Prodaja po vecoj cijeni haram?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
rexandroid

#1 Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by rexandroid »

Esselamu alejkum,
nisam nikada plivao u trgovackim vodama. Imam priliku da nabavljam robu iz daljeg grada po cijeni recimo 100KM za artikal. Ako uracunam gorivo ili dostavu to ce me ispast malo skuplje. Ako sam dao za robu 100KM, prevoz 20KM i prodam artikal za 130 ili 135KM jel ostatak od stvarne i nabavne vrijednosti (ono 10,15KM) haram?
statixx

#2 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by statixx »

Mogao si napisati: "Da li je marza haram?" :D

Jesi li planirao kako ces pokriti troskove kirije, rezija, uposlenika, poreza itd.?
bascelik

#3 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by bascelik »

To su izuzetno teška pitanja o kojima ulema intezivno promišlja već stotinama godina :-) , a dok oni to skontaju najbolje je da se prebaciš na poljoprivredu ili nešto slično. Samo opušteno :pliska:
_mufljuz_

#4 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by _mufljuz_ »

stara je nekako pred pocetak rata imala par stotina kila brašna i kad je HVO zatvorio sve brašno je bilo i vise desetina DEM za kilogram.

tehnicki se mogla obogatit da je to prodala, s druge strane joj to bilo haram - ona je to tako vidjela, s trece da je iko znao da to ima moglo je to glave kostat.... elem.... sta li ulema kaze ratno profiterstvo je jedno, a sta kaze za trgovinu je drugo.
bierkof

#5 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by bierkof »

rexandroid wrote:Esselamu alejkum,
nisam nikada plivao u trgovackim vodama. Imam priliku da nabavljam robu iz daljeg grada po cijeni recimo 100KM za artikal. Ako uracunam gorivo ili dostavu to ce me ispast malo skuplje. Ako sam dao za robu 100KM, prevoz 20KM i prodam artikal za 130 ili 135KM jel ostatak od stvarne i nabavne vrijednosti (ono 10,15KM) haram?
najbolje bi bilo da se ostavis islama i onda naplatis za svoj proizvod 150 KM :)

Elem, ako je to haram, onda je po islamu zabranjeno naplatiti vlastiti trud,rad i vrijeme...
koliko je tebi trebalo vremena da odes po to, da vozis i da prodajes, i ti za to zasluzujes novcanu kompenzaciju i koga briga sta ulema kaze jer oni i onako ne rade nista. Ako je iciji zalogaj haram onda je to njihov :D
apsidejzi

#6 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by apsidejzi »

Naravno da nije jer trgovina podrazumjeva profit. Poslanik a.s. je bio trgovac sto znaci nabavljao jeftinije i prodavao skuplje. Ebu Hanife je bio trgovac sto isto znaci.

Ako posmatras samo taj aspekt nije haram, medjutim u trgovinu se moze uvuci haram sa druge strane. Ako na primjer prevaris nekoga i ne platis mu na vrijeme, ili mu platis dio pa ga "zaboravis" ili mu podvalis slabiju robu a on ti platio punu cijenu, ili sakrijes manu nekoj robi i sl. A sama trgovina nikada nije bila haram.

PO hanefijskom mezhebu, preporucena marza je cca 10% mada ti ako mozes prodati po 200% bujrum.
harač

#7 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by harač »

apsidejzi wrote:PO hanefijskom mezhebu, preporucena marza je cca 10% mada ti ako mozes prodati po 200% bujrum.
mi živimo u sekularnoj državi, a ne u džamahiriji. to bi predstavljalo prekomjerno oštećenje, te bi ugovor bio pobojan
de_neoprit

#8 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by de_neoprit »

harač wrote:
apsidejzi wrote:PO hanefijskom mezhebu, preporucena marza je cca 10% mada ti ako mozes prodati po 200% bujrum.
mi živimo u sekularnoj državi, a ne u džamahiriji. to bi predstavljalo prekomjerno oštećenje, te bi ugovor bio pobojan
:roll:

"Dzamahirija" se ne odnosi na teokratiju... guglaj malo
apsidejzi

#9 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by apsidejzi »

de_neoprit wrote:
harač wrote:
:roll:

"Dzamahirija" se ne odnosi na teokratiju... guglaj malo
Ma on je za Gadafija cuo kad je dobio sipku u guzicu...
apsidejzi

#10 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by apsidejzi »

harač wrote:
pobojan?
harač

#11 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by harač »

rušljiv. ZOO ne sadrži baš hanefijsku terminologiju :-)
O'zone
Globalni moderator

#12 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by O'zone »

apsidejzi wrote:Naravno da nije jer trgovina podrazumjeva profit. Poslanik a.s. je bio trgovac sto znaci nabavljao jeftinije i prodavao skuplje. Ebu Hanife je bio trgovac sto isto znaci.

