problem ziro

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
User avatar
opal
Posts: 63
Joined: 09/02/2010 16:18
Been thanked: 1 time

problem ziro

Post by opal » 04/08/2011 18:49

Odavno imam otvorena dva racuna kod unicredit banke (ziro i tekuci), od prije 8 godina. Nikad nisam imao nikakvih problema....do sada...u aprilu mjesecu odem u banku i zatrazim da otvorim stednu knjizicu ...kada je bankar vidio da imam ziro racun odgovori me od toga (lafo to je zastario princip) i predlozi mi da ziro racun korisim kao stednu...cisto sam htio sklonuti nesto novca sa tekuceg racuna jer bankomat karticu znam cesto zagubiti, pa da ne bude belaja....i tako sam ja povremeno uplacivao na ziro racun odrednjene iznose, sve u istoj poslovnici unicredit banke...eh danas ja dodjem da uplatim na taj isti ziro racun, izvadim dokumente i novac, kad ona me bankarka gleda poprijeko i rece da ne mogu uplatiti na vlasiti ziro racun...lafo on se koristi da ti pravno lice uplati novac na osnovu nekog ugovora bla,bla...ja njoj kazem da sam vec nekoliko puta, u ovaj istoj poslovnici uplatio novac na svoj ziro racun...onda ona ode kod sefice i vrati se za 10 min i kaze ne moze....i ne dadose mi da uplatim...sad mene zanim jesam li ja vec nekoliko puta naletio na levate na pultu(koji su mo dopistili da uplatim) ili sam tek danas....da li se moze uplatiti na vlastiti ziro racun? :-? ako neko zna neka nesto pametno napise jer se ne razumijem u finansije (nakon danasnjeg iskustva izgleda da bih trebao poceti) :? :? :-?


User avatar
johnny-bravo
Posts: 1125
Joined: 18/05/2011 23:03
Location: pfff...

Re: problem ziro

Post by johnny-bravo » 04/08/2011 21:53

Tekuci racun sluzi za primitak neoporezivih prihoda ( tj. onih na koje je porez vec placen i za koje nije nuzno podnositi poreznu prijavu, (tipa placa, penzija, stipendija ) a ziro za primanje oporezivih prihoda tj. onih koji dolaze iz "poslovanja" ( od ugovora o djelu, autorskih, etc)

Tekuci racun - otvaraju iskljucivo gradjani

Ziro racun - 3 tipa
1) otvaraju ga gradjani za honorarne poslove ( minimalni troskovi vodjenja)
2) otvaraju gradjani za poslovanje obrta i slobodnih zanimanja ( prilicno veliki troskovi)
3) otvaraju firme za svoje poslovanje

U minus mozes ici na tekucem, na ziro racunu ne (neke banke dozvoljavaju, ali uglavnom vrlo skupo )
Kao gradjanin mozes otvoriti ziro racun za prijem love od honorara, inace nema smisla ni potrebe. Banke redovno izvjestavaju poreznu upravu o prihodima preko ziro racuna i za nju je potrebno podnijeti godisnju poreznu prijavu.

Ovo je ukratko i sazeto objasnjenje, i otprilike manje vise koliko sam ja upoznat :D
Cinjenica je da za uplatu na ziro racun mora postojati neki osnov, dokument... dok te za uplate na tekuci niko nista ne pita...
Vjerovatno je to razlog zasto te je ta sluzbenica odbila, jer nisi imao osnov po kojem uplacujes (pogotovu sam sebi) novac na ziro racun, i oni koji su ti ranije dozvolili uplatu nisu to smjeli uraditi, ja nemam logicnije objasnjenje :D
I da, ako vec stedis, ne slusaj sluzbenike vec otvori stednu knjizicu jer ces sigurno dobiti vecu kamatu na stednom (pa makar to bila i a vista stednja) od one na ziro racunu... ;-)

User avatar
momčina
Posts: 49
Joined: 03/01/2010 16:11

Re: problem ziro

Post by momčina » 04/08/2011 23:59

opal wrote:Odavno imam otvorena dva racuna kod unicredit banke (ziro i tekuci), od prije 8 godina. Nikad nisam imao nikakvih problema....do sada...u aprilu mjesecu odem u banku i zatrazim da otvorim stednu knjizicu ...kada je bankar vidio da imam ziro racun odgovori me od toga (lafo to je zastario princip) i predlozi mi da ziro racun korisim kao stednu...cisto sam htio sklonuti nesto novca sa tekuceg racuna jer bankomat karticu znam cesto zagubiti, pa da ne bude belaja....i tako sam ja povremeno uplacivao na ziro racun odrednjene iznose, sve u istoj poslovnici unicredit banke...eh danas ja dodjem da uplatim na taj isti ziro racun, izvadim dokumente i novac, kad ona me bankarka gleda poprijeko i rece da ne mogu uplatiti na vlasiti ziro racun...lafo on se koristi da ti pravno lice uplati novac na osnovu nekog ugovora bla,bla...ja njoj kazem da sam vec nekoliko puta, u ovaj istoj poslovnici uplatio novac na svoj ziro racun...onda ona ode kod sefice i vrati se za 10 min i kaze ne moze....i ne dadose mi da uplatim...sad mene zanim jesam li ja vec nekoliko puta naletio na levate na pultu(koji su mo dopistili da uplatim) ili sam tek danas....da li se moze uplatiti na vlastiti ziro racun? :-? ako neko zna neka nesto pametno napise jer se ne razumijem u finansije (nakon danasnjeg iskustva izgleda da bih trebao poceti) :? :? :-?

Naravno da možeš uplatiti na svoj vlastiti tekući žiro račun/debitnu karticu/štednu karticu. Promjeni banku ako ti osporavaju vlastite uplate.

User avatar
opal
Posts: 63
Joined: 09/02/2010 16:18
Been thanked: 1 time

Re: problem ziro

Post by opal » 05/08/2011 19:06

Hvala na odgovoru johnny...ja sam sinoc poslije postanja ovdje napisao email doticnoj banci....i jutros u 9 me zovu...kazu da mogu uplatiti na svoj ziro racun bez problema i da je sluzbenica pocetnik pa ne zna....ili zna onako kako je to "by the books"....u svakom slucaju namjeravam otvoriti stednu knjizicu...hvala jos jednom :thumbup: :thumbup: :razz:

User avatar
johnny-bravo
Posts: 1125
Joined: 18/05/2011 23:03
Location: pfff...

Re: problem ziro

Post by johnny-bravo » 06/08/2011 01:06

Ma nema na cemu, nego se ja u strucnoj literaturi vezanoj za finansije a i praksi nisam puno susretao sa ziro racunom fizickih lica, vec sam uglavnom radio sa ziro racunima firmi, pa sam po defoltu pretpostavio da vrijede ista pravila! U svakom slucaju, nek si rijesio nedoumicu sa njima :thumbup: pozdrav

Post Reply