imam jednog prijatelja koji zivi u Londonu. Za sebe kaze da je engleski Bosnjakemra_a wrote:jedan hercegovacki bosnjak ima vise zajednickog s jednim sandzackim bosnjakom nego s recimo bosnjakom iz Krajine ili istocne BIH,ali kod nas local patriotism vlada tako da i nije cudno citati ove komentareJMJ wrote:Boze, pa ne mogu da vjerujem. DO BALKANSKIH RATOVA JE SANDZAK BIO DIO BOSNE, TO VAM JE 19. VIJEK, to je nama oteto kao i primorje.Tako pise u knjigama.E, sad,naravno da se razlikuju od bosanskih muslimana, nisu ni muslimani Bosanske Krajine i muslimani Istocne Bosne isti, a tek kolika je razlika izmedju svih ovih i muslimana Crne Gore!
Ali mi nikako nije jasan ovaj klaustrofobicni odnos prema sandzaklijama. I prije rata ih je bilo puno u BiH, u glavnom obrazovani ljudi, dobrostojeci, sposobni.Pa trecina mojih profesora na fakultetu su bili ili iz Sandzka ili iz Crne Gore (muslimani, ako vam je to vazno). To je bilo prije 30 godina.Necete valjda reci da su oni ometali "domace" da se skoluju i napreduju?
Jesu, sposobniji su od "domacih", radni, drze do svoje familije, u jednoj Srbiji ili Crnoj Gori su ocuvali i vjeru i tradiciju! Kud cete bolje?
Problemi Bosnjaka Sandzaka
- homo_sapiens
#101 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
- homo_sapiens
#102 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
JMJ wrote:Boze, pa ne mogu da vjerujem. DO BALKANSKIH RATOVA JE SANDZAK BIO DIO BOSNE, TO VAM JE 19. VIJEK, to je nama oteto kao i primorje.Tako pise u knjigama.E, sad,naravno da se razlikuju od bosanskih muslimana, nisu ni muslimani Bosanske Krajine i muslimani Istocne Bosne isti, a tek kolika je razlika izmedju svih ovih i muslimana Crne Gore!
Ali mi nikako nije jasan ovaj klaustrofobicni odnos prema sandzaklijama. I prije rata ih je bilo puno u BiH, u glavnom obrazovani ljudi, dobrostojeci, sposobni.Pa trecina mojih profesora na fakultetu su bili ili iz Sandzka ili iz Crne Gore (muslimani, ako vam je to vazno). To je bilo prije 30 godina.Necete valjda reci da su oni ometali "domace" da se skoluju i napreduju?
Jesu, sposobniji su od "domacih", radni, drze do svoje familije, u jednoj Srbiji ili Crnoj Gori su ocuvali i vjeru i tradiciju! Kud cete bolje?
Pa kad vas je toliko pametnih i ucenih, sto ne otvarate univerzitete i fakultete po Sandzaku, Novom Pazaru, Tutinu . . . Mozete sebi komotno drzavu napraviti, rasirite se k'o po svom
Mozete sebi i forum kreirati (sandzak-x.com
-
JMJ
#104 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Imaju Bosnjaci Sandzaka problem, ali u BiH !
-
JMJ
#105 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Pa to ti govorim, i jesu rasireni kao po svom, zar ne?
-
JMJ
#106 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Nego, ne zavrsih, vremena se promjenila, pa im "domaci"zasmetase, inace bi bila 100%, a ne 20 i kusur%
- cyprus
#107 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Ako postoje negleski Pakistanci, što ne bi postojali engleski Bošnjaci?homo_sapiens wrote:imam jednog prijatelja koji zivi u Londonu. Za sebe kaze da je engleski Bosnjak
- amrica
#108 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
JMJ wrote:Boze, pa ne mogu da vjerujem. DO BALKANSKIH RATOVA JE SANDZAK BIO DIO BOSNE, TO VAM JE 19. VIJEK, to je nama oteto kao i primorje.Tako pise u knjigama.E, sad,naravno da se razlikuju od bosanskih muslimana, nisu ni muslimani Bosanske Krajine i muslimani Istocne Bosne isti, a tek kolika je razlika izmedju svih ovih i muslimana Crne Gore!
