Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pozdrav svima
Ne znam postoji li gdje već ova tema, ja nisam mogla naći.
Naime, dobro bi nam došle sve provjerene informacije i iskustva. Naime, riječ je o tome da se nas dvoje uskoro planiramo vjenčati. On živi u Švedskoj, a posjeduje oba državljanstva ( BiH i SWE). Ja živim u BiH. Zna li neko, igra li ulogu to u kojoj ćemo se državi vjenčati? Kakva je procedura prije i nakon sklapanja braka?
Zaista bi nam mnogo pomoglo ukoliko bi se javio neko ko je ovo već prošao.
Hvala unaprijed
honey33 wrote:2 i pol godine smo u vezi, zato smo sigurni da je to ono što želimo.
tvoj dragi zna šta ti je potrebno od papira da se TAMO vjencate, ako ne zna nek pita
skupiš te papire i drito gore na vjencanje i odmah preda zahtjev/molbu za tvoj ostanak.
morat ceš se vratit ovdje i cekat da te pozovu u ambasadu na razgovor (dok cekaš da te pozovu morat ceš hejbet nekih papira izvadit i prevest pa ovjerit ) na kojem ce te pitat i gluposti tipa--šta ti dragi voli doruckovat
nek u zahtjevu/molbi navede da ako ne bude zadovoljan il ako nešto krene --ne do bog--po zlu ti ceš se vratit nazad odakle si i došla. zašto da ovo navede u tom slucaju te zovu za par dana.
-znam momka koji je skoro otišo ŠveCku i sve ovako odradio pa ne lupam na pamet.
sa srecom.
po zakonu swe sambo (partnerska zajednica ) se vrednuje u ocima zakona isto kao i brak tako da je apsolutno sve jedno u kojoj drzavi ce vjencanje biti . On iz swe treba da ispuni zahtjev preko www.migrationsverket.se , i poslati par dokumenata njima , platiti odredjene troskove . Onda cekate razgovor u ambasadi . Ono sto je bitno da prikupis sto vise dokaza o vasoj vezi , fotografije sa odmora i sl ... Ono sto je veoma bitno i sto utjece na odluku je to da on mora imati primanja da te moze izdravati kada dodjes gore ... Sretno ...
Sad ce doci jedan Danac pa ce ti objasniti sve.... I kad ti objasni, izgubit ces zelju da ides bilo gdje. No ti se ne obaziri na to, nego radi ono sto si naumila.... Ne znam kako je u swe, ali u Njemackoj ima razlika od pokrajine do pokrajine. Tako da ces najbolje informacije dobiti kad on ode tamo i raspita se sta i kako. Oni vec imaju listu papira koji su potrebni, isprintaju, podvuku sta njemu treba, sta tebi treba, sve lijepo objasne... Sretno!
Vjencajte se u Svedskoj, jer ce vam lakse biti nego da to isto ucinite u BiH, jer ti nemas status gore tj. bar boravisnu dozvolu, da to imas svjedeno bi bilo gdje. Trazi te prvo da ste Samboende tj. taj sambo pa onda nato brak. Ne letite pred rudu. Druga varijanta je da se vjencate u BiH ali to ce samo oduziti proces vaseg dolaska u Svedsku.
U-zap wrote:I samo da dodam, na odluku ces cekati izmedju 14 i 18 mjeseci tako da kad god da se uzmete ti ces morati cekati toliko dok ne odes gore. Minimalno.
Cuj, zar se stvarno toliko dugo ceka? Ja mislio mi u Danskoj imam neka rigorozna pravila. Jel teba poloziti kauciju, i dali mora priomaoc polagati dokaze da ima stan velicine xy, platu velicine xy, da nije bio na socijali itd.? To je nuzno u Danskoj. Moraju oboje biti nad 24 godine, prije je bilo 28 pa su umanjili. Primaoc mora imati najmanje stan velicine, ako su mladji za dvoje i prvo djete. I platu sa kojom moze da izdrzava sebe, jos jednu odraslu osobu i pola djetea, jer bi djete imalo pravo na neka dotiranja u slucaju da dobiju djete. Sve u svemu moras imati stvarno dobar posao, te plus ustedjevine cca. 11.000€ umanjili su sa 13.500€ prijasnjih koje doslovice moras dati drzavi da dovedes zenu/muza - ljubavnika ...
U-zap wrote:I samo da dodam, na odluku ces cekati izmedju 14 i 18 mjeseci tako da kad god da se uzmete ti ces morati cekati toliko dok ne odes gore. Minimalno.
Cuj, zar se stvarno toliko dugo ceka? Ja mislio mi u Danskoj imam neka rigorozna pravila. Jel teba poloziti kauciju, i dali mora priomaoc polagati dokaze da ima stan velicine xy, platu velicine xy, da nije bio na socijali itd.? To je nuzno u Danskoj. Moraju oboje biti nad 24 godine, prije je bilo 28 pa su umanjili. Primaoc mora imati najmanje stan velicine, ako su mladji za dvoje i prvo djete. I platu sa kojom moze da izdrzava sebe, jos jednu odraslu osobu i pola djetea, jer bi djete imalo pravo na neka dotiranja u slucaju da dobiju djete. Sve u svemu moras imati stvarno dobar posao, te plus ustedjevine cca. 11.000€ umanjili su sa 13.500€ prijasnjih koje doslovice moras dati drzavi da dovedes zenu/muza - ljubavnika ...
