Situacija je sljedeca: Do prije sedam dana sam stalno jeo, jeo i samo jeo
Problem sa zeludcem
Moderator: anex
-
TRAXdata
#1 Problem sa zeludcem
Prvo, pozdrav svima i unaprijed hvala za pomoc.
Svaki put sam se vracao u kuhinju da jos nesto malo pojedem. Dugo nisam osjetio da sam gladan nego sam eto jeo iz razloga sto sam znao da trebam jesti tad. Mozda glupo zvuci, al nadam se da me razumijete. Prije otprilike 10-tak dana stanem na vagu, i vidim, ne valja... 100 kg.. visina oko 190. Noge i ruke ok, samo stomak ogroman, i salo na bokovima. Ne svidja mi se to, i odlucim povesti racuna o svom tijelu, i krenem u teretanu. Trcanje na traci, lagane neke vjezbice za pocetak. Samim tim regulisem ishranu, jedem samo kod kuce, dva obroka dnevno, samo kuhana hrana za rucak, dorucak isto nesto lagano, pijem vece kolicine vode, nema hrane poslije rucka, manje kolicine hrane, izbjegavam slatko itd.. Kad sam bio na drugom treningu, popio sam mozda malo i previse vode, i malo hladnije, rezultat: nahladjen zeludac. Mucilo me to dva dana, bolovi, problemi sa stolicom, ali eto bol je nestala, medjutim, nakon toga evo 4 dana podrigujem ko stoka!?!? To mi je nenormalno i nije problem u samom "procesu" nego u tome sto vec nervira pravo.. Sad sam u nedoumici, da li se mozda zeludac jos nije potpuno oporavio od te prehlade pa imam to podrigivanje? ili mozda kompletna promjena ishrane i trening uzrokuju takvu reakciju zeludca? jednostavno mi je zeludac uvijek pun tog zraka nekog i mogu u svakom momentu da podrignem.. poludit cu vise.. Sorry sto sam ovoliko napisao ali sam morao citavu situaciju objasniti da bi nadam se dobio sto preciznije i jasnije odgovore.. HVALA! 
- Epitop
#2 Re: Problem sa zeludcem
Što bi narod rekao razvalio si sebi želudac koji ti je do tada bio istreniran da stalno nešto radi tako da sada nije naviknut na manjak hrane, a opet radi nasuho. Vjerovatno će malo vremena da prođe prije nego što se želudac i crijeva naviknu na novonastalu situaciju.
Postoji još jedan problem sa 2 obroka u toku dana, a to je usporavanje metabolizma jer će organizam osjetiti da manje jedeš i reagovaće da se uspori i da štedi hranu tako da će mršnje biti teže.
Zato ti je bolja opcija da rasporediš sebi obroke na 5 pristojnih dijelova koje će zadovoljavati energetske potrebe, samim tim ćeš ubrzati metabolizam i u kombinaciji sa teretanom ćeš mršati.
Postoji još jedan problem sa 2 obroka u toku dana, a to je usporavanje metabolizma jer će organizam osjetiti da manje jedeš i reagovaće da se uspori i da štedi hranu tako da će mršnje biti teže.
Zato ti je bolja opcija da rasporediš sebi obroke na 5 pristojnih dijelova koje će zadovoljavati energetske potrebe, samim tim ćeš ubrzati metabolizam i u kombinaciji sa teretanom ćeš mršati.
- bato99
#3 Re: Problem sa zeludcem
prdiš li čestoTRAXdata wrote:Prvo, pozdrav svima i unaprijed hvala za pomoc.
Situacija je sljedeca: Do prije sedam dana sam stalno jeo, jeo i samo jeoSvaki put sam se vracao u kuhinju da jos nesto malo pojedem. Dugo nisam osjetio da sam gladan nego sam eto jeo iz razloga sto sam znao da trebam jesti tad. Mozda glupo zvuci, al nadam se da me razumijete. Prije otprilike 10-tak dana stanem na vagu, i vidim, ne valja... 100 kg.. visina oko 190. Noge i ruke ok, samo stomak ogroman, i salo na bokovima. Ne svidja mi se to, i odlucim povesti racuna o svom tijelu, i krenem u teretanu. Trcanje na traci, lagane neke vjezbice za pocetak. Samim tim regulisem ishranu, jedem samo kod kuce, dva obroka dnevno, samo kuhana hrana za rucak, dorucak isto nesto lagano, pijem vece kolicine vode, nema hrane poslije rucka, manje kolicine hrane, izbjegavam slatko itd.. Kad sam bio na drugom treningu, popio sam mozda malo i previse vode, i malo hladnije, rezultat: nahladjen zeludac. Mucilo me to dva dana, bolovi, problemi sa stolicom, ali eto bol je nestala, medjutim, nakon toga evo 4 dana podrigujem ko stoka!?!? To mi je nenormalno i nije problem u samom "procesu" nego u tome sto vec nervira pravo.. Sad sam u nedoumici, da li se mozda zeludac jos nije potpuno oporavio od te prehlade pa imam to podrigivanje? ili mozda kompletna promjena ishrane i trening uzrokuju takvu reakciju zeludca? jednostavno mi je zeludac uvijek pun tog zraka nekog i mogu u svakom momentu da podrignem.. poludit cu vise.. Sorry sto sam ovoliko napisao ali sam morao citavu situaciju objasniti da bi nadam se dobio sto preciznije i jasnije odgovore.. HVALA!
