Procedura posjete stranog državljanina BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#1 Procedura posjete stranog državljanina BiH

Post by W0rM »

Zdravo,
interesuje me koja je procedura da osoba koja nije član EU tj. koja živi u Aziji, Africi itd. posjeti BiH. Koje dokumente moram rezident BiH da prikupi a koje osoba koja posjećuje BiH. Da li treba napraviti pozivno pismo i ako da, kako se to radi? Koja je procedura ako strani državljanin u matičnoj državi nema ambasadu BiH?
wewa

#2 Re: Procedura posjete stranog državljanina BiH

Post by wewa »

http://www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/vize/

evo svih informacija na jednom mjestu
Drvosjeca iz Dejcica

#3 Re: Procedura posjete stranog državljanina BiH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

W0rM wrote:Zdravo,
interesuje me koja je procedura da osoba koja nije član EU tj. koja živi u Aziji, Africi itd. posjeti BiH. Koje dokumente moram rezident BiH da prikupi a koje osoba koja posjećuje BiH. Da li treba napraviti pozivno pismo i ako da, kako se to radi? Koja je procedura ako strani državljanin u matičnoj državi nema ambasadu BiH?
Švercaš Arape? :lol: :mrgreen:

šalu na stranu...

Mislim da će trebati pozivno pismo a ako nema ambasade neka provjeri da li možda ambasada Srbije ili HR pokriva određene stvari za BiH mada sumnjam. U protivnom mora ta osoba otputovati do zemlje gdje ima naša ambasada ili konzulat. :roll:

Za pozivno pismo trebaš ovjerenu kopiju lične, izvod iz CIPS-a, ja sam trebao ZK izvadak kao dokaz da imam nekretninu na svoje ime. Formural uzmeš u odjeljenju za strance koje se nalazi u ulici Braće Mulić 38 u blizini aerodroma a možeš preuzeti i na ovoj adresi...

http://sps.gov.ba/elektronski-obrasci/

Tebi treba Obrazac pozivnog pisma za fizička lica

Kada to sve lijepo ispuniš i skupiš moraš ovjeriti u općini i odnijeti u ured za strance na gore pomenutoj adresi. U obrascu mpraš navesti u kakvim si odnosima sa tom osobom ili osobama, da li su ti rod...itd. Mene su recimo odbili jer nisam bio u nikakvom srodstvu sa tim osobama i što je najgore odbijenicu sam dobio usmeno bez ikakvog pisanog dokumenta i razloga odbijanja. :-)

Eto budi spreman, spremna na sve.

Sretno!
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 07/12/2016 12:04, edited 1 time in total.
W0rM

#4 Re: Procedura posjete stranog državljanina BiH

Post by W0rM »

wewa wrote:http://www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/vize/

evo svih informacija na jednom mjestu
Interesuje me da li iko ima prakticno iskustvo na koja sve vrata treba kucati :)
W0rM

#5 Re: Procedura posjete stranog državljanina BiH

Post by W0rM »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Švercaš Arape? :lol: :mrgreen:

šalu na stranu...

Mislim da će trebati pozivno pismo a ako nema ambasade neka provjeri da li možda ambasada Srbije ili HR pokriva određene stvari za BiH mada sumnjam. U protivnom mora ta osoba otputovati do zemlje gdje ima naša ambasada ili konzulat. :roll:

Za pozivno pismo trebaš ovjerenu kopiju lične, izvod iz CIPS-a, ja sam trebao ZK izvadak kao dokaz da imam nekretninu na svoje ime. Formural uzmeš u odjeljenju za strance koje se nalazi u ulici Braće Mulić 38 u blizini aerodroma a možeš preuzeti i na ovoj adresi...

http://sps.gov.ba/elektronski-obrasci/

Tebi treba Obrazac pozivnog pisma za fizička lica

Kada to sve lijepo ispuniš i skupiš moraš ovjeriti u općini i odnijeti u ured za strance na gore pomenutoj adresi. U obrascu mpraš navesti u kakvim si odnosima sa tom osobom ili osobama, da li su ti rod...itd. Mene su recimo odbili jer nisam bio u nikakvom srodstvu sa tim osobama i što je najgore odbijenicu sam dobio usmeno bez ikakvog pisanog dokumenta i razloga odbijanja. :-)

Eto budi spreman, spremna na sve.

Sretno!
Hvala drvosjeca,
Ima li osoba sa druge strane ikakvu obavezu, koja je procedura za istu znas li? Btw. kad si pokusavao ako nije tajna?
Drvosjeca iz Dejcica

#6 Re: Procedura posjete stranog državljanina BiH

Zaboravih...

Pored toga moraš mislim u popratnoj izjavi objasniti zašto ta osoba dolazi u Bih, koliko ostaje i ja sam morao priložiti bilesi izvod iz banke da imam određena sredstva na računu. Morao sam garantovati da ću snositi sve eventualne troškove medicinskog zbrinjavanja kao i eventualnog protjerivanja te osobe iz BiH. Ma cirkus živi...ko da smo USA. :-) :mrgreen:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 07/12/2016 12:11, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#7 Re: Procedura posjete stranog državljanina BiH

W0rM wrote:
Hvala drvosjeca,
Ima li osoba sa druge strane ikakvu obavezu, koja je procedura za istu znas li? Btw. kad si pokusavao ako nije tajna?
April 2016...ta osoba/osobe sa druge srane ima obavezu da ti dostavi kopiju/e pasoša/putovnice, eventualno kopije dokumenta iz kojeg se vidi da ima dovoljno sredstava za boravak u BiH, nije na odomet i kopiju putnog zdravstvenog osiguranja za vrijeme boravaka u BiH. Ako ti ovjere i dobiješ pozivno pismo onda ga šalješ toj osobi koja ima obavezu to predati za vizu u ambasadu.
Edin H.

#8 Re: Procedura posjete stranog državljanina BiH

Post by Edin H. »

W0rM wrote:
Hvala drvosjeca,
April 2016...ta osoba/osobe sa druge srane ima obavezu da ti dostavi kopiju/e pasoša/putovnice, eventualno kopije dokumenta iz kojeg se vidi da ima dovoljno sredstava za boravak u BiH, nije na odomet i kopiju putnog zdravstvenog osiguranja za vrijeme boravaka u BiH. Ako ti ovjere i dobiješ pozivno pismo onda ga šalješ toj osobi koja ima obavezu to predati za vizu u ambasadu.
Joj jesmo giganti :D , valjda da se ne nakaci na nasu vise nego izdasnu socijalu i savremeni, a besolatni zdravstveni sistem. :D
spreca

#9 Re: Procedura posjete stranog državljanina BiH

Post by spreca »

Edin H. wrote:
W0rM wrote:
Hvala drvosjeca,
Joj jesmo giganti :D , valjda da se ne nakaci na nasu vise nego izdasnu socijalu i savremeni, a besolatni zdravstveni sistem. :D
Ovo je praksa skoro u svim dezavama
spreca

#10 Re: Procedura posjete stranog državljanina BiH

Post by spreca »

W0rM wrote:
Hvala drvosjeca,
Ako se ne varam ovo treba tek kad dobije pozivno i prilikom predaje za vizu u Konzulatu
Drvosjeca iz Dejcica

#11 Re: Procedura posjete stranog državljanina BiH

spreca wrote:
W0rM wrote:
Hvala drvosjeca,
Ako se ne varam ovo treba tek kad dobije pozivno i prilikom predaje za vizu u Konzulatu
Meni je trebalo i ovdje za Ured za strance, možda treba i za vizu u konzulatu to nisam siguran.
Post Reply