdrzljivo ko' magarac. Ako te jos nesto interesuje u vezi Volvo auta, rado cu odgovoriti 
- sirocco
#12 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?

nema dalje
-
Oxygenn
#13 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
Maybe something like this GWM HOVER - CUV

http://www.gwm.ba/hover.php
http://www.market.ba/oglas/328784

http://www.gwm.ba/hover.php
http://www.market.ba/oglas/328784
-
nova_korisnica
#14 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
nemoj se za auto uvaljivati u kredit od 50-60 hiljada....
uzmi nesto polovno..par godina staro..sad vala ima tih suv's...ali da znas trosice mnogo vise od tvog stilla i odrzavanje ce da te kosta vise
raju koja vozi rav4 nisam cula da se zali...kod mene je neki koreanac, ne bih ti ga preporucila 
uzmi nesto polovno..par godina staro..sad vala ima tih suv's...ali da znas trosice mnogo vise od tvog stilla i odrzavanje ce da te kosta vise
-
leon bosnia
#15 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
Samo da znas da je Volvo XC90 sa motorom D5 odlican. Moj prijatelj ga ima, kupio ga je polovnog. Kvalitet, izdrzljivost pa donekle i potrosnja. Najveci problem je odrzavanje koje je skupo, al ako hoces da vozis Volvo moras prijatelju i da platis
. SRETNO
-
whow
#16 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
Vecina tkz. SUV vozilica u biti nema nikakve off road sposobnosti sto ce reci da se radi o vozilima koja su namjenjena iskljucivo asfaltu ili nekom blagom makadamu dok 4x4 ili AWD sistemi su radeni uveoma blagoj varijanti te usmjereni ka pruzanju dodatne sigurnosti kada je u pitanju voznja po snjegu , kisi , losem kolovozu itd. Ta vozila koja si gore naveo ne bih izdrzava i mjeces dana voznje po nekim opasnijim terenima. Neznam koliko j zestok taj makadam do tvoje vikendice ali vjeruj mi da ako si uspjela ici sa Stilim SUV ti nece biti nista bolji. Takoder sto se tice prostora i komfora tu ponovo neces ostvariti znacajnije pomake dobiti prelaskom na SUV ali ce ti se potrosnja drasticno povecati. SUV vozila postaju thing of the past i vecina ljudi kojima treba prevozno sredstvo sa dosta prostora te blagim, uslovno receno, off road karakteristikama se odlucuju na karavane ili tkz crossovers tako da bih ti ja preporucio nesto u ovoj klasi nasuprot SUV koji su tezi za upravljanje , skuplji za odrzavanje , dosta veci potrosaci ,ne bas tako udobni a i sve vise poprimaju jedan negativan image. Dosta karavana i crossover vozila danas se proizvode sa AWD . Ukoliko bas apsolutno moras kupiti SUV onda gledaj kakvu Hondu CRV ili Nissan Coshagi ili kako se vec zove. Tiquan je naravno najbolji terenac ali je i cijena najveca . Ja licno bih platio vise i kupio svabu , uglavnom za sto god se odlucis neka je sretno .
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#17 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
A da pričekaš malo pa kupiš ovo?!

Ja ima Daciu (ne ovaj model) i prezadovoljan sam!

Ja ima Daciu (ne ovaj model) i prezadovoljan sam!
-
Kiberluskoni
#18 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
Za lovu Stilo + 15 000, hm hm...
XC 90: jako lijepo auto, ako mozes skontati neki uvoz iz USA, pa poslije ugraditi neki dobar plin, mogao bi se uklopiti u kalkulaciju. U USA ih ima za oko 12 000 usd.
Tuareg ti je ista prica (iz USA)
Mazda CX7 i CX9
ovo su SUV vozila i bice dovoljni za makadam vikendom i odlazak na skijanje bez sikiracije.
Ako hoces malo ozbiljnije terensko vozilo, i luksuzno povrh svega, gledaj kakvog Grand Cherokee-a, Land Rover Discovery-a, Toyotu 4Runner.
