Problem sa stanom!!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vjesticanametli

#1 Re: Problem sa stanom!!

Post by vjesticanametli »

ko je bio prijavljen u tom stanu sa dedom i nanom
amrica

#2 Re: Problem sa stanom!!

Post by amrica »

Kad su ljudi umrli morala je biti provedena sudska procedura o nasljedjivanju, tj. ostavinska rasprava i samo osoba koja je sudski potvrdjen nasljednik ima pravo "ukljuciti" struju....

Znam za slican slucaj sa jednim stanom, sa vise vlasnika (sudskih) , i jedna stara zena nije mogla doci zbog bolesti ( a ionako je ters...) i nista se nije moglo zavrsiti. Moraju doci svi (su)vlasnici da bi se ukljucila juja.
vjesticanametli

#3 Re: Problem sa stanom!!

e sad moze biti da ja grijesim ali naci ce se ovdje neko ko je upuceniji............ja koliko znam stan je sada ostao na onim osobama koje su bile prijavljene sa rahmetli nanom i dedom............zovi njih za punomoc :-D
vjesticanametli

#4 Re: Problem sa stanom!!

sad prijavom boravka u tom stanu...........od tih ljudi preko bare...........
potpuni stranac

#5 Re: Problem sa stanom!!

Post by potpuni stranac »

vjesticanametli wrote:e sad moze biti da ja grijesim ali naci ce se ovdje neko ko je upuceniji............ja koliko znam stan je sada ostao na onim osobama koje su bile prijavljene sa rahmetli nanom i dedom............zovi njih za punomoc :-D
pa po toj logici, mogu se i ja prijaviti komsiji na adresu, a da on to ne zna, i traziti pravo na ostavstinu nakog njegove smrti. :D :D
vjesticanametli

#6 Re: Problem sa stanom!!

e ne znam koja je logika........moja rodica je naslijedila stan na taj nacin.......opet kazem nisam dovoljno upucena ali eto

a ti se probaj privaliti komsiji
lerdi

#7 Re: Problem sa stanom!!

Post by lerdi »

Ma nema tu nikakve ostavnine jer su ti nana i dedo imali samo stanarsko pravo na taj stan, što znači da su ga dobili na korištenje.
Postoji mogućnost da se stanarsko pravo na taj stan oduzme i dadne nekom drugom. Tako da mislim da su ti preko bare jedina nada da zadržite taj stan, jer su oni jednini imali prijavu boravka na toj adresi.
samo gost

#8 Re: Problem sa stanom!!

Post by samo gost »

Prema ovo malo podataka što je dato proizlazi da su nosioci stanarskog prava umrli, čime je njihovo stanarsko pravo naravno prestalo. Oni koji su s njima nekad živjeli su otišli još 1994. godine, čime su raskinuli trajnu zajednicu života sa nosiocem stanarskog prava, pa se ne mogu smatrati članovima porodičnog domaćinstva tog nosioca stanarskog prava. Budući da stan nije otkupljen, a stanarsko pravo se ne može nasljeđivati, stan se vraća vlasniku stana (firma ili ko je već dedi dodijelio stan). Dakle, ni oni iz Amerike nemaju više pravo na taj stan, a nema ni bilo ko od eventualnih nasljednika. :(
potpuni stranac

#9 Re: Problem sa stanom!!

Post by potpuni stranac »

vjesticanametli wrote:e ne znam koja je logika........moja rodica je naslijedila stan na taj nacin.......opet kazem nisam dovoljno upucena ali eto

a ti se probaj privaliti komsiji
pardon, mislio sam reci komsinici. :roll:
vjesticanametli

#10 Re: Problem sa stanom!!

@samo gost
ali cekaj ..............sta ako su ti ljudi koji su sada preko bare jos uvijek prijavljeni na toj adresi
zgembo_sa

#11 Re: Problem sa stanom!!

Post by zgembo_sa »

Stanarsko pravo nije nasljedno, tako da sumnjam da ima ista od toga...
nokia6170

#12 Re: Problem sa stanom!!

Post by nokia6170 »

nasa pamet..klasican primjer kako sam sebe zajebati ljenoscu.

uglavnom neko vec ranije rece: stanarsko pravo nije nasljedno i taj stan ne moze ni biti obuhvacen ostavinskom raspravom niti moze biti raspravljan kao ostavinska masa...dakle sipak po pitanju nasljedjivanja stana.

predmetni stan mogu jedino otkupiti nosioci stanarskog prava na predmetnom stanu, odnosno clanovi domacisntva koji su zivjeli u tom stanu na dan 30. april 1991. godine.

ko je zivio u tom stanu do tog datuma?

eto za pocetak da rascistimo malo cinjenice :)
hrusta

#13 Re: Problem sa stanom!!

Post by hrusta »

nesto se kontam, sta se tice elektrodistr. ko je vlasnik stana, ako hoce frajer da placa struju neka placa, ako je osto dug fino precvikaju struju i nema uljucenja dok se ne plati zaostali dug, ali sto mi zivimo u naopakoj drzavi gdje ti svako mora znati tvoj licni biznis, ovo me uopste necudi, zemlja za birokratije i komplikovanja dusu dala ..... :lol:
samo gost

#14 Re: Problem sa stanom!!

