Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
stari grad Visegrad
Posts: 2216
Joined: 23/03/2009 18:35

Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by stari grad Visegrad » 28/09/2015 00:09

Da li je tacno da se priprema prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta u Federaciji?

O prodaji istih trebaju odluciti svi gradjani. Jer se tice sviju.

Ne razumijem zasto prodavati krave mljekare?
Last edited by stari grad Visegrad on 28/09/2015 00:14, edited 1 time in total.


stari grad Visegrad
Posts: 2216
Joined: 23/03/2009 18:35

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by stari grad Visegrad » 28/09/2015 00:13

Referendumom do odluke o prodaji elektroprivreda

16.06.2015. | PIŠE: Eldar DIZDAREVIĆ
Konačno je u javnost isplivala dugo najavljivana Agenda ekonomskih reformi, koja je navodno urađena u dogovoru bh. političara i predstavnika EU te MMF-a i koja podrazumijeva, kako je najavljeno, plan za reformu socijalnih davanja i zakona o radu, smanjenje plata administraciji i zaustavljanje novog zapošljavanja u javnom sektoru, ukidanje partijskog funkcionisanja javnog sektora, borbu protiv korupcije i tako dalje. Ovaj dokument koji je Vijeće ministara BiH prilično olako već potpisalo i usvojilo, a čijih je svih 14 tačaka u prošli petak objavilo Oslobođenje, zapravo i ne sadrži nikakve realne prijedloge ekonomskih reformi u konvencionalnom smislu tih riječi, nego najviše podsjeća na puki nastavak implementacije neoliberalne ekonomske doktrine na ovim prostorima.

Iz agende je također jasno da nije urađena u saradnji, nego da su je bukvalno napisali stranci. Naši političari trebaju je samo potpisati, usvojiti i potom implementirati. To je, dakle, nastavak do sada mnogo puta primijenjenog obrasca koji su predstavnici međunarodne zajednice uspostavili kod nas, prvo sa privatizacijom banaka, a potom masovnom privatizacijom. A taj obrazac ide ovako. Međunarodna zajednica daje novac koji se knjiži kao makroekonomska pomoć BiH, zatim pripremi sve zakone i propise kako to njoj odgovara, potom novac dobijaju i potroše strani konsultanti koji nadgledaju provođenje takvih "reformi"... a naši se političari na kraju zadovoljavaju nekritičkim potpisivanjem, slikanjem i davanjem izjava za medije, implementacijom projekta i naravno odgovaranjem za njih. Na kraju, kako je to do sada bilo, sve to skupa plaćaju i ispaštaju ovdašnji poreski obveznici - bh. kompanije, građani, penzioneri, djeca i tako dalje.

Međutim, u cijeloj toj agendi ima par stvari koje naročito plijene pažnju. Agenda predviđa da nam MMF piše novi Zakon o radu, što je samo po sebi van pameti. Zatim, tu je i dobro prikriveno povećanje PDV-a, ali su ipak kruna svega planovi da se krene s privatizacijom telekoma i elektroprivreda pod paskom "ukidanja partijskog funkcionisanja javnog sektora". Nema nikakve sumnje da je međunarodna zajednica ponovo odradila sjajan posao. Prodaju ovdašnjih telekoma i elektroprivreda - što je očito krajnji cilj agende - umotala je u prilično prazan dokument sa pompeznim nazivom ekonomske reforme, pri čemu će BiH biti otete posljednje preostale profitabilne infrastrukturne kompanije. A ovdašnjoj se javnosti sve to prezentira kao briga za loše ekonomsko stanje u BiH. No, kako nas historija uči, čim telekomi i elektroprivrede pređu u ruke stranaca, a MMF napiše zakon o radu, međunarodna će zajednica zaboraviti i nas i agendu, baš kao što je to urađeno i nakon privatizacije banaka i certifikatske tranzicije vlasništva. Agenda ekonomskih reformi je, dakle, klasična neoliberalna doktrina u svom najgorem izdanju. Donosi opet apsolutno isti obrazac koji smo već vidjeli: prodaj sve što vrijedi i zaduži se, napuni budžet i potroši ga... i onda opet tako, ukrug, sve dok ne dođe do potpunog ekonomskog i političkog kolapsa i propasti.
Međutim, najgore u svemu tome je što ovdašnji političari pristaju nevjerovatno lako na takve "reforme", iako su u posljednjih dvadesetak godina imali nekoliko prilika vidjeti i naučiti kako cijela ta stvar funkcionira i kakve razorne posljedice ostavlja. Pri tome su političari u RS-u izgleda ipak malo zreliji i mudriji od federalnih kolega ili onih na državnom nivou. Željka Cvijanović, premijerka RS-a, čim su ciljevi agende objelodanjeni, javnosti se obratila riječima da je "jasno rekla strancima da neće biti privatizacije Elektroprivrede RS-a". S druge strane, Fadil Novalić, premijer FBiH, medijima je ponosno kazao kako će Vlada FBiH prihvatiti agendu u potpunosti, ali je dodao i da privatizacije elektroprivreda neće biti jer "nema zainteresiranih". Sa državnog nivoa Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, poziva niže nivoe vlasti da potpišu dokument onako kako je i on to učinio. Zauzvrat će svi oni dobiti, kako je to predviđeno u dokumentu, tješnju saradnju sa MMF-om, što zapravo znači još kredita koje će građani otplaćivati. Premijerka RS-a nam je još nešto otkrila. Ona je, naime, kazala da kad god razgovara sa strancima, oni prvo kažu kako telekomi (i elektroprivrede) u FBiH još nisu privatizirani, što ustvari veoma jasno pokazuje šta strance stvarno interesira i šta je zapravo krajnji cilj agende.

