Prodaja Telekoma?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
ulicar
Posts: 443
Joined: 27/02/2004 00:00

Prodaja Telekoma?

Post by ulicar » 28/07/2006 04:49

IMHO, pisac je fulio veceru jer nije pitanje treba li, ili ne terba prodati telekome, vec sta od telekoma treba prodati. Da li prodati samo "bazu musterija" i zgrade, a zadrzati i liberalizirati pristup infrastrukturi?

Ja sam misljenja, a to vidim na svojoj kozi, da se korisnicka baza treba prodati, a infrastruktura zadrzati i pristup infrastrukturi liberalizirati. Sta vi mislite?

Eldar Dizdarevic wrote:Treba li prodati telekome

Bosna i Hercegovina ima sjajnu priliku da razmotri sve opcije vezane za prodaju telekom operatora. U najbližem susjedstvu mogu se naći i dobri i loši primjeri, pa bi država i na osnovu toga mogla pronaći najbolje rješenjeSituacija sa prodajom telekom operatora u BiH preko noći se promijenila. Političari iz oba entiteta praktično se utrkuju ko će prije prodati svoj telekom a da se pri tome niko i ne pita treba li ih uopće prodavati. Treba li, zaista, prodati telekome? Uzmimo, kao primjer, BH Telecom Sarajevo, koji je na kraju prošle godine ostvario tačno 163.171.358 KM neto dobiti. To znači da je, nakon plaćenih poreza i svih troškova, ostalo čistih 163 miliona KM. Koliko je to mnogo, shvatit ćemo tek kada znamo da je najveća banka u BiH, austrijski Raiffeisen, na kraju prošle godine ostvario neto dobit od 24,2 miliona KM. Kada se ima na umu ova činjenica, postavlja se pitanje ko bi, pri normalnoj svijesti, prodao kompaniju koja toliko zarađuje.

U domaćim medijima se navodi da će političari za kontrolni paket dionica BH Telecoma tražiti 610 miliona eura, odnosno oko 1,2 milijarde KM. Svi su manje-više saglasni da BH Telecom ima smisla privatizirati samo ako bi se novac potrošio na izgradnju autoputa na Koridoru 5c. No, iznos od 1,2 milijarde KM nije ni izbliza dovoljan za takav pothvat. Treba još najmanje tri puta toliko para. S druge strane, s ovim trendom poslovanja, BH Telecom bi od svog profita sam zaradio toliko novca za sedam godina, i pri tome redovno plaćao poreze, plate uposlenicima, investirao u razvoj i tako dalje.

Kao potencijalni kupci BH Telecoma ili nekog od preostala dva operatora najčešće se pominju njemački Deutsche Telekom, austrijski Mobilkom, francuski France Telecom i britanski Vodafone. Ako se nešto dramatično nije promijenilo u zadnjim izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji u FBiH, onda bi samo britanski Vodafone mogao ustvari privatizirati BH Telecom, jer je državni kapital dominantan u svim ostalim operatorima. Menadžment i Nadzorni odbor Deutsche Telekoma bira i imenuje njemačka Vlada, a isti je slučaj i u austrijskom Mobilcomu i France Telecomu.

Da li je to svrha privatizacije - kompaniju u državnom vlasništvu prodati drugoj kompaniji koja je također u državnom vlasništvu, doduše neke druge države. Da li to znači da građani BiH trebaju da pune budžete Njemačke i Austrije umjesto BiH? Odgovor je, naravno, odričan. I sam termin privatizacija sasvim jasno kaže o čemu je riječ. Pa šta onda učiniti? Bosna i Hercegovina, ustvari, ima sjajnu priliku da razmotri sve opcije vezane za prodaju telekom operatora. U najbližem susjedstvu mogu se naći i dobri i loši primjeri, pa bi država i na osnovu toga mogla pronaći najbolje rješenje.

Na primjer, Vlada Hrvatske prodala je tadašnji HT Zagreb Deutsche Telecomu. No, bez obira na visoku prodajnu cijenu, hrvatska Vlada se ipak morala zadužiti za izgradnju autocesta. S druge strane, telekomunikacione usluge u Hrvatskoj nakon ulaska njemačke kompanije dramatično su poskupjele, a broj radnika u T HT-u svake se godine smanjuje.

Makedonska Vlada pokušala je balansirati, po principu pola-pola. Polovinu tamošnjeg telekom operatora Makedonci su prodali mađarskom Matavu, čiji je većinski vlasnik Deutsche Telecom. I u ovoj su se zemlji cijene telekom usluga povećale nakon "privatizacije". No, makedonski političari su se nadali da će barem uspjeti podijeliti dobit. Međutim, godinu nakon ulaska Matava, dobit makedonskog telekoma je sa 120 miliona njemačkih maraka pala na samo pet miliona koje su zainteresirane strane trebale "bratski" podijeliti. Makedonska Vlada je potom formirala komisiju da ispita taj slučaj, jer se sumnjalo da je dobit "pala" samo knjigovodstveno, te da je kroz napuhane troškove otišla novim vlasnicima.