Gdje si to i sta si to studirao????????
Pa prije rata nije bilo 30% profesora bosnjaka ili muslimana sveukupno, a valjda je bilo nekihSarajlija, Tuzlaka, Banjalucana,i ostalih Bosanaca , koji su nesto znali da bi bili profesori??????
Last edited by amrica on 27/08/2008 01:34, edited 1 time in total.
- homo_sapiens
#109 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
amrica wrote:JMJ wrote:Boze, pa ne mogu da vjerujem. DO BALKANSKIH RATOVA JE SANDZAK BIO DIO BOSNE, TO VAM JE 19. VIJEK, to je nama oteto kao i primorje.Tako pise u knjigama.E, sad,naravno da se razlikuju od bosanskih muslimana, nisu ni muslimani Bosanske Krajine i muslimani Istocne Bosne isti, a tek kolika je razlika izmedju svih ovih i muslimana Crne Gore!
Gdje si to i sta si to studirao???????? Fakultet islamskih nauka, sta drugo![]()
Pa prije rata nije bilo 30% profesora nebosnjaka ili nemuslimana sveukupno, a valjda je bilo nekih Sarajlija, Tuzlaka, Banjalucana,,, koji su nesto znali da bi bili profesori??????
- amrica
#110 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
aaaaaa, a ja mislila na normalne fakultete
- Ahmmed
#111 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
amrica wrote:aaaaaa, a ja mislila na normalne fakultete
A što je to fakultet islamskih nauka nenormalan?
- amrica
#112 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
pa nema prakticne svrhe u razvoju drustva, prvenstveno ekonomskom, koji za sobom povlaci sve ostale vidove napretka.
Osim zaposljavanja svojih kadrova u osnovnim i srednjim skolama, i nazalost, cak, mozda i u vrticima. Za sta se trosi budzetski novac, naravno.
Osim zaposljavanja svojih kadrova u osnovnim i srednjim skolama, i nazalost, cak, mozda i u vrticima. Za sta se trosi budzetski novac, naravno.
- Ahmmed
#113 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Ma, trebaju tebi i takvima kao ti, vehabije. Kad ovako nešto pročitam, učini mi se da im je svaka zlatna....amrica wrote:pa nema prakticne svrhe u razvoju drustva, prvenstveno ekonomskom, koji za sobom povlaci sve ostale vidove napretka.
- amrica
#114 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
vodi ih svojoj kuci, meni ne trebaju

-
zlata
#115 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Ha...ha.....ha....! Pa ako su rodom Iliri....a jos zive u Srbiji....onda su im valjda...zgembo_sa wrote:Najdrazi su mi ovi kao Shoba, koji se ovdje nesto kurce, misle da znaju, a u sustini samo prosipaju suplju iz par procetnickih pamfleta... Kakvi Srbi muslimani??? Jesi li ikad cuo da se neko u historiji u tom Sandzaku sam nazivao Srbinom muslimanom??? Na osnovu cega su oni Srbi nije mi jasno?! Kad bi malo vise citao literaturu koja nije procetnicka, vidio bi da su danasnji Bosnjaci Sandzaka vecinom ilirskog porijekla, a sa Srbima nemaju gotovo nikakve veze.Shoba wrote:Sandzak i jeste region...u Srbiji. U Sandzaku ima Bosnjaka, onih koji su iz Bosne otisli tamo da zive kada se Turska povlacila,ili pak nedavno, a tih je jako malo. Vecinom je u Sandzaku lokalni zivalj, Srbi Muslimani.
Ja volim Sandzaklije, ljudi rade, snalaze se, nikada s njima u zivotu nisam imao problema, fin svijet...
Ako mislis...na'no....sto smo pod Osmanlijama bili svi..."jedno"....pa *ebi ta....tad je i Imotski bio Bosna. Po toj logici....i... Imocani su Bosnjaci!
