problem sa venama
Moderator: anex
- roki
#1 problem sa venama
Da li do prosirenja vena moze doci od prevelikih napora koji traju godinama,a odnose se na tcanje.U posljednje 3 godine strasno imam problema sa venama,barem tako mislim.Ljeti su mi noge cesto otecene,osjecam przenje u tabanima,cesto kada sjedim noge ne mogu da namjestim jer imam uzasan osjecaj koji nemogu nikako opisati i zbog toga noge moram cesto pomjerati.Sa prestankom fizicke aktivnosti postepeno prestaju i problemi sa nogama.Ja nemem ispucale kapilare,nego mislim da je stvar unutrasljih vena.ono sto mene prvenstveno zanima jeste preporuka za neki preparat,tablete,na bazi kestena ili neki drugi,koji se moze kupiti u apotekama a da znate da je djelitvoran i da pomaze.Mozda i neki savjet za alternativno lijecenje.Sve je dobro doslo.
- otherside
#2 Re: problem sa venama
Ovi tvoji problemi vise podsjecaju na dva sindroma koji nisu direktno povezani sa cirkulacijom mada ne mogu tvrditi da zaista nisu u pitanju vene. Prvi sindrom je tzv.senzitivna polineuropatija koja je karakteristicna po parestezijama (trnjenje, mravinjanje, vrucina ili hladnoca u nogama, bockanje,..) Najcesce nastaje kao posljedica secerne bolesti ili kod hronicnih alkoholicara ali i kod nekih trovanja. Da bi ovo eliminisao provjeri prvo nivo secera u krvi a nece ti skoditi da probas uzimati neki preparat koji sadrzi vitamin B12 (na nasem trzistu imas Cobal). Drugi sindrom je tzv. restless legs syndroma. Kod nas se o ovom sindromu malo govori i cesto ostaje neprepoznat. Karakterise ga neodoljiva zelja da pomjeranjem nogu koje donosi olaksanje a smetnje su pracene i trnjenjem u listovima. Neki autori smatraju da smanjen unos kofeina poboljsava situaciju ali postoje i pravi medikamenti za ovaj sindrom (cini mi se Mirapexin).
Najbolje bi bilo da za pocetak uradis kompletne lab.nalaze krvi i pokusas evidentirati kada je tvoj problem najintenzivniji (za vrijeme fiz.rada, u miru, u toku dana, navece, da li te tegobe probude...) ove informacije ce biti korisne svakom ljekaru kojem se eventualno budes javio.
Najbolje bi bilo da za pocetak uradis kompletne lab.nalaze krvi i pokusas evidentirati kada je tvoj problem najintenzivniji (za vrijeme fiz.rada, u miru, u toku dana, navece, da li te tegobe probude...) ove informacije ce biti korisne svakom ljekaru kojem se eventualno budes javio.
- roki
#3 Re: problem sa venama
hvala na detaljnom odgovoru.Fino si napisala o neodoljivoj zelji da pomjerim noge.Stvarno je neodoljiva,ma uzas.Secer sam vadio prije neka 2 mjeseca i bio je uredan.Evo na nalazu pise GLUKOZA 4.7
Odmah moram da se nadovezem na temu i postavimjos jedno pitanje.Kad smo kod secera,radem mi je test na obicnom aparatu,sa kapljicom krvi iz prsta.
Postoji li neki drugi oblik testa,ili test na neki drugi vid secerne bolesti(negdje sam vidio da ima par tipova)
Odmah moram da se nadovezem na temu i postavimjos jedno pitanje.Kad smo kod secera,radem mi je test na obicnom aparatu,sa kapljicom krvi iz prsta.
Postoji li neki drugi oblik testa,ili test na neki drugi vid secerne bolesti(negdje sam vidio da ima par tipova)
- otherside
#4 Re: problem sa venama
To je testiranje glukoze u krvi aparatom glukometrom. Mozes se osloniti i na to ali mozes i u sklopu ostalih lab.nalaza ponoviti GUK. Mozes provjeravati i GUK tri puta dnevno u trajanju od 5-7 dana (tzv.profil glikemije), radi se opet glukometrom, tj.uzimanjem kapilarne krvi iz prsta ili da uradis HgA1c test koji pokazuje srednju vrijednost glikemije u zadnja 3 mjeseca.
