Tipo je 1988.g. a ja sam ga uvezao iz Švabije 1997.g. i evo vozim 12 godina, mislim da su rijetki takvi koji voze toliko dugo jedno te isto auto
trenutni problem koji imam je sa vezan za elektronsko ubrizgavanje, tačnije SPI
SPI = single point injection, kao zvanični tehnički naziv za ovu vrstu el.ubrizgavanja, a u narodu poznato kao "poluajnšpric" ili "monoajnšpric"(bar u Bosni)
inače, tehnologija je BOSHova kao i svi dijelovi, a univerzalna je pa se kao takva koristi i na golfu 2/3 ili pasatu 3 kao i drugim modelima tih godišta skraja 80tih i početkom 90tih
1-kao prvo NIKAD nisam bio zadovoljan radom te elektronike, i odmah što sam zapazio je jutarnje paljenje, kad je kao hladan "čudno" palio, pri prvom paljenju dostigne nekih 2500-3000 obrtaja a onda se odjednom UGASI ???. Pri drugom paljenju opet poraste na nekih 2000 obratja a onda NAGLO PADNE na 600-800 i tako "šara" nekih 5 minuta dok se ne zagrije. U vožnji mi je bilo čudno da kad idem nekih 20-30 km/h u drugoj brzini počinje da TRZA auto, kao da će se ugasiti ??? Takođe mi se zimi jednostavno znao ugasiti, i onda ne može da se upali, beskorisno verglaš...ništa. Kroz pola sata, normalno upali??? kao da ništa nije bilo..........sve u svemu NIKAD normalan rad.
2-pravi problemi nastaju ove zime,, i to baš u doba onih velikih hladnoća. pri jednom manevrisanju kroz dublji snijeg na parkingu, osjetio sam nekakav smrad na paljevinu, ali nisam predavao trenutno zančaj, jer sam ugasio auto i otišao obavezom. Poslije par sati, kad sam htio da upalim ponovo, "skužio" sam da je nešto riknulo, jer nisam imao SAUGA pri paljenju, morao sam da se pripomognem gasom, dok se motor nije zagrijao i tako narednih dana...pravo mučenje. pošto sam već ranije čaprkao pa imam neka amaterska iskustva, posumnjao sam na motorić ler gasa, a pošto sam imao jedan rezerve, probao sam ga posatviti...i NIŠTA. Onda odem majstoru i ustanovimo da je "riknuo" procesor (onaj ispod ladice suvozača), tip mi nađe isti sa istim oznakama, postavimo njega, ali sada ne reaguje onaj PRVI motorić ler gasa, postavim svoj rezervni i sve je ok. Znači prvi je riknuo motorić koji j e"povukao" i procesor ili je bilo obrnuto....ko će ga znati ???
3-ali problemi tek nastaju sada, jer REZERVNI motorić dobri ne radi, šara bezveze od visokih do niskih obrtaja, sve u svemu majsoti mi postavlja TREĆI motorić, koji DOBRO radi, ali opet vrag ne da mira.....ustanovim da mi je potrošnja skočila na 20 litara !!!!!!! Sumnja pada ili na procesor ili na motorić, jer sam samo to dvoje mijenjao, a krećem od jeftinije stvari..od motorića, kojeg "otvaram" čačkam po njemu i....sjebem ga. Isti majstor srećom ima tih dosta motorića, te mi stavlja i ČETVRTI,sa kojim OPET nisam zadovoljan, osjećam da i on ne radi dobro, ai potrošnja i dalje velika.
Da li može ko pomoći ko je imao sličnih problema...o čemu se radi ??
Kako uopšte radi ISPRAVAN motorić, jer ja očigledno nikad nisam imao takav, koliko je NORMALAN broj obrtaja pri hladnom jutarnjem startu, i da li poslije toga ODMAH padnu obrtaji na normalnih 800-900 ili još "šara" gasa, do kojih vrijednosti. Kako se ponaša motorić kad je motor zagrijan na radnu temperaturu, da li onaj "pužić" izlazi iz kučišta pri dodasvanju gasa, tj.da li se kreće za isti otklon koliko i graničnik gasa.
Ima li kakav SIGURAN TEST po čemu se može zasigurno ustanoviti ISPRAVNOST motorića ler gasa, jer mijenjam četvrti a mogu i još četiri a u stvari i ne znam da li je ispravan, jer je možda i ovaj motorić ispravan a nešto drugo ne valja, pa dobija pogešnu naredbu i tako se loše ponaša...???
ima li nkeo sličnih iskustava...... i je li "pokupio" cake i znanje ???
problemi sa elektronskim ubrizgavanjem e.i. monotronic
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
baraba-bandit
-
gumifufna
#2 Re: problemi sa elektronskim ubrizgavanjem e.i. monotronic
Vidim da si se dosta toga namijenjao i da imas volje da cackas oko elektronike.Moj ti je savjet da potrazis negdje na otpadu kompletan monoajnspric i da ga ugradis ,bice ti mnogo jeftinije nego ovako da stalno kupujes dio po dio.Sto se tice potrosnje moze biti i da lambda sonda nije ispavna pa da pogresan podatak daje elektronici.Moguce je isto tako da i senzor temperature motora daje pogresan podatak pa da elektronika ukljuci saug i kad nije potrebno ili ga ne ukljuci kada je potrebno.Zato drugi monoajnspric i dobar mehanicar ,to ti je najjeftinja varijanta ,a ovdje mozemo nagadjati do sutra.Proslo je vrijeme kada se moglo na uho dijagnozirati kvar.
-
pipicaga
#3 Re: problemi sa elektronskim ubrizgavanjem e.i. monotronic
Koliko ja znam ovaj jetronic ima autodijagnostiku jesi li je ikada ocitao i sta je rezultat?baraba-bandit wrote:SPI = single point injection, kao zvanični tehnički naziv za ovu vrstu el.ubrizgavanja, a u narodu poznato kao "poluajnšpric" ili "monoajnšpric"(bar u Bosni)
inače, tehnologija je BOSHova kao i svi dijelovi, a univerzalna je pa se kao takva koristi i na golfu 2/3 ili pasatu 3 kao i drugim modelima tih godišta skraja 80tih i početkom 90tih
-
baraba-bandit
#4 Re: problemi sa elektronskim ubrizgavanjem e.i. monotronic
pokušao kod dva majstora sa univerzalnim aparatom za dijagnosticiranjepipicaga wrote:Koliko ja znam ovaj jetronic ima autodijagnostiku jesi li je ikada ocitao i sta je rezultat?baraba-bandit wrote:SPI = single point injection, kao zvanični tehnički naziv za ovu vrstu el.ubrizgavanja, a u narodu poznato kao "poluajnšpric" ili "monoajnšpric"(bar u Bosni)
NE MOGU da uđu, valjda neki stari tip elektronike, reko već 1988.-g
u ovlaštenom servisu nisam ni pomišljo, jer su ŽARA a ne vjerujem ni da oni imaju te programe za stara auta
plus u Tuzli je loš servis fiata...nemaju ništa
-
baraba-bandit
#5 Re: problemi sa elektronskim ubrizgavanjem e.i. monotronic
u stvari sam ja prije 3-4 godine i kupio polovni karburator sa svim tim điđama, otuda sam imao rezerve i motorić i sensor otvorenosti leptira motoragumifufna wrote:Vidim da si se dosta toga namijenjao i da imas volje da cackas oko elektronike.Moj ti je savjet da potrazis negdje na otpadu kompletan monoajnspric i da ga ugradis ,bice ti mnogo jeftinije nego ovako da stalno kupujes dio po dio.Sto se tice potrosnje moze biti i da lambda sonda nije ispavna pa da pogresan podatak daje elektronici.Moguce je isto tako da i senzor temperature motora daje pogresan podatak pa da elektronika ukljuci saug i kad nije potrebno ili ga ne ukljuci kada je potrebno.Zato drugi monoajnspric i dobar mehanicar ,to ti je najjeftinja varijanta ,a ovdje mozemo nagadjati do sutra.Proslo je vrijeme kada se moglo na uho dijagnozirati kvar.
