prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#1 prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by Zviz »

Pozdrav svim forumasima i hurmasicama

Imam jedno pitanje... zapravo zapanjen sam da u Danskoj je sve cesca pojava viditi jugovice kako trpaju kese odjece po starinarnicama ili kako kupuju lopatom po raznim outletima, a onda preko jednog speditora koji kupi robu iz Svedske i Danske salju za BiH... u prici sa speditorom kaze da mu je vecinski kamion natrpan prnjama... pa se pitam sta je to, kome to ide, ko to prodaje, kakv je to biznis...? :S

Pokusavao sam izracunati da manje vise svaki artikal bi se morao prodati za 15km da bi bilo rentabilno... jedino ako u BiH nema poreza na uvoz odjece...

I ako ovdje za 300km po tim sarinarnicama i outletima mozes kupiti pun ormar odjece, opet nekontam ko treba tolika roba u bih, a da nepricam o mozda prenapucanom trzistu...
530i

#2 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by 530i »

Ako ti pripomogne Kemo Čaušević možeš i za manje prodavati.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by Entropio »

Možda u ove second hand šopove koji ekscesivno niču u zadnje vrijeme?
ljuspica

#4 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by ljuspica »

Zviz tebi mora da je mnogo tesko u toj Svedskoj cim razmisljas o prodaji second hand u BiH.Ne mozes ti bez BiH,pa makar i da zaradis na sirotinji....inace 15 KM ti je ovde skupo kao polovna roba ako nisi znao, jer za 10 KM ja mogu da kupim novu majicu na pijaci. Bez obzira ako je roba markirana, ona je POLOVNA ....racuna se vec u falsh.
Zviz

#5 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by Zviz »

Ne razmisljam ja o nicemu, a pogoto o prodaji rabljene odjece... mozda bi prodavao armani original ali u BIH kupaca za to je jako malo... a kao trece nisam u Svedskoj ;) Kao trece... ljudi pricaju svasta... a u krugu od 30km covjek ide do 6 kuca gdje sakuplja cak i preko 25 vreca odjece koje ko fol rodbina rodbini salje... ili imaju izuzento brzu potrosnju odjece ili handre milione ako to rade za sitnu paru bolje biti gigolo / kurva
CoCoLoCo

#6 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by CoCoLoCo »

Pa prije ces prodat tu high class robu i marke ovde nego ista, cuj nema musterija ovde za toga ahahaha joj auslenderski dozivljaji Bosne i njihove pretpostavke, neprocjenjivo :D
ljuspica

#7 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by ljuspica »

Zviz wrote:Ne razmisljam ja o nicemu, a pogoto o prodaji rabljene odjece... mozda bi prodavao armani original ali u BIH kupaca za to je jako malo... a kao trece nisam u Svedskoj ;) Kao trece... ljudi pricaju svasta... a u krugu od 30km covjek ide do 6 kuca gdje sakuplja cak i preko 25 vreca odjece koje ko fol rodbina rodbini salje... ili imaju izuzento brzu potrosnju odjece ili handre milione ako to rade za sitnu paru bolje biti gigolo / kurva
Ma nebitno gdje si, eto u Danskoj si, puno sam vala promasila. Ne razmisljas o prodaji rabljene robe, ali gle, pokreces temu, tek onako, bezveze, cisto da ispipas situaciju. Kao trece, kao trece....kao trece....kod tebe nema ni prvo, ni drugo, bas si ono...zamucao ne znajuci sta ces da odgovoris. Ovo za armani odjela bi ti mozda i proslo među krkanima jer je to sad kod njih mnogo moderno. Culi su da je to trade mark na zapadu,pa misle ako obuku to odjelo da ce ih ljudi vise cijeniti. Dakle nemoj ic na selo da prodajes odjela, jer ne mislim na postene seljake mucenike, poljuprivrednike, vrijedne ljude, sto znojem zarade hljeb, vec na krkane....ustvari, mozda me ti dobro razumijes. Sretno ;)
swanfilter

#8 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by swanfilter »

Licno sam u tim prodavnicama iskopao par novih odjevnih predmeta. Ta roba dolazi u sleperima, nikada ne znas hoces li na sta dobro naletjeti ...
paladinka

#9 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by paladinka »

To ide tako , postoje kontejneri gdje se moze ostaviti garderoba koju vise ne trebas, i ti kontejneri pripadaju firmi xxx, oni prazne te kontejnere i onda se ti garderoba razdvaja , ono sto ne valja , ide za proizvodnju krpa, a ono sto valja ta firma prodaje na kilo, znaci ti ne znas sta kupujes , kupuje se roba na kilo i tu moze biti i novih stvari :-)
Zviz

#10 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by Zviz »