Otprilike su ista pravila. Razlog zbog kojeg se ceka tako dugo je zbog toga sto je veliki priliv imigranata sa bliskog istoka. Medjutim, oni sve slucajeve stavljaju u isti koš, niko nema prednost.
Nije se problem njemu raspitati gore, ali je momentalno na terenu u Maleziji do kraja marta.
Ovdje mi je jedan friški par kaže da je bolje da se vjenčamo u BiH i nakon toga, ovdje u ambasadi predamo taj zahtjev za moju dozvolu. Navodno, puno manje se čeka nego ako se preda u Swe.
honey33 wrote:Nije se problem njemu raspitati gore, ali je momentalno na terenu u Maleziji do kraja marta.
Ovdje mi je jedan friški par kaže da je bolje da se vjenčamo u BiH i nakon toga, ovdje u ambasadi predamo taj zahtjev za moju dozvolu. Navodno, puno manje se čeka nego ako se preda u Swe.
Ja ti mogu pricati iz mog iskustva vezano za Francusku (za SWE) je vjerovatno slicno.
1. Morao sam prijaviti "namjeru vjencanja" ,vjencanje u opstini u Francuskoj i sacekati da izadje objava u sluzbenom listu (sto predstavlja zakonski propis da nema zakonskih smetnji za sklapanje braka).
2. Zakazati vjencanje u opstini (datum) Ako ces u BiH spremati vjencanje u opstini (sto je bio moj slucaj) spremi se na slom zivaca.
BiH mi je trazila papire koji "ne postoje ovdje " . Ustvari nisu znali da se izjasne za pravnu formu. (Cak su mi trazili i da se odreknem BiH drzavljanstva jer sam se vjencao kao strani drzavljanin i slicne nebuloze) Ne zaboravite prevodioca ako se vjencavate kao Stranac i BiH Drzavljanka, bez obzira sto obadvoje govorite nas jezik.Prevodioc MORA biti ovlasten od suda.
3 .Poslije odobrenog datuma u opstini, morate u ambasadu da prijavite brak gdje dobijate papire od strane konzula da je brak validan i da nema smetnji za ulazak u zemlju.
Supruga je dobila vizu na mjesec dana u ambasadi i u toku tih mjesec dana morali smo se javiti na odgovarajucu policijsku ustanovu gdje je nastavljen redovan tok papira....skolovanja (jezik),itd,itd...
Nadam se da sam pomogao.
Sretno Mladenci
FRA wrote:Ja ti mogu pricati iz mog iskustva vezano za Francusku (za SWE) je vjerovatno slicno.
1. Morao sam prijaviti "namjeru vjencanja" ,vjencanje u opstini u Francuskoj i sacekati da izadje objava u sluzbenom listu (sto predstavlja zakonski propis da nema zakonskih smetnji za sklapanje braka).
2. Zakazati vjencanje u opstini (datum) Ako ces u BiH spremati vjencanje u opstini (sto je bio moj slucaj) spremi se na slom zivaca.
BiH mi je trazila papire koji "ne postoje ovdje " . Ustvari nisu znali da se izjasne za pravnu formu. (Cak su mi trazili i da se odreknem BiH drzavljanstva jer sam se vjencao kao strani drzavljanin i slicne nebuloze) Ne zaboravite prevodioca ako se vjencavate kao Stranac i BiH Drzavljanka, bez obzira sto obadvoje govorite nas jezik.Prevodioc MORA biti ovlasten od suda.
3 .Poslije odobrenog datuma u opstini, morate u ambasadu da prijavite brak gdje dobijate papire od strane konzula da je brak validan i da nema smetnji za ulazak u zemlju.
Supruga je dobila vizu na mjesec dana u ambasadi i u toku tih mjesec dana morali smo se javiti na odgovarajucu policijsku ustanovu gdje je nastavljen redovan tok papira....skolovanja (jezik),itd,itd...
Nadam se da sam pomogao.
Sretno Mladenci
FRA wrote:Ja ti mogu pricati iz mog iskustva vezano za Francusku (za SWE) je vjerovatno slicno.
Nadam se da sam pomogao.
Sretno Mladenci
ne treba im nista od ovoga jer lik ima i bh drzavljanstvo
a sto se tice sambo ili vanbracne zajednice - to nije veza nego morate imati dokaz da ste stanovali skupa, da ste imali istu adresu, da ste oboje placali racune ... nisu to slike sa posjeta
Zviz, majke ti drži se tema o Danskoj, ne pričaj bezveze ovdje.
Honey33, odradi onako kako ti je muha_sa napisao i nemate brige.
Ne čeka se dugo. Od 3 do 14 mjeseci. Uglavnom bude brzo gotovo.
I neka dragi ne zove prečesto zavod za migrante i pita za odluku. Znam X broj budala što su zvali i oni su se pravo načekali jer je ovima bilo nešto sumnjivo.
Ommadawn wrote:Zviz, majke ti drži se tema o Danskoj, ne pričaj bezveze ovdje.
Honey33, odradi onako kako ti je muha_sa napisao i nemate brige.
Ne čeka se dugo. Od 3 do 14 mjeseci. Uglavnom bude brzo gotovo.
I neka dragi ne zove prečesto zavod za migrante i pita za odluku. Znam X broj budala što su zvali i oni su se pravo načekali jer je ovima bilo nešto sumnjivo.