Post by samo gost »

nokia6170 wrote:
predmetni stan mogu jedino otkupiti nosioci stanarskog prava na predmetnom stanu, odnosno clanovi domacisntva koji su zivjeli u tom stanu na dan 30. april 1991. godine.

ko je zivio u tom stanu do tog datuma?

eto za pocetak da rascistimo malo cinjenice :)
Koliko sam shvatila stan o kojem je riječ nije bio napušten, tako da boldirani datum s tim stanom nema veze, jer se on primjenjuje samo za stanove koji su nosilac stanarskog prava i članovi njegovog porodičnog domaćinstva napustili.
U ovom slučaju se primjenjuje isključivo Zakon o stambenim odnosima koji propisuje da nije dovoljno da je neko prijavljen na stanu da bi na njega bilo preneseno stanarsko pravo, već da postoji stvarna zajednica života sa nosiocem stanrskog prava, a određuje i ko se smatra članom porodičnog domaćinstva. Kad je amidža otišao iz stana izgubio je svojstvo člana porodičnog domaćinstva i tu je kraj priči.

Drugi, koji su se eventualno brinuli o nani i dedi, mogli su se pobrinuti da stan nakon njihove smrti nekome ostane, ali to je već druga priča i u ovom slučaju potpuno nevažna.
dadara

#15 Re: Problem sa stanom!!

Post by dadara »

koliko sam ja shvatila rahmetlije su roditelji tvog oca ili majke a samim tim po smrti dede koji je zadnji umro trebalo je doci do ostavinske rasprave na kojoj se regulise nasljedstvo.u mom slucaj je tako bilo nakon smrti tatine mame sva djeca koja su ziva trebala su doci na sud pa je kuca podijeljena na cetiri dijela,a i kod mame je bilo isto.tako da ja mislim ako su tvoji roditelji i njihova braca i sestre zivi da to pripada svima njima jer kako nas narod kaze to je babovina.najbolje ti je potrazi savjet kod notara jer su oni sada nadlezni za takve stvari ali vjeruj mi da ih moras obici malo vise jer svaki ima svoje tumacenje.
nokia6170

#16 Re: Problem sa stanom!!

Post by nokia6170 »

dadara wrote:koliko sam ja shvatila rahmetlije su roditelji tvog oca ili majke a samim tim po smrti dede koji je zadnji umro trebalo je doci do ostavinske rasprave na kojoj se regulise nasljedstvo.u mom slucaj je tako bilo nakon smrti tatine mame sva djeca koja su ziva trebala su doci na sud pa je kuca podijeljena na cetiri dijela,a i kod mame je bilo isto.tako da ja mislim ako su tvoji roditelji i njihova braca i sestre zivi da to pripada svima njima jer kako nas narod kaze to je babovina.najbolje ti je potrazi savjet kod notara jer su oni sada nadlezni za takve stvari ali vjeruj mi da ih moras obici malo vise jer svaki ima svoje tumacenje.
pogresno si shvatila, stanarsko pravo se ne nasljedjuje.
Mikado

#17 Re: Problem sa stanom!!

Post by Mikado »

Jaguar84 wrote:
vjesticanametli wrote:ko je bio prijavljen u tom stanu sa dedom i nanom
U stanu su bili prijavljeni ovi sto su otisli preko bare....
Ostavinska nije nikada bila koliko znam(nisam siguran).
Da li bi neka pismena odobrenja nasljednika bila dovoljna za ukljucenje struje?I da li porodica uopste ima pravo na taj stan s obzirom da nije izvrsen otkup?
Hvala
Evo pravog odgovora na izlozene informacije.
samo gost wrote:Prema ovo malo podataka što je dato proizlazi da su nosioci stanarskog prava umrli, čime je njihovo stanarsko pravo naravno prestalo. Oni koji su s njima nekad živjeli su otišli još 1994. godine, čime su raskinuli trajnu zajednicu života sa nosiocem stanarskog prava, pa se ne mogu smatrati članovima porodičnog domaćinstva tog nosioca stanarskog prava. Budući da stan nije otkupljen, a stanarsko pravo se ne može nasljeđivati, stan se vraća vlasniku stana (firma ili ko je već dedi dodijelio stan). Dakle, ni oni iz Amerike nemaju više pravo na taj stan, a nema ni bilo ko od eventualnih nasljednika. :(
Mala sirena

#18 Re: Problem sa stanom!!

Post by Mala sirena »

samo pitanje: dok su nana i dedo bili živi da li su podnijeli zahtjev za otkup stana? vjerovatno jesu. zahtjevi su se za stanove koji nisu napuštani i u kojima su bili nosioci stanarskog prava sa "čistim" papirima podnosili do 04.12.1998.
prema zakonu o otkupu stanova. ako postupak za otkup stana nije okončan do smrti podnosioca zahtjeva u taj postupak mogu stupiti clanovi porodicnog domacinstva i nasljednici prvog nasljednog reda - znaci djeca.
Post Reply