Ako posmatras samo taj aspekt nije haram, medjutim u trgovinu se moze uvuci haram sa druge strane. Ako na primjer prevaris nekoga i ne platis mu na vrijeme, ili mu platis dio pa ga "zaboravis" ili mu podvalis slabiju robu a on ti platio punu cijenu, ili sakrijes manu nekoj robi i sl. A sama trgovina nikada nije bila haram.

PO hanefijskom mezhebu, preporucena marza je cca 10% mada ti ako mozes prodati po 200% bujrum.
Fino objašnjeno :thumbup:
Rottweiler

#13 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by Rottweiler »

Nije haram 100%
Nego da napisem nesto vezano za marzu
Moj otac je nastavnik u jednoj osnovnoj skoli u Sarajevu i jedan njegov radni kolega je radio kao profesor u Novom Pazaru nekad i pricao je mom ocu kako je imao nekog ucenika u prvoj godini gimnazije, inace taj profesor je predavao matematiku, i kaze taj ucenik nije znao koliko je 2 plus 2 i kaze, ja njemu kazem, znas sta nije za tebe gimnazija neces je nikad zavrsiti, ja bih ti savjetovao da upises neki zanat. I tako i bi.
I prije par godina on bio u Pazaru i ide pjeske, kad pored njega se zaustavi nova E klasa i otori prozor. kako ste profesore, kad taj ucenik, klasicna prica, i kaze hajd da neides pjeske odbacicu te ja kuci. I pita njega profa de mi reci od kud ti ovo auto. Ma kaze poceo sam nabavljati robu iz Turske i prodajem je ovdje i po Bosni, al kaze profesore, ja nisam ko ovi drugi lopovi sto uzimaju 40%-50% marze, ja u Turskoj kupim za 2-3€ i prodam za 5-6€ i meni dosta :D
On ni dan danas nema pojma o matematici, ali o biznisu itekako :D
animals

#14 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by animals »

rexandroid wrote:Esselamu alejkum,
Najbolje bi ti bilo da kupujes skuplje i prodajes jeftinije..to ti je dobrocinstvo..
bogumila

#15 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by bogumila »

nije haram i nema serijatskog ogranicenja na % zarade, izuzev onog sto bi se smatralo prisilom, zloupotrebljavanjem tudje nevolje ili slicnim djelom koje je po drugom osnovu zabranjeno

jedini uslovi za trgovinu su da ne varas kupca (da je roba tacno onakva kakvu ste pogodili, bez ostecenja, zakidanja na tezini itd), da roba vec POSTOJI (dakle ne moze bit burzovna spekulacija ili bilo sta sto je nepoznato ili podlozno promjeni od dana placanja do dana isporuke robe), da roba sama po sebi nije haram (kocka, alkohol, kamate...), i da su i kupac i prodavac ZADOVOLJNI cijenom. rizike transporta i sl. sve dok roba ne dodje do kupca mora preuzet prodavac i isporucit onoliko robe i u onakvom stanju kakvo je dogovoreno. ako pritom moze zaradit 500% na cijeni, dozvoljeno je.
HM 2011

#16 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by HM 2011 »

harač wrote:rušljiv. ZOO ne sadrži baš hanefijsku terminologiju :-)
Nije to istina........ Nije istina da baš to ZOO tvrdi.....

Primjer je kolač napravljen od strane majstora koji cijeni svoj rad puno više od ostalih majstora iz branše - ti nisi natjeran da kupiš isto - imaš pravo izbora....

Primjer je trgovca koji nabavlja teško dostupnu robu i prodaje je skupo jer potražnja za tom robom je mala, pa mu određeni dio robe propadne (riba, lignje, škampi i slično)....

Bezbroj je situacija kada čovjek cijeni svoje znanje i iskustvo više od ostalih i to je njegova lična stvar....

Sam primjer su neki advokati koji se ne bi prihvatili slučaja po advokatskoj tarifi - nego ako ikako može - uz dodatak od 10% - ako baš ti kao klijent smatraš da želiš da te baš taj advokat zastupa...

Rušljivost ugovora se dokazuje i uslovi za to su da je proizvod "generički" - serijski proizveden proizvod (zanatski rad - afektivna vrijednost), široko dostupan (svaka imalo snabdjevenija radnja ima u ponudi), da nije korišten od momenta kupnje do momenta povrata (trebao ti je kao kupcu baš tada bez obzira na cijenu, ali kada si ga iskoristio za ono što ti je trebalo spreman si malo i istraživati tržište), te da njegova tržišna vrijednost nije umanjena za period od kupnje (prior tempore portio iure - prvi uvezao proizvod i prodavao skuplje - npr. prodajem najnoviji I phone 6s - otključan 3000 KM) do momenta pokušaja raskida ugovora o kupnji......