O tome koliko je pogubno to što će nam MMF pisati Zakon o radu, čemu sve to vodi i kakve su posljedice, pisali smo do sada nekoliko puta, baš kao i o posljedicama privatizacije telekoma. Ono što predstavlja novi konkretni iskorak u neoliberalnoj doktrini na ovim prostorima je prodaja elektroprivreda.

I potpunim ekonomskim laicima danas je kristalno jasno da je to budalaština bez presedana kojoj su se uspjeli oduprijeti svi u regiji. Niko nije niti pomislio, a kamoli dopustio, prodaju elektroenergetskih kompanija. Oni koji su to uradili, kao naprimjer Grčka, danas se žestoko kaju. U sjajnom grčkom dokumentarnom filmu Katastrojka (katastrojka je ustvari termin koji je skovan od riječi katastrofa i perestrojka, op. a.) reditelj filma veoma plastično ocrtava kako se pod naletom užasavajuće neoliberalne doktrine Grčka pretvorila u prezaduženu zemlju u kojoj privatne multinacionalne korporacije upravljaju infrastrukturom. Potom opisuje kako se privatizacija infrastrukturnih dobara, poput vodovoda i snabdijevanja električnom energijom, pokazala promašajem i u ekonomski najrazvijenijim zemljama (SAD, Njemačka...) te kako je svuda na planeti taj model doveo samo do enormnog rasta cijena usluga.

Privatizacija vodovoda u Parizu rezultirala je rastom cijena vode većom od 260 posto! Francuska je potom vodovodnu infrastrukturu iz privatnih ruku ponovo vratila u državnu nadležnost. Njemačka danas vraća općinama vlasništvo i nadležnosti nad snabdijevanjem električnom energijom, navodi se također u filmu. Međutim, tek je u SAD-u privatizacija proizvodnje i snabdijevanja električne energije pokazala užasavajuće rezultate. Naši bi političari i građani svakako trebali pogledati ovaj film, odnosno bar onaj dio u kojem se pušta tonski snimak dvojice menadžera kompanije Enron koji ismijavaju gašenje proizvodnih postrojenja kako bi izazvali vještačku nestašicu struje i zatim rast cijena. Razgovor zaključuju riječima kako će "je.... kalifornijske bakice sve to na kraju platiti" što izaziva salve smijeha kod njih. U Grčkoj je, naprimjer, prema preporukama MMF-a i EU, privatizirana tamošnja elektroprivreda. Rezultat? Kompanija vrijedna 17 milijardi eura prodata je za samo 700 miliona eura, pri čemu je, u trenutku privatizacije, građen blok jedne termoelektrane čija je izgradnja u tom trenutku koštala 1,5 milijardi eura. Cijela kompanija je, dakle, prodata za manje od pola cijene izgradnje samo jednog bloka. Nakon prodaje, usluga i snabdijevanje nisu poboljšani, zemlja je postala energetski više ovisna od inostranstva, a cijene električne energije su porasle u prvih par godina za više od 80 posto!

