Kad bolje razmislim zašto se ta najdragocjenija tečnost ne bi malo i plaćala. Platiš žvake, kino, klikere a krv daj onako džabe!
Kakvo je vaše mišljenje o tome ?
Ne bih želio da se ovo pretvori u vjersku raspravu. Hvala ti na mišljenjupathyeshme wrote:Muslimanima je zabranjeno prodavati krv ili organe. Dakle, protiv sam.
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
Nek si nam rek'o... Koga je bolan briga protiv cega si ti...? Da ti je dijete bolesno, ti bi ga pustio da umre radije nego da primi krv ? Ako je tako, onda je najbolje da se sam roknes odma', da dijete zna da ne moze da racuna na tebe...pathyeshme wrote:Muslimanima je zabranjeno prodavati krv ili organe. Dakle, protiv sam.
Kako si glup HAHAHAHAHAHAHAHHAHHAdrndalo wrote:Ima sasvim dobar razlog zasto zovu ljude koji hoce i dzabe dati, i to 100x... A ne za pare... Zove se HIV, Hepatitis A, B, C, D, E...
Sta mislis koliko bi najcescih nosilaca ovih virusa (narkomana na igli) poletilo da uzme "lake" pare za iduca 2 shuta ? Nije da se to ne moze naci i mimo narkomana, ali bi na taj nacin barem udesetostrucio sanse da dobijes zarazenu krv...
Nek si nam rek'o... Koga je bolan briga protiv cega si ti...? Da ti je dijete bolesno, ti bi ga pustio da umre radije nego da primi krv ? Ako je tako, onda je najbolje da se sam roknes odma', da dijete zna da ne moze da racuna na tebe...pathyeshme wrote:Muslimanima je zabranjeno prodavati krv ili organe. Dakle, protiv sam.
Promasi ti citav fudbaldrndalo wrote:Ima sasvim dobar razlog zasto zovu ljude koji hoce i dzabe dati, i to 100x... A ne za pare... Zove se HIV, Hepatitis A, B, C, D, E...
Sta mislis koliko bi najcescih nosilaca ovih virusa (narkomana na igli) poletilo da uzme "lake" pare za iduca 2 shuta ? Nije da se to ne moze naci i mimo narkomana, ali bi na taj nacin barem udesetostrucio sanse da dobijes zarazenu krv...
Zzinedine wrote:Čitam u novinama da u hrvatskoj već uveliko ljudi prodaju krv, odnosno nije kao kod nas, zovi da te bodu pa te vrate samo sa sendvičem![]()
Kad bolje razmislim zašto se ta najdragocjenija tečnost ne bi malo i plaćala. Platiš žvake, kino, klikere a krv daj onako džabe!
Kakvo je vaše mišljenje o tome ?
Sto se prodaje tice, do mene je, ja u brzini procitah da je zabranjeno davati, a ne pro-davati...insomnia78 wrote:Promasi ti citav fudbaldrndalo wrote:Ima sasvim dobar razlog zasto zovu ljude koji hoce i dzabe dati, i to 100x... A ne za pare... Zove se HIV, Hepatitis A, B, C, D, E...
Krv se testira prije uzimanja, tako da Sida i 'epatitis nece da moze
Co'ek kaze da je muslimanima zabranjeno PRODAVATI a ne davati ili primati
PS: prodaja i kupovina krvi je glupost
Ako niste čuli ne znači da nije bilo.sherbett wrote:ja prvi put čujem da se ovdje prodaje krvo.
a ovo za bolesti i to..mislim stvarno![]()
pa ti prvio test pri davanjuu krvi padaš ako nemaš željeza. Tako da ti uzmu kap i bace u onu tekućinu..a kamoli da će primiti i davati transfuziju zaražene krvi..e fakat na ovom forumu svakakvih neinformiranih budala
Kal El wrote:A vala svaka čast našoj transfuziologii daju ti onaj veliki Jadro keks i sok/dva da poneseš,i to je nešto![]()
joj tacno, kad god dodjem do toga pretrnim, i prodje mi kroz glavu s kime sam se sve "druzio" u zadnje vrijemeKal El wrote:Testiraju ono kada te ubode u prstViše me toga hastra nego vađenje krvi
Protiv prodaje sam. Ali redovno dajem krv. S organima je druga priča jer je sve korumpirano tako da ne bih da me gledaju kao hrpu rezervnih dijelova na kojima će neko zaraditi hiljade KM-ova.pathyeshme wrote:Muslimanima je zabranjeno prodavati krv ili organe. Dakle, protiv sam.
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
rekla-kazala wrote:
Do uvođenja NAT sistema kontrole krvi ( 1999. godine ) svake godine se inficiralo 5 do 10.000 ljudi hepatitisom C preko krvi i krvnih prerađevina.
Moj komšija i njegova žena su umrli od hepatitisa C, bio je ranjavan u ratu i tu je fasovao infekciju kod operacije.
Kad odete kod zubara ili kod frizera i kad uzme britvu u ruke pomislite da li je sterilizirao i da li je neko od ljudi prije vas sjedio na stolici sa hepatitisom C.
Ponude za HIV infekciju po slučaju su bile od 25.000 $ u Španiji do 420.000 $ u Japanu. Ne znam za iznose kod Hepatitisa C.Zzinedine wrote:rekla-kazala wrote:
Do uvođenja NAT sistema kontrole krvi ( 1999. godine ) svake godine se inficiralo 5 do 10.000 ljudi hepatitisom C preko krvi i krvnih prerađevina.
Moj komšija i njegova žena su umrli od hepatitisa C, bio je ranjavan u ratu i tu je fasovao infekciju kod operacije.
Kad odete kod zubara ili kod frizera i kad uzme britvu u ruke pomislite da li je sterilizirao i da li je neko od ljudi prije vas sjedio na stolici sa hepatitisom C.Ovo je strašno. Pa jesu li ti zaraženi ljudi dobili neku nadonadu od te firme ili doktora?
te beneficije vec imas. kada dobijes status "dobrovoljnog davaoca krvi" ne placas nista od taksi u opstini, niti participacije u javnim bolnicama i klinikama. ne znam samo koliko varira broj davanja od kantona do kantona da bi dobio taj status. u ZDK je bilo 10 davanja, ali neki dan sam saznao da je opstina nekom odlukom odlucila da je to 20 davanja da bi te oni kutarisali taksi. koliko znam za zdravstvene ustanove jos uvijek vazi 10 davanja, ali to cu saznati tek u utorak.mali_Mujo wrote:dajem krv godinama i glupo bi se osjećo da mi zato daju 20 KM
ja bi radije da se davaocima daju neke beneficije u društvu tipa da ne plaćaju vađenje lične,vozačke,rodnog lista....
u koji utorakbelfy wrote:te beneficije vec imas. kada dobijes status "dobrovoljnog davaoca krvi" ne placas nista od taksi u opstini, niti participacije u javnim bolnicama i klinikama. ne znam samo koliko varira broj davanja od kantona do kantona da bi dobio taj status. u ZDK je bilo 10 davanja, ali neki dan sam saznao da je opstina nekom odlukom odlucila da je to 20 davanja da bi te oni kutarisali taksi. koliko znam za zdravstvene ustanove jos uvijek vazi 10 davanja, ali to cu saznati tek u utorak.mali_Mujo wrote:dajem krv godinama i glupo bi se osjećo da mi zato daju 20 KM
ja bi radije da se davaocima daju neke beneficije u društvu tipa da ne plaćaju vađenje lične,vozačke,rodnog lista....