Proces odvajanja parcele u katastru?

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Ibro555

#1 Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by Ibro555 »

Pozdrav, trebam kupiti jednu parcelu zemljista, to zemljiste je bio jedan komad i kasnije se podjelio djeci na 2 komada. U ZK je 1/1 na vlasnika parcela ali na katastru nije odvojeno, znaci samo je u ZK odvojeno. Vlasnik tvrdi da ima samo ZK. Kome da se obratim i kako dalje u procesu da se ta parcela odvoji u katastru?
NediM17

#2 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by NediM17 »

Pa moj Ibraga, ni zemlju jos nisi rijesio a vec si stig'o do bazena.
Ibro555

#3 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by Ibro555 »

NediM17 wrote: 09/02/2023 10:52 Pa moj Ibraga, ni zemlju jos nisi rijesio a vec si stig'o do bazena.
Mora se unaprjed planirati hahaha
John Cleese

#4 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by John Cleese »

Ibro555 wrote: 09/02/2023 10:48 Pozdrav, trebam kupiti jednu parcelu zemljista, to zemljiste je bio jedan komad i kasnije se podjelio djeci na 2 komada. U ZK je 1/1 na vlasnika parcela ali na katastru nije odvojeno, znaci samo je u ZK odvojeno. Vlasnik tvrdi da ima samo ZK. Kome da se obratim i kako dalje u procesu da se ta parcela odvoji u katastru?
Bitno je sta je u ZK - u katastru je potpuni haos i njihovi podaci veze nemaju sa stvarnim stanjem stvari. Radili su nekakav novi premjer, mijenjali brojeve parcela, dijelili parcele koje nisu trebali i obratno.
A trebao bi se obratiti katastru (otici u njihov ured u opstini na cijoj se teritoriji nalazi predmetna parcela) i traziti da usklade podatke o toj nekretnini koju kupujes.
kuli1961

#5 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by kuli1961 »

Ibro555 wrote: 09/02/2023 10:48 Pozdrav, trebam kupiti jednu parcelu zemljista, to zemljiste je bio jedan komad i kasnije se podjelio djeci na 2 komada. U ZK je 1/1 na vlasnika parcela ali na katastru nije odvojeno, znaci samo je u ZK odvojeno. Vlasnik tvrdi da ima samo ZK. Kome da se obratim i kako dalje u procesu da se ta parcela odvoji u katastru?
Ako je rijec o jednoj cjelovitoj katastarskoj parceli koja se sastoji od 2parcele iz zk.ulosška, treba da angazujes geometra koji ce izvršiti tzv. cijepanje parcele u katastarskom operatu i geodetskoj upravi podnijeti prijavu o promjenama.
Posto kazes "treba da kupim", to vjerovatno znaci da jos nisi zakljucio ugovor o prodaji sa prodavcem, pa se i u katastru ta jedna veca parcela (koja se u zk.ulosku sastoji od dvije) vodi na imenu prodavca. Tehnicki gledano, cini mi se da je lakse da prodavac trazi cijepanje i da to cijepanje bude provedeno na njegovo ime. Nakon cijepanja parcele, zakljucujes ugovor o prodaji sa njim i to za konkretnu parcelu, koja ce u postupku cijepanja dobiti novu oznaku (npr- ta veca parcela nosi oznaku 456, nakon cijepanja, oznake ce biti npr. 456/1 i 456/2).
Placanje naknade geometru i takse za cijepanje i provodjenje- to je stvar dogovora izmedju tebe i prodavca.
kuli1961

#6 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by kuli1961 »

