Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

adi2012

#1 Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by adi2012 »

Pozdrav svima,

Od kako znam za sebe non stop problemi sa peruti a sad mi je preko glave :D Već sam išao jednom dermatologu u državnoj bolnici koji mi je preporučio šampon Ducray - Kelulal francuske proizvodnje i precijenjene vrijednosti (cca 40 km) i nažalost, osim prvih 5-6 pranja kose više nije bio od pomoći.

Bilo ko da ima preporuku za kvalitetnog dermatologa svaki savjet je dobrodošao. Takođe ako imate neku preporuku kako se otarasiti ove pošasti :-) na osnovu vašeg iskustva ili nekog dobrog savjeta, saslušaću sve prijedloge ;-)

Hvala :thumbup:
Adi
Bosanski_hibrid

#2 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by Bosanski_hibrid »

Imao sam isti problem koji je haman riješen definitivno

Opala mi kosa :D
anonimnaosoba

#3 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by anonimnaosoba »

vidiš, to i meni treba :)
quarterback

#4 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by quarterback »

nakon rata pojavila mi se perut
isao na pregled kod onih po apotekama, preporucili su mi rougj nekakve preparate, sampon i ampule, oko 150 KM je bilo ukupno

nije pomoglo

nakon toga koristio ducray, djelimicno pomoglo u pocetku, kasnije nije

nakon toga sam poceo prati kosu sa herbal esences mislim da je bila lavanda i rijesio se peruti, na zalost ispostavilo se da je herbal esences prestao proizvoditi tu liniju sampona, nakon toga sam bezuspjesno trazio liniju koja je zamijenila ovu koju sam koristio ali nisam nasao, srecom sad za sad peruti nemam iako vise mjeseci ne koristim pomenuti sampon
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#5 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by grunt »

imao sam nekada veliki problem sa peruti,onda sam na preporuku koristio Vichy Dercos sampon i fakat je perut nestala kao rukom odnesena :)
adi2012

#6 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by adi2012 »

Hvala velika svima na savjetima :thumbup:

@grunt

Gdje mogu kupiti taj šampon?
adi2012

#7 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by adi2012 »

Ako neko ima još neku preporuku (čak i domaći lijek ;-) ) javite :thumbup:
ortodont

#8 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by ortodont »

Rekonazol, na recept moraš, ja sam imao problema sa peruti, sada skoro da je nemam, u početku pereš 2x sedmično, a kasnije 1 mjesečno.
Op3r4t0r

#9 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by Op3r4t0r »

adi2012 wrote:Pozdrav svima,

Od kako znam za sebe non stop problemi sa peruti a sad mi je preko glave :D Već sam išao jednom dermatologu u državnoj bolnici koji mi je preporučio šampon Ducray - Kelulal francuske proizvodnje i precijenjene vrijednosti (cca 40 km) i nažalost, osim prvih 5-6 pranja kose više nije bio od pomoći.

Bilo ko da ima preporuku za kvalitetnog dermatologa svaki savjet je dobrodošao. Takođe ako imate neku preporuku kako se otarasiti ove pošasti :-) na osnovu vašeg iskustva ili nekog dobrog savjeta, saslušaću sve prijedloge ;-)

Adi
Fungoral 2% medicinski sampon kupuje se u apoteci

I sigurno jedan od najboljih sampona koji mozes kupiti u prodavnici je

Image

Ako ovo dvoje ne pomogne jedino sto ti preostaje je da cekas da ocelavis :D
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#10 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by Matijevic_Vlado »

To se samo smolom lijeci.. Namazes kosu smolom, pustis da odstoji jedno 3-4 sata...
Prosla 3-4 sata..
Eh onda pokusaj to oprati hladnom vodom ako uspijes dobro i jest, a ko ne uspijes oprati onda probaj osisati na nulu masinicom! Ako ti se pocne masinica petljati u kosi nema veze, samo nastavi i ako ce da boli ! To je recept iz davnina, ja sam se tako rijesio peruti!
vjesticanametli

#11 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by vjesticanametli »

Op3r4t0r wrote:

Adi
Fungoral 2% medicinski sampon kupuje se u apoteci

I sigurno jedan od najboljih sampona koji mozes kupiti u prodavnici je

Image

Ako ovo dvoje ne pomogne jedino sto ti preostaje je da cekas da ocelavis :D
ovaj sampon definitivno......i ja sam rijesila s njim problem
tester33

#12 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by tester33 »

Adi

Rjesenje za perut je:

1. nabavi jedan sampon Reconazol .... nakon 2 sedmice pranja nadji neki obican sampon ali da nije previse jak da isusuje kozu ....

