Mozda ce zvucati dosadno ali eto ako nekog interesuje neka procita, a vezano je i za temu, radila sam nekad davno kod zubara u Njemackoj, pa imam par savjeta iz prakse, a vjerujte svega sam se nagledala. Sto se tice popravke zuba, ako je zivac upaljen, zub ce da boli i pored anestetika, inekcije koju ste dobili. Ako zub nije kako treba zatvoren, moguce je da boli na hladno, takodjer moze da boli ako je meso povrijedjeno, znaci donja strana zuba uz meso. Ako boli na slatko, tj.ako jedete slatko, najvjerovatnije imate karijes. Jos jedna stvar koja se moze lako desiti kod popravke zuba, dobijete anestetik, znaci ne samo da ne osjecate zub, nego cijelu stranu lica, zubar popravi zub i pita vas da zagrizete i da li boli u tom momentu. Medjutim zbog anestetika nemate pojma da li boli ili ne, zato je bitno da zubar ima kod sebe pomagalo, barem je kod mog zubara tako, plavi papir ili crveni, svejedno, na koji ce te zagristi, on ce vidjeti da li se je i koliko zub ocrtao na gornjem ili donjem zubu, znaci suprotno od onog kojeg je popravljao i te neravnine ce izbrusiti. Ovo je jako bitno jer ako to ne uradi, taj zub ce vas i dalje boliti i moze izazvati pucanje plombe, a i zubnog zida, kao i povredu zuba nasuprot popravljenog. I jos jedna stvar, ako zubar nije dobro popravio zub, tj. ocistio ga od karijesa, a plombom je zatvorio zub, dolazi do napada karijesa na zivac, zivac pocinje da umire, stvara se pritisak u zubu, neugodan miris i jaka bol i upala zuba kojeg treba pod hitno otvoriti i izvaditi zivac i staviti lijek. Poslije nekoliko posjeta zubaru i stavljanja lijeka u taj zub, izvadi se lijek i zatvori se obicnom plombom. Zivac je izvadjen, pa ga zovu mrtav zub, on vremenom gubi boju i postaje tamniji od ostalih zuba ali vas moze sluziti citav zivot, samo sto je tamniji i sto moze lakse da pukne/slomije. Ima toga jos ali nadam se da sam barem malo pomogla, ovo su najcesci slucajevi u praksi.