Prodaje bubreg da prehrani djecu
Četrdesetjednogodišnja samohrana majka, koja s troje djece živi u alternativnom smještaju u Ilijašu kod Sarajeva, nedavno je objavila oglas u kojem prodaje bubreg kako bi svojoj djeci osigurala bolji život.
SARAJEVO - Nezaposlena je i zajedno s djecom preživljava od 80 KM dječjeg doplatka. Kaže da ju je na ovaj potez natjerao očaj, jer joj je prodaja bubrega jedini način da svojoj djeci osigurali kvalitetniji život.
- Prije rata sam imala normalan život, sada jedva preživljavam. Dvoje djece mi ide u osnovnu školu i jedno u srednju. Nemam novca ni da im knjige kupim. Jedemo samo kuhanu hranu jer ne mogu da priuštim da kupim bilo što drugo. Nemam nikakvu pomoć i ovo mi je jedina nada da svojoj djeci pružim normalan život, kazala je nezavisnim novinama.
Tvrdi da je na ovu ideju došla kada je u novinama vidjela da i drugi ljudi prodaju svoje organe. Svjesna je i zakonske zabrane.
- Čovjek mora imati jak razlog da se odluči na ovakav korak. Ne radim ovo da bih sebi osigurala luksuz, nego da bih preživjela. Ne znam čak ni koliko košta bubreg i ne tražim nikakvo bogatstvo. Želim samo svojoj djeci pružiti normalan život, dodaje ova Sarajka.
Ova samohrana majka nije jedina koja prodajom organa želi osigurati sebi i svojoj obitelji normalniji život. Zbog neimaštine u našoj zemlji ovakvi oglasi postali su svakodnevnica.
Ipak, u Donorskoj mreži BiH i Ministarstvu zdravstva Federacije BiH tvrde da su ovi ljudi u zabludi i da je prodaja organa u BiH nemoguća.
Jasminka Mujkanović, predsjednica Donorske mreže BiH, kaže da su pokušaji prodaje organa gluposti i da ljudi koji daju takve oglase nisu upoznati s procedurom transplantacije organa.
- Zbog neimaštine u posljednje vrijeme sve je više oglasa u kojima ljudi prodaju vlastite organe. To puno govori o ekonomskoj situaciji u zemlji. Ipak, ti ljudi su u zabludi.
(...)
4.4.2007.
Pincom.info
Prodaje bubreg da prehrani djecu
-
senada
Treba ici tragom informacija s' autom do alternativnog smjestaja u Ilijas.Ovakve situacije koje su u porastu zahtijevaju ogroman fizicki i vremenski angazman pojedinaca i grupa cemu ja na zalost ne mogu odgovoriti pozitivno ali mogu i hocu za ovakve i slicne dramaticne situacije uciniti minimum i barem dati novcani prilog a toliko mozemo i trebamo svi. Ovakvim tragedijama je krajnje neljudski i nehumano ne posvetiti maksimalnu paznju. Stoga mogu reci svaka cast onima koji se aktiviraju na ovome slucaju, jedino se nadam da ce se sto ranije stupit u akciju pomoci. Ako i kada se akcija pomoci pokrene svi smo tu.
Toliko i pozdrav.
Toliko i pozdrav.