Upravo se to sada i nama nudi u paketu "ekonomskih reformi", u dokumentu za koji se bh. političari utrkuju da ga potpišu.

Petog februara 2014. godine u Tuzli su počele demonstracije koje su prerasle u prave socijalne nemire.

Političari su se isprepadali i počeli su obećavati sve i svašta, a građani i obespravljeni radnici tražili su zapravo tek ostavke vlada, zatim da se pokrenu ekonomija i proizvodnja te da se zaustavi nesmisleno i neproduktivno zaduživanje kod MMF-a. Tražili su, također, da se pokrenu fabrike i preduzeća koji su opustošeni u procesu masovne privatizacije koju su - ponovimo to još jednom - osmislili, provodili i nadgledali predstavnici međunarodne zajednice. Nažalost, niko od demonstranata se zapravo nije tada obratio na pravu adresu - predstavnicima međunarodne zajednice. One rijetke pojedince koji su se usprotivili takvoj ekonomskoj doktrini (Grabovac, Andrijić...) visoki predstavnik je hitno smijenio. No, danas, sa određene vremenske distance, možemo jasno vidjeti ko je od njih bio u pravu. Poslušali smo MMF, Svjetsku banku i općenito predstavnike međunarodne zajednice i imamo, kao rezultat toga, najvišu stopu nezaposlenosti u Evropi i među najvišim u svijetu, najlošiji i najniži životni standard, opustošenu privredu i poljoprivredu na rubu kliničke smrti te sveopću prezaduženost i besperspektivnost.

Ovih se dana, nažalost, ponovo pokreće novi ciklus implementacije neoliberalne doktrine pod dirigentskom palicom međunarodne zajednice. Ako hoćemo da se spasimo, sada je pravo vrijeme da građani konačno kažu svemu tome veoma jasno ne. I to moraju uraditi građani, a ne političari. U regiji i svijetu su odavno shvatili da MMF i druge neoliberalne institucije mogu veoma lako ucijeniti (potkupiti) nekoliko političara, ili čak cijeli parlament, koji će potom progurati sve njihove ideje. Sjetite se samo koliko smo puta u posljednje vrijeme kod nas od predstavnika MMF-a čuli slijedeću rečenicu: "Nema slijedeće tranše kredita dok se ne uradi...." Zbog toga se sve češće u svijetu organiziraju referendumi na kojima se građani izjašnjavaju o važnim pitanjima, o privatizaciji telekoma, elektroprivreda, vodovoda, autocesta, šuma, mora i slično. U susjednoj Hrvatskoj, naprimjer, građani trenutno žele da na referendumu provjere ideju političara o prodaji autocesta, pri čemu, vrijedi napomenuti i to da bivši premijer Ivo Sanader sjedi u zatvoru zbog korupcije u slučaju privatizacije tamošnje naftne industrije.

O prodaji telekoma, elektroprivreda i autocesta ne može odlučivati par političara ili parlament. Odluku o tome moraju donijeti svi građani, na javnom referendumu, baš kako se to radi naprimjer u Švajcarskoj.

To je put kojim i mi u BiH hitno moramo krenuti, kako ne bismo ubrzo ispaštali i plaćali još jednu prilično skupu cijenu privatizacije, kako ne bismo za pet godina opet protestirali pred zgradama ovdašnjih vlada tražeći pokretanje privrede i zapošljavanje, prestanak zaduživanja, niže cijene struje i tako dalje.

nightvision
Posts: 3428
Joined: 04/02/2014 14:21

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by nightvision » 28/09/2015 00:15

stari grad Visegrad wrote:Da li je tacno da se priprema prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta u Federaciji?

O prodaji istih trebaju odluciti svi gradjani u referndumu. Jer se tice sviju.

