Problemi sa naplatom prevođenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
aldin vuk

#1 Problemi sa naplatom prevođenja

Post by aldin vuk »

Forumaši zdravo,

Interesuje me kakva su vaša iskustva sa sarajevskim izdavačima? Nedavno sam dobio ponudu za prevođenje knjige sa engleskog. Malo sam se raspitivao unaokolo i došao do (neprovjerenih) informacija o nekorektnom odnosu prema prevodiocima, problemima sa naplatom prevoda i sl. Da li je neko od vas imao slično iskustvo?

Unaprijed hvala na pomoći.
ReapingSouls

#2 Re: Problemi sa naplatom prevođenja

Post by ReapingSouls »

Ja studiram engleski i ono što čujem od lektora itd. je stvarno razočaravajuće. Znači, ono što im plaćaju za prevođenje (da li na TV-u, nekoj manifestaciji, knjige itd.) je premalo pa čak i ponižavajuće.
Prije nekih mjesec dana je prof. Zvonimir Radeljković je izjavio za Dnevnik 2 Federalne Televizije da je posao prevoditelja u ovoj državi podcijenjen te da se zapravo od toga praktično ne može ni živjeti s obzirom na to koliko se malo novca za to i daje.
Iskreno se nadam da će biti bolje.
Nisam još srela osobu koja je rekla da im se prevođenje pošteno plati.
kokuz_sa

#3 Re: Problemi sa naplatom prevođenja

Post by kokuz_sa »

znam da je u mene jaranica nosila knjigu nekom da je prevede sa engleskog znam da je kazala
stranica 1KM da je placala
a taj lik ako oces neki text da ti sa naseg na eng prevede je naplacivao redak 1Km
Zox

#4 Re: Problemi sa naplatom prevođenja

Post by Zox »

Dok sam radio kao prevodilac, uvijek sam sve naplatio kako je bilo i pogodjeno. Nisam, doduse, nikad radio s izdavacima, vec sa kulturnim manifestacijama, ambasadama, novinarima (iz inostranstva) i BH produkcijskim kucama.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Problemi sa naplatom prevođenja

Post by Truba »

prevedeš pola pa pošalješ i tražiš novce

a za drugu polovicu kad budeš slao smislišneki šifru ako ti ne plate pare... tipa svaki 12 red fali :mrgreen: pa nek se snalaze ako ne plate
Edin H.

#6 Re: Problemi sa naplatom prevođenja

Post by Edin H. »

komi wrote:prevedeš pola pa pošalješ i tražiš novce

a za drugu polovicu kad budeš slao smislišneki šifru ako ti ne plate pare... tipa svaki 12 red fali :mrgreen: pa nek se snalaze ako ne plate
:shock:

A sta ako nagode sta pise :D

Ne znam zasto postavljac teme ne napise konkretno ko mu nije platio, pa neka se zna.
aldin vuk

#7 Re: Problemi sa naplatom prevođenja

Post by aldin vuk »

Hvala na informacijama. Uglavnom ono što sam čuo od drugih, jedno žalosno stanje. Sjećam se kako sam negdje naletio na podatak da je bivša Juga bila u vrhu zemalja po broju prevodjenih knjiga...

@Edin H.
Nisam ni rekao da mi neko nije platio. Pročitaj post još jednom.
wewa

#8 Re: Problemi sa naplatom prevođenja

Post by wewa »

kokuz_sa wrote:znam da je u mene jaranica nosila knjigu nekom da je prevede sa engleskog znam da je kazala
stranica 1KM da je placala
a taj lik ako oces neki text da ti sa naseg na eng prevede je naplacivao redak 1Km
:shock: :-)
1 km po stranici moze naplatiti samo neko ko "prevodi" pomocu sofwarea - a pitanje je da li taj "prijevod" vrijedi i marke...

prijevod se obracunava po kartici teksta, koja iznosi 1800 karaktera (sa ili bez spejsova, zavisno od ugovora), a civilizovana cijena je dvocifrena, sve ispod je rusenje kredibiliteta profesionalnih prevodilaca. studenti mozda prevode i za manje...
aldin vuk

#9 Re: Problemi sa naplatom prevođenja

Post by aldin vuk »

@wewa
Hvala na informaciji - ovo je korisno. Ponuda koju sam dobio, onda, mora se kategorisati kao necivilizovana...
Jara

#10 Re: Problemi sa naplatom prevođenja

Post by Jara »

:lol: :lol: :thumbup:
wewa

#11 Re: Problemi sa naplatom prevođenja

Post by wewa »

aldin vuk wrote:@wewa
Hvala na informaciji - ovo je korisno. Ponuda koju sam dobio, onda, mora se kategorisati kao necivilizovana...
pazi, ja govorim o strucnim prijevodima, nisam imala priliku prevoditi knjizevnost a cini mi se da su tu pravila nesto drugacija zbog kolicine teksta. a i zbog rokova...
u svakom slucaju, prevodjenje knjizevnih djela ne slovi kao posao koji bude placen u roku :-?
Edin H.

#12 Re: Problemi sa naplatom prevođenja

Post by Edin H. »

Jara wrote:

:lol: :lol: :thumbup:
Ili mozda prevedes pisuci onom (spijunskom :D ) olovkom kojom tekst nestane nakon izvjesnog vremena :-)

Pa neka onda izdavaci vide cija majka crnu vunu prede :dance: :D
Post Reply