Bar ovdje u DK nije skroz tako... crveni i plavi kriz manje vise su jedini odgovorni za stare tvari popularno zvano medju jugovicima "starinarnica". Kupis crnu vrecu (smecarsku xxl kesu) bar tako pricaju za 150kr tj. cca. 20€ ili oko 40km i sam biras sta ces u nju trpati. Iste take "starinanrnice" postoje kod deponije, mada deponije u Danskoj su ko soping marketi na sprema nekim u drugim drzavama. Druga varijanta su outleti koji je na pasija preskakala - u mom okruzenju od 20km imate tacno 29 takvih prodavinca - tu je manje vise roba stara sezonu dvije na prodaji i kosta oko 60 do 80% manje nego sto je prodajna cijena bila. U zadnje vrijeme pojavio se outlet parfema i kozmetike, pa se moze i tu sve skoro kupiti kao i u pordavnici za 30 - 40% jeftinije.
Ringhio

#11 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by Ringhio »

Danac

Daj da se kako utalimo, ti salji odozgo, a ja cu tusiti dole, dijelimo profit, dogovorimo o procentima :)
Zviz

#12 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by Zviz »

Ringhio wrote:Danac

Daj da se kako utalimo, ti salji odozgo, a ja cu tusiti dole, dijelimo profit, dogovorimo o procentima :)
Koliko sam u toku jarane to kosta poslati a kosta i kupiti... a nije da nije vremenski zahtjevno... sve u svemu ima ovdje ljudi koji su se dobro (tako izgleda) uhodali, mada sumljam, da ce ti oni pristati, da ti salju a onda naknadno da ubiru, nego plati ti njih (predpostavljam) bar bi ja tako trazio kad bi se bavio tim sportom, a koliko onda sebi zaradis prodajom... koliko sam skontako vreca / paket te dodje sa posiljkom i kupovinom na starinanrnici oko 90-110km pa sad zato pitam kako im se isplati... a ljudi salju po 25 vreca ... jedino ako se u BiH to prodaje ko halva za cijenu od 7-15km artikal
Hadzi Lojo

#13 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by Hadzi Lojo »

Raja ne kupujte te smradeze, to skupljaju po bolnicima, skinuto sa umrlih osoba ili kada prazne kuce i stanove od preminulih.
Pored toga postoji mogucnost da se zarazite kakvom koznom bolestinom isl.
A te jade koji prodaju po BiH i zaradjuju na sirotinji, nek im je na cast, ako uopce imaju casti i obraza.
mrchinho

#14 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by mrchinho »

Kupovina u autletima je dibar vid posla, nesto kao Azel sto radi.

Uglavnom, radi se o robi starijih sezona koja je ostala na lageru pa je pocinju prodavati na kilo.
1 kg majica (obicnih pamucnih) recimo kosta 10 eura...u 1 kg dobijes cca 15 majica.

Platis 10% carine (posto ti za tu robu vjerovatni nece dati EUR1) i 17% pdv-a i tih 15 majica prodajes po 15 km.

majica 1 kom 1,5 km + carina + pdv cca 2 km x 15 = 30 km ulaz
majica 1 kom x 10 km prodajna cijena x 15 kom = 150 km izlaz

Matematika dobra, pogotovo ako se radi na veeeeeliko.
Ringhio

#15 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by Ringhio »

Hadzi Lojo wrote:Raja ne kupujte te smradeze, to skupljaju po bolnicima, skinuto sa umrlih osoba ili kada prazne kuce i stanove od preminulih.
Pored toga postoji mogucnost da se zarazite kakvom koznom bolestinom isl.
A te jade koji prodaju po BiH i zaradjuju na sirotinji, nek im je na cast, ako uopce imaju casti i obraza.
Ja sam par puta bio u second hand shopovima i imali su razlicite akcije, cipele i gratis glivicna oboljenja, spavacice s gratis mrtim vlasnikom unutra, krvave posteljine, tuberanove maramice, gangreznog covjeka kaput, sve u pola cijene.

Smradez se kupuje itekako, mozda ne u tvom idealnom svijetu, ali se kupuje. Jesil razmisljo o tome da neko ne moze sebi priustiti majcu kratkih rukava od 50 marki komad, ili 30 marki komad, nemoze priustiti kajseve od 80 maraka sto se prodaju u BBI centru i slicnim mjestima ?

Krenem od sebe,da samo znas kakvih sam ja tena namjenjo u posljednjih par godina od takvih sto se bogate na sirotinji. Adidas, Rebok, Najkice sta hoces, a za sta god ufatis 40-50 marki, jos kad obuces a vidis da nije ni razgazena nekakva te milina obuzme. Jest da se nemozes hvaliti na kafi s rajom da si ih platio 300 maraka u tom i tom shopu, ali barem ih mozes pravit budalama da si ti dobio nesto 4 puta jeftinije u odnosu na njih. Mozda ce te smatrat fukarom, al ces ti imat top tene na nogama za vrlo malo rapa.

Svaka roba ima svog kupca, polovna roba se uvjek kupovala i u tim second hand shopovima se cesto moze naci vrlo dobar odjevni artikal za vrlo malo para.