---------------------------------------------------------

Esselamu alejkum,

Postavi cijenu ispod koje ne bi prodavao taj proizvod (donja granica postoji) i onda ga prodaji za koliko god možeš (gornja granica ne postoji) -

ali - postoji samo loš glas koji zatvara trgovine, loša karma, loša sreća, prokletstvo (čovjek te proklinje zato što si iskoristio njegovu neinformiranost) itd...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pijace su najbolji primjer - skoro niti jedan od proizvoda na mjesnim pijacama i u piljarama nije domaći proizvod - vlastiti proizvod prodavca - može mi jednom prodati kilogram banana za 3 KM ali nikad više mi neće prodati ništa....
x_lecter

#17 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by x_lecter »

Rottweiler wrote:Nije haram 100%
Moj otac je nastavnik u jednoj osnovnoj skoli u Sarajevu i jedan njegov radni kolega je radio kao profesor u Novom Pazaru nekad i pricao je mom ocu kako je imao nekog ucenika u prvoj godini gimnazije, inace taj profesor je predavao matematiku, i kaze taj ucenik nije znao koliko je 2 plus 2 i kaze, ja njemu kazem, znas sta nije za tebe gimnazija neces je nikad zavrsiti, ja bih ti savjetovao da upises neki zanat. I tako i bi.
I prije par godina on bio u Pazaru i ide pjeske, kad pored njega se zaustavi nova E klasa i otori prozor. kako ste profesore, kad taj ucenik, klasicna prica, i kaze hajd da neides pjeske odbacicu te ja kuci. I pita njega profa de mi reci od kud ti ovo auto. Ma kaze poceo sam nabavljati robu iz Turske i prodajem je ovdje i po Bosni, al kaze profesore, ja nisam ko ovi drugi lopovi sto uzimaju 40%-50% marze, ja u Turskoj kupim za 2-3€ i prodam za 5-6€ i meni dosta :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
newlevel

#18 Re: AW: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by newlevel »

apsidejzi wrote:Naravno da nije jer trgovina podrazumjeva profit. Poslanik a.s. je bio trgovac sto znaci nabavljao jeftinije i prodavao skuplje. Ebu Hanife je bio trgovac sto isto znaci.

Ova ti je dukata vrijedna. Sve fino sazeto, objasnjeno.

Sent from my nokia 3310
mefistofilis

#19 Re: AW: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by mefistofilis »

newlevel wrote:

Ova ti je dukata vrijedna. Sve fino sazeto, objasnjeno.

Sent from my nokia 3310
zavisi sta ces prodati po marzi od 200 %. mislim da nije haram prodati lupam pradinu torbu ili cipele po marzi od 200% ali tu marzu uzeti na hljebu/psenici/seceru i sta ja znam jer znas da niko drugi nema toga i svi ce morati uzeti od tebe. e to se smatra haramom
AmADin_gospo

#20 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by AmADin_gospo »

Rottweiler wrote:Nije haram 100%
imao sam ja komšinicu, isto tako, 2 i 2 sabrati je bila misaona imenica, al ako dodaš (u to vrijeme) DM iz cifre, da vidiš kako radi integrale, postotke i vadi korjene iz brojeva :mrgreen:
CaneBos

#21 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by CaneBos »

Normalno da nije haram prodavati po vecoj cijeni. Postoje odredjene okolnosti gdje preprodaja moze biti u neku ruku nemoralna i ne eticna, kao i zakidanje/varanje pri prodaji, ali ako se radi o posteno predstavljeno proizvodu/predmetu, ti kao prodavac imas slobodnu procjenu cijene za koju nesto svoje dajes, a do kupca je da li ce to prihvatiti ili ne.
Nemoralno je prodavati nekome hljeb/lijek/nesto sto je zivotno neophodno i mozda nedostupno na drugim stranama, po extremno visokim cijenama, tad cinis haram.
mO k3

#22 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by mO k3 »

Uzimanje kamata po islamu je haram ,ali poslove /trgovina nije ....vidi kako funkcionise islamsko bankarstvo ....
apsidejzi

#23 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by apsidejzi »

Ma zaboli me klinton za tvoju sekularnu drzavu i ZOO. Ona ce od mene dobiti 17% svog poreza a ja cu marzu odredjivati po hanefijskom mezhebu i mirna Bosna. Sa svojim ateizmom i sekularizmom, mrs medju svoja cetiri zida. Ne diram te, ne diraj me i ne diriguj moj privatni zivot.
Kemal Malovčić

#24 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by Kemal Malovčić »

A koja je tvoja država?
harač

#25 Re: Prodaja po vecoj cijeni haram?

Post by harač »

apsidejzi wrote:
Ma zaboli me klinton za tvoju sekularnu drzavu i ZOO. Ona ce od mene dobiti 17% svog poreza a ja cu marzu odredjivati po hanefijskom mezhebu i mirna Bosna. Sa svojim ateizmom i sekularizmom, mrs medju svoja cetiri zida. Ne diram te, ne diraj me i ne diriguj moj privatni zivot.
nisam te zapamtio ovako pasivno agresivnog čak ni na težim temama; ali, čim su pare u pitanju šicamo se velikim kalibrom :D

kao što te malovčić napomenu u sekularnoj državi moraš se igrati po sekularnim pravilima; možeš ti maržu određivati po kojoj god hoćeš pravnoj školi, ali bih ti preporučio da to ne koristiš kao argument u parnici :lol:
Post Reply