Prodaja kuće pod hipotekom

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hendrix

#1 Prodaja kuće pod hipotekom

Post by Hendrix »

Ok, treba mi mali savjet da vidim kako da riješim dilemu. Naime, prodao bih kuću koja je pod hipotekom ali ima i još jedna stavka, kuća je pola na ocu rahmetli,pola na majci. E sada mene interesuje da li se može ostavinska rasprava vršiti i ako je nešto pod hipotekom ili se ona mora skinuti? Tako da bi meni odgovaralo da je kuća na majci 1/1, onda bih mogao sa bankom slopiti neki ugovor o ukidanju hipoteke po isplati ostatka kredita.
Parama od prodaje bih vratio ostatak kredita da se skine hipoteka, a što ostane ide nama.
Miki123

#2 Re: Prodaja kuće pod hipotekom

Post by Miki123 »

Hendrix wrote:Ok, treba mi mali savjet da vidim kako da riješim dilemu. Naime, prodao bih kuću koja je pod hipotekom ali ima i još jedna stavka, kuća je pola na ocu rahmetli,pola na majci. E sada mene interesuje da li se može ostavinska rasprava vršiti i ako je nešto pod hipotekom ili se ona mora skinuti? Tako da bi meni odgovaralo da je kuća na majci 1/1, onda bih mogao sa bankom slopiti neki ugovor o ukidanju hipoteke po isplati ostatka kredita.
Parama od prodaje bih vratio ostatak kredita da se skine hipoteka, a što ostane ide nama.
Može se završiti ostavina. Hipoteka je izvršna prema svakodobnom vlasniku nekretnine.

Na ostavinskoj raspravi ti (i ako imaš jošđ braće i sestara) svoje nasljedničke dijelove ustupite majci. Sud će donijeti rješenje i majka će u zemljišnoj knjizi biti 1/1, dok će u C teretnom listu biti upisana hipoteka. Pretpostavljam da je rahmetli otac bio korisnik kredita, a obezbjeđenje cijela 1/1 kuća.

Nakon toga nastupa teži dio: Naći Kupca da preuzme kuću pod hipotekom :mrgreen:
Na kući je upisana zabrana otuđenja bez saglasnosti banke.

Recimo da nađeš takvog Kupca. U tom slučaju, banka ti neće dati brisovnu dozvolu dok ne isplatiš kredit u cijelosti. Logično.

S druge strane, banka mora dati saglasnost i za dalje otuđenje nekretnine.

Tu sad imaš dvije varijante:

1. banka da saglasnost za otuđenje na novog Kupca, ti kupcu umanjiš cijenu za iznos preostalog duga, a on preuzima kuću pod hipotekom i nastavlja plaćati ratu. (znam čovjeka koji je tako otplatio kredit).

2. Zaključite ugovor o prodaji kod notara sa nekoliko uslova. Prvi je da Kupac cijelu -realnu cijenu isplati na povjerenički račun notara (100 % siguran račun koji ne može biti predmet izvršenja), a da Prodavac u ugovoru izostavi saglasnost za uknjižbu na prodavca (tzv. tabularna izjava bez nje nema knjiženja). Onda Notar izvrši doznaku na banku kojim "zatvara" kredit, a tim momentom banka izdaje brisovnu dozvolu. Odmah nakon toga Notar Kupcu izdaje otpravak ugovora sa tabularnom izjavom za knjiženje, a na tvoj račun isplaćuje ostatak cijene koja je bila deponovana na notarev povjerenički račun.
tako prodavac dobiva kuću sa čistim teretom, banka dobiva novac kojim se otplaćuje dug, a ti dobivaš pare.
Hendrix

#3 Re: Prodaja kuće pod hipotekom

Post by Hendrix »

E svaka čast, ovako nešto sam i ja mislio da je moguće, imao sam neke zainteresovane kupce ali nisam znao da im objasnim proceduru baš kako bi išlo, inače ću se još detaljno sa notarom posavjetovati ali mi je trebalo ovako nešto da makar znam da je realno da se može uraditi.
Hvala puno! :thumbup:
Post Reply