John Cleese wrote: 09/02/2023 11:14
Bitno je sta je u ZK - u katastru je potpuni haos i njihovi podaci veze nemaju sa stvarnim stanjem stvari. Radili su nekakav novi premjer, mijenjali brojeve parcela, dijelili parcele koje nisu trebali i obratno.
A trebao bi se obratiti katastru (otici u njihov ured u opstini na cijoj se teritoriji nalazi predmetna parcela) i traziti da usklade podatke o toj nekretnini koju kupujes.
U vezi sa ovim- mozes kupiti jednu zk.parcelu, tj. zakljuciti ugovor u pogledu nje, ali ce stanje u katastarskom operatu ostati nepromijenjeno, tj. ti ces u zk. ulosku biti upisan kao vlasnik kupljene parcele sa 1/1 dijelova (sto je vazno, jer se vlasnistvo dokazuje izvodom iz zk. uloska) i to u novom, samostalnom zk. ulosku (dakle gruntovno, nemas vise nikakve zajednice sa prodavcem) ali u katastru ces u najboljem slucaju biti upisan kao suposjednik sa prodavcem sa nekim dijelom. Da bi u katastru na kupljenoj parceli bio upisan sa 1/1 posjeda, mislim da je bolje ici kako sam opisao-na cijepanje parcele i onda ugovor o prodaji.
Ispravljanje greske ili uskladjivanje katastarskih sa zemljišnoknjiznim podacima cesto bude bolan, skup i dugotrajan proces.
-Chesterfield-

#7 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by -Chesterfield- »

Kad smo već kod katastra da i ja pitam.
Da li su tačne ove linije što dijele parcele, puteve...
Na ovom putu linija pobjegla desno.

Image
ZoomZoomKiwi

#8 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by ZoomZoomKiwi »

Satelitske snimke često nisu dobro centrirane, a nisu ni slikane sve iz okomitog ugla u odnosu na površinu Zemlje.
-Chesterfield-

#9 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by -Chesterfield- »

EFD22 wrote: 09/02/2023 11:41 Satelitske snimke često nisu dobro centrirane, a nisu ni slikane sve iz okomitog ugla u odnosu na površinu Zemlje.
Izgleda da geometar uzima ovo kao validno?
Možda je kod njega precizniji GPS uređaj pa odstupanje nije baš toliko?
ZoomZoomKiwi

#10 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by ZoomZoomKiwi »

-Chesterfield- wrote: 09/02/2023 11:51
EFD22 wrote: 09/02/2023 11:41 Satelitske snimke često nisu dobro centrirane, a nisu ni slikane sve iz okomitog ugla u odnosu na površinu Zemlje.
Izgleda da geometar uzima ovo kao validno?
Možda je kod njega precizniji GPS uređaj pa odstupanje nije baš toliko?
Geometar ne gleda satelitske slike nego katastarski plan na kojem ima takozvane "waypointe" čija pozicija je tačno utvrđena geodetski, i od njih se razmjerava.

U svakom naselju, na svakom putu imaš tu neku tačku koja je referentna.
-Chesterfield-

#11 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by -Chesterfield- »

Zna li neko koliko bi me koštalo da jednu parcelu od 400 m2 poklonim rodici?
Ta parcela svakako nije moja ali se vodi na meni i bratu 1/2
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by Truba »

ja bih htio kupiti jedan plac u RS ali mi puno 750 kvadrata
već imam 3300 kvadara
treba mi plac od 250
zanima me kad bih nasao kupca bil se to lako moglo podijeliti jbg treba li plaćati avinjon da leti i snima kako to ide
Haris.ba

#13 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by Haris.ba »

-Chesterfield- wrote: 09/02/2023 12:02 Zna li neko koliko bi me koštalo da jednu parcelu od 400 m2 poklonim rodici?
Nazovi notara da ti sracuna. U nacelu ne bi trebalo ista. Jer poklonoprimac bi trebao da plati troskove poklona.
Truba wrote: 09/02/2023 12:28 ja bih htio kupiti jedan plac u RS ali mi puno 750 kvadrata
već imam 3300 kvadara
treba mi plac od 250
zanima me kad bih nasao kupca bil se to lako moglo podijeliti jbg treba li plaćati avinjon da leti i snima kako to ide
Platis cijepanje parcele u katastru u opcini i spajanje tvojoj.