GC-a mozes naci uvoz iz USA (benzinac, pa ugradi plin) ili dizel. Od dizela izbjegavaj 3.1 jer je prilicno nepouzdan, dok je 2.7 cdi best pick od svih navedenih (jos ako je Quadra drive... mmm
)
Land Rover discovery, samo dizel, za ovu lovu mozes naci 2000. godiste i starije.
Toyota 4Runner, ima ih za oko 20 hiljadarki (2000.god, 3.0 td motor). Mana im je sto su bile sluzbena vozila (ima ih u svakakvom stanju, 4-5 ruka i losija oprema)
Ako ces sta manje, pokusaj sa Jeep Liberty-em, Rav4, Honda CRV
Ako hoces da ti smrdi benzin u autu, da cvaris familiju na suncu bez klime i da bildas bicepse na volanu bez serva, da izgubis 80% vrijednosti vozila za 3 godine, kupi novu Nivu (i zadrzi Stila
)
XC 90: jako lijepo auto, ako mozes skontati neki uvoz iz USA, pa poslije ugraditi neki dobar plin, mogao bi se uklopiti u kalkulaciju. U USA ih ima za oko 12 000 usd.
Tuareg ti je ista prica (iz USA)
Mazda CX7 i CX9
ovo su SUV vozila i bice dovoljni za makadam vikendom i odlazak na skijanje bez sikiracije.
Ako hoces malo ozbiljnije terensko vozilo, i luksuzno povrh svega, gledaj kakvog Grand Cherokee-a, Land Rover Discovery-a, Toyotu 4Runner.
GC-a mozes naci uvoz iz USA (benzinac, pa ugradi plin) ili dizel. Od dizela izbjegavaj 3.1 jer je prilicno nepouzdan, dok je 2.7 cdi best pick od svih navedenih (jos ako je Quadra drive... mmm
Land Rover discovery, samo dizel, za ovu lovu mozes naci 2000. godiste i starije.
Toyota 4Runner, ima ih za oko 20 hiljadarki (2000.god, 3.0 td motor). Mana im je sto su bile sluzbena vozila (ima ih u svakakvom stanju, 4-5 ruka i losija oprema)
Ako ces sta manje, pokusaj sa Jeep Liberty-em, Rav4, Honda CRV
Ako hoces da ti smrdi benzin u autu, da cvaris familiju na suncu bez klime i da bildas bicepse na volanu bez serva, da izgubis 80% vrijednosti vozila za 3 godine, kupi novu Nivu (i zadrzi Stila
- olensoner
#19 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
ako se odlucis za XC90 iz USA, gledaj da bude 2.5 Turbo ili 4.4 V8(jeste da trosi, ali ide), ne bih ti preporucio 2.9 T6, previse je osjetljiv na americko gorivo, takodjer T6 ima problema sa mjenjacem jer je kod T6 mjenjac Made by GeneralMotors, tako da se slabo uklopio sa Volvo motorom... Uglavnom mislim da je najbolji izbor 2.5 Turbo, trosi nekih 15litara po gradu, sto nije puno kada uzmes u obzir da je to turbo sa 210KS, jer npr. BMW X5 3.0D trosi i par litara vise...
-
emko1234
#20 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
olensoner****X5 3.0D trosi vise od volva 2.5T?ne bi se bas slozio,pa po tvojoj racunnic 3.0D trosi 18 litara po gradu..
vidim da se radi o cfiri od nekih 30 milja,za te pare mozes kupit solidan suv,ne znam jesi li razmisljao o grand cheeroke recimo 2004 CRD se moze naci za tu lovu..nije puno presao fully loaded..tuareg tesko,mozda onaj smetljarski R5 tdi,al on je stvarno jedno smece obicno..motor pogotovo..rav 4 nije los izbor,santa fe al novi takodjer dobar izbor,kia sorento...al za sva nabrojana auta servis ti je skup,na to ces morat da se naviknes..il recimo da kupis nekog krizanca kosto je rx4 sto ti ja ne bih preporucio nikako..dva motora i zastario je skroz..mislim da se moze i A6 allroad naci za te pare..u svakom slucaju izbjegavaj amerikance..ovi strucnjaci sto ti to predlazu pojma nemaju,njihovi suv-ovi su uzas..po svemu..kvalteta,motori,osjetljivost na gorivo,potrosnja..jesU u startu jeftini al sad da se uvaljujes za plin pa tesko servisrat,pa ode neki dio ne daj Boze pa cekaj da dodje..ne isplati se..gledam neko napisao XC90 V8 da uzmes,hahahahah to moze samo neko bas onako intelgentan predlozit,auto koje ima 315ks covjeku koji sa stila prelazi na suv-a s malom djecom..bas onako prilicno inteligentno..u svakom slucaju bjezi od benzinaca,na sta god da se odluciis..jedu benzin,al bukvalno..