PS...Je'l' nam nisu Imocani odpivali....i Hasanaginicu....(eto....tu ti je i dokaz....da su i Imocani.... pravi Bosnjaci)!
- Ahmmed
#116 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Mah....neću ništa rećiamrica wrote:vodi ih svojoj kuci, meni ne trebaju![]()
![]()
![]()
- Ahmmed
#117 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Ovo za ilirsko porijeklo....Pa, možda, nešto malo, slaveniziranih albanskih rodova, na Pešteri....Iako i teorija o apsolutnom ilirskom porijeklu Albanaca, ne pije baš puno vode, ali neisezlata wrote:Ha...ha.....ha....! Pa ako su rodom Iliri....a jos zive u Srbiji....onda su im valjda...zgembo_sa wrote:[
Najdrazi su mi ovi kao Shoba, koji se ovdje nesto kurce, misle da znaju, a u sustini samo prosipaju suplju iz par procetnickih pamfleta... Kakvi Srbi muslimani??? Jesi li ikad cuo da se neko u historiji u tom Sandzaku sam nazivao Srbinom muslimanom??? Na osnovu cega su oni Srbi nije mi jasno?! Kad bi malo vise citao literaturu koja nije procetnicka, vidio bi da su danasnji Bosnjaci Sandzaka vecinom ilirskog porijekla, a sa Srbima nemaju gotovo nikakve veze.prici Kosovari. Na osnovu cega....su Bosanci?
![]()
Ako mislis...na'no....sto smo pod Osmanlijama bili svi..."jedno"....pa *ebi ta....tad je i Imotski bio Bosna. Po toj logici....i... Imocani su Bosnjaci!![]()
PS...Je'l' nam nisu Imocani odpivali....i Hasanaginicu....(eto....tu ti je i dokaz....da su i Imocani.... pravi Bosnjaci)!
A glede Imoćana...Nikad ne reci nikad, zlato...Pogotovo kad je taj kraj u pitanju
- ljubav_aha
#118 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
hajde molim te obrazlozi svoj stavemra_a wrote:jedan hercegovacki bosnjak ima vise zajednickog s jednim sandzackim bosnjakom nego s recimo bosnjakom iz Krajine ili istocne BIH,ali kod nas local patriotism vlada tako da i nije cudno citati ove komentare
-
zlata
#119 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Ahmmed-e....mogu se i ja "izjasniti" k'o Kinezica...Ahmmed wrote:Ovo za ilirsko porijeklo....Pa, možda, nešto malo, slaveniziranih albanskih rodova, na Pešteri....Iako i teorija o apsolutnom ilirskom porijeklu Albanaca, ne pije baš puno vode, ali neisezlata wrote:Ha...ha.....ha....! Pa ako su rodom Iliri....a jos zive u Srbiji....onda su im valjda...zgembo_sa wrote:[
Najdrazi su mi ovi kao Shoba, koji se ovdje nesto kurce, misle da znaju, a u sustini samo prosipaju suplju iz par procetnickih pamfleta... Kakvi Srbi muslimani??? Jesi li ikad cuo da se neko u historiji u tom Sandzaku sam nazivao Srbinom muslimanom??? Na osnovu cega su oni Srbi nije mi jasno?! Kad bi malo vise citao literaturu koja nije procetnicka, vidio bi da su danasnji Bosnjaci Sandzaka vecinom ilirskog porijekla, a sa Srbima nemaju gotovo nikakve veze.prici Kosovari. Na osnovu cega....su Bosanci?
