Prodaja stana/kuće/zemlje na rate

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dmecho

#1 Prodaja stana/kuće/zemlje na rate

Post by dmecho »

Zanima me da li ima iko da prodaje stan, kuću ili zemlju na rate u Sarajevu po mogućnosti na području opštine Ilidža. Ja sam oženjen, radim dva posla, podstanar naravno i meni tih 60 000 - 80 000 je trenutno nemoguća misija kao i većini omladine danas. Ima dosta ljudi u dijaspori a kuće u Sarajevu prazne pa brate dragi sevap ti je to prodat na bilo koji način ha ya :) Možda bi zemlja bila i najbolja solucija komad ne veci od 900 kvadrata jer bi je najbrže otplatio.

Uglavnom molim ljude koji ne mogu pomoći da ne pokušavaju ispasti zanimljivi glupim izjavama...
muminovic

#2 Re: Prodaja stana/kuće/zemlje na rate

Post by muminovic »

Pa podignes hipotekarni kredit i placas na ratu. Kako da se prodavac zastiti drugacije da ces mu platiti cijeli iznos ?

Stavi sebe u polozaj prodavca, da li bi nesto svoje prodao od 80.000 KM a da ti kupac za to placa 20 godina ?

Nigdje ne pise da svako mora imati svoju nekretninu, prosjecni njemac, svicarac, austrijanac zive kao postanar cijeli zivot.
dmecho

#3 Re: Prodaja stana/kuće/zemlje na rate

Post by dmecho »

muminovic wrote:Pa podignes hipotekarni kredit i placas na ratu. Kako da se prodavac zastiti drugacije da ces mu platiti cijeli iznos ?

Stavi sebe u polozaj prodavca, da li bi nesto svoje prodao od 80.000 KM a da ti kupac za to placa 20 godina ?

Nigdje ne pise da svako mora imati svoju nekretninu, prosjecni njemac, svicarac, austrijanac zive kao postanar cijeli zivot.

Upravu si ti to sve, ali bit će da ja nisam prosječni njemac, austrijanac itd :) plus napravio bi se neki ugovor nebi niko danas na obraz ništa dao. A za kredite svaki kredit ima kamate meni moja vjera to ne dozvoljava tako da se pokušavam snalaziti kako znam.

Baš zato sam i naveo gore da mi je zemlja najbolje rješenje jer bi je otplatio za 1-2 godine, pa tako ne vidim da bi nekome smetalo mjesečno 500-600 KM da mu se isplaćuje.
muminovic

#4 Re: Prodaja stana/kuće/zemlje na rate

Post by muminovic »

Pa jednostavnije ti je, tih 500-600 KM stavljaj na stednu knjizicu bez kamate (ili sa kamatom koju dobijes poklonis u dobrotvorne svrhe ili das siromasnom covjeku), a kada skupis sav novac kupis za gotovinu, i sve rjeseno.

Tesko da ce iko pristat na takvo sta, jedino mozda rodbina ili neki jako dobar prijatelj, mada vjerujem da ce i oni radje prodati za gotovinu odmah.

Ti u sustini imas pravu mogucnost, kod notara bi se ugovorilo da se vlasnik vodi kao vlasnik sve dok ne izmiris dug u iznosu od 100%, medjutim ovdje je vise ekonomsko pitanje nego pravno.
Post Reply