vidim da se radi o cfiri od nekih 30 milja,za te pare mozes kupit solidan suv,ne znam jesi li razmisljao o grand cheeroke recimo 2004 CRD se moze naci za tu lovu..nije puno presao fully loaded..tuareg tesko,mozda onaj smetljarski R5 tdi,al on je stvarno jedno smece obicno..motor pogotovo..rav 4 nije los izbor,santa fe al novi takodjer dobar izbor,kia sorento...al za sva nabrojana auta servis ti je skup,na to ces morat da se naviknes..il recimo da kupis nekog krizanca kosto je rx4 sto ti ja ne bih preporucio nikako..dva motora i zastario je skroz..mislim da se moze i A6 allroad naci za te pare..u svakom slucaju izbjegavaj amerikance..ovi strucnjaci sto ti to predlazu pojma nemaju,njihovi suv-ovi su uzas..po svemu..kvalteta,motori,osjetljivost na gorivo,potrosnja..jesU u startu jeftini al sad da se uvaljujes za plin pa tesko servisrat,pa ode neki dio ne daj Boze pa cekaj da dodje..ne isplati se..gledam neko napisao XC90 V8 da uzmes,hahahahah to moze samo neko bas onako intelgentan predlozit,auto koje ima 315ks covjeku koji sa stila prelazi na suv-a s malom djecom..bas onako prilicno inteligentno..u svakom slucaju bjezi od benzinaca,na sta god da se odluciis..jedu benzin,al bukvalno..
-
Kiberluskoni
#21 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
@ emko
A koji to SUV (i svako ostalo auto malo vece klase) danas ima jeftino odrzavanje? Litar ulja za TDI motor u ASA servisu kosta 29 KM. Pomnozi sa 4,5, pa dodaj filter... I "savjetuju" ti da ga mijenjas na 7500 KM.
Ako hoces da se vozis jeftino, kupuj mala i stedljiva vozila. Guma 13, 14ka 80 KM, Vec ti je 16ka 300 KM. Za terence i SUVove gume idu i preko 500 KM (2 hiljade za set, jer se uzimaju 4 komada po pravilu).
A sto se tice potrosnje goriva, naravno da motor od 3-4 hiljade kubika trosi. Medjutim na SUVovima se ta razlika manje osjeti, jer i dizeli su rastrosni. Razlika u cijeni izmedju jednog Grand Cherokee-a 4.0 benzin i 2.7 CDI je i preko 10 000 KM. Sada digitron u ruke pa racunaj, kad se sta isplati uzimati. Ugradnja plina (kvalitetnog) takodje igra ulogu. Pogledaj jucerasnje oglase, pa skontaj sta se nudi i uporedi. GC 2002. god 4.0 za 12 000 KM! Ili Jeep Liberty za 11 000 (kupio jaran neki dan). Covjek moze za 30 000 imati i stila i nesto od ova dva , naspram jednog dizela.
Rezervne dijelove u skladistu (osim filtera, remenova i slicnih portosnih materijala) vise niti jedan servis ne drzi. Svaki iole ozbiljniji dio ces cekati da dodje (ukljucujuci i Skodu Fabiju). Svi pobrojani auti (osim Honde) imaju servise u Sarajevu.