Probaj smanjiti kafu i pocni uzimati Cobal bar mjesec dana (to ti je vitaminski preparat) pa vidi hoce li biti kakvog haira. U medjuvremenu mozes se obratiti u najblizu zdravstvenu ustanovu radi pregleda.
Probaj smanjiti kafu i pocni uzimati Cobal bar mjesec dana (to ti je vitaminski preparat) pa vidi hoce li biti kakvog haira. U medjuvremenu mozes se obratiti u najblizu zdravstvenu ustanovu radi pregleda.
- roki
#5 Re: problem sa venama
jos jednom hvala na odgovoru.samo mi je cudno sto nadoh na netu da se Cobal izdaje na lijecnicki recept a predstavlja oralni oblik vitamina B12.
Zasto na recept ako se radi o vitaminu???
Pio sam od Twinlaba tekuci B komplex.Jako dobar proizvod.Moze li to pomoci ili da bash probam sa Cobal.
Zasto na recept ako se radi o vitaminu???
Pio sam od Twinlaba tekuci B komplex.Jako dobar proizvod.Moze li to pomoci ili da bash probam sa Cobal.
- otherside
#6 Re: problem sa venama
Koliko ja znam Cobal se moze dobiti i bez recepta ali ga ljekari cesto preporucuju. Mozes nastaviti i sa tim B-complexom ali bi se mogao malo i udebljati od toga
kako god, treba ti pregled ljekara za definivno misljenje.
-
Ponekad s'proljeca
#7 Re: problem sa venama
Dali u Sarajevu ima privatna ordinacija gdje operisu vene????
Mislim na vadjenje prosirenih vena ne na ubrizgavanje skleroticnih injekcija.
- otherside
#8 Re: problem sa venama
probaj ovdje http://www.zu-alea-dr-kandic.ba/index_bos.htmlPonekad s'proljeca wrote:Dali u Sarajevu ima privatna ordinacija gdje operisu vene????
Ipak moja preporuka je KUCS-Vaskularna hirurgija
Opca Bolnica-Dr Hasan Leto.
Sretno!
-
Ponekad s'proljeca
#9 Re: problem sa venama
Hvala na pomoci.
Ako moze jos jedno pitanje: prije 20 godina sam lijecio par vena sa "injekcijama". Medjutim vne su se vratile kao i na drugoj nozi gdje ih nisam imao.
Sta su nuspojave prilikom lijecenja vena sa injekcijama. Koliko sam ja saznao napravi se vjestacka upala, gdje se krv iz vene kasnije iscijedi a vena postane neprohodna. Koliko to utice na rad bubrega i srca????
Ako moze jos jedno pitanje: prije 20 godina sam lijecio par vena sa "injekcijama". Medjutim vne su se vratile kao i na drugoj nozi gdje ih nisam imao.
Sta su nuspojave prilikom lijecenja vena sa injekcijama. Koliko sam ja saznao napravi se vjestacka upala, gdje se krv iz vene kasnije iscijedi a vena postane neprohodna. Koliko to utice na rad bubrega i srca????
- otherside
#10 Re: problem sa venama
Iskreno receno, tvoja pitanja trebaju biti upucena nekome ko je vaskularni hirurg ali reci cu ti onoliko koliko znam. To sto je tebi radjeno je skleroterapija, nije joj za cilj "upala vene" ali se takvo nesto moze pojaviti nakon procedure ubrizgavanja sklerozantnog sredstva (koje btw, ne bi smjelo biti toxicno te mi nije poznato da moze imati bilo kakve posljedice na srce i bubrege). Ukoliko dodje do upale povecava se vjerovatnoca ponovnog vracanja prosirenih vena.
Mislim da je u tvom slucaju operativni zahvat bolja solucija mada bi se (po mom misljenju) trebao predhodno napraviti ultrazvucni pregled radi utvrdjivanja stanja venskih zalizaka (pretpostavljam da govorimo o venama potkoljenica).
Mislim da je u tvom slucaju operativni zahvat bolja solucija mada bi se (po mom misljenju) trebao predhodno napraviti ultrazvucni pregled radi utvrdjivanja stanja venskih zalizaka (pretpostavljam da govorimo o venama potkoljenica).
-
Ponekad s'proljeca
#11 Re: problem sa venama
Hvala, ma znas ti monogo vise nego ovi zapadni kucni doktori!!!!