![]()
Ako mislis...na'no....sto smo pod Osmanlijama bili svi..."jedno"....pa *ebi ta....tad je i Imotski bio Bosna. Po toj logici....i... Imocani su Bosnjaci!![]()
PS...Je'l' nam nisu Imocani odpivali....i Hasanaginicu....(eto....tu ti je i dokaz....da su i Imocani.... pravi Bosnjaci)!![]()
A glede Imoćana...Nikad ne reci nikad, zlato...Pogotovo kad je taj kraj u pitanjuE sad, što ljudi kažu da su Hrvati, treba poštivati, jer čim kažu da jesu, onda to i jesu.Ko i Bošnjaci Sandžaka. Da opet pripomenem Benedicta Andersona i naciju kao zamišljenu zajednicu
Imas danas...razna plemena diljem svijeta....koja zele dokazati kako su Zidovi. Jope Izrael...nije obavezan prifatit i "priznat" sve te novo-Zidove....u svoje "stado". Al' kako "nasa" bosnjacka politika sve vise lici na zidovsku-izraelsku (da nas biiidne sto vise)...necce me zacudit kad se (uz Cericev blagoslov....dabome) i Pomaci budu poceli "izjasnjavat" k'o Bosnjaci...(preko "one" "Bogumilske" veze
Kod Sandzaklija imas polariziran identitet....nekad naginju svojim maticama....Srbiji i Crnoj Gori....nekad izigravaju vele-Turke....pa jope....Vele-Bosance! Kako viiiitar puse! Ovisno o sandzackim interesima i potrebama....i razpolozenju domacih pravoslavnih radikalaca!
Uglavnom.....kroz sve te metamorfoze....vidim da im "ide" plaho fino!
-
Shoba
#120 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Decko, nemoj vruc vode pit. Ako si iz Sandzaka ne moras se ljutiti, niko nije savrsen.zgembo_sa wrote:Najdrazi su mi ovi kao Shoba, koji se ovdje nesto kurce, misle da znaju, a u sustini samo prosipaju suplju iz par procetnickih pamfleta... Kakvi Srbi muslimani??? Jesi li ikad cuo da se neko u historiji u tom Sandzaku sam nazivao Srbinom muslimanom??? Na osnovu cega su oni Srbi nije mi jasno?! Kad bi malo vise citao literaturu koja nije procetnicka, vidio bi da su danasnji Bosnjaci Sandzaka vecinom ilirskog porijekla, a sa Srbima nemaju gotovo nikakve veze.Shoba wrote:Sandzak i jeste region...u Srbiji. U Sandzaku ima Bosnjaka, onih koji su iz Bosne otisli tamo da zive kada se Turska povlacila,ili pak nedavno, a tih je jako malo. Vecinom je u Sandzaku lokalni zivalj, Srbi Muslimani.
Ja volim Sandzaklije, ljudi rade, snalaze se, nikada s njima u zivotu nisam imao problema, fin svijet...
Eto kad si tamo pametan i ucen, daj nam reci kako ti to definises Bosnjaka, ko se to moze smatrati Bosnjakom? Koji su kriteriji? Jesu li isti ko i za Srbe i Hrvate ili uvodis neke nove, posebne za Bosnjake? Jel uopste priznajes da su Bosnjaci narod, da se ne zamajavamo dalje...
A "dokazivanje" nekog "hriscanskog porijekla" je za top 10 gluposti izvaljenih na ovom forumu. Jel ti shvatas kolika je glupost govoriti o religijskom porijeklu??? Svi smo onda paganskog porijekla, jer smo potomci ilira i slavena! Religije kao osnov za formiranje nacije su se pocele koristiti tek u 19tom vijeku, a u periodu prije osmanske okupacije ta religija veze nije imala sa nacijom. Pa bilo je koliko hoces Srba katolika! Zar neko sa vise od 4 razreda osnovne moze govoriti o religijskom porijeklu. Pazi dokaza yebote, Filipovic, pa od Filipa, eto on je Srbin, Brankovic, sin Branka, dakle Srbin... A sta ako su ta imena nosili ljudi na ovim prostorima dok narodi u danasnjem smislu nisu ni postojali??? U predosmansko doba na ovim prostorima po imenu gotovo nista nisi mogao zakljuciti, sta je ko. Tvoj izmisljen pojam "religijsko porijeklo" nema nikakvo smisleno znacenje, jer u uslovima kada imas vise razlicitih hriscanskih crkvi, jednostavno ne prejudicira pripadnost narodu. Danasnji Bosnjaci ni ne pokusavaju da sakriju da su njihovi preci bili hriscani po religijskoj pripadnosti. Ne znam zasto bi to krili??? Religija u to doba ama bas nikakve veze nije imala sa narodom!