A prica da su americki SUVovi sranje, ti je, bez uvrede, glupost, i to pogolema. De nam reci sta si to od tih vozila posjedovao ili vozio duze vremena? Ako je ista neosjetljivo na gorivo, to su americka vozila (predvidjena za 81 oktan). O tehnologiji da ne pricam, automatskim mjenjacima, 4x4 prenosima, trebalo bi puno prostora i vremena.
P.S.
Prije nekoliko decenija predstavljao Mercedes novi coupe model na nekom sajmu. Skupili se novinari, svi odusevljeni, a jedan od njih se napravi pametan, pa prokomentarise: "sve je sjajno, ali mu se sjedista ne mogu oboriti, da se covjek malo odmori i odspava". Na to ce ti nejmu predstavnik Mercedesa: "ko hoce da vozi Mercedes, spava u hotelu"
.
A koji to SUV (i svako ostalo auto malo vece klase) danas ima jeftino odrzavanje? Litar ulja za TDI motor u ASA servisu kosta 29 KM. Pomnozi sa 4,5, pa dodaj filter... I "savjetuju" ti da ga mijenjas na 7500 KM.
Ako hoces da se vozis jeftino, kupuj mala i stedljiva vozila. Guma 13, 14ka 80 KM, Vec ti je 16ka 300 KM. Za terence i SUVove gume idu i preko 500 KM (2 hiljade za set, jer se uzimaju 4 komada po pravilu).
A sto se tice potrosnje goriva, naravno da motor od 3-4 hiljade kubika trosi. Medjutim na SUVovima se ta razlika manje osjeti, jer i dizeli su rastrosni. Razlika u cijeni izmedju jednog Grand Cherokee-a 4.0 benzin i 2.7 CDI je i preko 10 000 KM. Sada digitron u ruke pa racunaj, kad se sta isplati uzimati. Ugradnja plina (kvalitetnog) takodje igra ulogu. Pogledaj jucerasnje oglase, pa skontaj sta se nudi i uporedi. GC 2002. god 4.0 za 12 000 KM! Ili Jeep Liberty za 11 000 (kupio jaran neki dan). Covjek moze za 30 000 imati i stila i nesto od ova dva , naspram jednog dizela.
Rezervne dijelove u skladistu (osim filtera, remenova i slicnih portosnih materijala) vise niti jedan servis ne drzi. Svaki iole ozbiljniji dio ces cekati da dodje (ukljucujuci i Skodu Fabiju). Svi pobrojani auti (osim Honde) imaju servise u Sarajevu.
A prica da su americki SUVovi sranje, ti je, bez uvrede, glupost, i to pogolema. De nam reci sta si to od tih vozila posjedovao ili vozio duze vremena? Ako je ista neosjetljivo na gorivo, to su americka vozila (predvidjena za 81 oktan). O tehnologiji da ne pricam, automatskim mjenjacima, 4x4 prenosima, trebalo bi puno prostora i vremena.
P.S.
Prije nekoliko decenija predstavljao Mercedes novi coupe model na nekom sajmu. Skupili se novinari, svi odusevljeni, a jedan od njih se napravi pametan, pa prokomentarise: "sve je sjajno, ali mu se sjedista ne mogu oboriti, da se covjek malo odmori i odspava". Na to ce ti nejmu predstavnik Mercedesa: "ko hoce da vozi Mercedes, spava u hotelu"
-
emko1234
#22 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
ma vidi sve to stoji sto si rekao,al mislim da nisi bas sve najbolje poslozio..ne moze bit ista cijena servisa jednog volva i jednog hyundai-a,nema sanse..s cijenama u ASI sam dobro upoznat jer sam i ja jedan od posjetitelja il njih il AC QUATTRAKiberluskoni wrote:@ emko
P.S.
