Pozz
Koristim TP linkov ruter sa 2 antene i 300 mb/s brzine.Internet je HS ov onaj iz quadro paketa.
Situacije je ovakva bila.
Ruter i modem i PC su stajali su sobi na trećem spratu te se internet normalno fatao na trecem i drugom dok oni na prvom nisu baš imali stabilnu konekciju, pogotovo na mobitelima.Doduse taj prvi sprat je skroz odvojen od prva dva i nema nikakvih otvorenih stubišta, samo betonska ploča između.
Na tom prvom spratu na laptopu je bilo podnosljivo, na mobitelu malo teže ali povremeno restartovanje rutera je rjesavalo problem.Ne prebrzo ali je islo u kontinuitetu.Fejs,viber i ostale sitnice su išle bez problema.
Sad sam odlucio da ruter i modem spustim na drugi sprat da pojacam internet na prvom spratu, a da racunar spojim na net preko onog WI FI USB adaptera.Vidio sam da je to sranje žešće i vjerovatno cu ili kupiti mreznu karticu sa wifijem za racunar ili uzeti 50 metara mreznog kabla i spojiti ruter sa racunarom tako sto cu izbusiti rupu u plafonu.
Ono sto me buni je zasto je internet na laptopu i na mobitelima na trecem spratu, gdje je prije stajao ruter i modem, uzasan? Svako malo na laptopu (i na kompu preko tog adaptera) izbacuje limited acsess.Pa se diskonektuje pa konektuje sam od sebe.
Na mobitelu mi ufati 3 od 4 crtice, pomjerim se pola metra izgubi ga skroz.Nema ga uopste u skeniranim mrezama u dometu.Opet za sekundu se vrati i tako u krug.U onoj sobi blizoj ruteru je malo bolje ali i tu se zna izgubiti....
Jedino stabilno je upravo u toj sobi gdje je ruter, na tom drugom spratu.Jako mi je cudno jer sprat razlike nije bio problem dok je ruter stajao na trećem, a mobiteli bili na drugom...:O Logicno je nekako da signal ide prema gore...
Pomagajte kako znate i umijete.
Je li do rutera ili ? Sad zasad stoji jako nisko ispod neke stalaze, sutra cu ga podici visocije pa javim Vam ima li promjena ali sumnjam da ce biti sta bolje....
problem sa wifi/ruterom
Moderator: Benq
- Rugafet
#2 Re: problem sa wifi/ruterom
Nije druže 'signal' od rutera ide prema dole, zato ti je sad na trećem spratu lošiji signal
-
tabija
#3 Re: problem sa wifi/ruterom
pomjerio sam ruter nekih pola metra visočije i čni da su svi moji problemi riješeni.Rugafet wrote:Nije druže 'signal' od rutera ide prema dole, zato ti je sad na trećem spratu lošiji signal
Na kompjuteru preko ovog adaptera 3 od 4 crtice stalno, brzina oko 15mb/s preka ookla testu.
Na mobitelu se ne gubi više....
na hajr i na dobro