Problemi sa koljenima....

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Plavo-bijeli

#1 Problemi sa koljenima....

Post by Plavo-bijeli »

Problemi su počeli još prije neke 4 godine dok sam trenirao košarku. Uvjek sam davao 200 % na terenu. Jednom dok sam igrao "nešto" mi je iskocilo sa jedne strane koljena. Bez obzira sto me bolilo koljeno ja sam i dalje nastavljao na treningu da trčim i da se trudim bez obzira na bolove. Nastavljao sam sa treningom dok stvarno nisam više mogao od bolova da igram.

Nakon 2 mjeseca cekanja dosao sam na red kod ortopeda. Dao mi je neku mast i rekao da radim neke vjezbe za koljena. Tacnije samo jednu vjezbu da ponavljam kad god stignem. Mast sam uzimao nekih 10ak dana dok nije proslo to sa koljenom , a vježbe sam stvarno malo radio.

Prestao sam trenirati košarku i nisam vise ni obracao pazna na koljena. Negdje prije godinu dvije sam primjetio u školi dok sam igrao fudbala veoma cudan osjecaj u koljenima :shock: znaci ukoliko bi se zatrcao previse haman nisam mogao da stanem , kao da nisam imao koljena... kad sam na ljeto igrao constantno, znala su me koljena bolit ( ne na takav nacin) samo kada bi malo duze igrao.

Prije neku godinu dana sam poceo raditi razne vježbe (p90x) nakon uzastopnih upala misica, poceli su cudni bolovi (konstantni) u nogama koji su se zadrzali par mjeseci. Zamislite samo kako je buditi se non stop sa bolovima u nogama. Nakon toga sam radio sve zive pretrage. Od elektromiografije nogu (3 mjeseca cekanja) , do magnetne rezonanse kicme ( 6 mjeseci cekao) . Ortopedima u drzavnoj bolnici sam rekao i u vezi problema sa koljenima međutim nisu puno paznju na to obracali. Poslali su me kod neurologa koji mi je rekao da su mi obje casice "prazne"(otišle ili šta već) , te me je on tad uputio za magnetnu rezonansu. Problem je u tome sto me je i kicma znala bolit , vjerovatno radi toga sto vecinu vremena provodim za kompjuterom. Sto se tice elektromiografije rekli su mi da cu imat neke probleme i kad ostarim :-)

Preko ljeta kad sam se opet poceo redovno svakodnevno baviti fudbalom i kosarkom bolovi u nogama su prestali. (Hvala bogu) Jedino su me opet ta koljena zezala. ( i da prestao sam odavno p90x samo se sad tjeram bar da radim za trbusne :D ) Na magnetnoj su potvrdili da imam problema sa kicmom, koja nisu ni malo cesta za moju dob. Ici cu sad dvije sedmice na fizikalne terapije, te mjesec dana na plivanje. Savjetovao mi je drugi taj neurolog na kosevu i da nije lose da biciklo vozim. Sta vi mislite oko tog kucnog bicikla, dal on ista pomaze oko koljena? Spomenuo sam i tom neurologu probleme sa koljenima on mi je samo napisao opet uputnicu kod ortopeda :-)

Nedavno sam se dogovorio sa drugovima termin jedan da opalimo... prije toga sam uradio vjezbe istezanja... i prvi put da istrcim tako su me koljena zabolila tj nije to neki jak bol, ali osjecaj fuj... znaci isto kao da ne mogu da stanem . Imao sam osjecaj da cu pasti :? poslije toga sam jedva hodao...

imaju li neke dobre vjezbe za jacanje koljena koje bi mogao da radim kod kuće ?
da ponovim dal je dobro da "vozim" to biciklo ?

citao sam da se cesto treba i operacija radit. Pošto mi mama poznaje neke doktore na koševskoj klinici , znaci mogao bi nesta i preko stele ganjat, dal se isplati ici na tu operaciju.. mislim imal kakav rizik il nešta slično.. kolko se ceka dok se dodje na red, kolko traje oporavak itd...

znam da je tekst dugacak, napisao sam se svega i svacega , pa eto ko je sve pročitao svaka mu cast :) svaki savjet bi mi dobro došao!

i da vjeruj te veoma sam mlad i skontaj te kako mi je što imam non stop nekakve zdravstvene probleme... :sad:
vazi

#2 Re: Problemi sa koljenima....