Idi ba Shoba na onaj forum istocnog sarajeva, ili kako se vec zove, tamo imas sigurno dosta istomisljenika...
Po tebi su Turci dosli na poziv Evrope da se usetaju i zatekli gomilu SDA Bosnjaka koji su im cvijecem posipali put i slavili okupaciju Bosne, i pri tom nisu vjerovali ni u sta, a kamoli hriscanstvo. Pa prije nego stoje Sandzak postao to sto jeste, to je bila RASKA, izrazito Srpski kraj, vremenom su ljudi kao i u Bosni primili islam. Tamo je Srbija jarane, SRBIJA...nije Bosna....i bila je prije nego sto su dosli Turci. I po tebi Srbi padose s marsa, ko da ih nikad nije bilo u ovim krajevima. A ni Hrvati...Ostavi se te SDA propagande dok se nisi u jos vece blato zaglibio....
-
redondo72
#121 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Da bi izbegli sve brojnije krstaške ratove Ugara protiv Bosne - bosanski kraljevi su se proglašavali 'katolicima' - drugim rečima, pokatoličili su se. Od sredine 14. veka (tačnije od 1340.) ti isti državni poglavari pružaju punu potporu delovanju franjevačkih verovesnika, koji su i sami u jednom momentu istorije progonjeni od strane katoličke crkve. Dakle, pre dolaska Turaka na Balkan i u Bosnu, jedan deo Bogumila je primao katoličanstvo. Drugi deo je ostao u bogumilstvu - tj. u dualističkom gnosticizmu ( sinkretističkoj religiji koja je spojila učenja zoroastrizma, hrišćanstva i budizma ). Za razliku od hrišćanstva, bogumilstvo nije priznavalo Isusa, nije verovalo u sveto trojstvo, crkveni sakramenti su ne samo bezvredni nego i zli (stoga odbacivanje krštenja, pričesti, znaka krsta, konfirmacije, pomasti), sama institucija organizovane hrišćanske crkve je - zlo, Stari Zavet je sotonska objava, apokalipsa i Strašni sud se nece zbiti jer materijalni svet ne može biti obogotvoren, nego jedino nestati kada poslednja duša bude oslobođena iz okova nepopravljivo zle tvari. Bogumilstvo je verovanje u dva Boga ( dobrog i zlog ) gde se duše reinkarniraju/ponovno utelovljuju sve dok ne dosegnu savršenstvo.
Dakle, pošto si povukao pitanje da su današnji Bošnjaci hrišćanskih korena, prvo da te pitam, zašto ne zameraš Bogumilima koji su iz bogumilstva prvo prelazili u katolicizam? Dok sa druge strane zameraš onima koji su kasnije prelazili u islam?
Sledeće pitanje bi bilo, zašto misliš da vreme ne treba meriti odavde, od trenutka kada su Bogumili pod pretnjom sile prelazili u hrišćanstvo, tačnije u katolicizam, a treba ga meriti kada su počeli da prelaze u islam? Uopšte, šta te to tera da vreme meriš od 13. veka, zašto ga ne meriš dolaskom Turaka na Balkan i u Bosnu.Zato što ti tako odgovara. To nije dovoljan razlog jer izgleda da nisi naučio da se i vreme može drugačije računati, nekome je pre i posle Hrista, a nekome po Hidžri. Istorija nije provizorna a još manje retroaktivna. ( ovo sve imaš na Wikiju )
... dovoljno govori o obrazovanju i pismenosti ove devojke koja valjda misli da takva može određivati kojem narodu Bošnjaci Sandžaka pripadaju. To treba u njivu jer ako već nije pametna valjda je jaka u rukama. Ali razumem ja nju. Njoj je tata rekao da su Sandže zle i da preuzimaju poslove u GRAS-u, da grade vile po Sarajevu, da se lako zapošljavaju i voze Mercedese. Ljubomora je najgora bolest. Kao i neznaje i lenjost.