2. izbjegavaj piti gazirana pica

3. nekvalitetan san tj. do promjene bioritma uslijed kasnog odlaska u krevet 3-4 ujutro .... ne spavanja 8-9 sati ... utice na pojavu peruti i .... "stres" ......

4. ne nervirati se.

5. razblaziti sampon prilikom pranje kose.

6. piti vodu

7. prije tretmana dobro je popiti koju casicu zestokog pice (alkohola) zbog bakterija

8. pravilna ishrana (kuhanje) ... znaci ne jesti pastete i salamu 3 mjeseca
----------------------------------

ja sam imao problem s peruti i nema kojeg nisam sampona probao ..... i opet isto perut ... Sad nemam problema s peruti.
terremoto

#13 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by terremoto »

Ja kupila prije par dana u apoteci aloe vera-ESI gel za brata,apotekarka mi preporucila i kupim manje pakovanje 6KM.Jedva ga natjerala da namaze,on je imao najvise u predjelu potiljka i oko usiju i oko usiju je imao ljestenje koze kao psihorijazu i oko obrva.Nestalo je to ljustenje,a i perut nakon tri mazanja.Dobro bi bilo imati sto kracu kosu da je lakse umasirati.Zasad djeluje pa probajte.
Perdita_Durango

#14 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by Perdita_Durango »

Bokic, moj brat se takodjer borio sa istim problemom dok nije probao Head&Shoulders Menthol. Sampon je cudo! Po preporuci ga je propalo jos par ljudi koji su takodjer bili zadovoljni. Pokusaj sa njim, do sad je bilo samo pozitivnih komentara ljudi koji su bas imali problema.
Optimist

#15 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by Optimist »

grunt wrote:imao sam nekada veliki problem sa peruti,onda sam na preporuku koristio Vichy Dercos sampon i fakat je perut nestala kao rukom odnesena :)
Dok koristim Vichy sve bude odlicno medjutim cim pokusam sa nekim drugim perut se ubrzo ponovo javi. Da li ga ti konstantno koristis ili si prestao?
fixer

#16 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by fixer »

Optimist wrote:
grunt wrote:imao sam nekada veliki problem sa peruti,onda sam na preporuku koristio Vichy Dercos sampon i fakat je perut nestala kao rukom odnesena :)
Dok koristim Vichy sve bude odlicno medjutim cim pokusam sa nekim drugim perut se ubrzo ponovo javi. Da li ga ti konstantno koristis ili si prestao?
Korisi ga stalno. Samo ga pokusaj korsititi svako drugo, trece pranje.
Optimist

#17 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by Optimist »

Tako sada i radim. Jedan sampon mi traje vise odmjeseci. Primijetio sam da mi u nekoj mjeri opada kosa, pa sam pokusao da prestanem sa upotrebom ali ne ide.
adi2012

#18 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by adi2012 »

Matijevic_Vlado wrote: Eh onda pokusaj to oprati hladnom vodom ako uspijes dobro i jest, a ko ne uspijes oprati onda probaj osisati na nulu masinicom! Ako ti se pocne masinica petljati u kosi nema veze, samo nastavi i ako ce da boli ! To je recept iz davnina, ja sam se tako rijesio peruti!
vjerovao ili ne, to je jedan od mojih načina da se barem djelimično izborim sa peruti a to je kratka kosa! Ali, eto u zadnje vrijeme, iako je kosa kratka većinom perut se iz nekog razloga pojačala..
adi2012

#19 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by adi2012 »

tester33 wrote: Rjesenje za perut je:

1. nabavi jedan sampon Reconazol .... nakon 2 sedmice pranja nadji neki obican sampon ali da nije previse jak da isusuje kozu ....

