Problem suicidalnosti / samoubistva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kala

#1 Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by kala »

Kako se ponašati prema osobi koja se pokušala ubiti? Ja sam toliko zablokirana i zbrkana emocijama i činjenicom da je došlo do toga - da ne funkcionišem niti umijem savjetovati svoju prijateljicu. Razgovarati o tome - ne razgovarati? Kako razgovarati? Kako se ponašati? On ima porodicu, malenu djecu (jedno je tek rođeno), suprugu koja ga obožava. Veliki je emotivac, draga osoba, dobra osoba, voljena osoba. Suštinski nema razloga za suicid, ali nosi u sebi neki emotivni disbalans koji tješi alkoholom, ali nikad do sada nije imao suicidalne namjere. (Da li postoji neka ustanova za liječenje od alkohola, jer ovo kućno liječenje nije urodilo plodom?) Ljudi... ovo je... :(
zelenashica

#2 Re: Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by zelenashica »

http://www.blog.hr/print/id/1626709891/ ... jstva.html
Evo ja kopirah jedan mali dio,ostatak potraži na stranici...
Primjer kako možete razgovarati:

Neka osoba zna da želite s njom razgovarati: Rado bi razgovarao/la s tobom., Imam dojam da si već duže vrijeme tužan/tužna... - Osim što pokazujete želju za razgovorom, osobi dajete do znanja da ju „vidite" i da „osjećate" kako se nalazi u nevolji, da je tužna, zabrinuta...

Kada vam osoba govori o svojim problemima i osjećajima, slušajte ju pažljivo i ako tijekom razgovora posumnjate da pomišlja na samoubojstvo, otvoreno ju pitajte o tome: Razmišljaš li o samoubojstvu?, Planiraš li takvo što?, Jesi li već s nekim razgovarao/la o tome?.

Izrazite svoju zabrinutost: Zvučiš potreseno., Mora da je to veoma teško za tebe., Ne želim da nešto učiniš sebi., Želim s tobom potražiti pomoć.

Važno da suicidalna osoba ne ostane sama.

Na ovoj stranici imaš jako korisne savjete......nadam se da će pomoći bar malo ....
chuchumbamayumbe

#3 Re: Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by chuchumbamayumbe »

Veoma nezahvalno za bilo sta reci, a opet, kako presutiti?!
Je li psihicki bolesna?
Ovo nema veze sa alkoholom...
black

#4 Re: Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by black »

kala wrote:Kako se ponašati prema osobi koja se pokušala ubiti? Ja sam toliko zablokirana i zbrkana emocijama i činjenicom da je došlo do toga - da ne funkcionišem niti umijem savjetovati svoju prijateljicu. Razgovarati o tome - ne razgovarati? Kako razgovarati? Kako se ponašati? On ima porodicu, malenu djecu (jedno je tek rođeno), suprugu koja ga obožava. Veliki je emotivac, draga osoba, dobra osoba, voljena osoba. Suštinski nema razloga za suicid, ali nosi u sebi neki emotivni disbalans koji tješi alkoholom, ali nikad do sada nije imao suicidalne namjere. (Da li postoji neka ustanova za liječenje od alkohola, jer ovo kućno liječenje nije urodilo plodom?) Ljudi... ovo je... :(
nije mi bas jasno, jel on alkoholicar ili samo taj neki problem utapa u alkoholu povremeno..?
po nekim statistikama 3% alkosa pocini suicid, mehanizam djelovanja alkohola u tom slucaju je: uzimaju ga ljudi skloni depresiji da bi ih stimulirao , alkohol smanjuje inhibicije i samokontrolu , ali istovremeno oslobadja agresivne impulse , pa tako i suicidalne..
ovo bi bile neke faze u emocionalnoj opterecenosti, ili kako ti kazes emotivnom disbalansu, a sve tri su korak blize suicidu, no i prije i jedne od faza, ako postoji i najmanja naznaka sklonosti ka tome, treba traziti pomoc strucne osobe
1. faza blage opterecenosti ( povlaci se u sebe , izolira , distancira . Postaje dobar pitom , povucen , inertan i pomalo cudan ,ali ne iskazuje namjere o samoubojstvu vec o njemu razmislja kao o jednom od mogucih rjesenja svoje krize)
2. faza srednje opterecenosti ( ideja o samoubojstvu se pocinje jasnije manifestirati , javlja se dilema : “zivjeti ili umrijeti?”)
3. faza visoke opterecenosti ( najkriticnije , jer je odluka konacna , plan definitivan i preostaje jos samo izbor trenutka u kojem ce osoba izvrsiti samoubojstvo ).
Last edited by black on 24/01/2010 16:06, edited 2 times in total.
suspect_zero

