Izvršio sam nabavku polovnog bagera starog 28 godina u inostranstvu. Platio sam ga 5000 eura uvezao na firmu, platio PDV i carinu. Problem je sto su oni meni osnovicu za obracun PDV-a i carine stavili iznos 30000,00 KM(kataloska procjena!!!). Rekli su mi da nemogu prodati tog bagera ispod 30000,00 KM, a to je problem jer u najboljem slucaju taj bager vrijedi 20000,00 KM.
Kako da ja njega prodam ispod 30000,00 KM a da se ogradim kad mi dodje PDV kontrola?
Prodaja bagera, PDV
Moderator: anex
- Ricken
#2 Re: Prodaja bagera, PDV
Tako što ćeš PDV obračunati na fakturisani prodajni iznos. Tim više što si ulazni porez kod sebe priznao kao rezultat plaćanja pdv-a pri uvozu. Nema zakonskog osnova za te tvrdnje koje su ti carinici rekli.seha_05 wrote:Izvršio sam nabavku polovnog bagera starog 28 godina u inostranstvu. Platio sam ga 5000 eura uvezao na firmu, platio PDV i carinu. Problem je sto su oni meni osnovicu za obracun PDV-a i carine stavili iznos 30000,00 KM(kataloska procjena!!!). Rekli su mi da nemogu prodati tog bagera ispod 30000,00 KM, a to je problem jer u najboljem slucaju taj bager vrijedi 20000,00 KM.
Kako da ja njega prodam ispod 30000,00 KM a da se ogradim kad mi dodje PDV kontrola?
Iz slučaja opreza, pošto je ovo forum i nema odgovornosti u onome što se piše, savjetujem da pošalješ upit UIO. Košta 50 KM, na način da pitaš za osnovicu oporezivanja kod uvezenog bagera gdje je plaćeni pdv na uvoz obračunat na osnovicu od 30.000 KM. U ovom slučaju njihov odgovor bi bio obavezujući i za inspektore UIO, jer se radnja prodaje nije dogodila.