2. izbjegavaj piti gazirana pica

3. nekvalitetan san tj. do promjene bioritma uslijed kasnog odlaska u krevet 3-4 ujutro .... ne spavanja 8-9 sati ... utice na pojavu peruti i .... "stres" ......

4. ne nervirati se.

5. razblaziti sampon prilikom pranje kose.

6. piti vodu

7. prije tretmana dobro je popiti koju casicu zestokog pice (alkohola) zbog bakterija

8. pravilna ishrana (kuhanje) ... znaci ne jesti pastete i salamu 3 mjeseca
----------------------------------

ja sam imao problem s peruti i nema kojeg nisam sampona probao ..... i opet isto perut ... Sad nemam problema s peruti.
1. probaću definitivno - ima li ikakve ukoliko je perut masna ili suha, ili je taj šampon jednostavno univerzalan za bilo koji tip peruti?

2. ne pijem g.p.

3.-6 sve ok

7. ovo mi se sviđa ehehe :-)

8. hranim se zdravo i tu ulažem dosta truda odavno..

Nadam se da ću i ja biti sreće ako i ti pa da se rješim ovog problema koji me prati kako znam za sebe :shock:
adi2012

#20 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by adi2012 »

Perdita_Durango wrote:Bokic, moj brat se takodjer borio sa istim problemom dok nije probao Head&Shoulders Menthol. Sampon je cudo! Po preporuci ga je propalo jos par ljudi koji su takodjer bili zadovoljni. Pokusaj sa njim, do sad je bilo samo pozitivnih komentara ljudi koji su bas imali problema.
Head&Shoulders ni pod razno, pročitaj malo detaljnije sastav tog šampona i malo potraži info na net-u za Head&Shoulders.. Jednostavno više vjerujem ovim medicinskim ;-)
KenCo

#21 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by KenCo »

@ adi i ostali sa ovim problemom

poslusajte covjeka koji se bori sa tim problemom godinama, samo sto kod mene nije bila obicna perut nego seboroicni dermatitis. perut je blaga rijec. tjeme mi je uvijek bilo puno ranica, bubuljica i crvenila, sto je naravno uzrokovalo perut. probao sam sve moguce sampone, od skupih do jeftinih. npr vichy samponi su dobri , ali nisu ni oni idealni. skrati si muke i poslusaj moje savjete:
1. kupi losion protiv opadanja kose i peruti u matiji, u blizini hotela europe. losion je 10 maraka, naneses ga pola sata prije pranja kose i to je to. ja kad sam ga poceo koristiti odmah mi je pomogao, kad sam ga potrosio perut se opet vratila. sada je opet nema jer ga opet koristim prepurucio sam ga jaranu koji ima slicne probleme i odmah mu je pomoglo. ovo definitivno probaj !
2. kupi BLAGI, PRIRODNI sampon. moja preporuka : otidji u makrovitu u BBI centru ili na cengic vili. tu imas doista fin izbor 100% prirodnih sampona, bocica je pristojih 11-12 maraka. sampon ne cisti najbolje ali je izuzetno dobar za tjeme. ako ti se to ne svidi, uzmi u DM , samponi alverde, 5 maraka je bocica i oni su na prirodnoj bazi.
3. nemoj prati kosu vise od 3x sedmicno, smanji upotrebu fena na minimalno, pazi na higijenu, i ako te tjeme svrbi, NIPOSTO ga ne diraj jer time samo iritiras kozu i problem ce se samo pogorsati.

ovo su moja iskustva sa peruti, odnosno seborejom. poslusajte moje savjete prije nego sto pocnete bacati novac na skupe, preskupe samponcice i kremice, odnosno prije nego sto unistite kosu sa medicinskim samponima tipa ORONAZOL. i njega sam koristio i to na preporuku dermatologa- rezultati nula.

ovo je moj post kopiran sa druge teme, u zurbi sam pa nisam mogao opet pisati isto. poslusajte moj savjet. ako ne pomogne slobodno mi se obratite na ovu temu, ili na PP, za bilo sta. lijeka ima (prirodan i jeftin) i za perut, i za dermatitis, bubuljice. imam iskustvo sa tim bolestima. znam kako vam je.
Ko zna engleski, odlicna stranica za skoro sve bolesti pa i kozne:

www.earthclinic.com

sretno.
Nisrin

#22 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by Nisrin »