Ne razumijem zasto prodavati krave mljekare?

krave mljekare jesu ali nisu narodne nego stoke koja njima upravlja. znaci privatizacijom se prekida dugogodisnja pljacka a njima oduzima izvor moci. I sto je manje krava muzara to ce manje biti stoke kojoj je vlast interesantna radi pljacke i kriminala sto ce otvoriti mjesta postenim ili postenijim ljudima nego sto su ovi. pa mozda i mi nekad budemo imali naseg sanadera. Ili sanadere. A vidjeli smo na primjeru grcke koliko se narod pita i koliko je referendum bitan. :lol:

bezVolana
Posts: 1138
Joined: 14/08/2013 13:33

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by bezVolana » 28/09/2015 00:50

moram priznati da bi me djelomicno obradovalo da x uhljebljenih sjedilezihljebovica koji su dobili posao preko stela raznih dobije nogu
ovo je zlobno znam ali ...
sa druge strane sumnjam da bi bilo manje stoke.. nasli bi vec nesto novo da kradu, novi kredit, novo uvalimo narod jos malo i tako
tako da mi ta prodaja vise vuce na crnjak jos veci nego na "hajmo napraviti nsto dobro od ovog"

User avatar
General War
Posts: 14834
Joined: 18/09/2013 22:04

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by General War » 28/09/2015 01:13

...ovo me podsjeca na pitanje zasto nije sarajevo nikad deblokirano u ratu?...navodno "zbog dobrog sverca"...sad je tim istim svercerima pala kasika u med pa vedre i oblace po drzavnim firmama pa je stanje iz ratnog Sarajeva preslikana na cijelu BiH. Sve dok je NO, direktora, savjetnika...nema nacina za bolje obicnom gradjaninu, zato sto prije u privatizaciju...ali dabog da...

Novak20
Posts: 7726
Joined: 11/02/2014 18:55

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by Novak20 » 28/09/2015 09:32

Naka prvo shupci prodaju nerentabilne rudnike uglja pa onda ono što ostvaruje dobit ovoj državi.

Jbt, kako je lahko prodavati ono što nisi napravio i ono što nije tvoje....... :D Nevjerovatno....

sumirprimus
Posts: 37390
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by sumirprimus » 28/09/2015 09:33

Novak20 wrote:Naka prvo shupci prodaju nerentabilne rudnike uglja pa onda ono što ostvaruje dobit ovoj državi.

Jbt, kako je lahko prodavati ono što nisi napravio i ono što nije tvoje....... :D Nevjerovatno....

a sto su rudnici nerentabilni?
lako je tudjim k gloginje mlatit.

User avatar
klaki
Posts: 1930
Joined: 15/02/2013 17:49
Location: 榛名山峠

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by klaki » 28/09/2015 09:38

stari grad Visegrad wrote:Da li je tacno da se priprema prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta u Federaciji?

O prodaji istih trebaju odluciti svi gradjani. Jer se tice sviju.

Ne razumijem zasto prodavati krave mljekare?Bhtelecom propada.... Za ove ostale ne znam

almir90
Posts: 7181
Joined: 08/06/2008 00:56
Location: Gradačac

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by almir90 » 28/09/2015 12:05

U slučaju da ostane ovakvo stanje kakvo jest, da se ništa ne proda, ostaje i dalje opcija da će postepeno i u malim procentima dizati cijene usluga. Mada, što se mene tiče, bolje i manja povećanja (ako će već doći do njih), nego nekakva drastična poskupljenja svega.

S druge strane, ako se i prodaju sva javna preduzeća mi se nećemo riješiti problema i kriminalaca, zapravo to stvara mogućnost novih manipulacija i kriminala. Poslije prodaje imati će dovoljno novca da osnuju razne druge organizacije, ili neka druga javna preduzeća, privatna preduzeća koja će izvlačiti novac iz budžeta. U principu puno bolje će im biti, jer će imati šta da kradu, neće im biti potrebni krediti. Jedini problem, koliko ja vidim možemo mi imati kao korisnici tih usluga (telekomunikacije, vodovod, struja), gdje može doći do drastičnih povećanja cijena. Eto, imamo primjere u drugih Zemalja.

User avatar
GeeTnT
Posts: 5737
Joined: 06/01/2015 10:15
Location: ...u krompiru

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by GeeTnT » 28/09/2015 17:54

almir90 wrote:U slučaju da ostane ovakvo stanje kakvo jest, da se ništa ne proda, ostaje i dalje opcija da će postepeno i u malim procentima dizati cijene usluga. Mada, što se mene tiče, bolje i manja povećanja (ako će već doći do njih), nego nekakva drastična poskupljenja svega.

