prodaja firme doo

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nova_korisnica

#1 Re: prodaja firme doo

Post by nova_korisnica »

mislim da ti to regulise zakon o privrednim drustivma i zakon o obligacionim odnosima...
pogledaj na netu ima negdje stranica vlade sa svim zakonima...vidi ima li tu sta korisno...
i vjerovatno ces morati vidjeti da li imas kakvih obaveza po pitanju poreza, pa i te propise pogledaj :)
zao mi je sto ti detaljnije ne mogu pomoci, nisam jos doo prodavala :D ni kupovala...:)
ali koliko me pamcenje sluzi, nasljednik odnosno kupac mora preuzeti sve obaveze i prava drustva...
_aja_

#2 Re: prodaja firme doo

Post by _aja_ »

Sve je pitanje dogovora, može se postići određena cijena firme, a onda iz nje izbiti obaveze i eventualno dodati potraživanja, može se dogovorit cijena koja uključuje posatojeće obaveze društva. Sadašnji vlasnik ne mora izmiriti obaveze da bi prodao firmu ali to naravno utiće na cijenu
daddy_cool

#3 Re: prodaja firme doo

Post by daddy_cool »

Vlasnik udjela u d.o.o. sa kupcem zaključuje Ugovor o prijenosu udjela kojim se regulišu sva bitna pitanja (npr. da li se udjeli prenose u cjelini ili u nekom dijelu, npr. 50%, ali se reguliše i pitanje ranijih obaveza firme). U nekim slučajevima zaključuje se i poseban Ugovor o kupoprodaji gdje se navodi cijena koja je dogovorena u ovoj prodaji (ukoliko ovo pitanje nije regulisano naprijed navedenim Ugovorom). Prvi Ugovor je bitan za Sud i mora biti notarski obrađen (potpisan pred notarom i ovjeren).

Za Sud treba pripremiti i još nešto dokumentacije, npr. Odluku o imenovanju novog direktora ukoliko se ovim prijenosom udjela isti mijenja, što je čest slučaj jer je vlasnik d.o.o. često i njen direktor.

Ovo napisah onako na brzinu, pa ako se sjetim nečega važnog javim se ponovo...
Post Reply