#5 Re: Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by suspect_zero »

kala wrote:Kako se ponašati prema osobi koja se pokušala ubiti? Ja sam toliko zablokirana i zbrkana emocijama i činjenicom da je došlo do toga - da ne funkcionišem niti umijem savjetovati svoju prijateljicu. Razgovarati o tome - ne razgovarati? Kako razgovarati? Kako se ponašati? On ima porodicu, malenu djecu (jedno je tek rođeno), suprugu koja ga obožava. Veliki je emotivac, draga osoba, dobra osoba, voljena osoba. Suštinski nema razloga za suicid, ali nosi u sebi neki emotivni disbalans koji tješi alkoholom, ali nikad do sada nije imao suicidalne namjere. (Da li postoji neka ustanova za liječenje od alkohola, jer ovo kućno liječenje nije urodilo plodom?) Ljudi... ovo je... :(

Jedina medicinska ustanova u Kantonu Sarajevu koja nudi pomoć osobama koje prekomjerno piju je Zavod za alkoholizam i druge toksikomanije Kantona Sarajevo. Sastanci u Klubovima liječenih alkoholičara u MZ ''Grbavica'' i MZ ''Aerodromsko'' se održavaj jednom sedmično :roll: ........u ovom slučaju možda da se pacijent obrati psihijatrijskoj bolnici ''Jagomir'', obzirom da je došlo do pokušaja suicida.......gore radi dr.Begić, koji ima dosta empatičan odnos prema svojim pacijentima.
JThomas

#6 Re: Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by JThomas »

nije to lako, ne treba se igrati s tim. konsultovati stručnjaka, ništa na svoju ruku, jer možeš i u najboljoj namjeri napraviti štetu.
SanskiBiser

#7 Re: Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by SanskiBiser »

alkohol + depresija + suicidalnost = sto prije posjetiti neuropsihijatra.
Dalje doktor zna sta treba da se radi, od EEG preko nalaza krvi pa daljim testovima dodje se do dijagnoze i do ispravne terapije, bitno je da ti prijatelj shvati da je u biti bolestan i da mu treba pomoc doktora....
kala

#8 Re: Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by kala »

Hvala na dosadašnjim odgovorima, posebno hvala Suspect_zerou. Evo satima i sama istražujem po internetu i ovo je tako raširen problem. Zato, ostavljam link onima koji su u u sličnim problemima: http://forum.narkomanija.ba/viewforum.php?f=14
callmethebreeeze

#9 Re: Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by callmethebreeeze »

da li prijatelj ima novaca i volje da ide razgovarati sa nekim profesionalcem? prvo se mora znati sta je problem da bi ga mogli rijesiti.
kala

#10 Re: Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by kala »

Ma, novac ćemo izmisliti. Za volju je teško reći nakon ovog, ali ranije je bilo volje - u jednom periodu je uspio da ne pije 6 mjeseci. Izgleda da postoji negdje u Fojnici komuna.
Loby

#11 Re: Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by Loby »

Kao sto su ti vec rekli najbolje rijesenje bi ipak bilo da posjeti neku strucnu osobu.
Mada,mora biti neki razlog zbog cega mu takve stvari padaju na pamet...treba imati i podrsku ljudi koje voli... :sad:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12 Re: Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by PipiDugaDevetka »

SanskiBiser wrote:alkohol + depresija + suicidalnost = sto prije posjetiti neuropsihijatra.
Dalje doktor zna sta treba da se radi, od EEG preko nalaza krvi pa daljim testovima dodje se do dijagnoze i do ispravne terapije, bitno je da ti prijatelj shvati da je u biti bolestan i da mu treba pomoc doktora....
Sve sam prošao i da sam ovako postupio možda ne bi bilo ono najgore.
suspect_zero

#13 Re: Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by suspect_zero »

kala wrote:Hvala na dosadašnjim odgovorima, posebno hvala Suspect_zerou. Evo satima i sama istražujem po internetu i ovo je tako raširen problem. Zato, ostavljam link onima koji su u u sličnim problemima: http://forum.narkomanija.ba/viewforum.php?f=14

;-)

Možda ovo pomogne http://www.aklafbih.org/
maajaa

#14 Re: Problem suicidalnosti / samoubistva

Post by maajaa »

Kala, mozda ovdje mozes pronaci neke informacije http://www.zalcnarc.net/ (JU Zavod za alkoholizam i druge toksikomanije Kantona Sarajevo)

PS. Bitno je da tvoj prijatelj sto prije potrazi strucnu pomoc. Sam se ne moze izvuci iz toga, a u toj akutnoj fazi ni podrska porodice i prijatelja ne moze puno pomoci.
Post Reply