Na kraju, tu je i slučaj Slovenije. Slovenci nisu uopšte željeli pričati o prodaji svog telekom operatora, nego su se odlučili za takozvane greenfield investicije. To znači da su Slovenci svim zainteresiranim za njihovog telekom operatora ponudili na prodaju samo golo zemljište, gdje su inostrani investitori mogli da sagrade šta su god htjeli, uključujući i telekom operatora.

Prvi je pompezno ušao američki Western Wireless, koji je u deželi osnovao mobilnog operatora Vega. Međutim, nakon desetak godina rada, Vega je uspjela privući jedva 30.000 pretplatnika (manje od dva posto tržišta), što nije bilo dovoljno za pozitivno poslovanje. Na kraju su se Amerikanci povukli iz Slovenije a da pri tome nisu uspjeli ni prodati Vegu kao kompaniju - državnom Telekomu Slovenije prodali su tek 191 baznu stanicu kao rashodovanu opremu, za samo 2,5 miliona eura. Nešto bolje je prošao SiMobile, u vlasništvu austrijskog Mobilkoma, koji je kupio prvog slovenskog privatnog mobilnog operatora i koji sada kontroliše oko 22 posto tržišta. Dodajmo još da cijene telekom usluga u posljednjih nekoliko godina u Sloveniji nisu znatnije rasle.

Iz ovih primjera svako može sam zaključiti šta je najbolja opcija za prodaju telekom operatora. Nažalost, malo je vjerovatno da će oni koji u BiH odlučuju o privatizaciji telekomunikacionog sektora imati na umu ova iskustva.


Semiramida
Posts: 311
Joined: 15/09/2005 14:03
Location: Sarajevo

Post by Semiramida » 28/07/2006 08:14

Hvala na ovom citatu Eldara Dizdarevića. Konačno, glas razuma u našem bh mikrokosmosu.

Ljudi, zašto prodati telekome?
Telekomi pune državne budžete, od telekoma se dijele penzije, gradi (kakvom-takvom dinamikom) auto-put, telekomi hrane par hiljada ljudi...
Ako se prodaju, ostade država bez zlatne koke i šta onda?!

Jasno je šta je motiv aktuelnoj vlasti: da se čim prije "opari" u prodaji iliti uzme proviziju, ako je moguće - prije izbora. Ima li iko da ih zaustavi?

quantum
Posts: 227
Joined: 12/10/2005 19:17

Post by quantum » 28/07/2006 08:32

Prodajmo Telekome, shume, vodu, elektroprivredu i sve sto valja (citaj za sta se moze uzeti lova) i time ce onih povlastenih 1% stanovnistva osigurati sebi i svojim unucima egzistenciju. Mi ostali u roblje.

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

Post by ztluhcs » 28/07/2006 08:56

quantum wrote:Prodajmo Telekome, shume, vodu, elektroprivredu i sve sto valja (citaj za sta se moze uzeti lova) i time ce onih povlastenih 1% stanovnistva osigurati sebi i svojim unucima egzistenciju. Mi ostali u roblje.


Uklonimo 1% povla¹tenog stanovni¹ta s vlasti i imajmo (SVI) koristi od gore navedenog...

Utopija jelle? :)

ulicar
Posts: 443
Joined: 27/02/2004 00:00

Post by ulicar » 28/07/2006 08:57

BiH nebi bila prva koja je prodala telekom, ali bi mogla biti prva koja je to uradila na normalan nacin. Treba sam skontati sta se moze prodati, a da nije od nacionalnog znacaja. Po mom misljenju to je jedino korisnicka baza i zgrade telekoma. Bakarna mreza mora ostati pod kontrolom drzave i onda se ona moze i dalje "izdavati" u zakup novim operaterima. Na slican nacin rade telekomi u Australiji, gdje je Telstra, 49% u vlasnistvu drzave(bila je 100%) prisiljena zakonski, iako je vlasnik bakarne mreze, da prodaje po fer cijenama pristup bakarnoj mrezi, sto je opet uticalo na razvoj nekoliko velikih igraca u svijetu telekoma i razvoj malih igraca koji rade na VoIP folu, a Boga mi i razvoj ponude ADSL-a, gdje ljudi sami prave svoj DSLAM a koriste bakarnu mrezu Telstre i nista vise. Zasto drzava ne konta da radi na tom principu, nije mi jasno.

quantum wrote:Prodajmo Telekome, shume, vodu, elektroprivredu i sve sto valja (citaj za sta se moze uzeti lova) i time ce onih povlastenih 1% stanovnistva osigurati sebi i svojim unucima egzistenciju. Mi ostali u roblje.

Deb's
Posts: 145
Joined: 04/06/2005 23:42
Location: Sarajevo

Post by Deb's » 28/07/2006 11:00

Postoji li neki način da se alarmiraju pokreti kao dosta,grozd... itd .... da ljude upozore šta se dešava prodajom telekoma! te da se organmizuju neki protesti,peticije i neredi u najgorem slučaju da im je*emo mater! :x :x :x

Post Reply