- fa84
#4 Re: Problem sa zeludcem
otidji ti za svaki slucaj doktoru
-
TRAXdata
#5 Re: Problem sa zeludcem
ne koliko podrigujembato99 wrote:prdiš li čestoTRAXdata wrote:Prvo, pozdrav svima i unaprijed hvala za pomoc.
Situacija je sljedeca: Do prije sedam dana sam stalno jeo, jeo i samo jeoSvaki put sam se vracao u kuhinju da jos nesto malo pojedem. Dugo nisam osjetio da sam gladan nego sam eto jeo iz razloga sto sam znao da trebam jesti tad. Mozda glupo zvuci, al nadam se da me razumijete. Prije otprilike 10-tak dana stanem na vagu, i vidim, ne valja... 100 kg.. visina oko 190. Noge i ruke ok, samo stomak ogroman, i salo na bokovima. Ne svidja mi se to, i odlucim povesti racuna o svom tijelu, i krenem u teretanu. Trcanje na traci, lagane neke vjezbice za pocetak. Samim tim regulisem ishranu, jedem samo kod kuce, dva obroka dnevno, samo kuhana hrana za rucak, dorucak isto nesto lagano, pijem vece kolicine vode, nema hrane poslije rucka, manje kolicine hrane, izbjegavam slatko itd.. Kad sam bio na drugom treningu, popio sam mozda malo i previse vode, i malo hladnije, rezultat: nahladjen zeludac. Mucilo me to dva dana, bolovi, problemi sa stolicom, ali eto bol je nestala, medjutim, nakon toga evo 4 dana podrigujem ko stoka!?!? To mi je nenormalno i nije problem u samom "procesu" nego u tome sto vec nervira pravo.. Sad sam u nedoumici, da li se mozda zeludac jos nije potpuno oporavio od te prehlade pa imam to podrigivanje? ili mozda kompletna promjena ishrane i trening uzrokuju takvu reakciju zeludca? jednostavno mi je zeludac uvijek pun tog zraka nekog i mogu u svakom momentu da podrignem.. poludit cu vise.. Sorry sto sam ovoliko napisao ali sam morao citavu situaciju objasniti da bi nadam se dobio sto preciznije i jasnije odgovore.. HVALA!
- fa84
#6 Re: Problem sa zeludcem
da nije gastritis
-
LadyOne
#7 Re: Problem sa zeludcem
Mogu li se ja kratko nadovezati na ovu temu sa svojim problemcicem
Smatracu da MOGU
Imam isto problem sa zeludacom, a radi se o slijedecem: skoro nakon svakog obroka imam tako nekakvu cudnu buku unutar pomenutog organa, mozda kao neko grcenje ali nevjerovatno glasno. I imam osjecaj da sve sto pojedem nekako brzo nestane...
Ne osjecam neku bol, ali nekako nelagodnost neka i bezveze kad se dreci zeludac , ispada ja uvijek gladna pa zato mi krci stomak
Pomagajte strucnjaci, sta je ovo,nesto neobicno to u svakom slucaju, ali kako i zasto?
Smatracu da MOGU
Imam isto problem sa zeludacom, a radi se o slijedecem: skoro nakon svakog obroka imam tako nekakvu cudnu buku unutar pomenutog organa, mozda kao neko grcenje ali nevjerovatno glasno. I imam osjecaj da sve sto pojedem nekako brzo nestane...
Ne osjecam neku bol, ali nekako nelagodnost neka i bezveze kad se dreci zeludac , ispada ja uvijek gladna pa zato mi krci stomak
Pomagajte strucnjaci, sta je ovo,nesto neobicno to u svakom slucaju, ali kako i zasto?
- sheilak
#8 Re: Problem sa zeludcem
@ LadyOne
Mozda imas previse zraka u zelucu. Ili kiseline.
Mozda imas previse zraka u zelucu. Ili kiseline.
- Cholina_Lokica
#9 Re: Problem sa zeludcem
jaka kiselina, i ja isto, sta god pojedem u roku pola sata nema nist u zeludcu i radi na praznoLadyOne wrote:Mogu li se ja kratko nadovezati na ovu temu sa svojim problemcicem![]()
Smatracu da MOGU![]()
Ne osjecam neku bol, ali nekako nelagodnost neka i bezveze kad se dreci zeludac , ispada ja uvijek gladna pa zato mi krci stomak![]()
-
pipi7
#10 Re: Problem sa zeludcem
imam slične i konstantne simptome već unazad 6 mjeseci! stalno podrigivanje, "knedla u grlu" i gasovi. obavio sam sve pretrage (gastroskopija i sl.). bio sam kod tri doktora al još uvijek nemam dijagnozu koja bi opravdala tegobe. trošio sam hrpe lijekova i trava al poboljšanja, makar i trenutnog, nema.
doktori kod kojih sam bio vrijede za stručne, al čini mi se da još uvijek nemam adekvatnu terapiju. negdje sam pročitao da se radi o neulkusnoj dispepsiji (možda medicinari više znaju o ovome)!
P.S. ako neko ima savjet za ovo podrigivanje bio bih mu zahvalan!
doktori kod kojih sam bio vrijede za stručne, al čini mi se da još uvijek nemam adekvatnu terapiju. negdje sam pročitao da se radi o neulkusnoj dispepsiji (možda medicinari više znaju o ovome)!
P.S. ako neko ima savjet za ovo podrigivanje bio bih mu zahvalan!