Probni rad

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Komšinica

#1 Probni rad

Post by Komšinica »

Zanime me slijedeća situacija: osoba je radila u organu državne službe (prvo zaposlenje) na određeno vrijeme, i samim tim nije imala period probnog rada. Nakon toga se zaposlila u drugi organ državne službe na neodređeno vrijeme, i da li u tom slučaju ima 6 mjeseci probnog rada?

Znam da je po Zakonu o državnoj službi FBiH: "Kada se radi o prvom zapošljavanju u organu državne službe, državni službenik prolazi razdoblje probnoga rada." Ali ima li veze da je ranije zaposlenje bilo na određeno vrijeme i da tada nije imala probni rad...

Ja mislim da nema veze što je to bilo na određeno, da se ne zapošljava prvi put u prgan državne službe i da samim tim nema probnog rada, ali možda i nisam u pravu...

Eto ako neko slučajno zna... :)
Traktor`

#2 Re: Probni rad

Post by Traktor` »

da treba odraditi probni rad, onda po nekoj logici bi ta osoba opet dobila ugovor na odredjeno...tako da sumnjam da ima neki probni rad...
Oportunista

#3 Re: Probni rad

Post by Oportunista »

Cini mi se da zavisi od vrste posla, ne mora za svaku poziciju biti probni posao...
Komšinica

#4 Re: Probni rad

Post by Komšinica »

Yelawolf wrote:da treba odraditi probni rad, onda po nekoj logici bi ta osoba opet dobila ugovor na odredjeno...tako da sumnjam da ima neki probni rad...
I ja sumnjam ali nisam sigurna... zato sam pitala, kontam možda neko zna sa sigurnošću kako to ide...
Oportunista wrote:Cini mi se da zavisi od vrste posla, ne mora za svaku poziciju biti probni posao...
Za ovu poziciju u principu je predviđen i probni rad za one koji se prvi put zapošljavaju u organ državne službe.
Post Reply