Prodaja nekretnine - sve o tome
Moderator: anex
-
bos92
#1 Prodaja nekretnine - sve o tome
Pozdrav imam pitanje u vezi prodaje nekretnine.Ja zivim u Americi I posjedujem nekretninu u Bosni koju sam odlucio da prodam.Imam I potencinalnog kupca e sad mene intersuje koliko bi trajala sva ta procedura oko prevoda sa napomenom da je kuca na meni I nema nikakvih zakonskih zabrana,isto tako me zanima u koliko neko zna koji je najlaksi I najednostavniji nacin za transfer novca iz Bih za Usa.
Edit: promjena naziva teme, neka ostane za ubuduče...
Edit: promjena naziva teme, neka ostane za ubuduče...
-
1Dante1
#2 Re: Prodaja nekretnine
Uzmi advokata, plati 1000-2000KM da budes 100% sigurna tako na daljinu.
-
snijeg_led
#3 Re: Prodaja nekretnine
2014 nisi odgovorio Karanani na pitanje pa necemo ni mi tebi
- problemnatravunu
#4 Re: Prodaja nekretnine
Ti samo trebaš napraviti ugovor kod notara (ako ti je vlasništvo čisto) , uzeti pare i to je to , sve drugo je briga kupca .bos92 wrote: ↑10/12/2025 01:16 Pozdrav imam pitanje u vezi prodaje nekretnine.Ja zivim u Americi I posjedujem nekretninu u Bosni koju sam odlucio da prodam.Imam I potencinalnog kupca e sad mene intersuje koliko bi trajala sva ta procedura oko prevoda sa napomenom da je kuca na meni I nema nikakvih zakonskih zabrana,isto tako me zanima u koliko neko zna koji je najlaksi I najednostavniji nacin za transfer novca iz Bih za Usa.
A kako prebaciti lovu , e to ne bih baš bio pametan , pitaj u svojoj banci , za početak
-
bos92
#5 Re: Prodaja nekretnine
U Bosni su mi rekli da ne uzimam kesh nikako I da bi najbolje bilo da ja otvorom racun dole kao stranac pa da on meni uplati na taj racun I da onda to prebacim ovamo za Ameriku.E sad nemam pojma da li postoji mogucnost da on direktno uplati meni ovamo na racun da se ja ne bih peglo da otvaram I ponovo zatvaram taj racun dole u bosanskoj banci.
-
moimoi
#6 Re: Prodaja nekretnine
Toliki kes naravno da vise niko ne uzima.
Ne vidim razlog zasto on tebi ne bi mogao isplatiti novac na tvoj usa racun.
Morace samo priloziti ugovor.
Uglavnom, nix bez advokata kao sto je vec receno.
Ti ces morati svakako i advokatu dati punomoc.
Imas li u BiH nekog od blize familije? Kome vjerujes?
Ne vidim razlog zasto on tebi ne bi mogao isplatiti novac na tvoj usa racun.
Morace samo priloziti ugovor.
Uglavnom, nix bez advokata kao sto je vec receno.
Ti ces morati svakako i advokatu dati punomoc.
Imas li u BiH nekog od blize familije? Kome vjerujes?
Last edited by moimoi on 10/12/2025 11:51, edited 1 time in total.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#7 Re: Prodaja nekretnine
Pretpostavljam da si legalno u US
? Zovi US ambasadu ili pošalji e-mail i pitaj. Da ne bude na kraju da taj novac sluzi za nedozvoljene aktivnosti
.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#8 Re: Prodaja nekretnine
A je, ima da te oderu za porez
.
-
HelaS
#9 Re: Prodaja nekretnine
Nađi bilo kojeg agenta - agenciju za promet nekretnina, ugovori tu prodaju na legalan i legitiman način s agencijom. Bit ćeš bez ovakvih brigabos92 wrote: ↑10/12/2025 01:16 Pozdrav imam pitanje u vezi prodaje nekretnine.Ja zivim u Americi I posjedujem nekretninu u Bosni koju sam odlucio da prodam.Imam I potencinalnog kupca e sad mene intersuje koliko bi trajala sva ta procedura oko prevoda sa napomenom da je kuca na meni I nema nikakvih zakonskih zabrana,isto tako me zanima u koliko neko zna koji je najlaksi I najednostavniji nacin za transfer novca iz Bih za Usa.
-
bos92
#10 Re: Prodaja nekretnine
I to je jos jedno pitanje koje me muci da li ce ovima amerima biti sumnjivo kada dodju pare na racun,odkud to mada ovdje ovi bankari kazu da je to sve u redu,to je tvoja nekretnina
- banjaluka078
#11 Re: Prodaja nekretnine - sve o tome
Napraviš ovjeren prevod ugovora o prodaji nekretnine da možeš dokazati u USA, platiš državi (državama) poreze koji su propisani i miran si.
- Haris.ba
#12 Re: Prodaja nekretnine
Provjeri ti to. Iako je iz inostranstva, prihod ostvarujes na tlu Cemerike ko Amer pretpostaljam.
Ide porez i na taj prihod.
- Danguba
#13 Re: Prodaja nekretnine - sve o tome
Ti moras pripremiti svu dokumentaciju za prodaju, dati nekome punomoc da potpise kupoprodajni ugovor, dati broj racuna na koji ce ti neko uplatiti iznos iz ugovora. Ti si svoje zavrsio ovdje.
Vjerovatno da ces nekome u Americi morati objasniti odakle taj iznos na tvom racunu(prilozi kupoprodajni ugovor) i to je to.
Advokat ce ti uzeti brat bratu 2 milje a agencije uzimaju jos vise kroz %.