S druge strane, ako se i prodaju sva javna preduzeća mi se nećemo riješiti problema i kriminalaca, zapravo to stvara mogućnost novih manipulacija i kriminala. Poslije prodaje imati će dovoljno novca da osnuju razne druge organizacije, ili neka druga javna preduzeća, privatna preduzeća koja će izvlačiti novac iz budžeta. U principu puno bolje će im biti, jer će imati šta da kradu, neće im biti potrebni krediti. Jedini problem, koliko ja vidim možemo mi imati kao korisnici tih usluga (telekomunikacije, vodovod, struja), gdje može doći do drastičnih povećanja cijena. Eto, imamo primjere u drugih Zemalja.

Almireeee ziv i zdrav bio, nepostoji osoba koja bi mogla da razveze cvor problema u BiH, a prodaja resursa bi samo pogorsala kompletnu situaciju....iako mislim da je (na neki nacin) preko duga prema mmf-u sve prodato.... U svemu ovome samo kriminalcima je dobro i moram priznati da mi je zbog te cinjenice izuzetno drago....tako smo i zasluzili..

....

Ko zivot vodi u mutnoj vodi
mora sve trikove dobro da zna
u mutnoj vodi, sto mnogim godi
posebno onim sa vrha i dna...

neki
Posts: 4841
Joined: 17/02/2005 07:57

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by neki » 28/09/2015 22:41

sumirprimus wrote:
Novak20 wrote:Naka prvo shupci prodaju nerentabilne rudnike uglja pa onda ono što ostvaruje dobit ovoj državi.

Jbt, kako je lahko prodavati ono što nisi napravio i ono što nije tvoje....... :D Nevjerovatno....

a sto su rudnici nerentabilni?
lako je tudjim k gloginje mlatit.

Zato sto je jeftinije uvesti kvalitetniji ugalj iz Australije..

Novak20
Posts: 7726
Joined: 11/02/2014 18:55

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by Novak20 » 28/09/2015 23:57

neki wrote:
sumirprimus wrote:
Novak20 wrote:Naka prvo shupci prodaju nerentabilne rudnike uglja pa onda ono što ostvaruje dobit ovoj državi.

Jbt, kako je lahko prodavati ono što nisi napravio i ono što nije tvoje....... :D Nevjerovatno....

a sto su rudnici nerentabilni?
lako je tudjim k gloginje mlatit.

Zato sto je jeftinije uvesti kvalitetniji ugalj iz Australije..


Ne samo zato. Rudnici su gubitaši koju ovu državu koštaju godišnje stotine miliona. U njih se pare od struje, poreza, prireza i razreza upumpavaju kao u vreću bez dna. Od rata su pojeli najmanje kompletan autoput od Save do mora. Na jednog proizvodnog radnika je 5-7 ljudi viška, potpuno bespotrebna administracija. Rezultat, cijena uglja lošeg kvaliteta dobro veća od puno kvalitetnijeg uglja koji bi se uvozio. Da ne bi svako malo davili federalnu vladu zahtjevima za nezarađene a potrebne pare, Hećo ih je elegantno svezao elektroprivredi o vrat odnosno kao kamen oko vrata.

Kad se svemu doda razrađena i organizovana krađa, javašluk i činjenica da je kompletna upravljačka struktura skoro svih rudnika iz SDA te da im je to izborna baza i baza za socijalno zbrinjavanje onda je jasno zašto niko ne dira u to osinje gnijezdo koje ubija privredu ove države.
Da rudnici ne bi izmuzli pare od prodaje EP i telecoma i pretvorili pare u havu, potrebno je prvo njih prodati. Svakako bi ih privatizovana EP otkantala za par godina. Problem je što bi onda opet ovako nerentabilni visili na vratu kokuzne države.

