Problem

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Aphex_

#1 Problem

Post by Aphex_ »

Zdravo svima!

Novi sam student u Beču, već sam oko mjesec dana u Austriji. Međutim ono sto mene zanima, i imam veliki problem jeste:
- sve ukupno u ovoj godini imam boravka u EU 83 dana( pregledao po pasošu)
- od 1.7. imam sa danasnjim danom 66 dana boravka u EU
- 26.10. trebam u Sarajevo, jer sam dobio poziv da budem na jazz festivalu( neka stipendija, inace sam muzicar)
- kakav je zakon 3 mjeseca u EU, pa 3 mjeseca u BiH, to mi nije jasno?!
- tj. da li cu imati problem kad se budem vracao u Austriju
- inace sam predao za vizu u Beču prije 10ak dana, i sada čekam da je dobijem..

Molim Vas da mi odgovorite, jer mi je to jako bitno..
filozofija

#2 Re: Problem

Post by filozofija »

Pa šta se brineš. Viza će ti biti gotova za nekih 10 dana najdalje. Ako ne, onda je dobro da provjeriš u magistratu gdje si vizu predao. Inače, nema nekih većih problema prilikom izadavanja studenstkih viza.

Računaj koliko si bio u Šengenu zadnjih šest mjeseci. Ako si bio manje, tj 66 dana, ne bi trebao imati nikakvih problema, jer bi sa 26.10 imao cirka 76 ili 77 dana boravka u Šengenu. To znači da bi mogao da boraviš još 13 dana u Šengenu unutar zadnjih šest mjeseci.

Što se tiče pravila, ono jasno kaže da unutar šest mjeseci možeš ukupno da boraviš 90 dana na području Šengena. Nakon što prekucaš 90 dana, onda možeš imati probleme prilikom ulaska narednih tri mjeseca (tj. ne bi trebao ulaziti u Šengen nakon ta tri mjeseca).

Opet, imaš vremena da odeš do magistrata, objasniš im situaciju, kako bi ti izdali vizu. Do 26 imaš vremena za to, a i oni imaju vremena da je obrade, ako već nije obrađena.
Post Reply