Prodaja nekretnine - vise notarskih ugovora

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
iOS dev

#1 Prodaja nekretnine - vise notarskih ugovora

Post by iOS dev »

Pozdrav, jedna nekretnina, 5 vlasnika, da li je moguce sklopit prodajni ugovor kog notara tako da svaki vlasnik ima svoj ugovor a nema uvid u druge?
kuli1961

#2 Re: Prodaja nekretnine - vise notarskih ugovora

Post by kuli1961 »

Naravno da jeste
Ako jedan notar to bude radio, jako ce se obradovati
Prodavac XY prodaje kupcu AB svoj suvlasnicki dio od (npr. 1/5, ako su svi suvlasnici sa jednakim dijelovima) na nekretnini (opis) za cijenu od..." i tako 5 puta,,,,
No, koji je smisao toga, ako su suvlasnici saglasni da svi prodaju svoj suvlasnicki dio jednom kupcu, bez obzira na velicinu suvlasnickog dijela?
JThomas

#3 Re: Prodaja nekretnine - vise notarskih ugovora

Post by JThomas »

teoretski, jeste. ali svaki suvlasnik ima pravo preče kupnje prema svima ostalim, u protivnom se može pobijati. odnosno, mora ponuditi sve druge suvlasnike za kupovinu, sa cijenom, i sačekati 30 dana, i ne može ni ako oni ne iskoriste opciju nekome drugom jeftinije prodati. i svako će ti reći, hajd' se vi dogovorite međusobno pa onda mene zovite.
iOS dev

#4 Re: Prodaja nekretnine - vise notarskih ugovora

Post by iOS dev »

Malo je komolikovano. Nisu jednaki dijelovi jer je kuca etazirana, sobe, podrumi otd. Zbirom kvadrata neko ima 20% neko 15% a neko 25%. Medjutim ovi sto imaju 15% tvrde da treba ici na jednake dijelove sto nije ok ili nema prodaje. Prodavac sa najvise udjela ce dogovorit cijenu sa kupcem i samo ce njih dvoje znati pravi cijenu dok ce ostalim biti prikazana druga tj jest samo njihov dio. Primjer: svima ce se reci da se kuca prodaje za 100.000. Cetvorici ce biti u ugovoru 20.000 dok ce jedan ugovor biti 40.000. Tj prava cijena kuce ce biti 120.000. I na taj nacin ce biti zadovoljena pravda jer ostali love u mutnome. Kupac je saglasan sa cijenom od 120.000
JThomas

#5 Re: Prodaja nekretnine - vise notarskih ugovora

Post by JThomas »

ako kupac želi cijelu kuću i nikako drukčije, a pretpostavljam da želi, ja bih ga posavjetovao da se ne zajebava sa vama i da svuda ima kuća.

malo karikiram, ali više sam ozbiljan. ako su etažni dijelovi odvojeni i upisani po 1/1 na različite vlasnike, oni ih mogu odvojeno prodavati bez saglasnosti drugih. ali opet kupac koji želi da ima cijelu kuću (renovira, proširuje ili gradi nešto skroz drugo) rizikuje da preuzme obavezu prema dijelu vlasnika, i da ih mora isplatiti, a da ostali neće i da ne dobije ono što želi.
iOS dev

#6 Re: Prodaja nekretnine - vise notarskih ugovora

Post by iOS dev »

Naravno da kupac zeli sve. Ne rizikuje kupac jer bi on zadnji potpisao tj kad bi svih 5 ugovora bilo potpisano on bi zadnji stavio potpis i na taj nacin bi se kupnja zavrsila
JThomas

#7 Re: Prodaja nekretnine - vise notarskih ugovora

Post by JThomas »

pa super onda, onda završite.
VladaFBiH

#8 Re: Prodaja nekretnine - vise notarskih ugovora

Post by VladaFBiH »

a koji je interes kupca da laže suvlasnike i da na kraju plati još 20% više nego što im je rekao?
JThomas

#9 Re: Prodaja nekretnine - vise notarskih ugovora

Post by JThomas »

sad je ovo malo sinoć ostalo kao da ja nekoga podjebavam. ali nije tako. teoretski je izvedivo, a praktično ima niz teškoća i velika, velika nepotrebna pilana za kupca. kod notara se normalno mora istovremeno potpisati ugovor. ima, i radi se da ja potpišem kad ja mogu, a druga strana navrati kad ona može - ali je baš "pripaz". da se pet ugovora za jednu stvar tako odradi...ma zatjeraće te u materinu. teško da je rod rođeni.

da ne govorim o tome da će neko ko lovi u mutnom čim mu se predloži ovakva triper šema shvatiti o čemu je riječ.
Post Reply