User avatar
KUZNETSOV
Posts: 1079
Joined: 04/07/2015 15:57
Location: nosač aviona

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by KUZNETSOV » 29/09/2015 00:11

ma ja bi samo prodao odjeljak "support korisniku" u bhtelekomu, da malo nehlibe privatnik stisne 8-)

Sociolog
Posts: 973
Joined: 06/05/2008 17:44
Location: Sarajevo

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by Sociolog » 29/09/2015 04:07

soory na offu, ali kako je krenulo s ovim programima na pametnim mobitelima tipa What up..viber i skype...ocekujem, pad profita u narednih 5 godina, za jos barem 25-30 % od broja iz 2014... :izet: :izet:

almir90
Posts: 7181
Joined: 08/06/2008 00:56
Location: Gradačac

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by almir90 » 29/09/2015 14:00

GeeTnT wrote:Almireeee ziv i zdrav bio, nepostoji osoba koja bi mogla da razveze cvor problema u BiH, a prodaja resursa bi samo pogorsala kompletnu situaciju....iako mislim da je (na neki nacin) preko duga prema mmf-u sve prodato.... U svemu ovome samo kriminalcima je dobro i moram priznati da mi je zbog te cinjenice izuzetno drago....tako smo i zasluzili..

....

Ko zivot vodi u mutnoj vodi
mora sve trikove dobro da zna
u mutnoj vodi, sto mnogim godi
posebno onim sa vrha i dna...


I ja sam bio za prodaju javnih preduzeća, ali kad malo bolje razmislim najgore bih opet ja prošao.

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by Black swan » 29/09/2015 14:16

Sociolog wrote:soory na offu, ali kako je krenulo s ovim programima na pametnim mobitelima tipa What up..viber i skype...ocekujem, pad profita u narednih 5 godina, za jos barem 25-30 % od broja iz 2014... :izet: :izet:


ne pamtim kad sam dobio pravi sms
ustvari jesam od banke i tehnošopa

sumirprimus
Posts: 37390
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by sumirprimus » 29/09/2015 14:21

Novak20 wrote:
Ne samo zato. Rudnici su gubitaši koju ovu državu koštaju godišnje stotine miliona. U njih se pare od struje, poreza, prireza i razreza upumpavaju kao u vreću bez dna. Od rata su pojeli najmanje kompletan autoput od Save do mora. Na jednog proizvodnog radnika je 5-7 ljudi viška, potpuno bespotrebna administracija. Rezultat, cijena uglja lošeg kvaliteta dobro veća od puno kvalitetnijeg uglja koji bi se uvozio. Da ne bi svako malo davili federalnu vladu zahtjevima za nezarađene a potrebne pare, Hećo ih je elegantno svezao elektroprivredi o vrat odnosno kao kamen oko vrata.

Kad se svemu doda razrađena i organizovana krađa, javašluk i činjenica da je kompletna upravljačka struktura skoro svih rudnika iz SDA te da im je to izborna baza i baza za socijalno zbrinjavanje onda je jasno zašto niko ne dira u to osinje gnijezdo koje ubija privredu ove države.
Da rudnici ne bi izmuzli pare od prodaje EP i telecoma i pretvorili pare u havu, potrebno je prvo njih prodati. Svakako bi ih privatizovana EP otkantala za par godina. Problem je što bi onda opet ovako nerentabilni visili na vratu kokuzne države.


podjem pa obrisem,podjem pa obrisem...
bog te jewbo,pa u ovoj drzavi stvarno ima ljudi koji misle da pare rastu na drvetu,da rode donose djecu,da zive na menhetnu,i da...

channel10
Posts: 11627
Joined: 08/01/2014 12:37

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by channel10 » 29/09/2015 14:30

Novak20 wrote:Ne samo zato. Rudnici su gubitaši koju ovu državu koštaju godišnje stotine miliona. U njih se pare od struje, poreza, prireza i razreza upumpavaju kao u vreću bez dna. Od rata su pojeli najmanje kompletan autoput od Save do mora. Na jednog proizvodnog radnika je 5-7 ljudi viška, potpuno bespotrebna administracija. Rezultat, cijena uglja lošeg kvaliteta dobro veća od puno kvalitetnijeg uglja koji bi se uvozio. Da ne bi svako malo davili federalnu vladu zahtjevima za nezarađene a potrebne pare, Hećo ih je elegantno svezao elektroprivredi o vrat odnosno kao kamen oko vrata.