Vjerovatno da ces nekome u Americi morati objasniti odakle taj iznos na tvom racunu(prilozi kupoprodajni ugovor) i to je to.
Advokat ce ti uzeti brat bratu 2 milje a agencije uzimaju jos vise kroz %.
-
bos92
#14 Re: Prodaja nekretnine - sve o tome
Hvala puno svima,valja mi nesto skonti neku najbolju soluciju kad sam vec krenuo sa tim,mada kad se sjetim tog ganjanja papira kod nas ne zapocinje mi se nista.
- drndalo
#15 Re: Prodaja nekretnine - sve o tome
Ako ti se ne zapocinje, zapocecu ti i zavrsiti ja, jeftinije od agencija... 
-
zigson
- drndalo
#17 Re: Prodaja nekretnine - sve o tome
Ma jok, dje bi TVump uveo "tarife", da napuni prazne kase...
- Thorgerson
#18 Re: Prodaja nekretnine - sve o tome
Zadnje mjesto gdje bih dosao po savjet oko ovako vaznih i ozbiljnih stvari je internet forum.
Pogotovo klix forum
Pogotovo klix forum
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#19 Re: Prodaja nekretnine - sve o tome
Zašto?Thorgerson wrote: ↑11/12/2025 10:59 Zadnje mjesto gdje bih dosao po savjet oko ovako vaznih i ozbiljnih stvari je internet forum.
Pogotovo klix forum![]()
Mnogo toga se može ovdje naći kao pomoč...u svim sferama života.
-
bos92
#20 Re: Prodaja nekretnine - sve o tome
Jebajiga ja sam mislio da mozda nije imao neko slicnu situaciju ili mozda zna nekoga ko je imao nesto slicno.
- Thorgerson
#21 Re: Prodaja nekretnine - sve o tome
Pa dobro, mozda tu i tamo naleti nesto korisno. Sto se tice nekih insajder info, vijesti koje nisu objavljene ili sazetak neki. To je ok. Mislim, bolje se info mogu procitati nego na samom portalu.anex wrote: ↑11/12/2025 11:41Zašto?Thorgerson wrote: ↑11/12/2025 10:59 Zadnje mjesto gdje bih dosao po savjet oko ovako vaznih i ozbiljnih stvari je internet forum.
Pogotovo klix forum![]()
Mnogo toga se može ovdje naći kao pomoč...u svim sferama života.
Medjutim, ovo je poprilicno ozbiljna stvar. Pa eto procitaj jel dobio ikakav savjet? Samo gubi vrijeme.
Zna se procedura jbt kad su ove stvarinu pitanju. Mi imamo notare, imamo i banke.
Inace, ovo mi se cini da je frajko vec pitao, pa mu notari/advokati rekli cifru i sad hoce da prodje besplatno.
Odrijesi kesu jbt. Prodajes nekretninu, dakle min je 200.000 KM ako nije neki krs i problem platiti par milja dobrog notara/advokata/agenciju...
-
bos92
#22 Re: Prodaja nekretnine - sve o tome
Ma nije to naravno da cu ici sve preko notara,nego nisam u tim vodama pa mi je najbitnije da to bude sve ispravno I po zakonu,mislio sam ako je neko imao neko slicno iskustvo pa da kaze sta I kako je najbolje a sta ne bih trebao da radim,hvala u svakom slucaju.
-
akcija007
#23 Re: Prodaja nekretnine - sve o tome
Ako si americki drzavljanin ili imas zelenu kartu kod otvaranja racuna u bilo kojoj banci u BiH/ izvan amerike banka ce te prijaviti americkim tijelima jer su takvi ugovori.
https://www.irs.gov/businesses/corporat ... -act-fatca
Uzmi advokata ovdje daj njemu ponomoc neka uzme svoju proviziju i kupac tvoje kuce na racun advokata uplacuje KM a advokat dalje radi konverziju u USD i tebi salje USD na konto u Americi. Notarski kupoprodajni ugovor prevedi sluzbeno na engleski, stavi apostile i ponesi u Ameriku.
Sretno !
Uzmi advokata ovdje daj njemu ponomoc neka uzme svoju proviziju i kupac tvoje kuce na racun advokata uplacuje KM a advokat dalje radi konverziju u USD i tebi salje USD na konto u Americi. Notarski kupoprodajni ugovor prevedi sluzbeno na engleski, stavi apostile i ponesi u Ameriku.
Sretno !
-
bos92
#24 Re: Prodaja nekretnine - sve o tome
Hvala puno.akcija007 wrote: ↑11/12/2025 21:37 Ako si americki drzavljanin ili imas zelenu kartu kod otvaranja racuna u bilo kojoj banci u BiH/ izvan amerike banka ce te prijaviti americkim tijelima jer su takvi ugovori.
Sretno !
- banjaluka078
#25 Re: Prodaja nekretnine - sve o tome
Pitanje nije o prodaji, ali jeste o prenosu vlasništva. Osoba želi za života prenijeti vlasništvo nad stanom kćeri koja živi na drugom kontinentu, ali je iz privatnih/zdravstvenih razloga spriječena doći u Bosnu određeni duži period.
Da li se bilo šta i šta konkretno, može uraditi u odsustvu osobe na koju bi prešlo vlasništvo? Za ugovor o poklonu, pretpostavljam da mora biti prisutna da potpiše da prihvata. Postoji li neka druga opcija?
Da li se bilo šta i šta konkretno, može uraditi u odsustvu osobe na koju bi prešlo vlasništvo? Za ugovor o poklonu, pretpostavljam da mora biti prisutna da potpiše da prihvata. Postoji li neka druga opcija?