Stvar je samo struke je li moguce cijepanje kako si zamislio da ne ostanu neki batrljci od kojih nema nista.
Ibro555

#14 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by Ibro555 »

kuli1961 wrote: 09/02/2023 11:21
John Cleese wrote: 09/02/2023 11:14

U vezi sa ovim- mozes kupiti jednu zk.parcelu, tj. zakljuciti ugovor u pogledu nje, ali ce stanje u katastarskom operatu ostati nepromijenjeno, tj. ti ces u zk. ulosku biti upisan kao vlasnik kupljene parcele sa 1/1 dijelova (sto je vazno, jer se vlasnistvo dokazuje izvodom iz zk. uloska) i to u novom, samostalnom zk. ulosku (dakle gruntovno, nemas vise nikakve zajednice sa prodavcem) ali u katastru ces u najboljem slucaju biti upisan kao suposjednik sa prodavcem sa nekim dijelom. Da bi u katastru na kupljenoj parceli bio upisan sa 1/1 posjeda, mislim da je bolje ici kako sam opisao-na cijepanje parcele i onda ugovor o prodaji.
Ispravljanje greske ili uskladjivanje katastarskih sa zemljišnoknjiznim podacima cesto bude bolan, skup i dugotrajan proces.
Ok znaci da se dogovorim sa vlasnikom da on ode srediti sve te papire, cjepa parcelu, i tek nakon zavrsetka toga, mi napravimo ugovor i ja kupim. Ok shvatam, hvala puno!

Koliko ce trebati vremena da se cjepa ta parcela? Znate li cijenu cjepanja? Ukupno ima 3 duluma, meni ide 1 dulum
_Reds_

#15 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by _Reds_ »

-Chesterfield- wrote: 09/02/2023 12:02 Zna li neko koliko bi me koštalo da jednu parcelu od 400 m2 poklonim rodici?
Morat će da plati porez, po procjeni opcinske komsije na dio 1/2, a na drugi neće, ako joj je to otac.

I naravno na sve to notarske usluge. Ti nemaš troškova.
Truba

#16 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by Truba »

Haris.ba wrote: 09/02/2023 12:30
Nazovi notara da ti sracuna. U nacelu ne bi trebalo ista. Jer poklonoprimac bi trebao da plati troskove poklona.
Truba wrote: 09/02/2023 12:28 ja bih htio kupiti jedan plac u RS ali mi puno 750 kvadrata
već imam 3300 kvadara
treba mi plac od 250

Stvar je samo struke je li moguce cijepanje kako si zamislio da ne ostanu neki batrljci od kojih nema nista.
Vec imam slepo crevo
I jednu parcelu gdje nema vlasnika tu se nista ne moze
20 km kvadrat
Haris.ba

#17 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by Haris.ba »

Truba wrote: 09/02/2023 12:37

Vec imam slepo crevo
20 km kvadrat
Safataj vlasnika gdje si naumio, dogovori se, idite u katastar da vidite sta i kako proceduralno, i moze li to da na kraju izgleda normalno.
_Reds_

#18 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by _Reds_ »

Truba wrote: 09/02/2023 12:37

Vec imam slepo crevo
20 km kvadrat
Od kako si pare zaradjene u Federaciji počeo ulagati u genocidni entitet, počeo se i ekavicom pričati, batalio onaj novokomponovani, bravo napreduješ, Mile će te uskoro prepoznati.
-Chesterfield-

#19 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by -Chesterfield- »

_Reds_ wrote: 09/02/2023 12:33
Morat će da plati porez, po procjeni opcinske komsije na dio 1/2, a na drugi neće, ako joj je to otac.