Post by vazi »

ako ces vec sobni bicikl mislim da je puno efikasniji elipticni:

http://www.totalbike.rs/fitness/trenaze ... bicikl-usb
Mustafapasa

#3 Re: Problemi sa koljenima....

Post by Mustafapasa »

A sto Bogati moras tako da se forsiras i toliko da to radis? Cas fubal, cas kosarka itd...
Koliko kg imas? Znas li da ti sportovi su veoma razliciti po pitanju opterecenja na koljena i skocne zglobove lafe moj...
De napravi mao pauze, bavi se plivanjem i koristi nesto za "podmazivanje" zgloba koljena...Imas omega3 tablete sa glukozaminom. Odredis sebi mjesec dana pauze i pijes ovo. Cak mozes dodati dnevno i po 2 kaise ribljeg ulja,jednu ujutro a jednu navece.
Naravno,moras se cuvati i polahko,cemu pretjerivanje.
Hoces lopte, ok, igras 20 min, pa te neko zamjeni 10 min i opet tako...laganini
dalje, postoje i drugi sportovi,manje opterecavajuci za koljeno a koji su isto tako super poput stonog tenisa itd...
Biciklo i plivanje obavezno jer su to aktivnosti koje jacaju misice a ne opterecuju zglobove.
Vjezbe za koljena savjetujem da radis na pilates lopti.
Sto se tice problema s kicmom, sve je to povezano s koljenima...Pretpostavaljm da imas onda jednu nogu kracu od drugesto dovodi do nepravilnog drzanja kicme, a to rjesavas profesionalnim ortopedskim uloscima i predji na nosenje tena sa mekanim djonom...
Ako imas pitanja moze pp
Plavo-bijeli

#4 Re: Problemi sa koljenima....

Post by Plavo-bijeli »

Mustafapasa wrote:A sto Bogati moras tako da se forsiras i toliko da to radis? Cas fubal, cas kosarka itd...
Koliko kg imas? Znas li da ti sportovi su veoma razliciti po pitanju opterecenja na koljena i skocne zglobove lafe moj...
De napravi mao pauze, bavi se plivanjem i koristi nesto za "podmazivanje" zgloba koljena...Imas omega3 tablete sa glukozaminom. Odredis sebi mjesec dana pauze i pijes ovo. Cak mozes dodati dnevno i po 2 kaise ribljeg ulja,jednu ujutro a jednu navece.
Naravno,moras se cuvati i polahko,cemu pretjerivanje.
Hoces lopte, ok, igras 20 min, pa te neko zamjeni 10 min i opet tako...laganini
dalje, postoje i drugi sportovi,manje opterecavajuci za koljeno a koji su isto tako super poput stonog tenisa itd...
Biciklo i plivanje obavezno jer su to aktivnosti koje jacaju misice a ne opterecuju zglobove.
Vjezbe za koljena savjetujem da radis na pilates lopti.
Sto se tice problema s kicmom, sve je to povezano s koljenima...Pretpostavaljm da imas onda jednu nogu kracu od drugesto dovodi do nepravilnog drzanja kicme, a to rjesavas profesionalnim ortopedskim uloscima i predji na nosenje tena sa mekanim djonom...
Ako imas pitanja moze pp
ma sad se više ne forsiram ko prije... al eto.. uzeo sam ove riblje kapsule A+D3 Alkaloid.. valjda je to isto ? uzet cu abd danas kucni bicikl i dnevno po min 20 minuta :) , a na plivanje cu abd sad u januaru svaki dan + fizikalne. Sto se tice kicme ja mislim da je meni problem sa kicmom prije radi toga što sjedim dosta za stolicom nego radi koljena, ali eto..

hvala na odgovoru ;)
Urban B.