Prije nekoliko decenija predstavljao Mercedes novi coupe model na nekom sajmu. Skupili se novinari, svi odusevljeni, a jedan od njih se napravi pametan, pa prokomentarise: "sve je sjajno, ali mu se sjedista ne mogu oboriti, da se covjek malo odmori i odspava". Na to ce ti nejmu predstavnik Mercedesa: "ko hoce da vozi Mercedes, spava u hotelu".
kazes ameri dobri,daj ba..kakvi mjenjaci..koji mjenaci su to dobri?imao sam granda lareda 4.0 trosio je nenormalno..tako sto se te potrosnje tice nema sta..poslije njega sam vozi 2.7crd trosio je i on al 12 po gradu..s tim sto su bili nebo i zemlja,jer je ovaj dizel bio za nase trziste a laredo za americko..santa fe po gradu sa 155ks trosi 9,dizel..ja se prvi ne bi jebavo i ugradjivo plin..nit bi uzeo amera..nema tih para..nijednog jedinog..aj mi ti ko veliki znalac reci koji to amer suv valja i da je dobar za nase trziste,al uzmi u obzir nase suvove i napravi komparaciji..daj jebote pa to sto vidis na spotovima suburbane,escalade-e,navigatore,tahoe i ostale pizdarije na 22" ne znaci da ta auta valjaju..karine obicne..
- VR6
#23 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
Uzmi Sorenta il stari Rav4 i uzivaj
Sorento je mnogo bolji terenac, jedino ti SUV-ovi bas nisu jeftini za odrzavanje, a kako su poveliki i trose vise od obicnih autica.
Sorento je mnogo bolji terenac, jedino ti SUV-ovi bas nisu jeftini za odrzavanje, a kako su poveliki i trose vise od obicnih autica.
-
Lesli Eldridž
#24 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
Komšija Mirso jelde?rimac wrote:Kupio Fiat Stilo karavan prošle godine, godište 2004, 115 konja, karavan, sve mi se super pokazao. PUno elektronike, jak i brz, ništa se u godinu i pol nije kvarilo. Karavan bio dobar dok su djeca bila manja, pa na more svašta ponijeti. Jedini problem, zbog kojeg bih mijenjao auto, jest što je Stilo strašno nizak. Naime, imam vikendicu, prema kojoj je put prilično loš, a ne mogu ni zamisliti da s njim idem na planinu. U opciji vikendice i skijanjaa, trebao bi mi neki SUV ( Rav4, Santa Fee, KIA SOrento, Volvo xc90)... BIo bih spreman za polovni SUV dati svoje i još jedno 15 milja. A što uzeti? KOji prijedlozi? VIdim jedan komšija uzeo XC90 iz Amerike, kaže povoljno. MOže li se za 30 milja uzeti nešto dobro, za više godina da ne mijenjam ( a da opet ne troši previše). ILi je rješenje dati 45-50 i uzeti novi Sorento ili Santa Fee (što mi je nekako puno novaca i ulaziti u taj kredit).
-
Kiberluskoni
#25 Re: Prodajem Stilo, kupujem SUV - koji?
Dragi moj Emko, ja sam presto gledat MTV a time i spotove ima godina i godina
.
Amercko auto moze da ti nije po ukusu, ali to ne znaci da je, takvo kakvo jeste, samo po sebi smece. Kad neko kaze da je auto smece, ja pod time podrazumjevam da mu nesta stalno tandrce i klepece, da ima inzinjerske mane, da si na kanalu domaci i da imas popust na kolicinu kod majstora. Ponavljam svoju tezu, po kojoj je danas vecina automobila "ozbiljnih proizvodjaca" u 10%-15% sto se tice kvaliteta. Moguce je samo porediti pojedine modele medjusobno, a prica da su america auta sranje ima smisla kao i to da su Bosanci glupi, Crnogorci lijeni i ostale gluposti. Na kraju krajeva, vecina dobavljaca za pojedine komponente je ista kod svih proizvodjaca i mijenjaju se tokom godina u krug. Sisteme ubrizgavanja u 90% vozila danas rade Denso i Bosch. Isto je i sa ostalim komponentama.
Jedan Chevrolet Sidekick, odnosno Geo Tracker, odnosno Suzuki Grand Vitara su odlicni za Evropsko trziste. Vecina Jeep modela takodje.