Kad se svemu doda razrađena i organizovana krađa, javašluk i činjenica da je kompletna upravljačka struktura skoro svih rudnika iz SDA te da im je to izborna baza i baza za socijalno zbrinjavanje onda je jasno zašto niko ne dira u to osinje gnijezdo koje ubija privredu ove države.
Da rudnici ne bi izmuzli pare od prodaje EP i telecoma i pretvorili pare u havu, potrebno je prvo njih prodati. Svakako bi ih privatizovana EP otkantala za par godina. Problem je što bi onda opet ovako nerentabilni visili na vratu kokuzne države.

Navodno se i sad razmislja o razdvajanju EP i rudnika jer ovi drugi pojedose Boga oca i sjebase sve sto se moze sjebati.

sumirprimus
Posts: 37390
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by sumirprimus » 29/09/2015 14:36

dabome sjebat i treba sjebat,sta mislite vi,...
za par stotina ljudi u ovoj bogomnapacenoj drzavi plate po 10+k,a ostatak drzave da cucla mooda?
ako ako...

almir90
Posts: 7181
Joined: 08/06/2008 00:56
Location: Gradačac

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by almir90 » 29/09/2015 14:47

sumirprimus wrote:dabome sjebat i treba sjebat,sta mislite vi,...
za par stotina ljudi u ovoj bogomnapacenoj drzavi plate po 10+k,a ostatak drzave da cucla mooda?
ako ako...Pa baš ćeš ti ili ja imati plati veću ako se ta preduzeća prodaju?

sumirprimus
Posts: 37390
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by sumirprimus » 29/09/2015 14:49

almir90 wrote:
sumirprimus wrote:dabome sjebat i treba sjebat,sta mislite vi,...
za par stotina ljudi u ovoj bogomnapacenoj drzavi plate po 10+k,a ostatak drzave da cucla mooda?
ako ako...Pa baš ćeš ti ili ja imati plati veću ako se ta preduzeća prodaju?

nisam za prodaju gdje to pise...

almir90
Posts: 7181
Joined: 08/06/2008 00:56
Location: Gradačac

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by almir90 » 29/09/2015 14:50

sumirprimus wrote:
almir90 wrote:
sumirprimus wrote:dabome sjebat i treba sjebat,sta mislite vi,...
za par stotina ljudi u ovoj bogomnapacenoj drzavi plate po 10+k,a ostatak drzave da cucla mooda?
ako ako...Pa baš ćeš ti ili ja imati plati veću ako se ta preduzeća prodaju?

nisam za prodaju gdje to pise...


Pretpostavih na osnovu ovoga - "dabome sjebat i treba sjebat".

Novak20
Posts: 7726
Joined: 11/02/2014 18:55

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by Novak20 » 29/09/2015 14:52

sumirprimus wrote:dabome sjebat i treba sjebat,sta mislite vi,...
za par stotina ljudi u ovoj bogomnapacenoj drzavi plate po 10+k,a ostatak drzave da cucla mooda?
ako ako...


Ima ti negdje lista ko koliko zarađuje u državnom sektoru: Povlašteni doktori, Bosnalijek, Osiguranje, BH gas, političari.......pa vidi gdje je EP ili Telecom. A ko je navik'o cooclat on će i dalje cooclat.

User avatar
Norm
Posts: 2511
Joined: 27/10/2011 11:29
Location: Prokleta Avlija

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by Norm » 29/09/2015 14:58

stari grad Visegrad wrote:Da li je tacno da se priprema prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta u Federaciji?

O prodaji istih trebaju odluciti svi gradjani. Jer se tice sviju.

Ne razumijem zasto prodavati krave mljekare?


Narod i jeste odlucio svojim glasovima, dao 'legalitet i legitimitet' (jest ova izjava postala popularna, zar nije?) i sta sad? Nekome nesto nije jasno? Nekome nesto nije pravo?

sumirprimus
Posts: 37390
Joined: 10/02/2010 07:54
Location: Bunker :D

Re: Prodaja telekoma, elektroprivreda i autocesta - tacno?

Post by sumirprimus » 29/09/2015 14:59

almir90 wrote:Pretpostavih na osnovu ovoga - "dabome sjebat i treba sjebat".

pa sjebat zato sto ne zasluzujemo da ista imamo,od firmi do drzave.zato sto smo bez obraza,casti,postenja, prokleti i sebicni ko ljudi,sto gledamo uske interese,dusu bi prodali za paru.jude u dusi.
e zato.
doduse mi i nemamo drzave...

Post Reply