Ja nikad nisam imala perut, ali moje prijateljice jesu i na savjet neke babe prale su kosu svaki drugi-treci dan sapunom od KOZIJEG MLIJEKA i eto proslo im je :D
A cak su neke koristile i pepeo od lozenja haha
EliasVeskot

#23 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by EliasVeskot »

godinama muku mucila, kupila KOSILI BABY sampon i nemam problema vise
adi2012

#24 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by adi2012 »

KenCo wrote:@ adi i ostali sa ovim problemom

poslusajte covjeka koji se bori sa tim problemom godinama, samo sto kod mene nije bila obicna perut nego seboroicni dermatitis. perut je blaga rijec. tjeme mi je uvijek bilo puno ranica, bubuljica i crvenila, sto je naravno uzrokovalo perut. probao sam sve moguce sampone, od skupih do jeftinih. npr vichy samponi su dobri , ali nisu ni oni idealni. skrati si muke i poslusaj moje savjete:
1. kupi losion protiv opadanja kose i peruti u matiji, u blizini hotela europe. losion je 10 maraka, naneses ga pola sata prije pranja kose i to je to. ja kad sam ga poceo koristiti odmah mi je pomogao, kad sam ga potrosio perut se opet vratila. sada je opet nema jer ga opet koristim prepurucio sam ga jaranu koji ima slicne probleme i odmah mu je pomoglo. ovo definitivno probaj !
2. kupi BLAGI, PRIRODNI sampon. moja preporuka : otidji u makrovitu u BBI centru ili na cengic vili. tu imas doista fin izbor 100% prirodnih sampona, bocica je pristojih 11-12 maraka. sampon ne cisti najbolje ali je izuzetno dobar za tjeme. ako ti se to ne svidi, uzmi u DM , samponi alverde, 5 maraka je bocica i oni su na prirodnoj bazi.
3. nemoj prati kosu vise od 3x sedmicno, smanji upotrebu fena na minimalno, pazi na higijenu, i ako te tjeme svrbi, NIPOSTO ga ne diraj jer time samo iritiras kozu i problem ce se samo pogorsati.

ovo su moja iskustva sa peruti, odnosno seborejom. poslusajte moje savjete prije nego sto pocnete bacati novac na skupe, preskupe samponcice i kremice, odnosno prije nego sto unistite kosu sa medicinskim samponima tipa ORONAZOL. i njega sam koristio i to na preporuku dermatologa- rezultati nula.

ovo je moj post kopiran sa druge teme, u zurbi sam pa nisam mogao opet pisati isto. poslusajte moj savjet. ako ne pomogne slobodno mi se obratite na ovu temu, ili na PP, za bilo sta. lijeka ima (prirodan i jeftin) i za perut, i za dermatitis, bubuljice. imam iskustvo sa tim bolestima. znam kako vam je.
Ko zna engleski, odlicna stranica za skoro sve bolesti pa i kozne:

http://www.earthclinic.com

sretno.
i kod je crvenilo, bubuljice, perut itd :cry: poslušat ću savjet i otići do matije, mislim da nemam šta izgubiti ;-) mikrovita i to ću probati obavezno.. Ono što mene najviše brine oko ovog problema je slijedeće:

- imam fobiju od toga ako budem previše "eksperimentisao" sa raznim šamponima ili (pre)često prao kosu da će mi kosa ispadati jer ionako je kako vrijeme prolazi sve više gubim (31 god.);

- postoji li šampon koji potpuno uklanja perut, s obzirom da koji god da sam probao pomogne najviše 6mj. i opet mi se vraća perut koji god šampon koristio, koliko god se (ne)zdravo hranio, vježbao itd.?

Pozdrav :thumbup:
Adi
_Saša_

#25 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by _Saša_ »

EUCERIN šampon protiv peruti, imas ga u svakoj appoteci 200ml cijena 20,65KM
Preporucio mi je deratolog da ga koristim i stvarno je odlican! Riješio sam se belaja ;) :thumbup:
Post Reply