problem-zubbbb

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kinderlada

#1 problem-zubbbb

Post by kinderlada »

Nakon odlaska kod zubara da mi popravi zub, umjesto da budem rahat i da me nista ne boli, mene tek sad pocinje boliti...

Sasvim slucajno primijetim mali kvar na prednjoj 2 i to sa unutrasnje strane, odem kod teta zubarke, ona mi to kao popravi..........ali meni tek sad taj zub reaguje na hladno, na vodu, ma bas me ziga :sad: I cini mi se da ta bol udara i u zub do njega, tj u 3.

Sta da radim? Da ponovo idem? Ili to tako treba? Malo te neke reakcije itd?

A napominjem da me taj zub uopste nije bolio, nego sam ja otisla da se to sanira na vrijeme, i eto sad samo imam problem :roll:
cica maca

#2 Re: problem-zubbbb

Post by cica maca »

Tu ti moze biti vise razloga, mozda nije dobro uradila plombu, a mozda je povrijedila zivac. Idi opet zubaru, nema ti druge pomoci.
AdnaNr

#3 Re: problem-zubbbb

Post by AdnaNr »

Imam isti problem vec par mjeseci, nikad da se nakanim. Cim pijem hladnije pice zaboli me zub pa moram gutljaj po gutljaj :D
Navikoh se vise', al odo sutra aBd :):)
encian

#4 Re: problem-zubbbb

Post by encian »

meni se par puta desilo da mi zub reaguje na hladno nakon popravke. povuce se samo za heftu-dvije. ali muzu je tako pocela da reaguje 6ica na hladno nakon popravke 5ice i nije prestajalo. nakon sto je doktorica otvorila nekad popravljanu 6icu naisla je na infekciju. tako da ... sacekaj da vidis hoce li proci, ako ne prodje, brzo doktoru.
Dioda

#5 Re: problem-zubbbb

Post by Dioda »

kinderlada wrote:Nakon odlaska kod zubara da mi popravi zub, umjesto da budem rahat i da me nista ne boli, mene tek sad pocinje boliti...

Sasvim slucajno primijetim mali kvar na prednjoj 2 i to sa unutrasnje strane, odem kod teta zubarke, ona mi to kao popravi..........ali meni tek sad taj zub reaguje na hladno, na vodu, ma bas me ziga :sad: I cini mi se da ta bol udara i u zub do njega, tj u 3.

Sta da radim? Da ponovo idem? Ili to tako treba? Malo te neke reakcije itd?

A napominjem da me taj zub uopste nije bolio, nego sam ja otisla da se to sanira na vrijeme, i eto sad samo imam problem :roll:
Otidji obavezno, taj bol nece sam prestati :) Mene bar nikad nije bolilo nakon popravljanja :)
Mada mi je malo cudno sto te tek nakon posjete zubaru to boli :-?
kinderlada

#6 Re: problem-zubbbb

Post by kinderlada »

Mene moji zubi i dalje bole, a ja nikako da odem zubaru, sve i sto ja bih,ne mogu nikako tacno da nadjem termin, zbog svih svojih obaveza prema faksu....

Cudno jeste, odes ziubaru da ti popravi mali kvar, a onda kad se vratis ne mozes casu vode sobne temperature popiti a da tine udari u zube, jedinice i dvice, vise ni sama ne znam koji me boli :sad:
shape of despair

#7 Re: problem-zubbbb

Post by shape of despair »

Mene je prije 10-tak dana počela boliti donja šestica.Nedugo zatim,nisam znao koji me zub ne boli na desnoj strani.Zapravo se radilo o upali jer sam nedugo nakon kupanja izašao vani.
Generelno,meni uvijek zubi reaguju na hladno i po 15-tak dana nakon popravke.Prošle sedmice popravljao sedmicu i sad je mi misaona imenica napit se hladne vode bez 5-6 pauza.
Bellica

#8 Re: problem-zubbbb

Post by Bellica »