Sto se tice mjenjaca i ostalih komponenti, da te podsjetim da se u americkim vozilima automatici standard od 60tih. Znaci 50 godina! Jedan Borg Warner (kad si vec pitao koji) ne pravi sranja od mjenjaca i opstaje. Isto je sa Dana, Ford, GM diferencijalima, New Proces/New Venture reduktorima... Zaviri se pod ikonu evropskih terenaca Land Rover Defendera i sta nadjes na zadnjem diferencijalu, Sailsbury diferencijal (licencirani Dana 60
)
Taj GC Laredo koji si vozio je po svemu identican tom GC CDI. Ima iste Dana diferencijale (naprijed 30 rev pinion, nazad Dana 44 illi Chry Corp 8.5), reduktor im je identican (NP242 ili NP249) i sve ostalo osim motora (i nekih kozmetickih razlika). To sto ti se auto smucilo od potrosnje, to je druga (subjektivna) stvar
Za cijenu servisa Volva ne znam, ali da ti dam primjer za Hyundai (jer to, znam:))
Dakle Hyundai Galoper 2.5 TD 2000 god
Veliki servis (remenovi, vod pumpa, i ulja) +krst kardana +Hub osovine + ugradnja alarma + Ugradnja cd playara (samo ugradnja) = 4000 KM. Servis Telepartner
Cijena glave motora za ovo auto, bez ventila, je 2000 KM i cekas je 15ak dana.
4 gume za ovo vozilo (najjeftinije nove) su izmedju 1000 i 1200 KM
Stojim pri svom zakljucku: veca klasa vozila, veca cijena odrzavanja.
Amercko auto moze da ti nije po ukusu, ali to ne znaci da je, takvo kakvo jeste, samo po sebi smece. Kad neko kaze da je auto smece, ja pod time podrazumjevam da mu nesta stalno tandrce i klepece, da ima inzinjerske mane, da si na kanalu domaci i da imas popust na kolicinu kod majstora. Ponavljam svoju tezu, po kojoj je danas vecina automobila "ozbiljnih proizvodjaca" u 10%-15% sto se tice kvaliteta. Moguce je samo porediti pojedine modele medjusobno, a prica da su america auta sranje ima smisla kao i to da su Bosanci glupi, Crnogorci lijeni i ostale gluposti. Na kraju krajeva, vecina dobavljaca za pojedine komponente je ista kod svih proizvodjaca i mijenjaju se tokom godina u krug. Sisteme ubrizgavanja u 90% vozila danas rade Denso i Bosch. Isto je i sa ostalim komponentama.
Jedan Chevrolet Sidekick, odnosno Geo Tracker, odnosno Suzuki Grand Vitara su odlicni za Evropsko trziste. Vecina Jeep modela takodje.
Sto se tice mjenjaca i ostalih komponenti, da te podsjetim da se u americkim vozilima automatici standard od 60tih. Znaci 50 godina! Jedan Borg Warner (kad si vec pitao koji) ne pravi sranja od mjenjaca i opstaje. Isto je sa Dana, Ford, GM diferencijalima, New Proces/New Venture reduktorima... Zaviri se pod ikonu evropskih terenaca Land Rover Defendera i sta nadjes na zadnjem diferencijalu, Sailsbury diferencijal (licencirani Dana 60
Taj GC Laredo koji si vozio je po svemu identican tom GC CDI. Ima iste Dana diferencijale (naprijed 30 rev pinion, nazad Dana 44 illi Chry Corp 8.5), reduktor im je identican (NP242 ili NP249) i sve ostalo osim motora (i nekih kozmetickih razlika). To sto ti se auto smucilo od potrosnje, to je druga (subjektivna) stvar
Za cijenu servisa Volva ne znam, ali da ti dam primjer za Hyundai (jer to, znam:))
Dakle Hyundai Galoper 2.5 TD 2000 god
Veliki servis (remenovi, vod pumpa, i ulja) +krst kardana +Hub osovine + ugradnja alarma + Ugradnja cd playara (samo ugradnja) = 4000 KM. Servis Telepartner
Cijena glave motora za ovo auto, bez ventila, je 2000 KM i cekas je 15ak dana.
4 gume za ovo vozilo (najjeftinije nove) su izmedju 1000 i 1200 KM
Stojim pri svom zakljucku: veca klasa vozila, veca cijena odrzavanja.