Prodajem reklamu na stranici - a nemam registrovanu firmu?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Barcafan

#1 Prodajem reklamu na stranici - a nemam registrovanu firmu?

Post by Barcafan »

recimo da imam posjecenu web stranicu i želim prodati reklamu jednom pravnom licu u BiH

ja kao neko ko ima stranicu na internetu nisam nigdje registrovan kao pravni subjekt... no ipak imam proizvod (posjetitelje) koji bi određena firma htjela da kupi

postoji li način da se to zakonski uradi?
da li je van zakona uopste da se tako nesto uradi?

da li je dovoljan samo usmeni dogovor,
ako primam pare na racun da li imam obavezu da platim neki porez?

ako neko zna neka javi, hvala :)
djulba

#2 Re: Prodajem reklamu na stranici - a nemam registrovanu firmu?

Post by djulba »

Moraš napraviti sa tim pravnim licem Ugovor. na osnovu tog ugovora to pravno lice tebi plaća određeni iznos koji ste se dogovorili. A obaveza tog pravnog lica je da napravi specifikaciju za isplatu dodatnih primanja i da plati 30% poreza na dodatna primanja. Zatim to pravno lice nosi tu specifikaciju u poreznu upravu zajedno sa ugovorom, dokazom o uplati poreza i dokazom o uplati na tvoj tekući račun ili ček. A porezna uprava tvoje primanje registruje kod sebe. I to je to.
donja_crtica

#3 Re: Prodajem reklamu na stranici - a nemam registrovanu firmu?

Post by donja_crtica »

Ovo se moze podvesti pod autorsko djelo, tako da porez moze biti i 14% (cini mi se, ili 17...)
djulba

#4 Re: Prodajem reklamu na stranici - a nemam registrovanu firmu?

Post by djulba »

donja_crtica wrote:Ovo se moze podvesti pod autorsko djelo, tako da porez moze biti i 14% (cini mi se, ili 17...)
Bilo koje dodatno primanje je minimalno 30 % poreza a imaš i 50 % i 68,97% u zavisnosti od primanja ima u specifikaciji.
sposa0408

#5 Re: Prodajem reklamu na stranici - a nemam registrovanu firmu?

Post by sposa0408 »

djulba wrote:Moraš napraviti sa tim pravnim licem Ugovor. na osnovu tog ugovora to pravno lice tebi plaća određeni iznos koji ste se dogovorili. A obaveza tog pravnog lica je da napravi specifikaciju za isplatu dodatnih primanja i da plati 30% poreza na dodatna primanja. Zatim to pravno lice nosi tu specifikaciju u poreznu upravu zajedno sa ugovorom, dokazom o uplati poreza i dokazom o uplati na tvoj tekući račun ili ček. A porezna uprava tvoje primanje registruje kod sebe. I to je to.
Pored tog poreza na dodatna primanja placa se i pobeban porez za zastitu od elementarnih nepogoda 0,5% i posebne vodoprivredne naknade - isto 0,5% od neto iznosa naknade.
stochar

#6 Re: Prodajem reklamu na stranici - a nemam registrovanu firmu?

Post by stochar »

lik ti da lovu na ruke, a to kod sebe pravda kao sluzbeni put ili kao donaciju fizickom licu. po uzoru na uvazenog nam premijera - sve po zakonu.
djulba

#7 Re: Prodajem reklamu na stranici - a nemam registrovanu firmu?

Post by djulba »

sposa0408 wrote:
djulba wrote:Moraš napraviti sa tim pravnim licem Ugovor. na osnovu tog ugovora to pravno lice tebi plaća određeni iznos koji ste se dogovorili. A obaveza tog pravnog lica je da napravi specifikaciju za isplatu dodatnih primanja i da plati 30% poreza na dodatna primanja. Zatim to pravno lice nosi tu specifikaciju u poreznu upravu zajedno sa ugovorom, dokazom o uplati poreza i dokazom o uplati na tvoj tekući račun ili ček. A porezna uprava tvoje primanje registruje kod sebe. I to je to.
Pored tog poreza na dodatna primanja placa se i pobeban porez za zastitu od elementarnih nepogoda 0,5% i posebne vodoprivredne naknade - isto 0,5% od neto iznosa naknade.
U pravu si smetnuo sam to sa uma.
MrSini

#8 Re: Prodajem reklamu na stranici - a nemam registrovanu firmu?

Post by MrSini »

Imam i ja jedno pitanje pa da ne otvaram novu temu:

Radim na jednom portalu u Švicarskoj i oni mi svaki mjesec šalju na račun novac. Koliko i kojeg poreza treba da platim? Pare nisu velike pa ako će me država opelješiti da odustanem od posla.
Barcafan

#9 Re: Prodajem reklamu na stranici - a nemam registrovanu firmu?

Post by Barcafan »

mozes li mi objasniti jos par detalja molim te posto imam dosta potencijalnih klijenata koji mi samo kazu kako nisam pravno lice i da ne mogu da rade sa mnom zbog toga...

Znaci prodao bih reklamu na recimo solidno posjecnom siteu

Javljam se firmi koja je zainteresovana ali oni mi samo kažu nisi pravno lice ne možemo raditi sa tobom...

Zanima me da li je to njima problem da urade proceduru koju si naveo, tj. da li to dugo traje i uzima mnogo truda i vremena,
također me zanima kad ja sve to primim taj novac nakon što oni na njega plate porez od 30% da li ja onda imam neku obavezu da platim porez dodatni

I ako možda znaš u vezi AdSense čekova koji stižu iz inostranstva, šta sa njima, da li se i na njih treba platiti neki porez kako sve to ide malo je zapleten sistem :S
Post Reply