EliasVeskot wrote:Postarina iz BIH je puno povoljnija nego obratno. Ne znam da li zaista saljes paket ili to moze stati u " pismo", u stvari u onu veliku zracnu kovertu. Tu mozes sve do 2kg strpati. Peglace te sta je unutra I da li ima magnet, ako popunis prijavu da je manje od 20KM ne moras placati carinu. Medjutim, moja preporuka da nista ne saljes obicnom postom jer se kupac moze napraviti lud pa reci da nije dobio, a ti nemas dokaz o slanju I tu je kraj.
Medjutim, tu ima jedna caka. BH posta salje avionom sve preporucene posiljke, kupac mora potpisati bi to jako puno kosta, haman duplo, dok posta RS ( najbliza u Lukavici) ima daleko povoljniju postarinu dok je opcija sa trackingom samo par maraka skuplja ( al zato avionsko slanje kosta duplo).
Ovo sam i ja čula, međutim kad uporedim, nije baš tako. Uzet ću za primjer preporučeno pismo mase 250 g za Njemačku preporučeno:
BH Pošta
Cijena po masi: 7,50
Preporučeno: 5,50
Cijena za avionski prijevoz: 2,60
Ukupna cijena 15,60 KM
Pošte Srpske
Cijena pisma po masi: 6,00 KM
Preporučena pošiljka: 5,50 KM
Prioritetna avionska pošiljka: 3,90 KM
Cijena: 15,40 KM
Napominjem da je avionska pošiljka po automatizmu obilježena kod oba operatera. Međutim, nešto mi je privuklo pažnju - kod BH Pošte ima opcija povratnice i pritom se avionski prevoz i preporučena pošiljka ne obilježavaju automatski, dok u RS-u ide sve, pa to za pismo iz prvog primjera izgleda ovako:
BH Pošta
Cijena po masi: 7,50
Sa povratnicom: 1,80
Ukupna cijena 9,30 KM
Pošte Srpske
Cijena pisma po masi: 6,00 KM
Preporučena pošiljka: 5,50 KM
Prioritetna avionska pošiljka: 3,90 KM
Povratnica za pismo: 1,70 KM
Cijena: 17,10 KM
Sad me ovo malo buni - ako je povratnica dokaz isporuke, zašto bismo plaćali preporučenu pošiljku kao neku garanciju za isporuku? Može li biti posrijedi greška u kalkulatoru BH pošte?