#5 Re: Problemi sa koljenima....

Post by Urban B. »

Prije nekih 2 mjeseca sam izvrnuo koljeno na terminu,7 dana se nisam mogao normalno oslanjati i uz neke vjezbe sada je sve uredu tako da opet imam namjeru da igram fudbala,eh sada mi treba info koji je steznik najbolji za tu vrstu povrede da se ona nebi slucajno ponovo desila jer koljeno mi je osjetlivo pa me pomalo strah !
Urban B.

#6 Re: Problemi sa koljenima....

Post by Urban B. »

ovaj drugi imam kuci a sa strane imao kao dvije metalne sipkice al opet imam osjecaj da nije bas najbolji,znas li slucajno gdje se ovaj prvi ima kupiti? :D
Mustafapasa

#7 Re: Problemi sa koljenima....

Post by Mustafapasa »

Urban B. wrote:Prije nekih 2 mjeseca sam izvrnuo koljeno na terminu,7 dana se nisam mogao normalno oslanjati i uz neke vjezbe sada je sve uredu tako da opet imam namjeru da igram fudbala,eh sada mi treba info koji je steznik najbolji za tu vrstu povrede da se ona nebi slucajno ponovo desila jer koljeno mi je osjetlivo pa me pomalo strah !
Pojasni termin i opisi "izvrnuo"?

Ako si osjetio da je nesto unutra kao puklo ili ako je bila torzija (okretanje) to je nesto sasvim drugo i opasnije...ako je bio udar u koljeno bez izbacivanja stabilnosti ok...
Urban B.

#8 Re: Problemi sa koljenima....

Post by Urban B. »

Mustafapasa wrote:
Urban B. wrote:Prije nekih 2 mjeseca sam izvrnuo koljeno na terminu,7 dana se nisam mogao normalno oslanjati i uz neke vjezbe sada je sve uredu tako da opet imam namjeru da igram fudbala,eh sada mi treba info koji je steznik najbolji za tu vrstu povrede da se ona nebi slucajno ponovo desila jer koljeno mi je osjetlivo pa me pomalo strah !
Pojasni termin i opisi "izvrnuo"?

Ako si osjetio da je nesto unutra kao puklo ili ako je bila torzija (okretanje) to je nesto sasvim drugo i opasnije...ako je bio udar u koljeno bez izbacivanja stabilnosti ok...
Znam sigurno da nista nije puklo,ugl pri doskoku sam nezgodno stao na nogu i tada sam imao osjecaj kao da mi je izletila casica i onda je koljeno malo nateklo al je doktor rekao da nista nije stradalo i da samo trebam da mirujem i vjezbam!
Jednom sam smrskao i casicu tako da i znam kako i to izgleda pa me sad jos vise strah i zato mi treba neki dobar steznik :D
Urban B.

#9 Re: Problemi sa koljenima....

Post by Urban B. »

kiki-miki wrote:Pogledaj na Dobrinji u Oto Bock oni bi trebali da imaju dobar izbor,ako slučajno nemaju mogu naručiti.
Ali sve zavisi koliko para si spreman izdvojiti.
Mozes li mi reci gdje tacno na Dbr se nalazi i koja je cijena? :D
zmaj56

#10 Re: Problemi sa koljenima....

Post by zmaj56 »

Jas zbog slicnih problema bio presao na sah. Nije bilo lose poslije!
Nikakve operacije!!!
Urban B.

#11 Re: Problemi sa koljenima....

Post by Urban B. »

kiki-miki wrote:Cijenu ti ne znam,potraži broj na netu,a lokacija na strani gdje je Little India.
Hvala :D
Post Reply