I brat će pokloniti svoju polovinu istoj osobi. Napominjem, to nije moje - nismo nikada ni koristili.
Troškove bi brat i ja trebali platiti jer smo se tako dogovorili.
Mene zanima otprilike ukupan trošak?
_Reds_

#20 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by _Reds_ »

-Chesterfield- wrote: 09/02/2023 12:46
_Reds_ wrote: 09/02/2023 12:33

I brat će pokloniti svoju polovinu istoj osobi. Napominjem, to nije moje - nismo nikada ni koristili.
Sve zavisi od vrijednosti.
10% poreza na vrijednot parecele i na to notarski troškovi 3-4 stoje minimalno, taksa 20 KM za upis nje u ZK.

Bar je bio prije 10% na poklon, ako sta nisu mijenjali. Pa ne znam, vidi da li je bolje da prodaš, jer onda 5%, mada ovo nije isto u citavoj BiH.
-Chesterfield-

#21 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by -Chesterfield- »

_Reds_ wrote: 09/02/2023 12:51
-Chesterfield- wrote: 09/02/2023 12:46

Sve zavisi od vrijednosti.
10% poreza na vrijednot parecele i na to notarski troškovi 3-4 stoje minimalno, taksa 20 KM za upis nje u ZK.

Bar je bio prije 10% na poklon, ako sta nisu mijenjali. Pa ne znam, vidi da li je bolje da prodaš, jer onda 5%, mada ovo nije isto u citavoj BiH.
Ok, hvala na odgovoru.
Postoji li mogućnost zamjene parcela i da li je tada u konačnici šta jeftinije?
Jer brat i ja trebamo približno isto m2 dobiti od druge strane. Problem je što je druga strana 1/10 pa sam ja mislio riješiti svoje da nije na meni.
Tražim način da što jeftinije prođem. To što bi mi dobili od druge strane bio bi javni put.
sumirprimus

#22 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by sumirprimus »

-Chesterfield- wrote: 09/02/2023 11:38 Kad smo već kod katastra da i ja pitam.

Image
posto je kod nas tj u bosni, itekako je moguce i da linija ide tako, po po puta preko puta preko druge njive haha, jer su starije od tog puta.
kako se prije mjerilo pa dijelilo od sake do lakta kanapom :lol:
Truba

#23 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by Truba »

_Reds_ wrote: 09/02/2023 12:43 Od kako si pare zaradjene u Federaciji počeo ulagati u genocidni entitet, počeo se i ekavicom pričati, batalio onaj novokomponovani, bravo napreduješ, Mile će te uskoro prepoznati.
fino sam najavio na forumu ima zapisano da više ne pokušavam pričati hrvatski nego srpskohrvatski
sve je najavljeno unaprijed :sax: ne pratiš
i kolegama sam najavio ako se budu zajebavali vraćam se na pradedovsku veru :mrgreen:
-Chesterfield-

#24 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by -Chesterfield- »

sumirprimus wrote: 09/02/2023 13:13
-Chesterfield- wrote: 09/02/2023 11:38 Kad smo već kod katastra da i ja pitam.

Image
posto je kod nas tj u bosni, itekako je moguce i da linija ide tako, po po puta preko puta preko druge njive haha, jer su starije od tog puta.
kako se prije mjerilo pa dijelilo od sake do lakta kanapom :lol:
Ma sve se pomjera u desnu stranu.

Image
VladaFBiH

#25 Re: Proces odvajanja parcele u katastru?

Post by VladaFBiH »

Truba wrote: 09/02/2023 13:14
_Reds_ wrote: 09/02/2023 12:43 Od kako si pare zaradjene u Federaciji počeo ulagati u genocidni entitet, počeo se i ekavicom pričati, batalio onaj novokomponovani, bravo napreduješ, Mile će te uskoro prepoznati.
fino sam najavio na forumu ima zapisano da više ne pokušavam pričati hrvatski nego srpskohrvatski
sve je najavljeno unaprijed :sax: ne pratiš
i kolegama sam najavio ako se budu zajebavali vraćam se na pradedovsku veru :mrgreen:
Bogumil? :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply