P.S. Inače se bavim autima, pa mislim da ću češće biti prisutan.
Problemi sa automobilom
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Driver
#1 Problemi sa automobilom
Pozdrav raji. Evo prvi put sam na forumu i javljam se sa problemom. Pokušat ću biti kratak. Nedavno sam restaurirao Opel Asconu 1981 godište i izgleda ekstra a nije me ni jeftino došla. Sve je izmijenjeno što se imalo izmijenit (kočnice, amortizeti, unutrašnjost, lakiranje) .No nastao problem sa 1.3 N motorom (60 KS), koji generalno radi ok (urađena prva specijala), ali u jednom trenutku, a naročito na otvorenoj cesti pri visokim brzinama, dobije zagušenje i krene "ducati", te se ugasi, poslije čega teško pali. Više me strah bilo gdje krenuti sa autom. Provjerio sam filtere, karburator, pumpu za gorivo, dovode, elektroniku, ali bez pomoći, ko da ima svoj um. Ovi moji majstori samo sliježu ramenima i ostavili me na cjedilu. Molim za pomoć, da li u Sarajevu ili BiH postoji neko ko radi Opelove benzince. Čuo ima neki lik na Dobrinji. Žao mi auta, taman ga postavio na noge. Ajd ako ko nešto zna ili ima savjet nek se javi. Unaprijed hvala. Lijep pozdrav.
-
Driver
Hvala. Ma j.... majstore. Izvukli mi živac. Haman da sve moram sam. Najgore su mi intervencije na pola ceste, kada su mi u autu mama ili djevojka, a o ljubavnici da i ne pričam
A ne fakat sranje. Taman čovjek skonta sredio makinu kad belaj. Ja više izludio, pa reko da vidim zna li iko od ove raje šta. Čujemo se.
-
LeKo
Driver-u, prije svega dobrodosao u svijet nas forumasa, sto se tice motora dodji u Sarajevo (ako nisi iz SA) ima opelov servis na grbavici, kompletna dijagnostika i sta poslije toga slijedi. Napravit ces auto 100%, koliko ce kostati to neznam, ali znam jedno, garant nece toliko puno koliko kostaju zivci i nesigurnost na cesti pa onda potom intervencije laika.
-
Driver
Plavac jarane, navozao sam se ja i VW-a i Audija i BMW-a, FIAT-a i slično. Radio sam kao testni vozač u jednom auto magazinu, a i privatno sam svašta prošao. Sve je to isto sranje kad jednom otkaže. Nećemo sad o Opelovoj kvaliteti, jer je ipak riječ o restauriranoj Asconi, koju sam pripremio onako za svoju dušu, jer volim starija auta, na kojima se možeš učiti mehanici. Nego šta voziš privatno?
-
Driver
Puno hvala LeKo. Kod Imšira neću, jarana su mi tamo oderali zbog pišljive izmjene ulja na Astri iz 97. Pokušat ću dole, valjda će biti ok, mada imam osjećaj da se radi o nekoj gluposti, koju nikako ne mogu sam otkriti. Još ću ja to jednom sve otvoriti ovaj vikend (mislim karburator), prije nego što potpišem kapitulaciju. Ajd bar što se tiče karoserije, imam najočuvaniju Asconu trenutno. (Nadam se)
-
Como_Sarajevo
Ma na Grbavicu u servis.Onaj gore je žara.
-
Nex
#12 Za Drivera
Drivere,
imas Opelov servis na Stupu, kad krenes petljom prema Interexu coim prodjes petlju servis tio je sa lijeve strane Opel "Safety Car", tel 033/ 452 671 ili zovni momka na tel 061/220 863. Trazi Sanira ili Dzemu. To ti je dobar servis.
Sretno
imas Opelov servis na Stupu, kad krenes petljom prema Interexu coim prodjes petlju servis tio je sa lijeve strane Opel "Safety Car", tel 033/ 452 671 ili zovni momka na tel 061/220 863. Trazi Sanira ili Dzemu. To ti je dobar servis.
Sretno
-
whow
Pozdrav novom forumasu
. Ma ne znam , stara auta su ti sto bi nas narod rekao' "rupa bez dna" ja sam isto tako prije jedno 4 godine kupio Golfa I GTI iz ljubavi i kao rekoh eto nesto cu uloziti auto ljepo izgleda i tako . Na kraju sam se toliko izvalio za njega da sam za iste pare mogao kupiti dobru trojku. Na njemu sam izgubio preko 5.000 CAD nemoj da ti se isto desi .
-
digger
#16 Re: Problemi sa automobilom
Samo se prisjecam svog vlasnistva automobila sa karburatorom:Driver wrote:No nastao problem sa 1.3 N motorom (60 KS), koji generalno radi ok (urađena prva specijala), ali u jednom trenutku, a naročito na otvorenoj cesti pri visokim brzinama, dobije zagušenje i krene "ducati", te se ugasi, poslije čega teško pali. Više me strah bilo gdje krenuti sa autom.
(a) Neka dijagnosticiraju pumpu za gorivo
(b) Ja sam imao problem sa Vauxallom (birvaktile) gdje je dizna u karburatoru bila greskom od drugog modela. Zagusio bi se, "zauljio," pa se tesko ponovo palio.
Sa srecom.
-
The_Flyer2002
driver i ja sam imo slican problem na hondi. sve radi ok dok ne podjes je gonit. u petoj na 130 pocne trzat i ugasi se tj slicno tvom opisu.
otjero sam je na servis i oni su ustanovili da je bilo do goriva kao i jedna nezategnuta svijecica.
uglavnom nije baco dovoljno goriva. nakon toga (servisa) pojavio se isti problem ali u ovome slucaju baco je previse goriva.
kakva ti je potrosnja? ako je poveca onda baca vise goriva i dusi motor.
kako kazes na vecim brzinama se gasi i onda se teze pali. kako neko rece moze biti do prlavog filtera koji ne propusta dovoljno goriva i gusi motor sa previse zraka. posto na vecim brzinama vise zraka dolazi do motora tj ulazi u karburator i tu nema dovoljno goriva da se napravi dobra mjesavina auto pocinje stucati i ugasi se. teze se pali iz dva razloga. ili je motor preplavljen sa gorivom ili nema dovoljno goriva.
mozda bi trenutno moglo da pomogne da ocistis karburator i da odvrns saraf tj da baca vise goriva. svakako ga odvezi nekome ko zna sa karburatorima. pogledaj svijecice, filtere (zracni i za gorivo) i jos mozda koju sitnicu.
otjero sam je na servis i oni su ustanovili da je bilo do goriva kao i jedna nezategnuta svijecica.
uglavnom nije baco dovoljno goriva. nakon toga (servisa) pojavio se isti problem ali u ovome slucaju baco je previse goriva.
kakva ti je potrosnja? ako je poveca onda baca vise goriva i dusi motor.
kako kazes na vecim brzinama se gasi i onda se teze pali. kako neko rece moze biti do prlavog filtera koji ne propusta dovoljno goriva i gusi motor sa previse zraka. posto na vecim brzinama vise zraka dolazi do motora tj ulazi u karburator i tu nema dovoljno goriva da se napravi dobra mjesavina auto pocinje stucati i ugasi se. teze se pali iz dva razloga. ili je motor preplavljen sa gorivom ili nema dovoljno goriva.
mozda bi trenutno moglo da pomogne da ocistis karburator i da odvrns saraf tj da baca vise goriva. svakako ga odvezi nekome ko zna sa karburatorima. pogledaj svijecice, filtere (zracni i za gorivo) i jos mozda koju sitnicu.
-
nineac
Pozdrav novom forumašu!
Tu ti slabo šta može servis pomoći. Ipak je to auto 1981 godište, tu od elektronike ima samo akumulator
tako da ti prvo provjeri jesul originalne svječice, ako su druge, onda imaju problema sa radnom temperaturom. Vidi kablove, ali ja ti preporučujem da zamjeniš komplet motor. Takav motor možeš naći za 50-100 km! I to 1.6 i da daš još 50km i staviš mjenjač sa 5 brzina.
Tu ti slabo šta može servis pomoći. Ipak je to auto 1981 godište, tu od elektronike ima samo akumulator
-
Driver
E hvala svima puno. Auto je juče definitivno završio na šlepu (popizdila kontakt brava na suncu). Sad je u BIHAMK-ovom tehničkom centru, ali nemaju dijelova za Asconu. Odoh sad po njega pa u Opel Safety Car servis. Dogovorio fino s čovjekom da to sve srikta. Planiram ugraditi drugi motor, samo čekam da se ukine ovaj bezvezni zakon, a petak mjenjač sam već ugradio. Tako mi i treba kad hoću da vozim klasiku. Javim šta bude. Pozdrav svim vozačima, a naročito youngtimera. Puno ste mi pomogli.
-
car-x
drajveru, nekako bi skonto da vozis mercedesa iz tog vremena.. ali asconu.. u tu se sigurno ne isplati ulagati vrijeme..Driver wrote:E hvala svima puno. Auto je juče definitivno završio na šlepu (popizdila kontakt brava na suncu). Sad je u BIHAMK-ovom tehničkom centru, ali nemaju dijelova za Asconu. Odoh sad po njega pa u Opel Safety Car servis. Dogovorio fino s čovjekom da to sve srikta. Planiram ugraditi drugi motor, samo čekam da se ukine ovaj bezvezni zakon, a petak mjenjač sam već ugradio. Tako mi i treba kad hoću da vozim klasiku. Javim šta bude. Pozdrav svim vozačima, a naročito youngtimera. Puno ste mi pomogli.
a ja akobogda planiram sebi kupiti jednu staru ajkulu.. pa je malo pomalo restaurirati.. vidio sam prosle hefte dok sam dolazio kuci, dva frajera dvije ajkule.. iz neke zemlje sa smijesnim tablicama potjerali masinke kuci.. carinici se ibretili pravo..
-
nineac
Malo ljudi zna da je ta ascona bila jedno od najnaprednijih vozila svog vremena, sa najekonomičnijij i najnaprednijim četverocilidnričnim benzincima. Imala je zadnju vuču (ako je verzija B) te iuzetno kvalitetnu limariju (isto ako je verzija B).
Drugo, ja sam imao asconu C Irmscher (147ks i 195nm) sa kojom sam prešao 465.000 km bez diranja motora, doduše crkla je vodena pumpa jednom
Toliko o Opelu
Drugo, ja sam imao asconu C Irmscher (147ks i 195nm) sa kojom sam prešao 465.000 km bez diranja motora, doduše crkla je vodena pumpa jednom
Toliko o Opelu
-
dugi
Da nije bila crvena ta ascona? Jednom sam na magistrali kod kaknja vidio crvenu asconu kako je "pritisla" audi allroad 2.5TDI. Trkali su se i dok su mi bili u vidokrugu audi nije odmakao metra. Ovo pitam posto si rekao da si iz Zenice, a to je u komsilukunineac wrote:Malo ljudi zna da je ta ascona bila jedno od najnaprednijih vozila svog vremena, sa najekonomičnijij i najnaprednijim četverocilidnričnim benzincima. Imala je zadnju vuču (ako je verzija B) te iuzetno kvalitetnu limariju (isto ako je verzija B).
Drugo, ja sam imao asconu C Irmscher (147ks i 195nm) sa kojom sam prešao 465.000 km bez diranja motora, doduše crkla je vodena pumpa jednom![]()
Toliko o Opelu
-
nineac
Nije, bjela je bila, ali nije mogao takav audi da mi pobjegne. Imala je 2.0 8V motor (OHC) sa oštrijom bregastom, drugim ventilima, te sportskom izduvnom granom. Sve je tvornički rađeno, te nF16 mjenjač sa kraćim prenosima.
Jedino auto tih godišta kojem nisam mogao pera odbit je bio BMW325i.
Takođe, za tu snagu bila je vrlo lagana, 1100 kg, ali je limarija bila najveći problem, iako sam je bio dodatno zaštitio.
Sada vozam ovu vectru B 2.0 16V i nikad mi nije legla kao ta ascona!
Jedino auto tih godišta kojem nisam mogao pera odbit je bio BMW325i.
Takođe, za tu snagu bila je vrlo lagana, 1100 kg, ali je limarija bila najveći problem, iako sam je bio dodatno zaštitio.
Sada vozam ovu vectru B 2.0 16V i nikad mi nije legla kao ta ascona!