Kinderlada,

Otidji kod zubara ponovo, moguce je da ti nije napravio/la plombu kako treba i da ti je negdje ostalo mjesta kroz koji prolazi sve to sto pijes ili jedes ili ti je dohvatio/la zivac. U svakom slucaju otidji ponovo. Mene tako zaboli kad prehladim desni pa ne mogu nista ni jesti ni piti, toplo, hladno, nema teorije, ali ona mi pasta pomaze ne mogu se sjetiti imena, stalno je reklamiraju na TV-u i stvarno pomaze, perem zube tom pastom i bude mi lakse, ali tvoj problem je druge prirode, otidji zubaru ponovo, nema drugog rjesenja.
kinderlada

#9 Re: problem-zubbbb

Post by kinderlada »

Jaoooooo pa vidim ja ne stima nesto sa tim sto je ona popravljala, ocigledno nije dobro napravila. Jer ovo je nemoguce, niti jesti niti piti, a da ne zigne do mozga. Jos mi je kao dobro uradila , mislila sam jer je iskusnija doktorica, pa sam se evo prevarila.

Treba sad ovo sve ponovo busiti, jao kad se samo sjetim kako ce boliti :sad:

Zato ce mi i dalje biti misaona imenica(kako neko rece) piti vodu recimo iz flasice, jesti hladan jogurt itd.....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: problem-zubbbb

Post by Truba »

of topik

idete li državnom zubaru
onom kome plaćate preko poreza uz platu..

jel ikom popravljen zub
koliko se čeka?
shape of despair

#11 Re: problem-zubbbb

Post by shape of despair »

Isao sam ja prije 3-4 godine na stomatologiju.Jednom mi se neka doktorica natovarila na zub da sam trpio uzasne bolove dok mi je pravila a nikako nije htjela da prestane.Drugi put su mi uvalili neku studenticu koja mi je pravila osmicu 90 minuta i nista nije napravila.
Cujem da je zubarka na studentskoj poliklinici relativno losa i da se dosta raje zali na njen rad.
Moram da napomenem da sam u ratu sa stomatologijom imao ugodna iskustva,i da nije bilo njih ko zna kakve bih danas zube imao.
cica maca

#12 Re: problem-zubbbb

Post by cica maca »

Mozda ce zvucati dosadno ali eto ako nekog interesuje neka procita, a vezano je i za temu, radila sam nekad davno kod zubara u Njemackoj, pa imam par savjeta iz prakse, a vjerujte svega sam se nagledala. Sto se tice popravke zuba, ako je zivac upaljen, zub ce da boli i pored anestetika, inekcije koju ste dobili. Ako zub nije kako treba zatvoren, moguce je da boli na hladno, takodjer moze da boli ako je meso povrijedjeno, znaci donja strana zuba uz meso. Ako boli na slatko, tj.ako jedete slatko, najvjerovatnije imate karijes. Jos jedna stvar koja se moze lako desiti kod popravke zuba, dobijete anestetik, znaci ne samo da ne osjecate zub, nego cijelu stranu lica, zubar popravi zub i pita vas da zagrizete i da li boli u tom momentu. Medjutim zbog anestetika nemate pojma da li boli ili ne, zato je bitno da zubar ima kod sebe pomagalo, barem je kod mog zubara tako, plavi papir ili crveni, svejedno, na koji ce te zagristi, on ce vidjeti da li se je i koliko zub ocrtao na gornjem ili donjem zubu, znaci suprotno od onog kojeg je popravljao i te neravnine ce izbrusiti. Ovo je jako bitno jer ako to ne uradi, taj zub ce vas i dalje boliti i moze izazvati pucanje plombe, a i zubnog zida, kao i povredu zuba nasuprot popravljenog. I jos jedna stvar, ako zubar nije dobro popravio zub, tj. ocistio ga od karijesa, a plombom je zatvorio zub, dolazi do napada karijesa na zivac, zivac pocinje da umire, stvara se pritisak u zubu, neugodan miris i jaka bol i upala zuba kojeg treba pod hitno otvoriti i izvaditi zivac i staviti lijek. Poslije nekoliko posjeta zubaru i stavljanja lijeka u taj zub, izvadi se lijek i zatvori se obicnom plombom. Zivac je izvadjen, pa ga zovu mrtav zub, on vremenom gubi boju i postaje tamniji od ostalih zuba ali vas moze sluziti citav zivot, samo sto je tamniji i sto moze lakse da pukne/slomije. Ima toga jos ali nadam se da sam barem malo pomogla, ovo su najcesci slucajevi u praksi. ;-)
Post Reply