Prodaja stana - porez
Moderator: anex
-
musac
#1 Prodaja stana - porez
Pozdrav,
Srednjobosanski kanton. Prodajem stan, cijena je, recimo, 30.000KM. Kupac je spremio novac... E sad, mene interesuje slijedeće:
- čuo sam da ja kao prodavac, kad primim novac, trebam platiti porez (na dobit, valjda). da li je to istina? ako jeste, koliko se plaća (% od ukupnog iznosa)?
- da li se na neki način može izbjeći plaćanje tog poreza? da li postoji nešto kao poklanjam stan pa da ne platim porez?
- da li da novac tražim u kešu na ruke ili da mi prebaci na račun u banci? šta je bolje?
- postoje li još neke "cake" oko prodaje stana?
Molio bih nekog ko je imao iskustva ili zna više o ovome da me uputi.
Hvala puno!
Srednjobosanski kanton. Prodajem stan, cijena je, recimo, 30.000KM. Kupac je spremio novac... E sad, mene interesuje slijedeće:
- čuo sam da ja kao prodavac, kad primim novac, trebam platiti porez (na dobit, valjda). da li je to istina? ako jeste, koliko se plaća (% od ukupnog iznosa)?
- da li se na neki način može izbjeći plaćanje tog poreza? da li postoji nešto kao poklanjam stan pa da ne platim porez?
- da li da novac tražim u kešu na ruke ili da mi prebaci na račun u banci? šta je bolje?
Hvala puno!
- djulba
#2 Re: Prodaja stana - porez
Nemam iskustva u prodaji stanova ali sa gledišta poreza na dohodak. Po članu 20. zakona o porezu na dohodak koji je snazi od 01.01.2009. god. ne plaća se porez na dohodak od prodaje nekretnina koje su služile za stanovanje , kao ni dohodak ostvaren prodajom nekretnina nakon tri godine od dana sticanja tih nekretnina.musac wrote:Pozdrav,
Hvala puno!
Obavezno traži da ti uplati na račun u banci tako si sigurniji. ( i savjet nikada ne drži keš u kući, tako postaješ meta)
Toliko ja znam. Pozdrav.
-
musac
#3 Re: Prodaja stana - porez
Hvala puno, djulba.
Ako mi uplati na račun u banci, da li ću morati plaćati neke "fees" banci?
Ako mi uplati na račun u banci, da li ću morati plaćati neke "fees" banci?
djulba wrote:Nemam iskustva u prodaji stanova ali sa gledišta poreza na dohodak. Po članu 20. zakona o porezu na dohodak koji je snazi od 01.01.2009. god. ne plaća se porez na dohodak od prodaje nekretnina koje su služile za stanovanje , kao ni dohodak ostvaren prodajom nekretnina nakon tri godine od dana sticanja tih nekretnina.musac wrote:Pozdrav,
Hvala puno!
Obavezno traži da ti uplati na račun u banci tako si sigurniji. ( i savjet nikada ne drži keš u kući, tako postaješ meta)
Toliko ja znam. Pozdrav.
- djulba
#4 Re: Prodaja stana - porez
ma neće ti otići na proviziju ništa puno. otvoriš tekući račun uzme ti 1 Km mjesečno za vođenje. a kada tebi neko uplaćuje tebe ne košta ništa.
-
musac
#5 Re: Prodaja stana - porez
Ok.
Meni onda odgovara ovaj drugi dio ovog člana 20. Dakle, ja nisam stanovao u tom stanu, nego sam ga izdavao. Ali je u mom vlasništvu preko 3 godine. Dobro sam razumio? Dakle, na osnovu toga, ne moram platiti porez?
Meni onda odgovara ovaj drugi dio ovog člana 20. Dakle, ja nisam stanovao u tom stanu, nego sam ga izdavao. Ali je u mom vlasništvu preko 3 godine. Dobro sam razumio? Dakle, na osnovu toga, ne moram platiti porez?
- djulba
#6 Re: Prodaja stana - porez
Tako je.musac wrote:Ok.
-
musac
#7 Re: Prodaja stana - porez
Hvala.
Zna li neko još neke "cake" koje trebam znati prilikom prodaje stana?
Zna li neko još neke "cake" koje trebam znati prilikom prodaje stana?