I te jade ne otimaju od sirotinje kako ti kazes, nego im nude nesto da nebi gologuzi hodali po ulici. To o casti i obrazu mozes okaciti na vlade i politike te politicke stranke koje su napravile ovaj nenormalni jaz izmedju pretjerano bogatih i siromasnih. Tu se negdje nadje 2-3% ljudi koji su neki srednji stalez.
Zviz

#16 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by Zviz »

mrchinho wrote:Kupovina u autletima je dibar vid posla, nesto kao Azel sto radi.

Uglavnom, radi se o robi starijih sezona koja je ostala na lageru pa je pocinju prodavati na kilo.
1 kg majica (obicnih pamucnih) recimo kosta 10 eura...u 1 kg dobijes cca 15 majica.

Platis 10% carine (posto ti za tu robu vjerovatni nece dati EUR1) i 17% pdv-a i tih 15 majica prodajes po 15 km.

U Danskoj u outletima jos nisam vidio a niti cuo od nekoga da prodaju na KG. Znam, i to tek danas sam saznao da ima danaca koji prodaju na KG oko 500kg odjece (lutrija)... Sto se outleta tice, bar u Danskoj, recimo imas npr. tri Lacost polo majice za cijenu od 20€ inace komad kosta 70€ ti ih dobijes skoro za jednu 1/10 cijene.

Ovo sto u starinarnicama kupuju je i dalje velika enigma za mene... jednostavno to treba oprati i ocistiti a sad ako neko kupi 25 vreca i nek je u svakoj po 10kg odjece tj. 250kg odjece - koliko je to masina za pranje a da nepricam o prostoru za susenje :D

Kod nas ima dosta popusta na markiranu odjecu npr, armani jeans cesto ima 50% popusta tj. nesto je kostalo 300km sad je za 150km pa onda upitaj sebe jel imas nekog kupca za 200km ili ne.
njonjica

#17 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by njonjica »

mrchinho wrote:Kupovina u autletima je dibar vid posla, nesto kao Azel sto radi.

Bas si ti neki optimista....cuj 15 majica u kili. Najvise 5 prijatelju. :-D
U startu majica te kosta 2 eura plus 10% carine, plus 17% PDV, plus prevoz, spediter pa onda plus kirija, plus struja, voda, smetljarina, zimi plin/struja (industrijski ofkors)...pa onda ostale obaveze. Jedna majica jednostavno ne moze biti jeftinija od 30 km, kako god okrenes.
Last edited by njonjica on 26/07/2014 21:53, edited 1 time in total.
njonjica

#18 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by njonjica »

Zviz wrote: U Danskoj u outletima jos nisam vidio a niti cuo od nekoga da prodaju na KG. Znam, i to tek danas sam saznao da ima danaca koji prodaju na KG oko 500kg odjece (lutrija)...
Pa zar ne skidaju sa mrtvih? :mrgreen:
Danguba

#19 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by Danguba »

Jedne prilike covjek me odveo u jednu luku :-) da vidim odjecu na kilo. Hangari su puni. Ja prosetao, dodirnuo par komada i izasao. Fakat roba je sva markirana koju gledam po buticima sirom Europe. :D

Sta i kako se ta roba tu zatekla, ja ne znam ali da su to ogromne kolicine, jesu.

Kako mi je objasnio ti kupujes paletu na kilogram i sta te zadesi.
paladinka

#20 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by paladinka »

njonjica wrote:
Zviz wrote: U Danskoj u outletima jos nisam vidio a niti cuo od nekoga da prodaju na KG. Znam, i to tek danas sam saznao da ima danaca koji prodaju na KG oko 500kg odjece (lutrija)...
Pa zar ne skidaju sa mrtvih? :mrgreen:
Treba ti godina dana da skupis jednu vrecu :-)
paladinka

#21 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by paladinka »

mozes nam link dati gdje su 3 lacoste polo shirts 20 eura, molim te :-)
sinuhe

#22 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by sinuhe »

Zar moze u Danskoj nesto biti jeftino. :-)
Danas prodavnice i nemaju skladista, sve se to proda na snizenjima.
njonjica

#23 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by njonjica »

Koja luka Danguba? Jesi to isao u Hong Kong? :mrgreen:
Zviz

#24 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by Zviz »

U outletima mozes povoljno kupiti noce markirane robe ali stare sezonu ili dvije ili preko internetea (privatna prodaja) kao second-hand ...

A ko zeli novu moze isto kad je na popustima cca. 30 do 70% te je jos upakovana ako je preko interneta kupljena... sve jaci brendovi imaju svoje prodavnice u Danskoj te lagere/hangare...
Zviz

#25 Re: prodaja / uvoz polovne ili outlet odjece u BiH

Post by Zviz »

CoCoLoCo wrote:Pa prije ces prodat tu high class robu i marke ovde nego ista, cuj nema musterija ovde za toga ahahaha joj auslenderski dozivljaji Bosne i njihove pretpostavke, neprocjenjivo :D

A eto ako je tako, ko su onda to ti kupci koji ce potrositi 200km za polo majciu, 200km za obicnu majicu, 600km za neke jeans hlace, 400km za neke tene i sl.?

Mozda ide roba poput Armani, Lacoste, Ralph Lauren i sl. ko puter kad bi kostala 40-50km...
Post Reply