Da je neko pročitao uvodni link, video bi da se Bošnjaci Sandžaka bore da im se u škole uvede bosanski jezik ( jer im je to maternji jezik ), kao i da uče po bosanskom nastavnom planu i programu.
Dakle, pošto si povukao pitanje da su današnji Bošnjaci hrišćanskih korena, prvo da te pitam, zašto ne zameraš Bogumilima koji su iz bogumilstva prvo prelazili u katolicizam? Dok sa druge strane zameraš onima koji su kasnije prelazili u islam?
Sledeće pitanje bi bilo, zašto misliš da vreme ne treba meriti odavde, od trenutka kada su Bogumili pod pretnjom sile prelazili u hrišćanstvo, tačnije u katolicizam, a treba ga meriti kada su počeli da prelaze u islam? Uopšte, šta te to tera da vreme meriš od 13. veka, zašto ga ne meriš dolaskom Turaka na Balkan i u Bosnu.Zato što ti tako odgovara. To nije dovoljan razlog jer izgleda da nisi naučio da se i vreme može drugačije računati, nekome je pre i posle Hrista, a nekome po Hidžri. Istorija nije provizorna a još manje retroaktivna. ( ovo sve imaš na Wikiju )
Primer ove Zlate, koja se može izjasniti ko " Kinezica " - valjda je to nastalo od Kinez, pa onda logično Kinezica...mogu se i ja "izjasniti" k'o Kinezica..
Da je neko pročitao uvodni link, video bi da se Bošnjaci Sandžaka bore da im se u škole uvede bosanski jezik ( jer im je to maternji jezik ), kao i da uče po bosanskom nastavnom planu i programu.
-
zlata
#122 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Ha....ha....ha....redondo72 wrote:Primer ove Zlate, koja se može izjasniti ko " Kinezica " - valjda je to nastalo od Kinez, pa onda logično Kinezica...mogu se i ja "izjasniti" k'o Kinezica..... dovoljno govori o obrazovanju i pismenosti ove devojke koja valjda misli da takva može određivati kojem narodu Bošnjaci Sandžaka pripadaju. To treba u njivu jer ako već nije pametna valjda je jaka u rukama. Ali razumem ja nju. Njoj je tata rekao da su Sandže zle i da preuzimaju poslove u GRAS-u, da grade vile po Sarajevu, da se lako zapošljavaju i voze Mercedese. Ljubomora je najgora bolest. Kao i neznaje i lenjost.
Maternji 'bosanski' u Srbiji....ha...ha...ha....
I jos ga mora po narudzbi...uc'ti....ha...ha....
Pa ko ti je zabranio...materi....da te nauci govor'ti svojim jezikom?
Kako vidim....slabo ti idu jezici (ili ispravnije..."ovi nasi dijalekti)....kad ti treba i nastavnik....za bosanski!
Last edited by zlata on 27/08/2008 09:09, edited 1 time in total.
-
redondo72
#123 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Zlato kraljice!
Mora da si lepa. Nema šanse da nisi. Nije te Bog valjda toliko kaznio.
Jesi gledala Maratonce? Znaš ono... kupačice moja... Zlato, Kinezice moja! 
-
zlata
#124 Re: Problemi Bosnjaka Sandzaka
Bacco.....za'tebe je Zlata....kraljica. Al'kad cuje....ono tvoje Leeeepa....najezi se.redondo72 wrote:Zlato kraljice!Mora da si lepa. Nema šanse da nisi. Nije te Bog valjda toliko kaznio.
Jesi gledala Maratonce? Znaš ono... kupačice moja... Zlato, Kinezice moja!
Last edited by zlata on 27/08/2008 09:21, edited 1 time in total.
-
redondo72