i to sam i iskoristio, ali etoi ništa
pomišljao sam i predlagali su mi neki "stručnjaci"majstori i ti varijantu, ali šta ako kupim čitav karburator i na njemu isto ne valja motorić ili dizna npr. ???
i na kraju i ne bude do karburatora već do ECU kojeg sam prvog promjenio, hajd znaj
mislim da su ostali sensori ok jer čudno bi bilo da su se baš pokvarili kad sam promjenio ECu i motorić, jer je baš poslije tih izmjena SKOČILA potrošnja na 20 litara
prije se kretala 10-11 po gradu
inače potražio pomoć i na specijalizovanom fiatovom forumu, ali ništa
dobar za ljubitelje fiata
http://fiatisti.hr/forum/index.php?board=33.0
-
susc_ovjek
#6 Re: problemi sa elektronskim ubrizgavanjem e.i. monotronic
pozz.
Imao sam ja isti problem, doduse na renaultu, ali je SPI isto tako u pitanju.
Nemoj se previse smarati motoricem ler gasa, zato sto je on veoma jednostavan i ne moze puno da pravi problem. Ono sto stvarno pravi prolem su senzori i njihova instalacija koja daje procesoru informaciju o smjesi. U toj fazi.. kada je auto vec staro... nekad radi, a nekad ne, pa te zavarava. Znaci... tvoje rjesenje je obavezno dijagnostika!! Koja ti detaljno kaze sta 'govori' senzor protoka zraka, temperatura vode i lambda sonda!
Isto tako... nije lose ultrazvucno ocistiti diznu, tj. brizgaljku. Sve konektore do senzora dobro ocistiti.. i onda ne smijes imat nikakav problem pri haladnom startu u sred zime! Mora da radi kao sat i da trosi manje nego najbolje ustimani karburator!!!!
Lambda sonde imas zamjenske, ona jednostavno nakon toliko godina mora da se mjenja!! Ova dva druga senzora (ili mozda vise ako ih ti imas) moras traziti po otpadima ili debelo platiti kod ovlastenog servisa.
Eto... nadam se da sam pomogao.
Imao sam ja isti problem, doduse na renaultu, ali je SPI isto tako u pitanju.
Nemoj se previse smarati motoricem ler gasa, zato sto je on veoma jednostavan i ne moze puno da pravi problem. Ono sto stvarno pravi prolem su senzori i njihova instalacija koja daje procesoru informaciju o smjesi. U toj fazi.. kada je auto vec staro... nekad radi, a nekad ne, pa te zavarava. Znaci... tvoje rjesenje je obavezno dijagnostika!! Koja ti detaljno kaze sta 'govori' senzor protoka zraka, temperatura vode i lambda sonda!
Isto tako... nije lose ultrazvucno ocistiti diznu, tj. brizgaljku. Sve konektore do senzora dobro ocistiti.. i onda ne smijes imat nikakav problem pri haladnom startu u sred zime! Mora da radi kao sat i da trosi manje nego najbolje ustimani karburator!!!!
Lambda sonde imas zamjenske, ona jednostavno nakon toliko godina mora da se mjenja!! Ova dva druga senzora (ili mozda vise ako ih ti imas) moras traziti po otpadima ili debelo platiti kod ovlastenog servisa.
Eto... nadam se da sam pomogao.
-
gumifufna
#7 Re: problemi sa elektronskim ubrizgavanjem e.i. monotronic
Ako si u Tuzli da li si probao kod Miralema u Batvi