- alphonse kauders
#8 Re: Prodaja stana - porez
Ovako, kada se prodaje stan mora se platiti porez na promet nekretnina. Zavisno o kojem je Kantonu riječ, obveznik tog poreza je ili kupac ili prodavac (za Srednjebosanski kanton nisam siguran, ali meni se čini da je uobičajeno obveznik prodavalac).
Porez je obično od 5-8% na vrijednost stana koju procijeni opštinska Komisija.
Poklanjanjem stana ne može se izbjeći porez jer postoji i porez na poklon.
Uglavnom, nemam kod sebe zakone, ali bi ti vise informacija mogao dati naredne sedmice.
Porez je obično od 5-8% na vrijednost stana koju procijeni opštinska Komisija.
Poklanjanjem stana ne može se izbjeći porez jer postoji i porez na poklon.
Uglavnom, nemam kod sebe zakone, ali bi ti vise informacija mogao dati naredne sedmice.
- starii
#9 Re: Prodaja stana - porez
skoro sam kupio garazu pa otprilike znam..porez na nekretninu plaća kupac, u sarajevu je to 5%...za tvoj kanton ne znam..ali ako si RVI mislim da ne plačaš taj porez...
a sto tice para..moj ti je savjet pola stavi u banci a pola drzi kod kuce..u banci oroči na duzi period preko godinu npr..mozes dobiti finih kamata ako je iznos veci...
sretnoooo
a sto tice para..moj ti je savjet pola stavi u banci a pola drzi kod kuce..u banci oroči na duzi period preko godinu npr..mozes dobiti finih kamata ako je iznos veci...
sretnoooo
- HAVANA
#10 Re: Prodaja stana - porez
Porez na nekretninu plača kupac i on je 5% od procijenjene vrijednosti stana.Ne mora značiti da će prihvatiti vrijednost navedenu u ugovoru.
-
musac
#11 Re: Prodaja stana - porez
Hvala svima.
Dakle, kao prodavcu, moje je samo da uzmem lovu za stan, a sve ostalo plaća kupac.
Dakle, kao prodavcu, moje je samo da uzmem lovu za stan, a sve ostalo plaća kupac.
-
colt
#12 Re: Prodaja stana - porez
Samo uzmi lovu i uzivaj. . .musac wrote:Hvala svima.
I ja sam kupio stan i platio sam porez. Prodavac je samo zbrisao sa lovom. ..
- alica.k
#13 Re: Prodaja stana - porez
upravo tako, komisija izadje, procijeni stan (lokacija, spratnost, starost), i onda naplati 5% od svoje procjene.HAVANA wrote:Porez na nekretninu plača kupac i on je 5% od procijenjene vrijednosti stana.Ne mora značiti da će prihvatiti vrijednost navedenu u ugovoru.
- alphonse kauders
#14 Re: Prodaja stana - porez
Samo da jos jednom napomenem da je stopa poreza razlicita od Kantona do Kantona (5-8%), a meni se cini da u dva od 10 Kantona je obveznik poreza prodavalac nekretnine (nazalost, ne znam u koja 2 ovako iz glave).
-
musac
#15 Re: Prodaja stana - porez
Hajde ako mi to neko sazna, castim ga.alphonse kauders wrote:Samo da jos jednom napomenem da je stopa poreza razlicita od Kantona do Kantona (5-8%), a meni se cini da u dva od 10 Kantona je obveznik poreza prodavalac nekretnine (nazalost, ne znam u koja 2 ovako iz glave).
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#16 Re: Prodaja stana - porez
Neee, 1/3 u banci (U sefu ili na računu), 1/3 na tajnoj i sigurnoj lokaciji u kući, po džepovima i sl., a 1/3 negdje pod zemlju, zaštićeno od vlage(Ovu trećinu žena da zakopa pola, a muž svoje pola na drugom mjestu ne govoreći jedno drugom),...To su me savjetovali stranci, kada sam radio za njih.starii wrote:skoro sam kupio garazu pa otprilike znam..porez na nekretninu plaća kupac, u sarajevu je to 5%...za tvoj kanton ne znam..ali ako si RVI mislim da ne plačaš taj porez...
sretnoooo
Ukoliko se desi najcrnji mogući scenario, uvijek ostane barem nešto novca da se preživi i opstane uprkos gubicima. Recimo, siledžije prisile nekoga da oda gdje je novac,...Propadne banka, zapali se sef u banci, kuća strada u zemljotresu i zapali se tom prilikom,...Ma, uvijek ostane dio novca,...Najbolje banke, zna se gdje su,...